Φασούλας: "Μέτρα πανικού ο Κοντονής"

Ο Παναγιώτης Φασούλας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Το 10 το Κακό» του Sport24 Radio, με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

Φασούλας: "Μέτρα πανικού ο Κοντονής"

Η “αράχνη” του ελληνικού μπάσκετ μίλησε για την πλούσια καριέρα του, την πολιτική του σταδιοδρομία, το αμερικανικό μπάσκετ, τις μάχες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, το καθοριστικό του ρόλο στην Εθνική ομάδα αλλά και την επόμενη μέρα στην “γαλανόλευκη”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sport 24 Radio

Για το ύψος του: “Τώρα τα παιδιά είναι πολύ ψηλά. Είδα ένα παιδί στο Αγρίνιο, από τη Λευκάδα, πρέπει να ήταν ψηλότερος από μένα. Εγώ ήμουν σαν ο… χαζός του σχολείου. Εκείνη την εποχή ήμουν ο μοναδικός πάνω από 2.10”.

Για τα νέα παιδιά που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό: “Υπάρχει μια απαξίωση γενικότερα. Που να τρέχεις τώρα, λένε. Θεωρούν ότι πρέπει να έχεις μέσο και ρουσφέτια. Αν ήταν έτσι βέβαια δεν θα έπαιζαν ο Μέσι και ο Νέιμαρ από τις φαβέλες. Θα έπαιζαν τα παιδιά από το Κολωνάκι και την Κηφισιά. Αν κάποιος είναι καλός, θα τον δούνε”.

Για τους κοντούς και τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων στη σημερινή εποχή: “Αν παίξεις μπάσκετ με δύο κοντούς, δύο ημίψυλους και έναν κανονικό, όπως οι Σπερς που είναι 50 χρόνων, έχεις περισσότερες πιθανότητες. Ο Πόποβιτς κατεβαίνει για να πάρει το πρωτάθλημα. Εδώ είδαμε να καλύπτεται διαφορά 12 πόντων στο κολεγιακό”.

Για το παρατσούκλι “βιρτουόζος”, επειδή φορούσε το νούμερο 10: “Έχουν αλλάξει οι εποχές. Τώρα πλέον οι παίκτες μαζεύουν ριμπάουντ, σημειώνουν 15-20 πόντους, δεν είναι κακό αυτό. Όταν αγωνιζόμουν, μου απαγόρευαν, όχι μόνο να σκάσω την μπάλα, αλλά και να την κατεβάσω κάτω από τα μάτια. Η καλή πάσα στον ψηλό εκείνη την εποχή ήταν η ψηλοκρεμαστή. Τότε βέβαια μπορούσαν να μπουν 100αρες”.

Για τα social media: “Μεγαλύτερος ρουφιάνος από το facebook και το instagram δεν υπάρχει. Ξέρουν όλοι που είσαι, τι κάνεις…”.

Για τα τρομοκρατικά χτυπήματα: “Τα e-mail ανοίγονται, τα τηλέφωνα παρακολουθούνται. Ο μεγάλος αδερφός βλέπει τα πάντα. Οι Ισραηλινοί το αντιμετωπίζουν χρόνια τώρα και δεν αλλάζει τίποτα. Κατ” αρχάς δεν είμαι της άποψης ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Αλλά ποιος ξεκίνησε αυτό τον πόλεμο, ποιος εμπλέκεται με όσα έγιναν στη Λιβύη και στην Αίγυπτο, για το προσφυγικό ρεύμα.

Είναι πολύ δύσκολο να προφυλάξεις τα θαλάσσια σύνορα. Αν η Ευρώπη δεν ήταν ενωμένη μόνο λόγω ευρώ και είχε κοινό σύνταγμα, θα ήταν διαφορετικό. Αυτοί παίρνουν αποφάσεις για μας και εμείς δεν τους εκλέγουμε αυτούς. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή; Εμείς δεν μετέχουμε καθόλου στις εκλογικές διαδικασίες της Ευρώπης

Πρέπει να έχεις κοινές πολιτικές, κοινό σύνταγμα, πως θα ενσωματώσεις λοιπόν τους πρόσφυγες; Γι” αυτό θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Η Ευρώπη δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες όπου όλα είναι ίδια. Ενσωματώνουν τους πάντες. Δεν γίνεται να έχεις μόνο κοινό νόμισμα και να λες ότι είσαι ενιαίο έθνος”.

Για τον Στέφεν Κάρι: “Φοβερός, εντυπωσιακός παίκτης. Το έχει μέσα του. Πέρασε τραυματισμούς, πέρασε πολλά και τώρα… Αμα καβαλήσεις το κύμα και σε πάει. Εχει το άστρο. Ολοι περνάνε εξαιρετικές περιόδους, αλλά αυτός είναι φοβερός. Αυτά να τα βλέπετε οι κοντοί που λέτε ότι μπάσκετ παίζουν οι ψηλοί και άλλα τέτοια”.

Για το πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ: “Για το Ορεγκον πρέπει να γίνει τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Είναι διαστημικές οι συνθήκες. Ούτε στην Αμερική δεν υπάρχουν. Οι εγκαταστάσεις είναι φοβερές για να διαβάζουν οι παίκτες και να περνούν τις ελεύθερες ώρες τους, με 75αρες τηλεοράσεις, ένας σεφ μόνιμα για τους παίκτες. Θα άλλαζα πέντε χρόνια καριέρας για να βρεθώ εκεί”.

Για την κόρη του που σπουδάζει στην Αμερική: “Τα τέσσερα κολεγιακά χρόνια είναι τα καλύτερα για τα παιδιά. Περνάει ωραία, της αρέσει. Εχει περάσει αρκετά χρόνια στην Αμερική, είναι μια συνήθεια διαφορετική. Παίζει σε ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα και κατάφερε να βγει στην δεκάδα των φρέσκων, των πρωτοεμφανιζόμενων. Θα δούμε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια”.

Για τον Γιάννη Μπουρούση: “Βγάζει μάτια. Κακώς έφυγε από τη Ρεάλ…”.

Για τους Ελληνες της Αμερικής: “Ο Ντόρσεϊ είναι πολύ φιλότιμος. Είπε ξεκάθαρα ότι θέλει να παίξει στην Ελλάδα. Η επόμενη χρονιά, μετά το προολυμπιακό, θα είναι πολύ εντυπωσιακή. Θα είναι μια ενεργειακή ομάδα με 22 παίκτες, όπου θα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Οι θέσεις της εθνικής θα είναι περισσότερες. Μπορεί να παίζεις το χειμώνα και να μην παίζεις το καλοκαίρι. Θα υπάρξουν και άλλα παιδιά που θα δοκιμάσουν. Οι Ελληνες παίκτες έχουν δυνατότητες, τώρα είναι διαφορετικά από άλλες εποχές γι” αυτούς που θέλουν να παίξουν στο ΝΒΑ”.

Για τους ηγέτες της εθνικής: “Για πρώτη φορά θα είναι ψηλοί. Αντετοκούνμπο και Μπουρούσης (σ.σ. γέλια). Ο Αντετοκούνμπο κάνει απίστευτα πράγματα. Δεν γίνεται να κάνει τριπλ-νταμπλ στο ΝΒΑ και να μην είναι leadership στην εθνική. Και η επιλογή ομάδας έπαιξε ρόλο στην εξέλιξή του. Το βιογραφικό του παίζει μεγάλο ρόλο, πουλάει στην Αμερική. Είναι δουλευταράς, η οικογένειά του μιλάει ελληνικά και θέλει να παίζει στην εθνική ομάδα. Είναι περήφανοι που παίζει για την Ελλάδα. Ελπίζω να μην τύχει να λείψει κάποια στιγμή από τις υποχρεώσεις”.

Για τα νέα παιδιά που έχουν σκοπό να παίξουν στο ΝΒΑ: “Ο Ντόρσεϊ θέλω να παίξει άλλο ένα χρόνο στην Αμερική, ο Ζακ Όγκουστ είναι πολύ καλός παίκτης και αξίζει επίσης μια ευκαιρία στο ΝΒΑ”.

Για την εθνική ομάδα, αν μπορεί να πάει με ομάδα μετάβασης στο προολυμπιακό και να βάλει στόχο το Ευρωμπάσκετ: “Υπάρχει χρόνος να δημιουργήσεις δυνατή ομάδα για το Ευρωμπάσκετ. Στο προολυμπιακό πρέπει να το παλέψεις. Μιάμιση ομάδα έχεις να αντιμετωπίσεις. 35 χρόνια η εθνική ομάδα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί στις μεγάλες διοργανώσεις. Οι ηλικίες δεν είναι μεγάλες για να κάνουμε ριζική ανανέωση. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει να δει ο προπονητής. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ισάξιοι στο γήπεδο και στον πάγκο. Το 1987 υπήρχαν έξι, επτά παίκτες αναμφισβήτητοι και άλλοι πέντε καλοί που δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν τους βασικούς”.

Για το rotation των προπονητών στην Ευρώπη: “Δεν το καταλαβαίνω. Βάζεις τρία τρίποντα και μετά κάθεσαι να ξεκουραστείς στον πάγκο. Είναι αδιανόητο. Στην εθνική ομάδα δεν είναι απαραίτητο να έχεις μόνο τους καλύτερους, αλλά να υπάρχουν και κάποιοι με συγκεκριμένους ρόλους. Δεν μπορεί να είναι 12 ισάξιοι παίκτες. Έτσι θα γίνει και τώρα. Πρέπει να πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πίστη ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι”.

Για τα επεισόδια και τις αποφάσεις Κοντονή: “Αν πιστεύει κανείς ότι τα επεισόδια γίνονται λόγω αθλητικού γεγονότος, είναι μακριά νυχτωμένος. Αυτό που συνέβη στη Λευκάδα με ξεπερνάει. Υπάρχει Υπουργός Προστασίας του Πολίτη που πρέπει να αναλάβει. Δεν γίνεται η αστυνομία να μην έχει πάρει χαμπάρι τέτοια μετακίνηση που έγινε από την Αθήνα στη Λευκάδα. Κάθε Υπουργός νομίζει ότι πρέπει να κάνει έναν καινούριο νόμο όταν εκλέγεται. Δεν μπορεί ο καθένας να αλλάξει τα πράγματα. Να επιβάλλονται οι ποινές χρειάζεται.

Τι είναι ο Υπουργός που θα πάρει απόφαση να διακόψει ο ίδιος μια διοργάνωση και όχι μια ανώτατη αρχή; Τώρα τιμώρησε τη Θύρα 13. Τι να το κάνω; Αυτά είναι μέτρα πανικού, λες και είμαστε γαλοπούλες και δεν ξέρουμε που πρέπει να τρέξουμε. Δηλαδή αν σπάσουν τις ταμειακές μηχανές του μετρό, θα κλείσουμε το μετρό. Η μόνη πρόταση που έχω είναι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη. Το 1933 έγινε τελικός Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη, γιατί φοβόντουσαν επεισόδια. Δεν είναι όλα καινούρια”.

Για τις αλλαγές στη ζωή του: “Αθλητικά έκανα μια αλλαγή στη ζωή μου. Πολιτικά επειδή 17, 18 ετών ανήκα κάπου, έπρεπε να μείνω εκεί; Δεν καταλαβαίνω”.

Για τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη: “Ο Διαμαντίδης, που δεν έκανε καμία αλλαγή στη ζωή του, δεν μπορεί να παίξει άλλα δύο χρόνια. Ο Σπανούλης είναι μια μπασκετική διάνοια. Εκανε την αλλαγή του, με πιο δύσκολο τρόπο. Δεν μπορεί να παίζουν ψηλότερα παιδιά όπως ο Τζινόμπιλι μέχρι τα 40 και να σταματάει ο Διαμαντίδης στα 36”.

Για τη συνάντηση των Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή: “Τι να συζητήσουν οι μεγάλοι με τον Υφυπουργό; Τι ακριβώς θα κάνει η Πολιτεία; Πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η απλή αναλογική σε μια εταιρεία; (σ.σ. γέλια). Η συνάντηση, όπως σωστά λέει η σημερινή ανακοίνωση του Ολυμπιακού, θα έπρεπε να γίνει στο υπουργείο Εμπορείου, καθότι πρόκειται για επενδυτές στο χώρο του ποδοσφαίρου. Και ο υφυπουργός να ασχοληθεί με τις εθνικές ομάδες που θα πάνε στους Ολυμπιακού και τέτοιου είδους ζητήματα”.

Για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο μπάσκετ: “Θα ήθελα να δω έστω μία από τις δύο ομάδες στο φάιναλ φορ. Ίσως φέτος να μην έγινε καλός προγραμματισμός το καλοκαίρι. Δεν έγιναν σωστές επιλογές. Κάτι δεν έχουν κάνει καλά. Ποιος παίκτης μπορεί να είναι καλός και να είναι ελεύθερος Μάρτιο μήνα;”.

Για το γεγονός ότι δεν αλλάζει η ομοσπονδία: “Αλλάζει η ομοσπονδία. Κάποιος φεύγει όταν δεν έχει κάτι να προσφέρει. Ο Βασιλακόπουλος πάει κάθε δεύτερη βδομάδα στο Μόναχο για να πει αυτά που σκέφτεται. Εχει συνδέσει το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Δεν νομίζω ότι κουράζει. Κουράζει η μισαλλοδοξία. Χάνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα φταίει η ομοσπονδία. Χάνει ο Παναθηναϊκός στις γυναίκες, φταίει πάλι η ομοσπονδία”.

Για τη διαιτησία: “Είναι προφανές ότι πάντα υπάρχουν παράπονα, αλλά θεωρώ ότι οι ομοσπονδίες πρέπει να έχουν τη διαιτησία. Πιστεύω ότι έχουμε καλούς διαιτητές. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν καλοί διαιτητές. Και η καλύτερη ομάδα κερδίζει. Στη μεγάλη κατηγορία, τουλάχιστον φέτος, δεν υπάρχουν παράπονα”.

Για τη σχέση της ομοσπονδίας με τους χορηγούς: “Η ομοσπονδία έχει την άποψη ότι δεν μπορεί να βαδίζει παράλληλα με μια στοιχηματική εταιρεία. Βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν. Τη δόξα πολλοί μίσησαν, το χρήμα ουδείς. Η Στεφανίδη, για παράδειγμα, που είναι άλτρια του επί κοντώ, ζει και προετοιμάζεται μόνιμα στην Αμερική”

Για το αν έσβηνε το τσιγάρο μέσα από το (αυτοκίνητο) Autobianchi με το χέρι στο δρόμο: “Δεν είχα ποτέ Autobianchi. Βέβαια, υπήρχαν εποχές που άδειαζες όλο το αμάξι στο δρόμο για να το καθαρίσεις. Ηταν τελείως διαφορετική η κοινωνική συμπεριφορά τότε”.

Για την εποχή του Ευρωμπάσκετ: “Από το γήπεδο του Σπόρτινγκ βρεθήκαμε στο Ειρήνης και Φιλίας και πήραμε το Ευρωμπάσκετ. Ηταν κάτι που… έσπρωξε τον ελληνικό αθλητισμό, έδωσε ώθηση”.

Για τους 3 ευρωπαϊκούς τελικούς που συμμετείχε με τον Ολυμπιακό: “Ο τελικός του Τελ Αβίβ και της Ρώμης ήταν οι καλύτεροι. Θυμάμαι ότι δεν χάσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Παναθηναϊκό”.

Για τον τελικο του ’94: “Νικήσαμε τον Παναθηναϊκό πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και μάλλον ξεφουσκώσαμε”.

Για το τρίποντο του Κορνέλιους Τόμπσον: “Του Ολυμπιακού του το έδωσε πίσω στην Κωνσταντινούπολη”.

Για τον Μιλουτίνοφ: “Μου αρέσει ο Μιλουτίνοφ. Παίκτες που παίζουν σε αυτό το επίπεδο δεν μπορείς να τους ακυρώνεις. Σίγουρα υπάρχουν καλύτεροι από τον Μιλουτίνοφ. Εμένα αυτός που μου αρέσει διαχρονικά είναι ο Πρίντεζης. Είναι παιδί χαμηλών τόνων και παίζει ρόλο μέσα στην ομάδα. Είναι πάρα πολύ σημαντικός και για την Εθνική, ευτυχώς είναι μικρός ακόμα”.

Για το ποια ομάδα θα κατακτήσει την Ευρωλίγκα: «Ο Ολυμπιακός!».

Αν βλέπει ποδόσφαιρο: “Βλέπω ποδόσφαιρο, μου αρέσει. Δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να παθιάζονται οι Έλληνες με τις ξένες ομάδες”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK