ΜΠΑΣΚΕΤ

F4: Η ώρα της κρίσης έφτασε στην Ευρωλίγκα

Το στέμμα του πρωταθλητή Ευρώπης διεκδικούν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι στο πλαίσιο του τελικού της Ευρωλίγκας.

F4: Η ώρα της κρίσης έφτασε στην Ευρωλίγκα

Το στέμμα του
πρωταθλητή Ευρώπης διεκδικούν το βράδυ της Κυριακής στη Μαδρίτη
ΤΣΣΚΑ και Μακάμπι στο πλαίσιο του τελικού της Ευρωλίγκας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία επανάληψη του τελικού του 2006 στην Πράγα στο οποίο η πρωταθλήτρια Ρωσίας είχε επικρατήσει και είχε φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου (έχοντας μάλιστα ως MVP τον Θοδωρή Παπαλουκά). Δύο χρόνια αργότερα, η ΤΣΣΚΑ καθοδηγούμενη πάντα από τον Ετόρε Μεσίνα, φαντάζει ως το φαβορί του τελικού κόντρα στην ενθουσιώδη Μακάμπι.

Είναι γεγονός ότι τούτη την ώρα η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2006 (και φιναλίστ το 2007) φαντάζει πιο ισορροπημένη με πιο ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο παρκέ. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κορμός των βασικών παικτών της ΤΣΣΚΑ παραμένει αναλλοίωτος εδώ και χρόνια, γεγονός που χαρίζει ομοιογένεια. Από την πρωταθλήτρια Ρωσίας δεν λείπει τίποτα. Εχει παίκτες για να αλλάξει το ρυθμό (Παπαλουκάς), διεμβολιστές (Σισκάουσκας), ψηλά κορμιά που μπορούν να σουτάρουν απ’ έξω (Σμόντις, Αντερσεν), ψυχρούς εκτελεστές (Λάγκτον). Ο προπονητής της Ετόρε Μεσίνα, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης (1998, 2001, 2006) ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει για να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση ενός ακόμη τροπαίου.

Ενδιαφέρουν…

Aυτός είναι ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ή Ευρωλίγκα που διεξάγεται στη Μαδρίτη από το 1967.

Oι δύο ομάδες έχουν αγωνιστεί σε 23 συνολικά τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ή Ευρωλίγκα. Σε 13 έχει συμμετάσχει η Μακάμπι, σε 10 η ΤΣΣΚΑ. Αμφότερες μετρούν από 5 τρόπαια.

Η Μακάμπι δεν γέμισε το μάτι όλη τη χρονιά αλλά να που έφτασε στον τελικό. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός. Η φανέλα της «ομάδας του λαού» είναι πολύ βαριά κάτι που φάνηκε στον ημιτελικό με τη Σιένα όταν η Μακάμπι γύρισε το παιχνίδι από το -18 με μπροστάρη τον γερόλυκο Σαρπ. Ο προπονητής της Σβι Σερφ έχει φάει με το κουτάλι τα ευρωπαϊκά γήπεδα αλλά δεν έχει σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο, κάτι που θα έχει την ευκαιρία να το κάνει την Κυριακή. Αν ο Νίκολα Βουίσιτς ήταν υγιής, θα δίναμε περισσότερες πιθανότητες στη Μακάμπι, ωστόσο στο ρόστερ των Ισραηλινών υπάρχουν και άλλοι παίκτες ικανοί για ζημιές όπως οι Μπάινουμ, Μόρις, Κάμινγκς και Χαλπερίν. Στην ημέρα της η πρωταθλήτρια Ισραήλ δεν σταματιέται.

Η στατιστική λέει ότι συγκρούονται η καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας (Μακάμπι) με την καλύτερη άμυνα (ΤΣΣΚΑ), άρα συγκρούονται και δύο συγκεκριμένες μπασκετικές φιλοσοφίες. Στην Πράγα, δύο χρόνια πριν, θριάμβευσε η σχολή Μεσίνα (καλή άμυνα, έλεγχος του ρυθμού). Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε κάτι άλλο στη Μαδρίτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK