Βραβεία Euroleague: Ο Καλάθης πρόλαβε στο φίνις τον Σλούκα

Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει τον απολογισμό της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας και ανακηρύσσει MVP το Νικ Καλάθη με βραχεία κεφαλή από τον Κώστα Σλούκα. Οι τρεις ταχύτητες, η υποχώρηση των ελληνικών ομάδων και οι κορυφαίοι των 30 αγωνιστικών.

Βραβεία Euroleague: Ο Καλάθης πρόλαβε στο φίνις τον Σλούκα
EUROKINISSI

Από την κανονική περίοδο στα πλέι-οφ, η Euroleague παίρνει την τελική ευθεία για να φτάσουμε στο τέλος του δρόμου: το Final Four της Βιτόρια (17-19 Μαΐου).

Οι οκτώ ομάδες που θα παίξουν για τα τέσσερα εισιτήρια (μεταξύ των οποίων ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, όχι όμως ο Ολυμπιακός) θα φορτσάρουν όσο ποτέ μέσα στη σεζόν. Είναι η στιγμή να τα δώσουν όλα.

Και για μας είναι η στιγμή να κάνουμε ένα πρώτο απολογισμό της διοργάνωσης, που για τρίτη χρονιά έγινε με το σύστημα των 16 ομάδων και των 30 αγωνιστικών.

Οι ισχυροί έγιναν ισχυρότεροι

Η πρώτη διαπίστωση έχει να κάνει με την ισχυροποίηση των... ισχυρών. Η τριάδα Φενέρμπαχτσε, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ρεάλ Μαδρίτης ξεχώρισε από την αρχή. Ουδείς αμφισβήτησε την κυριαρχία τους και οι τρεις ομάδες πήραν μάλλον εύκολα το αβαντάζ έδρας, κινδυνεύοντας ελάχιστα (αν όχι καθόλου) στη διάρκεια της χρονιάς. Δίπλα τους προστέθηκε η Εφές, το άλμα της οποίας ήταν... τεράστιο. Από την τελευταία θέση την περσινή σεζόν (ρεκόρ 7-20), έφτασε στην 4η (20-10) κατέκτησε επίσης το πλεονέκτημα έδρας και ουσιαστικά έγινε ο τέταρτος πόλος της διοργάνωσης.

Για πρώτη φορά αυτή την τριετία οι τέσσερις πρώτοι έχουν τουλάχιστον 20 νίκες. Μέχρι τώρα μόνο το δίδυμο της κορυφής έκανε κάτι τέτοιο.

Βραβεία Euroleague: Ο Καλάθης πρόλαβε στο φίνις τον Σλούκα

Η τελική κατάταξη της σεζόν 2017-18

Εφέτος η Φενέρμπαχτσε είχε 25, η ΤΣΣΚΑ 24, η Ρεάλ 22 και η Εφές 20. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το γκρουπ με τις ομάδες της πρώτης ταχύτητας. Πρώτη και καλύτερη η Φενέρμπαχτσε, παρά τις ατυχίες της (τραυματισμοί Ένις, Βέσελι, Λοβερν) που έδειξε πολύ σκληρή, σταθερή και τερμάτισε αήττητη εντός έδρας (15-0)!

Ο ανταγωνισμός για την πρόκριση

Ο ανταγωνισμός εντάθηκε και έφτασε στο αποκορύφωμα των τελευταίων αγωνιστικών για την συμπλήρωση των επόμενων θέσεων. Όχι τόσο για την 5η, την οποία καπάρωσε η Μπαρτσελόνα (επίσης μεγάλο άλμα, αφού από το 11-19 και την 13η θέση πέρσι, βρέθηκε φέτος στο 18-12) όσο για τις υπόλοιπες τρεις. Τις διεκδίκησαν επτά ομάδες, με το όριο πρόκρισης να πέφτει στις 15 νίκες και να κρίνεται, εν τέλει, στις ισοβαθμίες.

Παρένθεση: Μπασκόνια, Ζαλγκίρις και Ολυμπιακός, που έκαναν από 15 νίκες, στα μεταξύ τους ματς είχαν από 2 νίκες έκαστος. Ο Ολυμπιακός νίκησε 2 φορές την Μπασκόνια, η Ζαλγκίρις τον Ολυμπιακό και η Μπασκόνια τη Ζαλγκίρις. Στην ειδική βαθμολογία, μέτρησε η διαφορά πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια, με μια ιδιαιτερότητα. Δεν ελήφθησαν υπόψη οι πόντοι της παράτασης στο Ολυμπιακός-Μπασκόνια, ούτε υπέρ των 'ερυθρολεύκων', ούτε εις βάρος των Βάσκων. Ο κανονισμός της διοργάνωσης σημειώνει ότι στις ισοβαθμίες δεν υπολογίζονται οι πόντοι της παράτασης. Το μπόνους για την ομάδα που κερδίζει είναι η νίκη και η διαφορά πόντων είναι μηδέν. Κάπως έτσι υστέρησε ο Ολυμπιακός στο τέλος και έμεινε εκτός οκτάδας. Αν μετρούσαν, θα περνούσε.

Με 16 νίκες, την πρώτη χρονιά δεν περνούσες

Να φανταστείτε ότι ο Παναθηναϊκός φτάνοντας τις 16 νίκες, τερμάτισε στην 6η θέση, ενώ το 16-14 στις δυο προηγούμενες σεζόν δεν έβαζε τις ομάδες πάνω από την 7η. Την πρώτη χρονιά μάλιστα με το νέο σύστημα, ο Ερυθρός Αστέρας με την ίδια επίδοση (16 νίκες-14ήττες) έμεινε εκτός οκτάδας σε ισοβαθμία με την Νταρουσάφακα.

Αυτές οι 7 ομάδες που έδωσαν τη μάχη ουσιαστικά για τρεις θέσεις, έδωσαν το χρώμα στην Ευρωλίγκα και αποτέλεσαν τη δεύτερη ταχύτητα.

Πίσω τους Χίμκι, Γκραν Κανάρια, Μπούντουτσνοστ και Νταρουσάφακα, ήταν το γκρουπ της τρίτης ταχύτητας, με ιστορικό χαμηλό ρεκόρ το 5-25 της ουραγού Νταρουσάφακα. Και οι τέσσερις ομάδες είχαν κάτω από 10 νίκες, κάτι που τα δυο προηγούμενα χρόνια αφορούσε μόνο τον τελευταίο (ή τους δυο τελευταίους, όπως έγινε τον πρώτο χρόνο). Οι νίκες, ωστόσο, της Νταρουσάφακα αποδείχθηκαν καθοριστικές. Κυρίως για τον Ολυμπιακό που έχασε στο γήπεδο απ' όπου πέρασαν όλοι, ίσως και για την Μπάγερν η οποία μέσα στην Κωνσταντινούπολη απώλεσε την τελευταία της ευκαιρία για πρόκριση.

Η ελληνική υποχώρηση

Οι δυο ελληνικές ομάδες υποχώρησαν σαφώς σε σχέση με τα περασμένα χρόνια. Περισσότερο ο Ολυμπιακός, που έμεινε εκτός πλέι-οφ για δεύτερη φορά τα τελευταία 13 χρόνια, λιγότερο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ο οποίος με το τρομερό φίνις των τελευταίων αγωνιστικών πήρε το εισιτήριο στην τελευταία αγωνιστική. Από τις 19 νίκες, ωστόσο, που έκαναν αμφότεροι στις δυο τελευταίες σεζόν, ο ΠΑΟ έπεσε στις 16 και ο Ολυμπιακός στις 15.

Εκεί που οι δυο ομάδες είχαν αβαντάζ έδρας και πέρσι και πρόπερσι, έδωσαν μάχη να περάσουν στην οκτάδα με την μία να μένει... μπουκάλα. Η υποχώρηση είναι σημαντική και πρέπει να τους απασχολήσει σοβαρά, ιδιαίτερα τον Ολυμπιακό που απέτυχε παταγωδώς, καθώς στράβωσε ολότελα μια σεζόν η οποία είχε αρχίσει τελείως διαφορετικά.

Η πορεία των δυο 'αιωνίων' (και όχι μόνο) απέδειξε ότι η Ευρωλίγκα δεν σταματάει στην δέκατη και την εικοστή αγωνιστική, αλλά συνεχίζει να είναι ένας μαραθώνιος τριάντα αγώνων. Όλοι οι αγώνες, όλες οι διαφορές έχουν σημασία, ακόμη και οι... παρατάσεις, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του Ολυμπιακού. Το φινάλε ήταν εντυπωσιακό γιατί μετέτρεψε συναισθήματα και εντυπώσεις σε τόσο ραγδαίο ρυθμό, που νόμιζες ότι το περασμένο δίμηνο δεν ήταν μήνες, αλλά χρόνια.

Εικοστή αγωνιστική (25/1) και η βαθμολογία λέει:

5. Ολυμπιακός 12-8

6. Μπαρτσελόνα 11-9

7. Μπάγερν 10-10

8. Μιλάνο 9-11

----------------------------

9. Μπασκόνια 9-11

10. Μακάμπι 9-11

11. Ζαλγκίρις 8-12

12. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 8-12

Ουδείς πιστεύει ότι οι δυο τελευταίοι (Ζαλγκίρις και ΠΑΟ) μπορούν να απειλήσουν την πρόκριση, οι περισσότεροι δίνουν σχεδόν βέβαιο τον Ολυμπιακό στους '8' (θέλει 4 νίκες σε 10 αγώνες) που μπορεί μάλιστα να απειλήσει και την Εφές, από την οποία απέχει μία νίκη. Η εξέλιξη είναι τελείως διαφορετική, όπως και η τελική βαθμολογία, που διαμορφώνει την οκτάδα (στις 5 Απριλίου) ως εξής:

5. Μπαρτσελόνα 18-12

6. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 16-14

7. Μπασκόνια 15-15

8. Ζαλγκίρις 15-15

----------------------------

9. Ολυμπιακός 15-15

10. Μακάπι 14-16

11. Μπάγερν 14-16

12. Μιλάνο 14-16

Η Μπαρτσελόνα κάνει συγκριτικά την πιο σταθερή πορεία και δικαίως καταλαμβάνει την 5η θέση. Ο Παναθηναϊκός είναι η πιο 'καυτή' ομάδα των τελευταίων 10 αγωνιστικών με συνολικό απολογισμό 8-2 σε ένα ντεμαράζ άνευ προηγουμένου. Τον μιμείται η Ζαλγκίρις με μια νίκη λιγότερη (7-3), αλλά οι Λιθουανοί είναι... αχτύπητοι στο τελείωμα με 6/6 και τρία μεγάλα διπλά σε Τελ Αβίβ (Μακάμπι), ΣΕΦ (Ολυμπιακός) και Μαδρίτη (Ρεάλ)!

Η ομάδα του Γιασικεβίτσιους, που στον πρώτο γύρο έχασε 7 ματς εντός έδρας (!) ήττες περνάει πανηγυρικά. Όπως και ο Παναθηναϊκός βέβαια με τέσσερα διπλά (Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, αλλά και ΤΣΣΚΑ, Μιλάνο) ενώ στον πρώτο γύρο εκτός ΟΑΚΑ μετρούσε 1/8.

Η Μπασκόνια δεν αποφεύγει τις γκάφες, αλλά παίρνει μια νίκη-κλειδί επί της Ρεάλ, που την πάει στο 15-15. Η Μακάμπι με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να παίρνει τη θέση του Σπάχια κάνει ένα ντεμαράζ νικών (μετά το καταστροφικό 1-9 που είχε στο ξεκίνημα) αλλά χάνει το ματς-κλειδί με την Ζαλγκίρις εντός έδρας.

Η Μιλάνο γράφει σερί 6-1 από την 20ή ως την 26η αγωνιστική φτάνει στις 14 νίκες και όλοι της δίνουν το εισιτήριο για τους '8'. Έχει τέσσερα ματς να κερδίσει, τα δυο μέσα στο γήπεδό της (με ΠΑΟ και Φενέρ). Χάνει αυτά, χάνει και τα άλλα δυο μακριά από το Μιλάνο (Ρεάλ, Εφές) και... αυτοκτονεί.

Θα μπορούσε κανείς να πει το ίδιο και για την Μπάγερν που κάνει μεγάλες νίκες (έξω την Χίμκι, μέσα τη Φενέρ), αλλά η εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι και εκείνη εκτός με την Νταρουσάφακα την αφήνουν στο 14-16.

Όσο για τον Ολυμπιακό, δεν χρειάζονται λόγια. Το 12-8 των πρώτων 20 αγωνιστικών, δίνει τη θέση του σε ένα απογοητευτικό 3-7. Οι 'ερυθρόλευκοι' κατρακυλούν από αγωνιστική σε αγωνιστική, νικούν μόνο την Μπούντουτσνοστ (εκτός), την Μπάγερν και την Νταρουσάφακα (στο ΣΕΦ) και αποκλείονται σε ένα τραγικό φίνις. Τέτοιο πισωγύρισμα, μέσα στην ίδια χρονιά, δύσκολα έχει ξαναγίνει.

Τα βραβεία του Contra.gr

Θα επιχειρήσουμε να επιλέξουμε και τους καλύτερους της κανονικής περιόδου πριν το κάνει η Euroleague. Οι επιλογές είναι υποκειμενικές, οπότε οποιαδήποτε ένσταση γίνεται... δεκτή.

MVP: Ο ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ)

Είθισται να διαλέγουμε τον καλύτερο από την ομάδα που έχει και το κορυφαίο ρεκόρ. Ο Κώστας Σλούκας ήταν σίγουρα ο καλύτερος παίκτης της Φενέρμπαχτσε (δεύτερος σκόρερ, κορυφαίος πασέρ, πρώτος σε λεπτά συμμετοχής) και κομβικός όσο κανείς για την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε MVP, αν ο Νικ Καλάθης δεν έκανε... εξωπραγματικό δεύτερο γύρο, τον οποίο ολοκλήρωσε με ένα χορταστικό τριπλ-νταμπλ. Μεγάλα ματς, ένα μπάζερ-μπίτερ στην Μόσχα και τρομερά νούμερα στις τελευταίες 10 αγωνιστικές: 14.6π-11.1 ασίστ.

Με διαφορά στήθους ο Νικ, λοιπόν (και ευλογία για την Εθνική το δίδυμο με τον Σλούκα)!

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΓΚΟΓΚΑ ΜΠΙΝΤΑΤΖΕ (Μπουντούτσνοστ)

Ήρθε στα μέσα της χρονιάς, αλλά 'έβγαλε τα μάτια' μέχρι και του... Ρικ Πιτίνο. Ο Γεωργιανός Γκόγκα Μπιντάτζε δεν έχει κλείσει ακόμη τα 20 του χρόνια (γεννημένος στις 20/7 του 1999), αλλά είναι τρομερό ταλέντο. Έπαιξε 13 ματς με την Μπούντουτσνοστ και είχε 12.1π (59.7%δ, 31.3%τρ, 71.4β) 6.4 ρ.

Πάει ολοταχώς για το ΝΒΑ.

ΠΙΟ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ: ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΛΙΝΙΤΣ (Φενέρμπαχτσε)

Ο Σλούκας στην περιφέρεια, ο Βέσελι μέσα στο καλάθι και ο... Κάλινιτς παντού. Αυτός ο μαχητής από τη Σερβία, γίνεται καλύτερος χρόνο με το χρόνο. Βασικό εργαλείο, πλέον, στη μηχανή του Ομπράντοβιτς έχει βελτιώσει τα πάντα στο παιχνίδι του. Σουτ, ριμπάουντ, ευστοχία (9.8π, 3.9ρ, 39% τρίποντα) και είναι ο άνθρωπος που τα κάνει όλα στη Φενέρ. Και συμφέρει.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΝΤΑΔΑ

Νικ Καλάθης (ΠΑΟ, 12.3π, 4.5ρ, 8.9 ασίστ, 1.7κλ),

Κώστας Σλούκας (Φενέρ, 12π, 61%δ, 46%τρ, 93%β, 2ρ, 4.7 ασίστ)

Γουίλ Κλάιμπερν (ΤΣΣΚΑ, 13.7π, 7.1ρ, 1.4ας, 1κλ)

Αντριέν Μοερμάν (Εφές, 12.3π, 59%δ, 42%τρ, 86%β, 6.4ρ, 1.5ας, 1.2κλ)

Μπράντον Ντέιβις (Ζαλγκίρις, 14.4π, 5.7ρ, 2.1ας, 0.5κοψ)

Οι δυο πρώτοι είναι μακράν οι κορυφαίοι γκαρντ της σεζόν, ακόμη και από τους... καθιερωμένους Γιουλ, Σέρχιο και Ντε Κολό. Ο Κλάιμπερν είναι αυτός που κάνει τα πιο απρόβλεπτα πράγματα στο προγραμματισμένο παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ, ενώ ο Μοερμάν σε αυτή την σπουδαία σεζόν της Εφές ήταν πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας του!

Για το '5' θα διαλέγαμε τον εκπληκτικό Νίκολα Μιλουτίνοφ, αλλά ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την οκτάδα, φέρνει στην κορυφαία πεντάδα τον Μπράντον Ντέιβις της Ζαλγκίρις. Σε όλα τα σημαντικά ματς δήλωσε παρών και ήταν ο πρωταγωνιστής της πρόκρισης με το ντεμαράζ στο τελείωμα της διοργάνωσης.

ΚΟΟΥΤΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: ΕΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ (Εφές)

Ο Ρικ Πιτίνο έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην πρόκριση του Παναθηναϊκού, αλλά ήρθε στα μέσα της χρονιάς (και η ομάδα δεν είναι 'δική του'). Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε ένα μικρό θαύμα, πέρσι όμως... πήγε καλύτερα. Άρα; Ο Εγκίν Αταμάν είχε την κορυφαία πορεία από την αρχή ως το τέλος, πρώτα με το χτίσιμο μιας πολύ δυνατής ομάδας και εν συνεχεία με την πορεία της μέχρι την 4η θέση και το αβαντάζ έδρας στα πλέι-οφ. Το επαναλαμβάνουμε. Μιλάμε για την Εφές, που πέρσι ήταν τελευταία στη βαθμολογία

ΟΜΑΔΑ - ΕΚΠΛΗΞΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Από 'κομπάρσος' της διοργάνωσης, μετατράπηκε στο πιο 'καυτό' συγκρότημα της Ευρωλίγκας το τελευταίο δίμηνο

ΟΜΑΔΑ - ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ: ΧΙΜΚΙ

O Ολυμπιακός σκόρπισε την απογοήτευση στον κόσμο του, αλλά σίγουρα η Χίμκι που ξεκίνησε τελείως διαφορετικά και με άλλες φιλοδοξίες ήταν εκείνη η ομάδα που διέψευσε κάθε προσδοκία.

Καλά πλέι-οφ...

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK