Εθνική πρόκριση!

Το Βελιγράδι μας "αντέχει" ακόμα! Η Εθνική Ελλάδας επικράτησε με 66-61 των Ρώσων και εξασφάλισε με το "σπαθί" της την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ! Το Σάββατο στις 19:00 διεκδικούμε το εισιτήριο του μεγάλου τελικού κόντρα στη Γαλλία.

Εθνική πρόκριση!


Μπράβο ρε παλλίκαροι! Τώρα η κούπα...

Επιτέλους …τέλος στην γκαντεμιά! Μετά το 1997 η ελληνική ομάδα θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις ένα μετάλλιο το Σάββατο. Επιτέλους ακόμα και με την άμυνα, με το πολύ δυνατό παιχνίδι, έστω και χωρίς μπάσκετ, κάναμε για πρώτη φορά αυτό που έπρεπε. Στηριχθήκανε σε αυτό που ξέρουν, σταματώντας τον αντίπαλο και ήταν και λίγο τυχεροί απέναντι σε έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Ισχυρότερο στα κορμιά διότι στην καρδιά και την πίστη για την νίκη οι Ρώσοι ήταν νάνοι απέναντι στην εθνική μας. Το τελικό σκορ 66-61 σημαίνει το τέλος της κακοδαιμονίας. Ιδιαίτερα για τον Θοδωρή Παπαλουκά που πιστώθηκε πολλές κακές στιγμές στο παρελθόν αλλά την φέτος ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ μας έσπρωξε τον ημιτελικό και γιατί όχι στο μετάλλιο. Μην ξεχάσουμε την δεύτερη νίκη. Περάσαμε για το Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας του χρόνου.


Στο πρώτο ημίχρονο η εθνική μας, ιδιαίτερα στα εννέα λεπτά της αρχής, έπεσε στην παγίδα του παιχνιδιού της. Η άμυνά μας τα πήγε περίφημα καθώς πέτυχε σε κάποια δεδομένη στιγμή να κόψει τον ρυθμό των Ρώσων. Οι δύο πόντοι σε εννέα λεπτά αποτελούν προσβλητική παραγωγικότητα για το ταλέντο της Ελλάδας. Ο Κακιούζης άνοιξε τον αγώνα με καλάθι και μετά οι Ρώσοι σημείωσαν σερί 13-0. Σε αυτό το διάστημα είχαν τέσσερις χαμένες βολές κι έξι λάθη τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία για 17 σουτ σε ένα δεκάλεπτο. Για καλή μας τύχη οι παίκτες του Μπάμπκοφ δικαίωσαν όλες τις προβλέψεις καθώς μόλις κόλλησαν για ένα μικρό διάστημα έχασαν τον προσανατολισμό δίνοντας στην εθνική μας το δικαίωμα να επιστρέψει.

Έστω και με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο, χωρίς σύστημα, χωρίς αρχή και τέλος, ο Παπαδόπουλος αποχώρησε νωρίς καθώς κλείστηκε καλά, αλλά με περίσσιο πάθος.
Το 13-6 του 10 με σερί 4-0 έδειξε πως ο αγώνας είχε δρόμο.

Στην δεύτερη περίοδο οι Ρώσοι προσπάθησαν να ξεφύγουν και να τελειώσουν τον αγώνα καθώς προηγήθηκαν με 18-8 στο 12 χάρις σε τρίποντο του Κριάπα. Σε αυτό το σημείο λειτούργησε θετικά η επίθεση χάρις στην παρουσία του Ντικούδη. Ο Ζήσης έμεινε στον πάγκο με τρία φάουλ, όμως ο Λαρισινός φόργουορντ με πολύ μυαλό και με την παρουσία του σοβαρότατου Παπαλουκά οδήγησαν την αντεπίθεση. Το 26-21 του 16 πανικόβαλε τους Ρώσους κι ένα τρίποντο του Χατζηβρέττα έφερε την διαφορά στο 28-26 στο 18. Οι 5/8 βολές του Χόλντεν αποκατέστησαν την …τάξη φάνηκε όμως ότι η Ρωσία είναι τρωτή ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα σημειώνει 20 πόντους σε 10 λεπτά απόρροια της σχετικής απόγνωσης.

Στο δεύτερο ημίχρονο όλα άλλαξαν καθώς ο Γιαννάκης πίστεψε στην ομάδα του χωρίς τον Παπαδόπουλο και με λίγο Διαμαντίδη δίνοντας το κουμάντο στον Παπαλουκά και τον Ντικούδη. Πάνω από όλα όμως οι Ρώσοι φάνηκαν λίγοι στο …ξύλο. Φορτώθηκαν με πολλά φάουλ νωρίς δεν πήραν σφυρίγματα που ήθελαν και χάθηκαν. Τρίποντα από το πουθενά, ο Χόλντεν στον κόσμο την ίδια ώρα που ακόμα και ο Νίκος Χατζηβρέττας έδειχνε αποφασισμένος για την νίκη. Πρώτα μειώσαμε 33-30 και το 38-37 του 27 ήταν αρκετά να κάνει τα ρωσάκια ακόμα πιο …άσπρα.

Τα δεκάλεπτα:

6-13, 26-33, 44-40, 66-61.
Ο Παπαλουκάς με ολύμπια ψυχραιμία έδωσε το προβάδισμα με τρίποντο 42-40. Κάπου εκεί για έξι λεπτά οι αντίπαλοί μας χάθηκαν. Η εθνική πόντο πόντο, άμυνα άμυνα, προσπάθεια προσπάθεια κατάφερε να προηγηθεί ακόμα κει με 48-40 στο 33.

Τα δώρα μας πάντως τα κάναμε καθώς δώσαμε το δικαίωμα στον Χόλντεν να μειώσουν στον πόντο 52-51 αλλά εκεί μίλησε ο Ντικούδης με ένα παλλικαρίσιο καλάθι και μετά ο εκπληκτικός Παπαλουκάς. Με συνεχόμενα λέι απ διάβασε την άδεια άμυνα των Ρώσων κι έστειλε την διαφορά στο 50-43 του 38.30. Αυτός ο αγώνας δεν χανόταν με τίποτα και ιδιαίτερα από τον μοναδικό, χθες, Θοδωρή Παπαλουκά. 61-66 μπράβο παλλίκαροι.


ΡΩΣΙΑ: Χόλντεν 15, Φριτζόν 3, Μοργκούνοφ 5, Σαμοϊλένκο 4, Κριάπα 8, Πασούτιν, Μόνια 2, Κιριλένκο 20, Ζεβροσένκο 4.

ΕΛΛΑΔΑ: Παπαλουκάς 23, Σπανούλης 3, Ζήσης 6, Μπουρούσης, Φώτσης 4, Χατζηβρέττας 9, Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 2, Παπαδόπουλος, Κακιούζης 6 (11 ριμπάουντ).


News 24/7

24MEDIA NETWORK