Euroleague: Όλα τα σενάρια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Ο Γιάννης Φιλέρης βλέπει τις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές και πιθανολογεί για το φινάλε των δυο αιωνίων, που κάποτε μάχονταν για το αβαντάζ έδρας και τώρα δίνουν τη μάχη για την πρόκριση στους '8'. Μεγάλα ματς τα δυο επόμενα με Μπάγερν (ο Ολυμπιακός) και Μπασκόνια (ο ΠΑΟ).

Euroleague: Όλα τα σενάρια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Η ολοκλήρωση της 26ης αγωνιστικής στην Ευρωλίγκα, έβγαλε δυο … ειδήσεις από τη Μόσχα. Ο Παναθηναϊκός κατ’ αρχήν, πιστοποίησε ότι είναι η ομάδα που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την κατάλληλη στιγμή (4 σερί νίκες δεν έχει καμιά άλλη ομάδα) κι όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια φουλάρει με όλες του τις δυνάμεις για ένα δυνατό φίνις στην κανονική περίοδο.

Η νίκη του επί της ΤΣΣΚΑ, όμως, οριστικοποίησε και την κατάκτηση της πρώτης θέσης από τη Φενέρ, που δεινοπάθησε αλλά υπέταξε την Μπαρτσελόνα στην Κωνσταντινούπολη, έχοντας πλέον διαφορά ασφαλείας από ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ οι οποίες μάχονται για την δεύτερη θέση.

Την ίδια ώρα η Εφές μοιάζει να εξασφαλίζει το πλεονέκτημα σαν 4η (αρκεί να κερδίσει τα δυο εντός έδρας παιχνίδια που έχει ως το τέλος), με την Μπαρτσελόνα φαβορί για την 5η. Ναι μεν οι Καταλανοί έχουν μια νίκη διαφορά από Μπασκόνια και Μιλάνο που ισοβαθμού με 14-12 (καλύτερη η Μπασκόνια με +2π, στο γκολ-αβερέιτζ των μεταξύ τους αγώνων) αλλά το πρόγραμμα με τρία ματς (και μάλιστα εύκολα) εντός έδρας ευνοεί αφάνταστα την Μπάρτσα.

Αντίθετα, Μιλάνο και Μπασκόνια θα δώσουν τη μάχη της πρόκρισης μάλλον με τις δυο ελληνικές ομάδες (και λιγότερο Μπάγερν-Μακάμπι) που έχουν πλέον από 13 νίκες και ένα σημαντικό αβαντάζ. Από τα τέσσερα ματς, τα οποία τους απομένουν, τα τρία θα γίνουν σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ.

Για να δούμε, λοιπόν, τι περιμένει στο φινάλε της κανονικής περιόδου, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αφού πρώτα σας δώσουμε ολοκληρωμένο τον πίνακα με την κατάταξη, την φόρμα (νίκες- ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια) και το πρόγραμμα των 16 μονομάχων.

ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φενέρμπαχτσε 22-4 ΝΝΝΗΝ

Εντός: Μπούντουτσνοστ, Μακάμπι

Εκτός: ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

ΤΣΣΚΑ 20-6 ΝΝΝΝΗ

Εντός: Φενέρ, Μπασκόνια

Εκτός: Εφές, Χίμκι

Ρεάλ Μαδρίτης 20-6 ΗΝΗΝΝ

Εντός: Μιλάνο, Ζαλγκίρις

Εκτός: Μπασκόνια, ΠΑΟ

Εφές 17-9 ΝΝΗΝΝ

Εντός: ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο

Εκτός: Μπούντουτσνοστ, Μπασκόνια

Μπαρτσελόνα 15-11 ΝΝΝΗΗ

Εντός: Γκραν Κανάρια, Μπούντουτσνοστ, Χίμκι

Εκτός: Μπάγερν

Μπασκόνια 14-12 ΝΗΝΝΝ

Εντός: Ρεάλ, Εφές

Εκτός: ΠΑΟ, ΤΣΣΚΑ

Μιλάνο 14-12 ΝΝΝΗΝ

Εντός: ΠΑΟ, Φενέρ

Εκτός: Ρεάλ, Εφές

Ολυμπιακός 13-13 ΗΗΗΝΗ

Εντός: Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα

Εκτός: Γκραν Κανάρια

Παναθηναϊκός 13-13 ΗΝΝΝΝ

Εντός: Μπασκόνια, Ρεάλ, Μπούντουτσνοστ

Εκτός: Μιλάνο

Μακάμπι 12-14 ΝΗΝΝΗ

Εντός: Ζαλγκίρις, Γκραν Κανάρια

Εκτός: Χίμκι, Φενέρ

Μπάγερν 12-14 ΗΗΝΗΗ

Εντός: Μπαρτσελόνα, Γκραν Κανάρια

Εκτός: Ολυμπιακός, Νταρουσάφακα

Ζαλγκίρις 11-15 ΗΝΗΝΝ

Εντός: Νταρουσάφακα

Εκτός: Μακάμπι, Ολυμπιακός, Ρεάλ

Χίμκι 9-17 ΝΗΗΗΗ

Εντός: Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ

Εκτός: Νταρουσάφακα, Μπαρτσελόνα

Γκραν Κανάρια 7-19 ΗΗΗΗΝ

Εντός: Ολυμπιακός

Εκτός: Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, Μπάγερν

Μπούντουτσνοστ 6-20 ΗΗΗΗΗ

Εντός: Εφές

Εκτός: Φενέρ, ΠΑΟ, Μπαρτσελόνα

Νταρουσάφακα 3-23 ΗΗΗΗΗ

Εντός: Χίμκι, Μπάγερν

Εκτός: Ζαλγκίρις, Ολυμπιακός

Βλέπουμε τις τρεις (συν την Εφές, που ακολουθεί σε δεύτερο πλάνο) κορυφαίες ομάδες να έχουν ξεχωρίσει. Φενέρ, ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ, έχουν προκριθεί και μαθηματικά στους '8' θα έχουν αβαντάζ έδρας, όπως και η Εφές.

Οι δικές μας ομάδες, δεν πάνε πλέον για το πλεονέκτημα έδρας (όπως έκαναν τα τρία χρόνια που παίζεται η Ευρωλίγκα με το νέο σύστημα των 30 αγωνιστικών) αλλά για να μπουν στα πλέι-οφ. Αυτό ενδεχομένως να είναι το πιο σημαντικό μήνυμα, συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν αμφότεροι για τη 'δυναμική' τους, πλέον, στην Ευρώπη αφήνοντας τις γραφικές κοκορομαχίες στα ενδότερα κι ασχολούμενοι επί της ουσίας με το μπάσκετ.

Προς το παρόν τέσσερις αγωνιστικές πριν πάμε στα πλέι-οφ, με την άλλη εβδομάδα να έχει διπλούς αγώνες (Τρίτη: Ολυμπιακός-Μπάγερν, Τετάρτη: ΠΑΟ-Μπασκόνια, Πέμπτη: Γκραν Κανάρια-Ολυμπιακός, Παρασκευή: Αρμάνι Μιλάνο-ΠΑΟ) οι δυο 'αιώνιοι' θα ζήσουν την αγωνία της πρόκρισης.

Ο κακός Ολυμπιακός έχει ακόμα αβαντάζ

Euroleague: Όλα τα σενάρια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Ο Ολυμπιακός, με ένα από τα χειρότερα ρεκόρ της λίγκας στον δεύτερο γύρο (3-8, μόλις μια νίκη στα τελευταία πέντε ματς κι αυτή εναντίον της Μπούντουτσνοστ) εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά πρόκρισης έχοντας εξαργυρώσει την καλή συγκομιδή του (10-5) στο πρώτο μισό της διοργάνωσης. Προφανώς, αν συνεχίσει έτσι, τα … αποθέματα θα τελειώσουν και οι ήττες θα τον στείλουν εκτός πλέι-οφ. Με βάση τους απόλυτους αριθμούς, ο Ολυμπιακός που είχε 90% πιθανότητες να περάσει στα πλέι-οφ, βρίσκεται τώρα στο 69%.

Ωστόσο, με βάση το πρόγραμμα τους (Μπάγερν, Ζαλγκίρις, Νταρουσάφακα στο ΣΕΦ, Γκραν Κανάρια εκτός έδρας) οι 'ερυθρόλευκοι' είναι σε θέση να φτάσουν στις 16 νίκες που αποτελούν το όριο πρόκρισης και φυσικά αν κάνουν το 4/4 στις 17 που θα τους δώσει πιθανότατα και την 6η θέση.

Με εξαίρεση την Μπάγερν, οι υπόλοιπες ομάδες που αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός δεν έχουν βαθμολογικό ενδιαφέρον, κάτι που διευκολύνει στη θεωρία το έργο της ελληνικής ομάδας. Νικώντας, μάλιστα, την Μπάγερν ουσιαστικά θέτουν νοκ-άουτ τους Γερμανούς, που δύσκολα πλέον θα προλάβουν το τρένο της πρόκρισης. Είναι ένας μίνι-τελικός αυτό το ματς, γιατί αν η Μπάγερν πάρει το 'διπλό' ποντάρει στο δικό της εύκολο πρόγραμμα στη συνέχεια για να φτάσει στις 16 νίκες.

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό, εκτός από τη νίκη, είναι να σταθεί γερά στα πόδια του έτσι ώστε να πείσει πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του πως μπορεί να επανέλθει σε ένα σερί νικών

Η ομάδα του Μπλατ αυτή την στιγμή είναι καλύτερη από τον Παναθηναϊκό στην μεταξύ τους ισοβαθμία για ένα πόντο (είχε χάσει 93-80 στο ΟΑΚΑ, νίκησε 79-65 στο ΣΕΦ), έχει το αβαντάζ και με την Μπασκόνια (την έχει νικήσει δυο φορές) όχι όμως και με το Μιλάνο (δυο ήττες).

Ο καλός Παναθηναϊκός σε δύο κομβικά ματς

Euroleague: Όλα τα σενάρια μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σαφώς σε πορεία βελτίωσης και … επιστροφής. Οι 'πράσινοι' έχουν τέσσερις σερί νίκες (πέντε στα έξι τελευταία τους παιχνίδια) και κυρίως ελπίζουν βάσιμα στην πρόκρισή τους (51% σε σχέση με … το 11% που είχαν πριν από το διπλό στη Μόσχα) στους '8'. Και ο ΠΑΟ έχει τρία ματς εντός έδρας, όχι όμως τόσο εύκολα (θεωρητικά) όπως ο Ολυμπιακός.

Στο ΟΑΚΑ θα παίξει με την Μπασκόνια, την οποία θα ήθελε να την νικήσει με 10 πόντους, ξεπερνώντας το -9 του πρώτου αγώνα. Είναι κομβικό το παιχνίδι της Τετάρτης με τη νίκη να φέρνει τον ΠΑΟ κοντά στον στόχο του, αν και ακολουθεί δύσκολο ματς στο Μιλάνο με την Αρμάνι, η οποία θα θέλει και αυτή οπωσδήποτε τη νίκη. Για τον Παναθηναϊκό το καλύτερο σενάριο είναι δυο νίκες, που θα τον φέρει αγκαλιά με την πρόκριση. Μια ήττα στο Μιλάνο δεν του αφαιρεί τις ελπίδες, αλλά μετά θα πρέπει να κερδίσει εκτός από τη Μπούντουτσνοστ και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ευχάριστο για τον ΠΑΟ είναι η εικόνα της ομάδας, που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό, που … έβλεπαν οι φίλοι του πριν από δυο μήνες. Ο Πιτίνο μπορεί να τουιτάρει συνέχεια, βρήκε όμως και ρόλους και κυρίως έδωσε ψυχολογία σε μια ομάδα η οποία διαλυόταν εύκολα σαν χάρτινος πύργος. Η σαφής βελτίωση του Παπαγιάννη, η προσθήκη του Λάνγκφορντ (πολύ σημαντική) και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τους αγώνες του είναι προς μελέτη και φυσικά υπέρ του πολύπειρου Αμερικανού κόουτς.

Τώρα, όμως, έρχονται και ματς που εκτός από μια καλή εμφάνιση, πρέπει να έρθουν και σημαντικές νίκες. Ακόμη δεν έχουν προκριθεί οι 'πράσινοι' οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν και καμιά ισοβαθμία υπέρ τους

Φυσικά, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν παίζουν μόνοι τους. Η Μπασκόνια και το Μιλάνο έχουν αυτή τη στιγμή μια νίκη παραπάνω (14-12). Το ότι αντιμετωπίζουν τους 'πράσινους' είναι μια ευκαιρία να τους … βγάλουν από τη μέση (αν μπορούν, φυσικά, να τους νικήσουν) αλλά το πρόγραμμα τους δεν είναι τόσο εύκολο. Οι Ιταλοί έχουν εντός έδρας και τη Φενέρ, ενώ θα πάνε ταξίδια στη Μαδρίτη (Ρεάλ) και Κωνσταντινούπολη (Εφές).

Ακόμη και χωρίς νίκη, μπορεί να τερματίσουν αν υποθέσουμε ότι χάνουν από τον Παναθηναϊκό! Δύσκολο είναι και το πρόγραμμα της Μπασκόνα. ΠΑΟ και ΤΣΣΚΑ εκτός έδρας, Ρεάλ και Εφές μέσα στη Βιτόρια. Α, και εκτός της Μπάγερν που παίζει … τελικό με τον Ολυμπιακό, παραμονεύει και η Μακάμπι (12-14) με δυνατότητα να κάνει σίγουρα τρεις νίκες μέχρι το τέλος. Το λέμε αυτό, γιατί στο τέλος ενδεχομένως ο όγδοος να περάσει και με 15 νίκες.

Υπάρχει και ένα σενάριο για τετραπλή ισοβαθμία με 16 νίκες για Μιλάνο, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Μπασκόνια. Σε αυτή την περίπτωση και με τα αποτελέσματα βάσει λογικής (νίκη του ΠΑΟ επί της Μπασκόνια και επικράτηση του Μιλάνου επί των 'πρασίνων') ευνοείται το Μιλάνο (με τις τέσσερις νίκες επί των ελληνικών ομάδων) που θα είναι στην 6η θέση, στην 7η κατατάσσεται ο Ολυμπιακός (χάρη στις 2 νίκες επί της Μπασκόνια) και η 8η θέση θα παιχθεί στη διαφορά του Παναθηναϊκού-Μπασκόνια. Γι' αυτό και η διαφορά των 10 πόντων στο ματς της Τετάρτης είναι πολύ σημαντική για τον Πιτίνο και τους παίκτες του.

Συμπέρασμα; Κανείς … δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.

(φωτογραφίες: Eurokinissi)

News 24/7

24MEDIA NETWORK