Ευκαιρία να συστηθεί ο Ολυμπιακός

Η περιφέρεια του Ολυμπιακού είναι το βαρόμετρο μέχρι στιγμής, ο Πρίντεζης νοιώθει μία μοναξιά, ενώ ο Σφαιρόπουλος δείχνει να έχει βρει το πιο αποτελεσματικό πλάνο διαχείρισης μέχρι στιγμής. Ο Μάκης Δρόσος γράφει για την ευκαιρία των "ερυθρόλευκων" να συστηθούν... σωστά κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Ευκαιρία να συστηθεί ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να δώσει το δεύτερο κρας τεστ της σεζόν, μετά από την πρεμιέρα και το παιχνίδι με την Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία. Από εκείνο το ματς της 12 Οκτωβρίου οι ερυθρόλευκοι έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση τους και έχουν αλλάξει άρδην σχεδόν της φιλοσοφία στο παιχνίδι τους.

Ή για την ακρίβεια, μετά από την κακή εμφάνιση και άσχημη ήττα όπως είχε εξελιχθεί εκείνο το βράδυ στην Μαδρίτη, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έδειξε να ξεπερνάει τους όποιους ενδοιασμούς είχε για το τι μπάσκετ πρέπει να υπηρετήσει φέτος η ομάδα του με βάση το ρόστερ της.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Ολυμπιακός στην αναμέτρηση απέναντι στην Ρεάλ εξαιτίας της τακτικής του και της κακής του μέρας πέτυχε μόνο 65 πόντους, ενώ στα τρία παιχνίδια που ακολούθησαν σκόραρε σε όλα από 90 και πάνω και κέρδισε σε όλα. Αυτό είναι το μπάσκετ που ταιριάζει στον φετινό Ολυμπιακό, με βάση τους παίκτες που έχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίζει άμυνα, τουναντίον, αλλά τα παιχνίδια που θα πρέπει να κερδίσει μόνο με την άμυνα του σχεδόν, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, αργούν ακόμα να έρθουν, από τον Μάρτιο και μετά τα περιμένουμε.

Έχουμε γράψει και πάλι ότι το μπάσκετ αλλάζει, εξελίσσεται και γίνεται πιο γρήγορο και πιο απαιτητικό. Οι ομάδες που θέλουν να πρωταγωνιστήσουν είναι καταδικασμένες να το ακολουθήσουν ειδάλλως θα τις προσπεράσει το ίδιο το άθλημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τους προπονητές που δεν θα προσαρμοστούν. Θα υπάρξουν και εξαιρέσεις φυσικά, που απλά θα επιβεβαιώνουν τον κανόνα όμως.

ΤΟ ΣΚΟΡ ΤΩΝ ΛΟΤΖΕΣΚΙ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝ

Στα του Ολυμπιακού και πάλι. Ο Σφαιρόπουλος δείχνει να έχει βρει μία χρυσή τομή προς το παρόν σε ότι έχει να κάνει με τους ρόλους και με τους χρόνους των παικτών. Πέρα από την συνήθη βασική πεντάδα που ξεκινάει, που δίνει σε όλους ένα 20λεπτο σχεδόν γεμάτο ανά παιχνίδι, φέρνει από τον πάγκο και δίνει από ένα ακόμα 20λεπτο σχεδόν τόσο στον Λοτζέκσι όσο και τον Γκριν.

Στο παραγωγικό κομμάτι αμφότεροι κάνουν τρομερή δουλειά, αφού μόνο ρίχνοντας μία ματιά στα στατιστικά τους, θα διαπιστώσει κανείς ότι ο Λοτζέσκι είναι ο δεύτερος σκόρερ του Ολυμπιακού σε μ.ο και ο Γκριν ο τρίτος. Πρώτος ο Βασίλης Σπανούλης που οδηγεί την κούρσα με 15 π. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κανένας από τους δυο αναφερθέντες δεν έχει ξεκινήσει βασικός μέχρι στιγμής. Εξίσου σημαντικό είναι ότι τόσο ο Γκριν όσο και ο Λοτζέκσι δεν έχουν πιάσει ακόμα ταβάνι και μπορούν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερα τα νούμερα τους.

Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο Ολυμπιακός των 85 πόντων μ.ο μέχρι στιγμής ανά παιχνίδι, είναι μία ομάδα που σκοράρει σχεδόν αποκλειστικά από την περιφέρεια. Οι ερυθρόλευκοι παίρνουν περίπου 60 πόντους και βάλε μέχρι στιγμής ανά ματς, από τους παίκτες που παίζουν από το 1 έως και το 3. Δεν ήταν άλλωστε μυστικό ότι η φροντ λάιν της ομάδας, με εξαίρεση τον Πρίντεζη, μπορεί να κάνει αρκετές δουλειές μέσα στο παρκέ, αλλά το να σκοράρει και πολύ περισσότερο να δημιουργήσει φάσεις, δεν είναι και το φόρτε της.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ είναι ένα σημείο που χρίζει προσοχής για τον Ολυμπιακό. Από την μία μεριά είναι πολύ καλό ότι έχει πλουραλισμό στην περιφέρεια, από την άλλη το παιχνίδι του είναι έως ένα βαθμό προβλέψιμο σε ότι έχει να κάνει με το επιθετικό κομμάτι. Οι αντίπαλες ομάδες, όπως λόγω χάρη η ΤΣΣΚΑ την οποία αντιμετωπίζει στο ΣΕΦ αυτή την αγωνιστική, που έχουν να δυνατότητα να παίξουν καλή άμυνα και να πιέσουν στην περιφέρεια, ίσως δημιουργήσουν σύνθετα προβλήματα στον Ολυμπιακό.

Για αυτό το παιχνίδι με τους Ρώσους είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να βγουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πως θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός όταν η περιφέρεια του από τους 60 π. μ.ο μείνει στους 45 π. για παράδειγμα. Έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτό; Θαρρώ πως ναι. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα σε ένα μεμονωμένο ματς, όσο ως προς το πως θα προετοιμαστεί να αντιδρά η ομάδα σε ανάλογες καταστάσεις.

Ο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ

Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι ο Σφαιρόπουλος φέτος είναι αναγκασμένος, αρκετά περισσότερο σε σχέση με πέρσι να διαχειρίζεται τον χρόνο του Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει κλείσει τα 34 του χρόνια και έχει μπει στα 35 του πλέον. Η έκρηξη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του Σπανούλη τόσα χρόνια. Ο χρόνος είναι περισσότερο αμείλικτος σε παίκτες με τέτοια μπασκετικά χαρακτηριστικά.

Αν συνυπολογίσουμε ότι φέτος με το νέο σύστημα διεξαγωγής η καταπόνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, τότε καταλαβαίνουμε πόσο κομβικής σημασίας είναι να μένει φρέσκος ο Σπανούλης και να μην τον έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός για να κερδίζει σε κάθε παιχνίδι.

Προς το παρόν είναι σχεδόν εξαιρετικός, παραμένει ηγετικός και οδηγεί την κούρσα στο σκοράρισμα της ομάδας και με διαφορά μάλιστα. Το ζητούμενο ωστόσο δεν είναι το ξεκίνημα του, αλλά η διάρκεια. Πρωτίστως ο Ολυμπιακός θέλει να τον έχει καλοδιατηρημένο για τα κρίσιμα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο πάγκος να συνεχίζει να αποδεικνύει ότι μπορεί να τον αναπληρώνει.

ΚΟΜΒΙΚΟΣ Ο ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Δεύτερος κομβικός παίκτης για το παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι ο Πρίντεζης. Είναι ο μοναδικός ψηλός του Ολυμπιακού ο οποίος μπορεί να ανοίξει το παιχνίδι της ομάδας του σε οργανωμένες επιθέσεις και συν της άλλης είναι και ο μοναδικός παίκτης της φροντ λάιν του Ολυμπιακού ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει μόνος του φάσεις για τον εαυτό του. Αυτό είναι πολύτιμο εργαλείο για τον Σφαιρόπουλο και την ομάδα του όταν δέχεται πίεση στην περιφέρεια. Επιπλέον όσο και να μην του το έχει κανείς, κάνει εξαιρετική δουλειά και στην άμυνα, ενώ είναι ο δεύτερος ριμπάουντερ της ομάδας μέχρι στιγμής, πίσω από τον νεόφερτο Μπιρτς.

Ο Πρίντεζης μαζί με τον Σπανούλη είναι η ραχοκοκαλιά του φετινού Ολυμπιακού. Όπως και ο Σπανούλης πρέπει να έχει σωστή διαχείριση στο χρόνο του (την έχει μέχρι στιγμής) από τον Σφαιρόπουλο, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και ο υπαρχηγός των ερυθρολεύκων έρχεται από τραυματισμό την περασμένη σεζόν. Εδώ είναι πιο δύσκολα τα πράγματα όμως αφού όταν βγαίνει από το παρκέ το κενό του δεν αναπληρώνεται προς το παρόν, απλά «κουκουλώνεται» η απουσία του.

ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το πρώτο βασικό συμπέρασμα για τον Ολυμπιακό, μετά από την αναμέτρηση της Μαδρίτης, είναι ότι έδειξε ότι είναι μία ομάδα που προσαρμόζεται και αναθεωρεί. Το δείγμα δεν είναι μεγάλο μεν, μόλις τρία παιχνίδια μεσολάβησαν έκτοτε, αλλά καθένα από αυτά έχει την αξία του.

Εχει αξία ότι έκανε την Εφές να δείξει πολύ χειρότερη από ότι θα είναι στο προσεχές διάστημα, ότι κέρδισε δίκαια το Μιλάνο και ότι πέρασε με το διπλό από μία έδρα σαν αυτής της Βιτόρια κρατώντας μάλιστα τους Ισπανούς στους 16 πόντους στην τελευταία περίοδο. Το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ είναι αυτό που θα μας δείξει τον βαθμό ετοιμότητας των πρωταθλητών Ελλάδας.

Υποχρεούνται να βγάλουν την ίδια ενέργεια και αποτελεσματικότητα και στις δυο πλευρές του παρκέ την Πέμπτη, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν μία ομάδα που μπορεί για πλάκα να σκοράρει πάνω από 90 π. εκτός έδρας, ενώ μπορεί να πιέσει τον αντίπαλο της στην άμυνα και να τον κρατήσει αρκετά χαμηλά παραγωγικά.

Επειδή φέτος οι εντός έδρας ήττες δεν θα είναι σπάνιο φαινόμενο ακόμα και για ομάδες που θέλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοργάνωση, μία ήττα από τους Ρώσους φυσικά και δεν θα είναι καταστροφή. Το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ θα είναι αυτό που ίσως όμως ο Ολυμπιακός θα έχει την ευκαιρία να βγάλει τα πιο χρήσιμα συμπεράσματα για την σεζόν, έστω και αν είναι ακόμα νωρίς χρονικά.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν ανοίξει το ροτέισον και έχουν κατανείμει το χρόνο στο κάθε παίκτη σχεδόν στο μάξιμουμ, με εξαίρεση την περίπτωση του Γιανγκ. Απέναντι στους πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν, ο Ολυμπιακός έχει ίσως την πρώτη ευκαιρία να μας συστηθεί για φέτος, στο πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της εβδομάδας, το οποίο θα είναι ποικιλοτρόπως χρήσιμο ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας ήττας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK