Φρενίτιδα για τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά, ο "HULK" του μπάσκετ είναι εδώ

Οι 37 πόντοι στην πρώτη εμφάνιση στις ΗΠΑ, εκτόξευσαν τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά σε επίπεδα που ίσως να μην περίμενε κι ο ίδιος στα 18 του χρόνια. Το παγκόσμιο μπάσκετ παραμιλάει με τον 18χρονο που έχει ύψος 2μ.21 και μοιάζει με κράμα των Ντουράντ, Αντετοκούνμπο, Γκομπέρ.

WEMBANYAMA Victor of Nanterre 92  during the LNB Pro A Jeep Elite Nanterre 92 v Limoges basketball match on April 27, 2021 at Palais des Sports in Nanterre, France. Photo by Loic Baratoux/ABACAPRESS.COM <motCle99> Basket-Ball Basketball Basketball </motCle99> | 763676_092 Nanterre France
WEMBANYAMA Victor of Nanterre 92 during the LNB Pro A Jeep Elite Nanterre 92 v Limoges basketball match on April 27, 2021 at Palais des Sports in Nanterre, France. Photo by Loic Baratoux/ABACAPRESS.COM Basket-Ball Basketball Basketball | 763676_092 Nanterre France LOIC BARATOUX/ABACA PRESS/VISUALHELLAS.GR

Αυτό που συμβαίνει την Τετάρτη (5/10), μετά από τη φιλική αναμέτρηση της G-League Ignite με την Μετροπολιτάν, είναι ακραίο. Το συναπάντημα του Σκουτ Χέντερσον με τον Βικτόρ Γουεμπανιαμά αναμενόταν με τεράστια αγωνία, σημαντικοί NBAers όπως ο Κρις Πολ κι ο Ντέβιν Μπούκερ παρακολούθησαν τον αγώνα από τις courtside θέσεις, με τους δύο νεαρούς αθλητές που προορίζονται για το νούμερο 2 και το νούμερο 1 του NBA Draft 2023 αντίστοιχα να χαρίζουν μία επική μονομαχία.

Μόνο που το hype για τον 18χρονο Γάλλο ψηλό, που δεν παίζει στη θέση του σέντερ κι ας έχει ύψος 2μ.21, έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που ίσως δεν έχουμε ξαναδεί τα τελευταία πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Εκτός από δεδομένο tanking που αναμένεται να κάνουν συγκεκριμένες ομάδες, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να επιλέξουν πρώτες στη διαδικασία του επόμενου Ιουνίου, πολλές, αν όχι και οι 30, θα αναζητήσουν τρόπους για να επενδύσουν σε αυτό το μοναδικό ταλέντο που δεν έχει ξαναδεί το άθλημα.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ "ΤΡΟΜΟ"

Ο Γουεμπανιαμά σκόραρε 37 πόντους (4/9 δίποντα, 7/11 τρίποντα, 8/12 βολές), είχε τέσσερα ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο και πέντε μπλοκ, έκανε μόλις ένα λάθος σε 33 λεπτά, περισσότερο όμως από τους αριθμούς, εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε, αμύνθηκε, επιτέθηκε, εκτέλεσε τους αντιπάλους του. Με αποφασιστικότητα, με πείσμα, με συγκέντρωση, ξεδιπλώνοντας ένα πακέτο που μοιάζει βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Το όνομα του Γουεμπανιαμά δεν είναι νέο, σε όσους ασχολούνται καθημερινά με το μπάσκετ. Απασχολεί εδώ και μία τριετία, από την ημέρα που κοίταζε στα μάτια τον Ρουντί Γκομπέρ σε workout που έγινε viral. Τον είδαμε με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας, τον απολαύσαμε και συνεχίζουμε να τον απολαμβάνουμε καθώς χειρίζεται την μπάλα και εκτελεί σαν άλλος Κέβιν Ντουράντ, ενώ αμύνεται σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον συμπατριώτη του, βασικό σέντερ της Εθνικής Γαλλίας.

Δεν έχει υπάρξει άλλο τέτοιο prospect στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, τέτοιος αθλητής που να συνδυάζει το μέγεθος, τα μακριά χέρια, την ικανότητα στον χειρισμό της μπάλας, την εκτελεστική δεινότητα και γενικώς τον συνδυασμό των φυσικών προσόντων με τα μπασκετικά skills. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Γουεμπανιαμά θα επιλεγεί στο νούμερο 1 του NBA Draft 2022, κάτι που μπορεί να "σπάσει" μόνο αν προκύψει κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Ο 18χρονος ψηλός άφησε τη Βιλερμπάν για να παίζει πολύ στη Μετροπολιτάν του ομοσπονδιακού προπονητή Βενσάν Κολέ και μέχρι στιγμής δικαιώνεται στον απόλυτο βαθμό.

Όσο για την απάντησή του στην ερώτηση "σε τι είδους παίκτης θα εξελιχθεί", η απάντηση είναι απλή. Σε κάτι που δεν θα έχουμε ξαναδεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι πατεράδες παικταράδες, οι γιοι;

Ο Ίλισιτς βρήκε ομάδα στο σπίτι του για να "καταπιεί" την κατάθλιψη

News 24/7

24MEDIA NETWORK