Γιατί δεν πληρώνει η ομοσπονδία τον Τρινκιέρι

Η ΕΟΚ δεν έχει τακτοποιήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τον Αντρέα Τρινκιέρι και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο τιμωρίας αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις. Το στόρι της υπόθεσης από τον Τάσο Μαγουλά.

Γιατί δεν πληρώνει η ομοσπονδία τον Τρινκιέρι

Ό,τι βάζεις κάτω από το χαλί ή το κρύβεις στην ντουλάπα κάποια στιγμή θα βγει και θα σε πάρει στο κυνήγι. Είναι συνήθης πρακτική όχι μόνο στο ελληνικό μπάσκετ, συνολικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Αυτή η άρνηση να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα οδηγεί σε ακραία προβλήματα χωρίς λύσεις και για πρώτη φορά, μετά από χρόνια τοποθέτησης ζητημάτων μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, η ομοσπονδία έρχεται αντιμέτωπη μ΄ ένα μείζον θέμα.

Μέχρι τώρα ήταν εύκολο με ένα τσιτάτο, μία άναρθρη κραυγή, μία καταδρομική του…στρατού, να καλυφθούν συγκεκριμένες καταστάσεις αλλά έχοντας απέναντί της μία δικαστική απόφαση, η ΕΟΚ, οφείλει να δράσει και κυρίως να εξηγήσει.

Το ξαφνικό ταξίδι του Τρινκιέρι στις 25 Φεβρουαρίου

Η υπόθεση της οφειλής στον Τρινκιέρι είναι γνωστή αν και ο Ιταλός φρόντισε επιμελώς να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Όσες φορές κι αν ερωτήθηκαν οι παράγοντες της ΕΟΚ, μιλούσαν αόριστα για κλεισμένο θέμα.

Φυσικά δεν έκλεισε ποτέ διότι ο κόουτς αξίωνε όλο το ποσό των, όπως έχει διαρρεύσει, 220 χιλιάδων ευρώ της συμφωνίας για τα δύο χρόνια.

Η ομοσπονδία, όπως τονίζει και ο γενικός γραμματέας της Τάκης Τσαγκρώνης, έδωσε τις 50.000 που αντιπροσωπεύουν ένα μέρος των δεδουλευμένων του πρώτου χρόνου. Από εκεί και πέρα, οι δύο πλευρές έχασαν επαφή. Ο προπονητής στάθηκε στις δηλώσεις του Βασιλακόπουλου αρχές του 2014, πως η εθνική θα πάει με άλλον προπονητή, και φρόντισε σε ένα ταξίδι αστραπή στις 25 Φεβρουαρίου να οργανώσει την άμυνά του με τον εν Ελλάδα δικηγόρο του.

Η πλευρά Τρινκιέρι προχώρησε την διαδικασία έχοντας παράλληλες κρούσεις προς την ΕΟΚ χωρίς συγκεκριμένη απάντηση. Όλο αυτό το διάστημα η ομοσπονδία δεν απαντούσε σε καμία όχληση θεωρώντας το θέμα λήξαν.

Χαμένη υπόθεση

Τον Νοέμβριο όμως, ο Τρινκιέρι κέρδισε την υπόθεση στο ΒΑΤ (Basketball Arbitral Tribunal) και η απόφαση καθαρογράφτηκε υποχρεώνοντας την ελληνική ομοσπονδία να πληρώσει 110.000 ευρώ στον τέως, πια, προπονητή της.

Από εκείνες τις ημέρες ο Ιταλός είχε δώσει περιθώριο ως τις αρχές Ιανουαρίου για να εισπράξει τα οφειλόμενα ή να καταλήξει σε κάποια συμφωνία κάτι που δεν συνέβη. Σύμφωνα με τον κανονισμό της FIBA, αν ο Αντρέα Τρινκιέρι ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης, η ΕΟΚ κάθε ημέρα που δεν καταβάλει τα χρήματα ή δεν ολοκληρώνει διακανονισμό με τον προπονητή, παραμένει τιμωρημένη. Οι ομάδες της, δηλαδή, δεν μπορούν να αγωνιστούν σε διεθνείς διοργανώσεις. Βεβαίως αυτό σημαίνει πως οι εθνικές μας θα αποκλειστούν μόνο αν ως τον Ιούνιο, δεν έχει διευθετηθεί η υπόθεση. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν υποχρεώσεις στο μεσοδιάστημα.

Η πραγματική προσπάθεια της ΕΟΚ

Η καθυστέρηση στη διευθέτηση οφείλεται σε δύο παραμέτρους: η ΕΟΚ εξαντλεί κάθε μέσο προκειμένου αφενός να πληρώσει μόνο τον έναν χρόνο της συνεργασίας αφετέρου να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει τιμωρία για τις εθνικές αν δεν εκτελέσει όλη την απόφαση. Σε αυτό τον αγώνα έχει αποδυθεί, ακόμα και μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, με πενιχρά έως τώρα αποτελέσματα.

Ο δικηγόρος του Τρινκιέρι καλεί την ΕΟΚ για συμβιβασμό, η ομοσπονδία λογικά θα το πράξει μόλις το νομική της τμήμα, και όχι μόνο, καταστήσει σαφές πως η υπόθεση έχει χαθεί.

Για όποιον δεν το γνωρίζει, αυτή είναι η τρίτη σερί οικονομική διαφωνία αλλά η πρώτη που καταλήγει στο δικαστήριο. Ο Γιόνας Καζλάουσκας ήταν έτοιμος να κινηθεί νομικά στο BAT για οφειλόμενα αλλά την τελευταία στιγμή, πήρε το ποσό που ζητούσε, ενώ ο Ηλίας Ζούρος συμφώνησε να λύσει την συνεργασία χωρίς να εισπράξει αποζημίωση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK