Φάκελος: Ισραήλ

Φάκελος: Ισραήλ
Περίεργοι, πονηροί, κοντοί και σουτέρ

To ζητούν οι ίδιοι. Τους κάνουμε την χάρη. "Φέρτε τους Έλληνες" γράφει σε πρωτοσέλιδο τίτλο η ισραηλινή εφημερίδα "Haaretz" ενόψει του μεγάλου αγώνα της Τρίτης ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Δύο χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που επικράτησε τέτοιος ενθουσιασμός για την εθνική. Στο διάστημα αυτό το πολύ αυστηρό κοινό της χώρας επέκρινε την ομάδα και μόνο η παρουσία του πάντα αγαπητού Σβι Σερφ, συν τα πρώτα αποτελέσματα, ανέστρεψαν το κλίμα.

Τι θα αντιμετωπίσουμε εκτός από τον ενθουσιασμό; Το... αρνητικό της εθνικής μας. Η Ελλάδα διαθέτει ψηλά γκαρντ, που πασάρουν εξαιρετικά, παίζουν άμυνα, κυνηγούν τα ριμπάουντ. Το αντίθετο πράττουν οι προσεχείς αντίπαλοί μας. Καθοδηγούμενοι από τον μέλλοντα ΑΕΚτζή Ντρορ Χάτζατζ ο οποίος μετά βίας φτάνει στα 1,78 σκοράρουν με συνέπεια και τρέχουν πολύ στο παρκέ. Δίπλα του ο Ταπίρο λειτουργεί είτε ως οργανωτής είτε ως σκόρερ ενώ ο ύψους 1,99 Ταλ Μπερστάιν είναι αυτό που δεν διαθέτουμε. Σκόρερ ολκής με σταθερό σουτ από την περιφέρεια(7/13 τρίποντα και 14,3 πόντοι σε τρεις αναμετρήσεις).

Η υψομετρική διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ρακέτα. Υπολογίστε ότι ο μοναδικός αξιόλογος ψηλός ο Γιανίβ Γκριν έχει ύψος 2,05 και σκοράρει με πρόσωπο στο καλάθι. Πολύ δυνατός παίκτης αλλά άτεχνος και το χειρότερο για τον ίδιο περιμένει βοήθεια είτε από τον βαρύ Έρεζ Μάρκοβιτς ή από τον ύψους 1,98 νατουραλιζέ Κρίστοφερ Ουότσον. Άλλωστε αν εξαιρεθούν τα 24 λεπτά του Γκριν οι υπόλοιποι ψηλοί, οι προαναφερθέντες συν τον Κοζικάρο και τον Σασόν, μοιράζονται τα λεπτά και κανείς δεν αγωνίζεται περισσότερο από 14.

Μην μακρυγορούμε με αριθμούς. Ο Παπαδόπουλος θα βάλει τους πόντους του με άνεση. Το ζητούμενο είναι η περιφερειακή μας άμυνα να σταματήσει, να κόψει τον αέρα των πολύ κοντών Ισραηλινών. Τα πολλά σουτ (21 τρίποντα ανά αγώνα και με το τρίτο καλύτερο ποσοστό στην διοργάνωση) θα πρέπει να περιοριστούν. Φυσιολογικά αυτό είναι εύκολο αν για πρώτη φορά η εθνική παίξει καλή προσωπική άμυνα. Οι λύσεις των αντιπάλων μας στην ρακέτα είναι ελάχιστες και φθείρονται εύκολα.

Η Ελλάδα, μόνο σε αυτόν τον αγώνα, μπορεί να επιβιώσει από την άμυνα. Στην αναμέτρηση οι περιφερειακοί μας δεν θα μπουν στην περιπέτεια να σκοράρουν αρκεί να μην επιτρέψουν στους κοντούς Ισραηλινούς να σουτάρουν. Παράλληλα η ομάδα του Σερφ μετά το 33 δεν αντέχει οπότε αν προηγηθούμε από νωρίς θα ξεμπερδέψουμε σχετικά εύκολα.

Ο Σβι Σερφ είναι "μανούλα" σε τέτοιους αγώνες όταν πρόκειται για μία αναμέτρηση όπου θα πρέπει να στήσει παγίδες στον αντίπαλο. Το πιο πιθανό να μας αντιμετωπίσει όπως την Ουγγαρία στον τελικό για την πρόκριση στο Ευρωμπάσκετ. Τότε επέτρεψε στον βαρύ σέντερ Γκούλιας να βάλει 27 πόντους σε 25 λεπτά αλλά η περιφέρειά του βραχυκύκλωσε αμυντικά τους αντιπάλους της. Μόνο που σωματομετρικά δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο. Να είστε βέβαιοι ότι κάτι θα βρει για να γίνει ο αγώνας ντέρμπι. Ο Γιαννάκης οφείλει να είναι έτοιμος για όλα.

24MEDIA NETWORK