Πλέι-οφ, ισοβαθμίες και... κορονοϊός για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό

Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί γιατί 'καίγεται' ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, αναλύει μια ισοβαθμία που ευνοεί τον Ολυμπιακό και σημειώνει ότι ο αστάθμητος παράγοντας της Ευρωλίγκας είναι πλέον ο... κορονοϊός.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Παναθηναϊκός έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Παναθηναϊκός έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας EUROKINISSI

Τα πρώτα ματς της προτελευταίας 'διαβολοβδομάδας' της Ευρωλίγκας φέρνουν πιο κοντά το δραματικό φινάλε της κανονικής περιόδου. Γράφαμε τις προάλλες (τρεις εβδομάδες πριν) για τη μάχη της οκτάδας, αλλά και τη μονομαχία Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ για την 4η θέση και το πλεονέκτημα έδρας των δυο ομάδων που θα τους φέρει σε θέση ισχύος στη μεταξύ των δυο ομάδων μονομαχία στα πλέι-οφ. Ίσως ένα μεγάλο μέρος της πρόκρισης στο Final Four, παιχθεί σε αυτήν τη μάχη για το ποιος θα πάρει το αβαντάζ.

Την ίδια ώρα, η μάχη της οκτάδας έχει πλέον δυο επίπεδα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και η Φενέρμπαχτσε έχουν προβάδισμα απέναντι σε Ζαλγκίρις, Χίμκι, Βαλένθια και Ολυμπιακό που ισοβαθμούν με 12-15 στην 8η θέση. Μία νίκη πιο πίσω, Μιλάνο και Μπασκόνια έχουν επίσης ελπίδες, όμως η εικόνα τους δεν πείθει τόσο πολύ ότι θα μπορέσουν μέχρι το τέλος να παραμείνουν στη διεκδίκηση της εισόδου στα πλέι-οφ.

Δεν θα αναλύσουμε όλα τα δεδομένα, καθώς σήμερα κιόλας ξεκινάει η 28η αγωνιστική, ωστόσο, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ορισμένα πράγματα:

Οι 16 νίκες θα φτάσουν

Λέγαμε ότι το όριο θα ήταν οι 18-19 νίκες, μετά πήγαμε στις 17, αλλά απ' ό,τι φαίνεται κι οι 16 μπορεί να είναι αρκετές για να προκριθεί μια ομάδα στους '8'. Το να πέσει το όριο τόσο χαμηλά ευνοεί τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει ήδη 14 και θα θέλει ουσιαστικά άλλες δυο για να προκριθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, μπορεί να μιλάμε και για εισιτήριο πλέι-οφ με 15 νίκες. Είναι πολλές οι απώλειες μεταξύ των διεκδικητών, αλλά και μεγάλη η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης τετράδας, με τους υπόλοιπους. Το ότι η Εφές γνώρισε στο Ισραήλ μόλις την 4η ήττα της, δείχνει πόσο μεγάλη ήταν φέτος η 'ψαλίδα'. Μια ήττα, μάλιστα, που σημειώθηκε απέναντι σε ομάδα της τετράδας (Μακάμπι).

Ο Παναθηναϊκός 'καίγεται' σήμερα

Με 14-13 πλέον, ύστερα από την ήττα τους στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό, οι 'πράσινοι' μετράνε 3 συνεχόμενα L (και συνολικά 5 στα 6 τελευταία ματς). Μάλιστα, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι αρκετά χειρότερη, αν η Βαλένθια δεν έχανε επίσης 3 σερί παιχνίδια και η Φενέρμπαχτσε 2 (μέσα στο γήπεδό της). Αν τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά, αυτήν τη στιγμή ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ μπορεί να ήταν πίσω στη βαθμολογία. Παρ' όλα αυτά, παραμένει 6ος και με μια νίκη σήμερα θα αποκτήσει σημαντικό αβαντάζ, αφού θα ξεφύγει πάλι με 2 νίκες από την 7η στη βαθμολογία Φενέρμπαχτσε. Είναι πολύ κομβικός ο αγώνας με τους πρωταθλητές Ευρώπης. Μισή πρόκριση ίσως, γιατί η συνέχεια έχει δύο επικίνδυνες εξόδου: στην Κωνσταντινούπολη για το ματς με την Εφές και στο Βερολίνο για τη σύγκρουση με την αδιάφορη αλλά πολύ φιλόδοξη και αλέγρα Άλμπα, που χθες δυσκόλεψε στο έπακρο την Μπαρτσελόνα.

Αν ηττηθεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς η Φενέρμπαχτσε ακόμη κι αν ηττηθεί την Παρασκευή από τη Χίμκι, θα τον πιάσει στη βαθμολογία, με νίκη απέναντί του την ερχόμενη εβδομάδα (13/6) στην 'Ούλκερ Αρένα'. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θυμίζουμε δεν έχει και τόσο μεγάλη διαφορά να υπερασπιστεί, καθώς στον αγώνα του 1ου γύρου είχε επιβληθεί με 81-78.

O Δημήτρης Ιτούσδης και ο Κάιλ Χάινς θέλουν τη νικη στο ΟΑΚΑ
O Δημήτρης Ιτούσδης και ο Κάιλ Χάινς θέλουν τη νικη στο ΟΑΚΑ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Καταλαβαίνει κανείς την κρισιμότητα του ματς απέναντι μάλιστα σε μια ομάδα που όπως είπαμε δεν θα είναι καθόλου αδιάφορη. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θέλει τη νίκη στη μάχη που δίνει για να αρπάξει εκείνη το πλεονέκτημα έδρας από τη Μακάμπι, από την οποία βρίσκεται πίσω μία νίκη. Αν ηττηθεί σήμερα στο ΟΑΚΑ και αύριο η Μακάμπι περάσει από το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα, τότε η διαφορά τους μεγαλώνει στις 2 νίκες και δεν θα της φτάνει η νίκη επί των Ισραηλινών στη Μόσχα, ακόμη κι αν καλύψει το +10 της Μακάμπι από τον πρώτο αγώνα.

Μια τετραπλή ισοβαθμία που... αρέσει στον Ολυμπιακό

Όπως βγήκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων αγώνων, αυτήν τη στιγμή στην 8η θέση ισοβαθμούν 4 ομάδες:

  • Η Ζαλγκίρις που κάνει ένα τρομερό ντεμαράζ (9 νίκες στις τελευταίες 12 αγωνιστικές). Η μοναδική ήττα της στις τελευταίες 40 ημέρες σημειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από την Εφές και αυτή με διαφορά μόλις 5 πόντων
  • Η γνωστή αλλοπρόσαλλη Χίμκι που από 3 σερί ήττες, πήγε σε 3 σερί νίκες και ξανάχασε στο Κάουνας
  • Η Βαλένθια που είναι κολλημένη στις 12 νίκες εδώ και 3 εβδομάδες
  • Και ο Ολυμπιακός που επίσης κάνει μια αντεπίθεση (4 νίκες στα τελευταία 6 παιχνίδια), που ακόμη και στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι έχασε στις λεπτομέρειες και στην τελευταία επίθεση

Αυτή η τετραπλή ισοβαθμία, υπό προϋποθέσεις μπορεί να στείλει τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ! Αν υποθέσουμε ότι θα μείνει μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου, οι 'ερυθρόλευκοι' ενδεχομένως να έχουν το πλεονέκτημα. Για να έχουμε πλήρη εικόνα της ισοβαθμίας, θα πρέπει να γίνουν ακόμη οι αγώνες Βαλένθια-Ζαλγκίρις και Χίμκι-Ολυμπιακός.

Αν ο Ολυμπιακός νικήσει στη Ρωσία, τότε θα είναι απόλυτα ισχυρός σε αυτή την τετραπλή ισοβαθμία, καθώς θα έχει νικήσει δυο φορές τη Βαλένθια και άλλες δυο τη Χίμκι. Ακόμη κι αν νικήσει η Βαλένθια (η οποία θα έχει επίσης δυο ζευγάρια νικών με Ζαλγκίρις και Χίμκι), οι δυο ήττες από τον Ολυμπιακό θα την κάνουν χειρότερη από τους Πειραιώτες. H μοναδική περίπτωση να υπάρξει αυτή η τετραπλή ισοβαθμία και να μην είναι από πάνω οι 'ερυθρόλευκοι' θα υπάρξει αν ηττηθούν στη Ρωσία και η Ζαλγκίρις νικήσει μέσα στη Βαλένθια. Τότε θα μετρήσει η διαφορά που θα έχει χάσει από τη Χίμκι, καθώς ο αγώνας του 1ου γύρου έχει μηδέν συντελεστή (κρίθηκε στην παράταση).

Θυμίζουμε ότι στις περιπτώσεις των ισοβαθμιών, πρώτα λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα των δυο ομάδων και στη συνέχεια τα σκορ, εφόσον υφίσταται ακόμη ισοβαθμία.

Αστάθμητος παράγοντας; Ο... κορονοϊός

Εν τω μεταξύ, ο κορονοϊός, που όπως όλα δείχνουν πλήττει την Ευρώπη ολοένα και περισσότερο, μπορεί να εξελιχθεί σε αστάθμητο παράγοντα της Ευρωλίγκας (όπως και για όλες τις διεθνείς διοργανώσεις). Ήδη κάποια παιχνίδια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών (στο Μιλάνο κυρίως, αλλά και στη Βαλένθια).

Ο Κάλεμπ Ταρζέφσκι μπροστά από τον Γουόλτερ Ταβάρες στο άδειο Φόρουμ. Εικόνα που θα δούμε κι αλλού;
Ο Κάλεμπ Ταρζέφσκι μπροστά από τον Γουόλτερ Ταβάρες στο άδειο Φόρουμ. Εικόνα που θα δούμε κι αλλού;

Ενδεχομένως μέχρι τον Μάιο, που θα γίνει το Final Four, να έχουν κλείσει οι πόρτες σε όλα τα γήπεδα. Κι εκεί βέβαια θα αρχίσουμε να μιλάμε διαφορετικά. Ίσως να μην έχει και νόημα, ας πούμε, η μάχη Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ, αφού δεν θα υφίσταται πλεονέκτημα έδρας. Και το Final Four; Θα γίνει κι αυτό χωρίς φιλάθλους; Μέχρι τότε έχουμε καιρό. Ή μήπως όχι;

News 24/7

24MEDIA NETWORK