Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκός: Παρατηρητής με τα χέρια στη μέση

Αφότου στην πρώτη περίοδο η Φενέρμπαχτσε ξέφυγε με διαφορά που άγγιξε τους 20 πόντους, ο Παναθηναϊκός του Όντεντ Κάτας έγινε ο θεατής του αγώνα και η συντριβή στην Κωνσταντινούπολη δεν αποφεύχθηκε. Οι 'πράσινοι' δεν μπορούν να πληρώσουν Γκούντουριτς για να βελτιωθούν.

Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν ήταν εύκολο να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις απέναντι στα κορμιά της Φενέρμπαχτσε. 10 πόντους πάντως τους έδωσε όντας ο πρώτος σκόρερ του 'τριφυλλιού'
Ο Γιώργος Παπαγιάννης δεν ήταν εύκολο να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις απέναντι στα κορμιά της Φενέρμπαχτσε. 10 πόντους πάντως τους έδωσε όντας ο πρώτος σκόρερ του 'τριφυλλιού' EUROKINISSI SPORTS

Ο αμήχανος Όντεντ Κάτας αντίκρισε την οδυνηρή πραγματικότητα από απόσταση μερικών εκατοστών, έχοντας τα χέρια μονίμως στη μέση. Ο Παναθηναϊκός που άφησε ως ένας εκ των κορυφαίων γκαρντ της εποχής του πριν από σχεδόν 20 χρόνια απέχει έτη φωτός από τον Παναθηναϊκό που βρήκε επιστρέφοντας ως ένας 46χρονος προπονητής. Εκείνος ο Παναθηναϊκός τρομοκρατούσε τους αντιπάλους του, παίζοντας δύο ευρωπαϊκούς τελικούς και κατακτώντας με ξεκάθαρη υπεροχή τον έναν. Μαζί με 2 πρωταθλήματα. Τούτος τρομοκρατείται και φοβάται, ξοδεύοντας σχεδόν διψήφιο αριθμό λέι απ. "Δεν μπορούσα να είμαι επιδραστικός στο παιχνίδι", παραδέχθηκε στωικά ο Ισραηλινός κόουτς.

Ο Όντεντ Κάτας στο ντεμπούτο του ως προπονητής του Παναθηναϊκού
Ο Όντεντ Κάτας στο ντεμπούτο του ως προπονητής του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

"Ήταν σαν να τους αφήσαμε να παίξουν", ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα. Όντως η έδρα της Φενέρμπαχτσε έχει μετατραπεί σε τόπο μαρτυρίου για την ελληνική ομάδα. Ναι μεν οι 'πράσινοι' μετρούσαν 0/8 από τον Νοέμβρη του 2012 ως τον Φλεβάρη του 2019, έχοντας επικρατήσει για τελευταία φορά με τον Διαμαντίδη, τον Μπατίστ και τον Γιασικεβίτσιους ενεργούς. Παρόλα αυτά το τελικό -26 (100-74) ήταν η μεγαλύτερη διαφορά ήττας που έχουν υποστεί ποτέ από την εν λόγω αντίπαλο (με όποια μορφή της) στην Κωνσταντινούπολη. Ούτε η βραδιά του πούλμαν, τον Απρίλη του 2017, ήταν τόσο βασανιστική, παρόλο που συνδυάστηκε με αποκλεισμό.

Ομολογουμένως η φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε των τεσσάρων διαδοχικών νικών στη διοργάνωση, όταν είχε 5 σε 15 αγωνιστικές, δεν ήταν ο καταλληλότερος αντίπαλος για τον ρούκι Κάτας, που πήρε το ρίσκο να κοουτσάρει με μια προπόνηση και χωρίς να υπολογίζει τον Ιωάννη Παπαπέτρου. "Είναι μια δύσκολη συνθήκη. Είμαστε σε μια διαδικασία να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα και εγρήγορση από τα παιδιά", εξήγησε δικαιολογημένα ο Κώστας Χαραλαμπίδης. Μόνο που όταν μία ομάδα δρα, η άλλη έχει την υποτιθέμενη υποχρέωση ν' αντιδράσει. Να δείξει θέληση, σφυγμό. Κάτι που όσοι ήρθαν από τον πάγκο για να διαχειριστούν το -1 στο 13-12 απέτυχαν παταγωδώς να πράξουν. Το σχήμα με τον Μακ στον '1' (αντί του Νέντοβιτς που ήταν ο κουμανταδόρος στο ξεκίνημα) και χωρίς τον Παπαγιάννη στο παρκέ ναυάγησε στα ρηχά.

"Αυτή η Φενέρμπαχτσε είναι σε αρκετά καλό μομέντουμ και παίζει εξαιρετικά. Εμείς δεν μπορέσαμε ανταποκριθούμε στην πίεση που μας άσκησε και δίκαια χάσαμε", συμπλήρωσε ο Έλληνας βοηθός, ψάχνοντας μια πειστική εξήγηση για το 18-0 των γηπεδούχων στα τελευταίας 4 λεπτά της πρώτης περιόδου, το οποίο οριοθέτησε μοιραία τη συνέχεια. Μια συνέχεια που, μετά το προσωρινό 38-30 θα έβρισκε τους 'πράσινους' σε κατάσταση αποσύνθεσης. Μέχρι και ο Νέντοβιτς των 6 πόντων είχε το δεύτερο χειρότερο βράδυ του εφέτος, μετά από εκείνο των 5 στη Βαλένθια, εκτελώντας με μόλις 11% (1/9) εντός πεδιάς.

Ο Γιαν Βέσελι, με σουτ προπόνησης από τα 3-4 μέτρα, ξεπέρασε άνετα τους 2.500 πόντους στην Euroleague, την ώρα που ο Μάρκο Γκούντουριτς συμπλήρωνε ιδανικά τον Ντε Κολό στην περιφέρεια της ομάδας του Κοκόσκοφ. Ο Σέρβος γκαρντ, ελεύθερος από τους Μέμφις Γκρίζλις, έχει γίνει σε λιγότερο από ένα μήνα ο παίκτης που χάρισε νέα υπόσταση και κατεύθυνση στην περιφέρεια της Φενέρμπαχτσε, με τον ερχομό του να στέλνει τον Βέστερμαν στην Μπαρτσελόνα και να περιορίζει το ρόλο του Λορέντζο Μπράουν σε αυτά που πρέπει να κάνει χωρίς να υπερβάλει. Γι' αυτό και ο Αμερικανός, που κυνήγησαν με ζήλο οι 'πράσινοι' το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν κατάφεραν να καλύψουν τις απαιτήσεις του, τέλειωσε με 15 πόντους από 6/9 σουτ και 5 ασίστ σε 24'13'' απέναντι σε μια ούτως ή άλλως ελαττωματική αντιμετώπιση του ταλέντου του.

Με τον Γκούντουριτς στο παρκέ, άπαντες μοιάζουν καλύτεροι. Ακόμη και ο Έντι ή Πιέρ. Το 62% σε δίποντα (21/34) και τρίποντα (15/24) επιβεβαιώνουν το αληθές. Μια υπενθύμιση του 82-68 πριν από τρεις μήνες στο ΟΑΚΑ αρκεί για να συγκριθούν οι δύο παραστάσεις των ομάδων. Ο Σέρβος στο πέμπτο παιχνίδι του με τα κιτρινομπλέ, συνέχισε τη σταθερά πολυεπίπεδη συνεισφορά του, εμφανίζοντας την Παρασκευή την πιο παραγωγική εκδοχή του (σε πόντους και σύστημα αξιολόγησης) απ' όταν γύρισε στην ομάδα της Πόλης. Φυσικά η Φενέρμπαχτσε είχε τη δυνατότητα να τον δελεάσει.

Ο Παναθηναϊκός ήταν αδύνατο ύστερα από τις διοικητικές ανακατατάξεις εν μέσω θέρους. Όχι, φυσικά, πως έχουν αποκλειστεί οι αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Ωστόσο "είμαστε πολύ νωρίς, καθώς έχουμε κάνει δύο συναντήσεις ως νέο σταφ", όπως εξήγησε ο Χαραλαμπίδης. "Είναι πράγματα υπό διαμόρφωση και ό,τι είναι να γίνει υπάρχουν παράγοντες που θα τους λάβουν υπ' όψιν αυτοί που πρέπει". Αν έχεις απορία πάντως για τον Μάρκους Φόστερ, αυτή τη φορά αγωνίστηκε σε σχέση με το DNP του ματς με τη Βιλερμπάν, αλλά όταν τα πάντα είχαν κριθεί. Οι 7 πόντοι του, με 2 τρίποντα, δεν μοιάζουν με σανίδα σωτηρίας. Εκτός κι αν στις δύο εβδομάδες μ' ένα μήνα που ζήτησε ως διορία ο Κάτας 'γεννηθούν' οι ανατρεπτικές συνθήκες παραμονής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK