Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Πώς 3 φάουλ σε 28'' οδήγησαν στον υποβιβασμό του Λαυρίου; Το Φαινόμενο της Πεταλούδας επαληθεύτηκε μέσα από το ελληνικό μπάσκετ. Οι 12 σταθμοί από το ντέρμπι 'αιωνίων' του κυπέλλου μέχρι την Τετάρτη.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

"Το Φαινόμενο της Πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι 'αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα'".

Το παράδειγμα της Wikipedia είναι παρωχημένο. Το ελληνικό μπάσκετ φρόντισε για την επικαιροποίηση. "Αν καταλογιστούν 3 φάουλ σε 28'' ενός ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, υποβιβάζεται το Λαύριο και η ΑΕΚ ζει μέρες 2001-2002".

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται η επεξήγηση του συγκεκριμένου φαινομένου που ως όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά (καταγεγραμμένα) από τον μετεωρολόγο Έντουαρντ Λόρεντζ κατά τη δεκαετία του '60, όταν μελετούσε, μέσω αριθμητικής επίλυσης σε υπολογιστή, ένα σύστημα διαφορικών εξισώσεων που προσομοίωνε τα καιρικά φαινόμενα ενός εξιδανικευμένου, απλουστευμένου μοντέλου "ατμόσφαιρας".

Πώς σχετίζεται η Basket League, όμως; Δώδεκα σταθμοί ήταν αρκετοί για να οδηγήσουν σε αυτό το συμπέρασμα:

13 Φεβρουαρίου: 3 φάουλ σε 28''

Τζάμπολ. Η μπάλα στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάνις Τίμα έκανε φάουλ στα 6''. Επαναφορά και οι διαιτητές Παναγιώτης Αναστόπουλος, Τάσος Μάνος και Χρήστος Παναγιώτου καταλόγισαν φάουλ ξανά στον Τίμα στο 19''. Εννέα δευτερόλεπτα αργότερα έκαναν το ίδιο με τον Μπριάντε Γουέμπερ.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Αυτό ήταν. Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού οριστικοποίησαν την απόφαση αποχώρησης από τον αγώνα, κάτι που υλοποίησαν στην ανάπαυλα. Δεν επέστρεψαν ποτέ στο παρκέ κι ενώ το σκορ ήταν 40-25 υπέρ των γηπεδούχων. Ο δεύτερος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας δεν τελείωσε ποτέ.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε με την οποία γνωστοποιούσε ότι δεν επρόκειτο να συμμετάσχει ξανά σε παιχνίδι που ορίζεται κάποιος εκ των 3 διαιτητών του ντέρμπι ή σε ντέρμπι δίχως παρουσία ξένων διαιτητών.

15 Μαρτίου: Η σύσκεψη με τον υφυπουργό

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, συγκάλεσε σύσκεψη για τη διάσωση του μπάσκετ, αφού λίγες ώρες αργότερα ήταν προγραμματισμένο το ντέρμπι πρωταθλήματος μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ.

Οι 'ερυθρόλευκοι' δεν είχαν σκοπό να κατέβουν για τον αγώνα, εφόσον δεν ορίστηκαν ξένοι διαιτητές, και η παρουσία του πούλμαν των 'πρασίνων' στο φαληρικό γήπεδο εγκυμονούσε κινδύνους.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος και οι μεγαλομέτοχοι των δύο συλλόγων, ωστόσο δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις και τα επεισόδια, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από την αίθουσα.

Απών από τη διαδικασία ήταν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος.

17 Μαρτίου: Το ντέρμπι του... ΕΣΑΚΕ

Το φύλλο αγώνα του ντέρμπι έκλεισε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, κάτι που αποφασίστηκε στη σύσκεψη κορυφής δύο ημέρες νωρίτερα.

Η αποστολή του Παναθηναϊκού παρευρέθηκε κανονικά, του Ολυμπιακού όχι και ως εκ τούτου, οι Πειραιώτες θα τιμωρούνταν για δεύτερη φορά, μετά από την ποινή που δέχθηκαν για το κύπελλο.

Μία 3η τιμωρία αφαίρεσης βαθμών θα οδηγούσε αυτομάτως στον υποβιβασμό του συλλόγου στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία του.

26 Απριλίου: Χωρίς τους 3 διαιτητές

Συμπληρώθηκαν 8 αγωνιστικές στις οποίες η ΚΕΔ δεν όρισε σε αγώνες του Ολυμπιακού κάποιον από τους διαιτητές που δεν ήθελε. Μοναδική φορά που δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά του ήταν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου ορίστηκαν Έλληνες διαιτητές κι έτσι οι 'ερυθρόλευκοι' δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν.

3 Μαΐου: Η διαμαρτυρία Γιαννακόπουλου

Λίγο πριν από την ανακοίνωσή των ονομάτων των διαιτητών για την 26η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας της Basket League, ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός βρέθηκε στα γραφεία της ΚΕΔ και ζήτησε εξηγήσεις για τον λόγο που δεν ορίζονται χωρίς περιορισμούς οι διαιτητές στα παιχνίδια του Ολυμπιακού.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

"Ζούμε σε κράτος μπουρδέλο", δήλωσε εξερχόμενος των γραφείων και πρόσθεσε ότι "ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να υποκύψει σε αυτά τα παιχνίδια. Περιμένω μέχρι την ύστατη στιγμή να αποδείξει η ΚΕΔ ότι δεν παίζει παιχνίδια, ότι θα βάλει αυτούς τους διαιτητές στους αγώνες του Ολυμπιακού από εδώ και πέρα".

"Ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να μείνει παρατηρητής σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Μπορεί να αποδεικνύεται ότι κράτος είναι όντως ο Ολυμπιακός με τις αποφάσεις που πέρνονται. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις, τελειώνοντας η κλήρωση μέσα".

3 Μαΐου: Ο ορισμός του Αναστόπουλου

Λίγη ώρα μετά από τις δηλώσεις Γιαννακόπουλου, η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς των διαιτητών για την τελευταία αγωνιστική. Ο Αναστόπουλος κλήθηκε να σφυρίξει στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα και μάλιστα η Επιτροπή είχε φροντίσει να στείλει επιστολή για να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις που είχε την ίδια μέρα στη VTB.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Με αυτήν την εξέλιξη, ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβαινε στον αγώνα με τον Προμηθέα, θα δεχόταν 3η ποινή αφαίρεσης βαθμών και θα έπεφτε κατηγορία.

6 Μαΐου: Ο Αναστόπουλος δεν δήλωσε κώλυμα

Υπήρχε ένας τρόπος να μην συμβεί το μοιραίο για τον Ολυμπιακό και αυτός είχε να κάνει με τον ίδιο τον διαιτητή. Ο Αναστόπουλος δήλωσε κώλυμα για την 25η αγωνιστική λόγω ασθένειας κι αν έκανε το ίδιο και για την επόμενη αγωνιστική, τότε θα υπήρχε αντικατάσταση και ο Ολυμπιακός θα κατέβαινε στο παιχνίδι. Φευ...

Ο έμπειρος διαιτητής έστειλε επιστολή στην ΚΕΔ, ενημερώνοντας ότι θα σφυρίξει κανονικά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα την προσεχή Τετάρτη, κάτι που όπως φαίνεται έριξε κι άλλο νερό στον 'μύλο' του μίσους.

7 Μαΐου: Χούλιγκαν στο σπίτι του Αναστόπουλου

Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα την ανατροπή της Λίβερπουλ με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League, δεκάδες χούλιγκαν είχαν καλύτερες δουλειές να κάνουν.

Το βράδυ της Τρίτης τους βρήκε έξω από το σπίτι του Αναστόπουλου, εκφοβίζοντας τον διαιτητή και την οικογένειά του και προξενώντας φθορές στο αυτοκίνητό του.

8 Μαΐου: Η επιστολή Αναστόπουλου στην ΚΕΔ

Το πρωί της Τετάρτης, ο διαιτητής Αναστόπουλος απέστειλε επιστολή στην ΚΕΔ με την οποία δήλωνε κώλυμα για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα, μετά από όσα είχαν προηγηθεί.

"Σε καμία περίπτωση δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα, τόσο τη δική μου όσο και της οικογένειάς μου. Ούτε, επίσης, επιθυμώ να προκληθούν επεισόδια και να διασαλευτεί η αθλητική ειρήνη εντός οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου εξαιτίας μου", αναφέρει μεταξύ άλλων.

"Όλες αυτές τις ημέρες, στο πρόσωπό μου βρέθηκε το εξιλαστήριο θύμα και 'επιλέχθηκα', ως σύγχρονη Ιφιγένεια, να θυσιαστώ. Δυστυχώς για αυτούς, δεν προτίθεμαι να παίξω αυτό το ρόλο".

Με τον Αναστόπουλο εκτός πλάνου, ο Ολυμπιακός κατέβηκε κανονικά στον αγώνα με τον Προμηθέα και απέφυγε 3η τιμωρία αφαίρεσης βαθμών.

8 Μαΐου: Η αντίδραση του Παναθηναϊκού

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο 'στρατόπεδο' του Παναθηναϊκού, που εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν θα κατέβαινε στον αγώνα με την Κύμη και ότι θα "απέχει από οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα έως ότου να επικρατήσει ξανά η νομιμότητα και όχι η τρομοκρατία και η ανομία που προσπαθεί να επιβάλλει η ΚΑΕ Ολυμπιακός με την ανοχή των κρατικών φορέων".

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι θα μηδενιζόταν στον αγώνα με την Κύμη, θα έχανε 6 βαθμούς και από πρωτοπόρος, θα έπεφτε σίγουρα στη 2η και ίσως στην 3η θέση, αν το Περιστέρι επικρατούσε του ΠΑΟΚ, αφού η ομάδα των Δυτικών Προαστίων είχε την ισοβαθμία με το 'τριφύλλι' λόγω της νίκης της στο παιχνίδι του 2ου γύρου.

Με αυτόν τον τρόπο, όμως, η Κύμη θα έπαιρνε μια αναπάντεχη νίκη στα χαρτιά και θα έφτανε τους 34 βαθμούς από το πουθενά, εκεί που ήδη είχε αρχίσει να κάνει σχέδια για τη νέα χρονιά στην Α2, αφού είχε μειονέκτημα στις πιθανές ισοβαθμίες με Ρέθυμνο και Λαύριο, ακόμα και στην τριπλή ισοβαθμία αυτών των ομάδων.

8 Μαΐου: Και εγένετο προημιτελικός 'αιωνίων'

Ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε στο αγώνα του ΟΑΚΑ και η Κύμη πήρε όντως τη νίκη στα χαρτιά. Το Περιστέρι νίκησε, με συνέπεια οι 'πράσινοι' να τερματίσουν στην 3η θέση. Ως εκ τούτου, με τη νίκη της επί του υποβιβασμένου Κολοσσού στη Ρόδο, η ΑΕΚ θα τερματίσει στην 1η θέση της βαθμολογίας της κανονικής σεζόν, για πρώτη φορά από το 2001-2002, όταν αφαιρεθούν και τυπικά οι 6 βαθμοί από τον Παναθηναϊκό.

Τουναντίον, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε κανονικά με τον Προμηθέα, επιβλήθηκε με 86-59 και τερμάτισε στην 6η θέση του πίνακα της βαθμολογίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό πολύ νωρίτερα από όσο συνέβαινε συνήθως εδώ και πάνω από 10 χρόνια.

Αντί για τους συνηθισμένους τελικούς 'αιωνίων', βάσει βαθμολογικού πίνακα, θα υπάρξει προημιτελικός 'αιωνίων' λόγω των κλασικών ζευγαρωμάτων 1-8, 2-7, 3-6, 4-5.

8 Μαΐου: Η βαθμολογία άλλαξε

Μόνο που αυτά τα ζευγαρώματα προκάλεσαν αλλαγές και στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Η νίκη 20-0 άνευ αγώνα της Κύμης στο ΟΑΚΑ, σε συνδυασμό με τη νίκη του Ρεθύμνου στο Αλεξάνδρειο επί του αδιάφορου Άρη κρατούσε το Λαύριο στη 13η θέση της βαθμολογίας, ανεξαρτήτως αν τελικά επικράτησε του Ηφαίστου.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας άρχισε με 3 φάουλ στο Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Οι 33 βαθμοί για την ομάδα του Χρήστου Σερέλη δεν ήταν αρκετοί, αφού από πάνω της υπήρχαν 4 ομάδες με 34 βαθμούς (Ρέθυμνο, Κύμη, Πανιώνιος, Άρης) και από κάτω της μόνο μία ομάδα, ο ήδη υποβιβασμένος Κολοσσός (31 βαθμοί).

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας βρήκε ίσως την καλύτερη εφαρμογή στην (αθλητική) ιστορία. Τρία φάουλ που σφυρίχθηκαν σε ένα ντέρμπι κυπέλλου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ οδήγησαν το Λαύριο στον υποβιβασμό από τη Basket League...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK