Οι πιο καυτοί free agents της Euroleague: Φέτος, η αγορά έχει Σλούκα

H αγορά της Euroleague φέτος έχει τη μισή ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τον Σέιν Λάρκιν, οκτώ παίκτες του Παναθηναϊκού και βέβαια τον περιζήτητο Κώστα Σλούκα. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το ενδιαφέρον καλοκαίρι που έρχεται...

Οι πιο καυτοί free agents της Euroleague: Φέτος, η αγορά έχει Σλούκα

Πριν καν ολοκληρωθεί η χρονιά, οι περισσότερες ομάδες κορυφής της Euroleague, κοιτάζουν το μέλλον τους. Δηλαδή, την επόμενη χρονιά. Κι αυτό το καλοκαίρι, καθώς τελειώνουν πολλά συμβόλαια, αναμένεται αρκετά ενδιαφέρον.

Ήδη τον χορό άνοιξε η Εφές, ανανεώνοντας τις συνεργασίες με τον Εργκίν Αταμάν αλλά και τον Μπράιαντ Ντάνστον που έχει ήδη μια τετραετία στην Κωνσταντινούπολη και θα κάτσει, όπως φαίνεται, άλλα δυο χρόνια. Ακολούθησε και ο 34χρονος Σιμόν, που συμφώνησε επίσης για διετή συνεργασία.

H διοίκηση της τουρκικής ομάδας είχε ... πιεστεί να προχωρήσει στις ανανεώσεις (και του συμβολαίου του Σέιν Λάρκιν συμπεριλαμβανομένου) πριν από τη Βιτόρια, αλλά θέλησε να το κάνει μετά το Final Four. Η πιθανότητα να έχει πάρει η Εφές τον τίτλο, πέρασε ξυστά, άρα προπονητής και παίκτες θα είναι πιο λογικοί στις απαιτήσεις τους. Σίγουρα, πάντως, ο Λάρκιν που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής το τελευταίο δίμηνο και στο Final Four πέτυχε 59 πόντους στους δυο αγώνες, αν είναι να μείνει στην Εφές θα εισπράξει αρκετά περισσότερα από τα 1.4 εκατομμύρια που αμείφθηκε φέτος.

Ο Αταμάν, πάντως, αμέσως μετά τον τελικό η πρώτη του φράση μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε στους παίκτες του ήταν η εξής: “Μένουμε όλοι και συνεχίζουμε ακόμη πιο δυνατοί για του χρόνου...”

Η ΤΣΣΚΑ και ο κύκλος που κλείνει

Η περισσότερη κουβέντα, αυτή την στιγμή, αφορά την πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν θέλησε να πει κάτι για το μέλλον του, μέσα στο ντελίριο των πανηγυρισμών, είναι φανερό όμως ότι η πρόκληση να οδηγήσει την ρωσική ομάδα σε ένα ακόμη τρόπαιο μοιάζει ικανή να συνεχίσει να τον κρατάει στη Μόσχα.

Τι γίνεται, όμως, με τους παίκτες της πρωταθλήτριας Ευρώπης που κέρδισαν την Euroleague, αλλά σκέφτονται να αποχωρήσουν; Θα κλείσει πράγματι ο κύκλος της ομάδας που είχε για κορμό Ντε Κολό, Χίγγινς και Χάινς, με τις προσθήκες ενδιάμεσα Ροντρίγκεθ, Χάντερ και Κλάιμπερν;

Οι πιο καυτοί free agents της Euroleague: Φέτος, η αγορά έχει Σλούκα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

(Ο Νάντο Ντε Κολό θέλει να φύγει από τη Μόσχα)

Ήδη ο Κόρι Χίγκινς, από τους καλύτερους (και μάλλον αδικημένους στις επιλογές) παίκτες της σεζόν μελετάει μια σοβαρότατη πρόταση της Μπαρτσελόνα και το πιο πιθανό είναι από του χρόνου να φοράει τα “μπλαουγκράνα” της Μπάρτσα. Τέσσερα χρόνια κάθισε στη Μόσχα ο γιος του Ροντ Χίγκινς, που φέτος σκόραρε 14.9π με 50% στα τρίποντα και ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της ρωσικής αρμάδας.

Ελεύθεροι, όμως, το καλοκαίρι μένουν και οι δυο χαρισματικοί γκαρντ της ομάδας. Ο Νάντο Ντε Κολό που συμπλήρωσε πενταετία στα κόκκινα της ομάδας του στρατού και ο Νάτσο Ροντρίγκεθ διόσκουρός του τα τελευταία δυο χρόνια.

Οι σύζυγοί τους, όπως λέγεται, πιέζουν να φύγουν από την παγωμένη Μόσχα όπου η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη, κάτι που το παραδέχθηκε ο Ροντρίγκεθ. Ο “Τσάτσο” δεν θέλησε να πει κάτι για τις επιλογές του, αλληθωρίζει ωστόσο προς τη Μαδρίτη: “ Όλοι ξέρουν ότι έχω συναισθήματα για τη Ρεάλ. Θα δούμε τι θα γίνει το καλοκαίρι...” είπε.

Και ο Ντε Κολό σκέφτεται να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ. Αν και αμείβεται σχεδόν με 3 εκατομμύρια ετησίως, η Ισπανίδα σύζυγός του θέλει την μετακόμιση σε πιο ...ήπια κλίματα. Παίζει μάλιστα και ένα τρελό σενάριο, που θέλει τον 32χρονο Νάντο να επιστρέφει στη Βαλένθια γενέτειρα της συζύγου του και φέτος (λόγω της κατάκτησης του Eurocup) ομάδα που παίζει στην Euroleague! Καταλαβαίνει κανείς ότι εφόσον η πρωταθλήτρια Ευρώπης αναζητά γκαρντ, θα αποτελεί και βασική προτεραιότητα των ενδιαφερόμενων παικτών. Ελεύθερος μένει και ο Γουίλ Κλάιμπερν, MVP του Final Four και μέλος της καλύτερης πεντάδας της κανονικής περιόδου. Αν δεν προσπαθήσει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, δύσκολα θα φύγει από την ΤΣΣΚΑ.

Ο Ταβάρες προς Μόσχα...

Η ΤΣΣΚΑ ψάχνει και για ψηλό, αφού τελειώνουν τα συμβόλαια τόσο του Χάινς (αρχηγός της ομάδας με εξαετή παρουσία) όσο και του Χάντερ (δυο χρόνια). Να παραμείνουν και οι δυο είναι δύσκολο, γι αυτό και η ΤΣΣΚΑ έχει ασχοληθεί ήδη με τον Γουόλτερ Ταβάρες (του δίνει τριετές συμβόλαιο έναντι 9 εκατομμυρίων δολαρίων) ενώ ρώτησε και τον Ολυμπιακό για τον Μιλουτίνοφ.

Η Ρεάλ πάντως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Στη διάρκεια του Final Four είχε συζητήσεις με τον Μπράντον Ντέιβις, σέντερ της Ζαλγκίρις, την τελευταία διετία. Ενδεχομένως να χρειαστεί κι άλλον ψηλό, αν φύγει ο Ταβάρες για τη Μόσχα και αποχωρήσει από τη Μαδρίτη ο Γκουστάβο Αγιόν, που συμπλήρωσε φέτος τέσσερα χρόνια στην ομάδα. Ο Ντέιβις πάντως φαίνεται ότι βρίσκεται σε συζητήσεις και με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ZALGIRIS KAUNAS (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

(Με Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ μιλάει ο Μπράντον Ντέιβις)

Έχει ενδιαφέρον πως θα χειριστεί η Ρεάλ την υπόθεση Ράντολφ. Πέρσι ο Λάσο δεν τον ... ήθελε, μπήκε στην ομάδα από το παράθυρο (λόγω των τραυματισμών) και έκανε καλή σεζόν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ανανεώσει είτε έτσι, είτε αλλιώς.

Προφανώς και η απόκτηση ενός εκ των Νάτσο Ροντρίγκεθ ή Νάντο Ντε Κολό είναι στις προτεραιότητες της βασίλισσας, που και φέτος είδε τον Γιουλ να περνάει περιπέτειες τραυματισμού. Σημειώνεται ότι από τη Ρεάλ μένουν ελεύθεροι το καλοκαίρι και δυο βασικά γρανάζια της μηχανής του Λάσο: Φαμπιάν Κοσέρ και Τζέφρι Τέιλορ.

Ο περιζήτητος Σλούκας και ο Ολυμπιακός

Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη υπάρχει ένα ελληνικό ονοματεπώνυμο, που προκαλεί ... την προσοχή: Κώστας Σλούκας. Η συμφωνία του διεθνή γκαρντ με την Φενέρ ολοκληρώνεται μετά τους τελικούς του πρωταθλήματος και ένας από τους κορυφαίους κοντούς φέτος σε όλη την Ευρώπη μένει ελεύθερος.

Ο ίδιος δεν θέλησε να πει τίποτε στη Βιτόρια, τονίζοντας κάθε φορά πως “ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει” οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι δεν θα έλεγε όχι να αποχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη μετά από τέσσερα χρόνια με τα κίτρινα της Φενέρ.

Ο Σλούκας, όπως καταλαβαίνει κανείς, έχει θέση σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης, καθώς η χρονιά που έκανε ήταν σχεδόν τέλεια. Εξαίρεση ο ημιτελικός του Final Four, όπου εγκλωβίστηκε και αυτός στη γενική μετριότητα και αδυναμία της Φενέρ.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο Ομπράντοβιτς στην υπόθεση (γιατί πολλά λέγονται και για τη δική του συνέχεια στη Φενέρ) αλλά και πόσο ισχυρό είναι το χαρτί του Ολυμπιακού στην περίπτωση επιστροφής του παίκτη στο ΣΕΦ. Πριν από τέσσερα χρόνια οι ρόλοι ήταν ...αντεστραμμένοι.

Δεν λέμε ότι ο Σλούκας θα γυρίσει στον Ολυμπιακό. Αν όμως αποφασίσει πρώτα να αποχωρήσει από την Τουρκία και μετά να επιστρέψει στην Ελλάδα, η πρώην ομάδα του δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Η Μπαρτσελόνα, πάντως, όπως λέγεται έκανε ήδη την πρώτη κίνηση για τον Έλληνα άσο, αφού δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Τομά Ερτέλ.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο 29χρονος γκαρντ παίζει σε οποιαδήποτε ομάδα θελήσει, με πολύ υψηλό συμβόλαιο, άρα ο ανταγωνισμός δεν θα είναι εύκολος.

Ο Σίνγκλετον φεύγει (;) από την Μπαρτσελόνα

Στη Βαρκελώνη αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες και φιλολογία για την αποχώρηση του Κρις Σίνγκλετον. Ο άλλοτε φόργουορντ του Παναθηναϊκού είναι “μετέωρος” σε περίπτωση που παραμείνει ο Σβιέτισλαβ Πέσιτς στην ομάδα (ο Σέρβος συνεννοείται απευθείας με τον Μπαρτομέου, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις). Ακόμη όμως κι αν παραμείνει στην Μπαρτσα, οι Καταλανοί είναι έτοιμοι να του προτείνουν μείωση αποδοχών, που δύσκολα θα δεχθεί ο Αμερικανός.

Φυσικά, ακόμη κι αν δεν έκανε καλή χρονιά, ο ελεύθερος Σίνγκλετον θα είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα των καλοκαιριών μεταγραφών.

Οι καλύτεροι των άλλων...

Η αγορά πάντως έχει κι άλλους ελεύθερους παίκτες. Σημειώνουμε τους καλύτερους των υπόλοιπων ομάδων

Ντέρικ Γουίλιαμς (Μπάγερν): Τεφαρίκι που πήρε η Μπάγερν, προφανώς γιατί κανένας άλλος από τους μεγάλους της Ευρωλίγκας δεν ασχολήθηκε. Τελείωσε τη χρονιά με 13.4π και 4.2 ρ. Με συμβόλαιο όχι μεγαλύτερο των 500.000 δολαρίων, καλός φαίνεται...

Βλάντιμιρ Μίτσοφ (Μιλάνο): Από τα καλύτερα τριάρια της φετινής Euroleague, με 13.9π, 3.2ρ, 2.5 ασίστ και κυρίως πολύ σωστές αποφάσεις πάνω στο παρκέ.

EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÏÓÖÐ - ×ÉÌÊÉ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

(Ο Μάλκομ Τόμας έπαιξε φέτος στην Χίμκι)

Τζόρνταν Μίκεϊ, Μάλκομ Τόμας (Χίμκι): Και οι δυο Αμερικανοί που επέλεξε ο Μπαρτζώκας μένουν ελεύθεροι από την Χίμκι. Ο Τζόρνταν Μίκεϊ είναι αθλητικός σέντερ, που μπορεί να σουτάρει κι από μακριά (14.9π -5ρ, φέτος), ενώ εξίσου δυναμικός είναι και ο Τόμας (8.6π -5ρ) σε δεύτερο ρόλο.

Ντάριουμ Χίλιαρντ-Γιοχάνες Βόιτμαν (Μπασκόνια): Ο Χίλιαρντ έκανε πολύ καλά πλέι-οφ εναντίον της ΤΣΣΚΑ (12.3π) ενώ ο Γερμανός (7.5-4.8ρ) βρίσκει άνετα δουλειά σε όποια ομάδα της Euroleague ζητάει ένα αξιόπιστο δεύτερο σέντερ, που μπορεί να παίξει δεκαπέντε-είκοσι λεπτά με ουσιαστική προσφορά.

Άλεξ Τάιους, Τάρικ Μπλακ, Τζόνι Ομπράιντ (Μακάμπι): Η τριπλέτα της Μακάμπι, που κανονικά έπρεπε να σκορπίσει ... τρόμο, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο Τάιους παραμένει χρήσιμος (7.3π, 4.1 ρ και 1.1 μπλοκ) έχει μακριά χέρια είναι μετρ στην άμυνα ψηλά από το καλάθι. Ο Μπλακ (11π-5.4ρ) είναι δύναμη της φύσης αλλά είχε και αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πρώτη του χρονιά στην Euroleague (σίγουρα πάντως ήταν πολύ καλύτερος υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου). Ο Τζόνι Ο' Μπράιαντ είναι τεσσάρι που βοηθάει και μέσα στο καλάθι (10.9π-5.9ρ)...

Ο ΠΑΟ έχει οκτώ

Από τις ελληνικές ομάδες τα περισσότερα συμβόλαια που τελειώνουν είναι του Παναθηναϊκού. Οι “πράσινοι” καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το χτίσιμο της νέας χρονιάς, καθώς μένουν ελεύθεροι οκτώ παίκτες του βασικού ροτέισον. Γκιστ, Λάνγκφορντ, Λοτζέσκι, Κιλπάτρικ, Τόμας, Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας και Λεκάβιτσους. Δύσκολα θα φύγουν ... όλοι. Ήδη, πάντως, ο Λεκάβιτσους λέγεται ότι συζητάει με την Ζαλκγίρις Κάουνας

Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερα συμβόλαια που ολοκληρώνονται. Είναι αυτά των Αγραβάνη-Στρέλνιεκς (με τον Λετονό να αποτελεί από τώρα παρελθόν) ενώ με οψιόν των “ερυθρολεύκων” είναι και το αντίστοιχο του Μπόγρη...

News 24/7

24MEDIA NETWORK