Explained: πώς η Team LeBron νίκησε την Team Giannis

Κάτι τα ελληνικά που είναι δύσκολη γλώσσα, κάτι το ασαφές της ανακοίνωσης Τύπου του ΝΒΑ, προέκυψε το μπέρδεμα με το πώς βγήκε ο νικητής του φετινού All Star Game, στο ΝΒΑ, μετά την αλλαγή στο format. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ -όπως και για να σας δώσουμε τα καλύτερα εξ όσων συνέβησαν.

Explained: πώς η Team LeBron νίκησε την Team Giannis
AP PHOTO/DAVID BANKS

Στα χαρτιά, το νέο format του All Star Game φαινόταν ελαφρώς μπερδεμένο. Στην πράξη, έγινε ο λόγος που σε αυτό το παιχνίδι δεν βαρέθηκε, ποτέ, κανείς. Η συμφωνία κυρίων μεταξύ των καλύτερων που ασχολούνται με το μπάσκετ, να μην παίζουν άμυνα αυτήν τη βραδιά είχε και συνέπειες. Θα σκέφτεσαι πως αυτό (το να μην παίζουν άμυνα) συμβαίνει και στην κανονική περίοδο, τα τελευταία χρόνια. Όπου επίσης, υπάρχουν συνέπειες (βλ. η χαμηλότερη τηλεθέαση της σύγχρονης ιστορίας). Εφόσον όμως, το ΝΒΑ αύξησε τα έσοδα του, το 2019 κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να βάλει μια τελεία σε όσα κάνει, για να γίνει το παιχνίδι πιο γρήγορο και πιο θεαματικό.

Αλλά ας ασχοληθούμε με όσα έγιναν στο United Center. Εκεί όπου στην τέταρτη περίοδο έπεσαν κορμιά. Στο μενού υπήρχαν coaches challenges, διαμαρτυρίες στους διαιτητές, επιθετικά φάουλ και πεντάδες βγαλμένες από όνειρα, με τους πιο μεγαλόσωμους και πιο ανταγωνιστικούς τύπους που υπάρχουν εκεί έξω. Οι κόουτς Νικ Νερς και Φρανκ Βόγκελ δεν δίστασαν να καλέσουν τάιμ άουτ για να σχεδιάσουν τις τελευταίες επιθέσεις της τρίτης περιόδου, που τελικά έληξε 41-41. Εννοώ, έδωσαν πόνο. Όλοι. “Είναι η έβδομη φορά που παίζω σε All Star και ομολογώ ήταν από τις καλύτερες. Ήμασταν πραγματικά ανταγωνιστικοί” ομολόγησε ο Άντονι Ντέιβις, ο οποίος έκρινε το αποτέλεσμα (157-155). Πώς όμως, κρίθηκε το αποτέλεσμα.

Ας χειροκροτήσουμε τον Κρις Πολ -όχι για το πρώτο alley-oop της καριέρας του ή για τη βοήθεια που πρόσφερε στον ΛεΜπρον Τζέιμς, όταν έψαχνε τρόπους να 'απεμπλακεί' από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά για όσα έγιναν στο Σικάγο.

Ο Πολ είναι ο πρόεδρος του συνδέσμου των NBAers (ΝΒPA). Το 2019 είχε κοουτσάρει ομάδα του Basketball Tournament. τουρνουά με νοκ άουτ παιχνίδια, που διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στις ΗΠΑ. Αφορά 64 ομάδες και το έπαθλο των 2.000.000 δολαρίων, για τον νικητή. Εκεί λοιπόν, ο τίτλος κρίνεται ως εξής: στον τελικό κάθε περίοδος είναι σαν ξεχωριστό παιχνίδι. Δηλαδή, όποιος προηγείται έχει να κερδίσει κάνεις.

Με το τέλος κάθε δωδεκαλέπτου, το σκορ εξαφανίζεται από το ταμπλό. Στην αρχή της τέταρτης εμφανίζεται η σούμα. Νικητής αναδεικνύεται όποιος φτάσει πρώτος στο άθροισμα των πόντων που 'χει η ομάδα που προηγείται συν του αριθμού που 'χει ανακοινωθεί πριν το τζάμπολ. Ο Πολ πρότεινε στο ΝΒΑ να 'δανειστεί' αυτόν τον τρόπο για το All Star Game, όπερ και εγένετο. Στη μνήμη του Κόμπε Μπράιαντ, το ζητούμενο ήταν οι +24 πόντοι. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει χρόνος (όχι επιθέσεων, αλλά συνολικός). Όποτε φτάσει ομάδα στο επιθυμητό σκορ, το ματς τελειώνει εκεί.

Δες λίγο από πού βγήκε ο Αντετοκούνμπο, για να σκοράρει και συνεχίζουμε.

O νικητής κάθε περιόδου έλαβε επιταγή 100.000 δολαρίων, για να τη δώσει στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που 'χε επιλέξει. Η Team LeBron επέλεξε το Chicago Scholars Foundation (πρόγραμμα επταετούς διάρκειας που αφορά παιδιά οικογενειών που δεν είχαν μέλη, τα οποία φοίτησαν σε πανεπιστήμιο, να εκπαιδευτούν, να μπουν σε κολέγιο, αλλά και να επιβιώσουν σε αυτό, ώστε να απολαύσουν μια θαυμαστή καριέρα). Η Τeam Giannis αγωνίστηκε για το After School Matters, μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει σε μαθητές high school του Σικάγο ευκαιρίες σε προγράμματα τέχνης, επικοινωνίας, αθλητικών, ηγεσίας και STEM (Science, technology, engineering and mathematics).

Ο τελικός νικητής πήρε 300.000 δολάρια. Δηλαδή, τα 200.000 δολ που είχαν προβλεπτεί αρχικά, συν τα 100.000 δολάρια που δεν πήρε κανείς, λόγω του ισόπαλου (41-41) τρίτου δωδεκαλέπτου. Κάπως έτσι, οι NBAers δεν έπαιζαν μόνο για την πάρτη τους και το κοινό. Είχαν ένα ακόμα πιο σημαντικό κίνητρο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Ομάδες 1η περίοδος 2η περίοδος 3η περίοδος ΣΥΝΟΛΟ
Team LeBron 53 30 41 124
Team Giannis 41 51 41 133 (+24=157)

Πιστεύεις στη μοίρα;

Θέλεις να το πούμε μοίρα; Ριζικό; Ή φυσική συνέπεια του πόσο μπορούν να 'κουμπώσουν' όλα φανταστικά, όταν υπάρχουν όλα τα 'συστατικά'; Εν πάση περιπτώσει, το αποτέλεσμα έκρινε ο Άντονι Ντέιβις, γέννημα θρέμμα του Σικάγο όπου διεξήχθη το All Star. Η ομάδα του (του ΛεΜπρον -που δεν πέρασε καλά, όταν είχε για προσωπικό φρουρό τον Αντετοκούνμπο) μπήκε στην τελευταία περίοδο από το -9. Αυτή του Γιάννη ήθελε 24 πόντους, για να λήξει την ιστορία. Ο Greek Freak σκόραρε πέντε πόντους στην τελευταία πράξη και έγινε η ανατροπή. Ο τύπος που 'χει 85.3% από τη γραμμή των βολών (βλ. Ντέιβις), φέτος, πήγε να εκτελέσει ένα ζευγάρι (ενώ το σκορ ήταν 156-155) και αστόχησε στην πρώτη. “Είπα στους συμπαίκτες μου πως θα τη χάσω, για να βάλω μεγαλύτερη πίεση στον εαυτό μου”, αποκάλυψε αφότου ευστόχησε στη δεύτερη.

Σου είπα νωρίτερα για τις δυσκολίες που 'χε ο Τζέιμς, απέναντι στον Γιάννη. Δες μια χαρακτηριστική φάση.

Στο εξής, το βραβείο του MVP στη συνάντηση των καλύτερων, θα λέγεται Kobe Bryant. Ο πρώτος παραλήπτης ήταν ο Καγουάι Λέοναρντ (έβαλε 30 πόντους). “Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο χαρούμενο νιώθω. Είμαι σε θέση να βάλω αυτό το τρόπαιο στο δωμάτιο μου. Να βλέπω το όνομα του Κόμπε κάθε μέρα. Ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα. Έκανε πάρα πολλά για εμένα”, εξήγησε πριν αφιερώσει το τρόπαιο στον θρύλο που 'έφυγε' μεν, νωρίς, αλλά ήταν παντού αυτό το σαββατοκύριακο.

Ο Λούκα Ντόντσιτς έπαιξε το Σάββατο στο παιχνίδι των νέων στο ΝΒΑ και την Κυριακή σε αυτόν των μεγάλων. Δεν θα έλεγες πως είχε πρόβλημα -κούραση ή ό,τι άλλο.

Ο Κάιλ Λόουρι γενικά, έκανε κατάθεση ενέργειας και στις δυο άκρες. Ειδικά, κατάφερε μέχρι να πάρει επιθετικό φάουλ από τον Τζέιμς Χάρντεν. Και ξέρεις ότι αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Νωρίτερα, είχε πάρει και ένα από τον Λέοναρντ. Ήταν σε αποστολή! Τελικά, ήταν και αυτός που έστειλε τον Ντέιβις στη γραμμή, στο φινάλε.

Ο Τρε Γιανγκ έπαιξε και στα δυο παιχνίδια (μικρών μεγάλων), ενώ είχε και διαγωνισμό τριπόντων -που δεν νίκησε, μάλλον γιατί τα σουτ δεν ήταν από το κέντρο. Εν πάση περιπτώσει, αυτό το τριήμερο κέρδισε την αναγνώριση όλων, όσων συνεργάστηκε. Είχε 10 ασίστ (συν 10 πόντους σε 16'), με τους περισσότερους συμπαίκτες του, για αυτήν τη βραδιά, να παραδέχονται ότι δεν περίμεναν πως τους είχε δει. Θα αρχίσω με μια από τις κλασικές στιγμές του (είναι αυτός με τα περισσότερα εύστοχα σουτ από το logo σε όλο το ΝΒΑ).

Θα προχωρήσω με μια που για αλλού ξεκίνησε και αλλού πήγε. Πριν δεις το κάρφωμα του -πρωτάρη σε All Star Game- Ρούντι Γκομπέρ, θα ήθελα να σου πω το 'ο Γκομπέρ έπαιζε άμυνα πριν γίνει cool' του NBC Sports, όπως και ότι ο Γάλλος λειτούργησε σταθερά ως 'στοπ' της Team LeBron σε όλα τα λεπτά που έπαιξε.

Να σου πω όμως, δυο πράγματα για τους διαγωνισμούς. Κατ' αρχάς, ο Μπάντι Χιλντ κέρδισε τα τρίποντα, με όλους τους αντιπάλους του να πετάγονται στον αέρα, για να τον αποθεώσουν ως προς τον τρόπο που βρήκε να επικρατήσει. Τι έκανε; Δες πώς έγινε το 27-26 επί του Ντέβιν Μπούκερ (τρίτος ήταν ο Νταβίς Μπερτάνς) 'σε έναν από τους πιο ποιοτικούς διαγωνισμούς τρίποντων της ιστορίας', κατά το SB Nation. Βλέπεις, το ΝΒΑ πρόσθεσε κάτι: ένα ακόμα πιο μακρινό σουτ που έδινε τρεις πόντους, αντί ενός.

 Στα καρφώματα, όπου δεν θα πάρει ποτέ μέρος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όπως ξεκαθάρισε τα ξημερώματα (“εξαιτίας του πόσο καλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν”), οι δυο καλύτεροι του πρώτου γύρου (όπου το άριστα ήταν οι 50 πόντοι) βρέθηκαν στον τελικό. Για πέντε πόντους δεν τα κατάφερε ο συμπαίκτης του Greek Freak στους Μπακς, Πατ Κόνανγκτον, ο οποίος τίμησε την ταινία 'White men can't jump' με την μπλούζα που φόρεσε. Μετά κάλεσε και τον διεθνή Έλληνα να γίνει ο συνεργάτης του (βλ. εμπόδιο).

Για κακή του τύχη, ο Άαρον Γκόρντον διάλεξε τον ύψους 2.26 Τάκο Φολ για να περάσει από πάνω του. Και τα κατάφερε. Έχασε ωστόσο, το στέμμα από τον Ντέρικ Τζόουνς Jr. Τι έβαλε εκείνος στη διαδρομή; Τίποτα. Απλά σηκώθηκε από τη γραμμή των βολών, για να φτάσει στο καλάθι. Θα τολμήσω να πω ότι ήταν κλοπή. Δες όλα τα καρφώματα.

Δεν θα μπορούσαμε να 'κλείσουμε' με κάτι διαφορετικό από αυτά που ακολουθούν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK