Euroleague: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν η ομάδα με τη μεγαλύτερη βελτίωση όλων, στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές. Υπάρχουν και στοιχεία που 'δείχνουν' πώς μπορεί να νικήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν η πιο αποτελεσματική ομάδα, όλων στις δέκα τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, στη φετινή Ευρωλίγκα. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση της άμυνας και της επίθεσης, που συνήθως δίνει αυτό που στα στατιστικά του μπάσκετ λέγεται “efficiency”. Δηλαδή, αποτελεσματικότητα. Σήμερα, ανήμερα της πρεμιέρας των playoffs της Ευρωλίγκας θα δούμε τι ισχύει για κάθε έναν οργανισμό, εκ των οκτώ που προχώρησαν στην postseason.

Μια στάση εδώ.

Το πιο συνηθισμένο στατιστικό σημείο αναφοράς που υπάρχει στην καλαθοσφαίριση, για να συγκρίνεις την συνολική αξία των παικτών, λέγεται 'αποτελεσματικότητα' (efficiency). Είναι σύνθετο στατιστικό που προκύπτει από τα βασικά ατομικά στατιστικά (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, τάπες, λάθη και προσπάθειες για σουτ). Στη θεωρία μετρά την προσφορά κάθε παίκτη σε άμυνα (κλεψίματα, τάπες κλπ) και σε επίθεση (πόντοι, ασίστ κλπ).

Γενικά, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ευνοεί τους επιθετικογενείς παίκτες, σε σύγκριση με εκείνους που είναι μετρ της άμυνας -γιατί η άμυνα αξιολογείται πιο δύσκολα και μέχρι την εμφάνιση των advanced statistics ήταν αρκούντως δύσκολο να 'καταγραφεί'. Τώρα, όπως ξέρεις, όλα μπορούν να γίνουν.

Πίσω στο θέμα μας, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η ομάδα με το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ στο τελευταίο τρίτο της regular season.

> Η ΤΣΣΚΑ είχε το καλύτερο ρεκόρ από την 21η έως την 30η αγωνιστική και ήταν το 9-1. Ακολούθησε ο Παναθηναϊκός με 8-2.

> Οι Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές και Ζάλγκιρις έζησαν το 7-3.

> Οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια έκαναν από 6-4.

Οι “πράσινοι” ήταν αυτοί που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη βελτίωση σε ποσοστό νικών, στοιχείο που προκύπτει από τη σύγκριση όσων έκαναν από την πρεμιέρα έως την 20η ημέρα, με αυτά που έγιναν στις 10 τελευταίες αγωνιστικές. Ακολούθησε η Ζάλγκιρις.

Στο 'χάρτη' που ακολουθεί και τον χρωστάμε στο NewStats θα δεις τα ποσοστά νικών στα συγκρίσιμα μεγέθη που διάβασες ήδη, μαζί με την επιθετική αξιολόγηση των ομάδων, με γραφήματα (εύκολα, απλά, λιτά και απέριττα). Η πορτοκαλί γραμμή απεικονίζει το γενικό μέσο όρο -σε κάθε αγωνιστική.

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα


Αναλογικά, την πιο σταθερή και θετική πορεία, σε επίπεδο επίθεσης -και μέσου όρου- την έχει απολαύσει η Φενέρμπαχτσε και ακολουθεί η Ζάλγκιρις. Η Αναντολού Εφές εμφανίζεται να βελτιώνεται -άρδην- στην επίθεση όσο πλησιάζαμε προς το φινάλε, ενώ η γραμμή τη Λαμποράλ θυμίζει τρενάκι σε λούνα παρκ. Ο ΠΑΟ ήταν κατά κύριο λόγο πάνω του μέσου όρου, με εξαίρεση τα δυο τελευταία ματς.

SOS: Εστίασε στην επίθεση της Ρεάλ, στις 3 ήττες της. Ήταν κάτω του μέσου όρου και κάτω της δικής της συνηθισμένης απόδοσης. Αν ρίξεις μια ματιά και στην αμυντική της ικανότητα, αντιλαμβάνεσαι πως αυτή δεν μπορεί να 'σώσει' τους 'μερένγκες' αν δεν λειτουργήσει, όπως θέλουν η επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν διαρκώς καλύτερος, σε σύγκριση με το μέσο όρο κάθε αγωνιστικής, σε επίθεση, αλλά και σε άμυνα. Η Ζάλγκιρις χρειάστηκε να βελτιωθεί στα μετόπισθεν, για να κάνει δουλειά με την επίθεση να αναλαμβάνει τα βράδια που η άμυνα ήταν κάτω του μέσου όρου (και ήταν αρκετά).

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα


H πορτοκαλί γραμμή είναι ο μέσος όρος και οι μετρήσεις αφορούν τους πόντους που δέχεται η κάθε ομάδα ανά 100 κατοχές. Όπως θα δεις, η Ρεάλ Μαδρίτης ακολούθησε γενικά το ρεύμα, σε ό,τι αφορά την άμυνα -σπάνια έκανε κάτι καλύτερο από ό,τι όλοι οι άλλοι κατά μ.ο. Η Φενέρ συνδύασε τη μεγαλύτερη ολιγωρία της (δες πού φτάνει στο πικ η καμπύλη) με ήττα. Ήταν από τη Ρεάλ. Το σκορ ήταν 101-86.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK