Για μια θέση στους "8" παίζουν Ελλάδα και Ισραήλ

Η νίκη είναι μονόδρομος πλέον για την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται (20/9, 21:30) με το Ισραήλ στη "Χάλα Πιονίρ" για τη φάση των μπαράζ του Ευρωμπάσκετ. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης και οι παίκτες του βρίσκονται στο πρώτο στάδιο των νοκ άουτ αγώνων με απώτερο σκοπό να συνεχίσουν μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου και τον τελικό…

Για μια θέση στους "8" παίζουν Ελλάδα και Ισραήλ
"Το τουρνουά τώρα αρχίζει", είχε δηλώσει ο Μιχάλης Κακιούζης μετά τον αγώνα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αναφερόταν στον αγώνα μπαράζ με τον Ισραήλ. Το παιχνίδι εκείνο, δηλαδή, που θα κρίνει το κατά πόσο η πορεία της Ελλάδας στο φετινό Ευρωμπάσκετ μπορεί να χαρακτηριστεί θετικήή αρνητική.

Η "αρμάδα" του Παναγιώτη Γιαννάκη αρχίζει μία -κατ’ ευχήν- σειρά αγώνων νοκ-άουτ με τελικό προορισμό το βράδυ της 25ης του μήνα. Πρώτος αντίπαλος η τρίτη ομάδα του τετάρτου ομίλου, το Ισραήλ, το οποίο ταξίδεψε στο Βελιγράδι από το… παράθυρο, χάρη στη νίκη του επί της Ουγγαρίας, στον επιπρόσθετο προκριματικό γύρο, δύο μέρες πριν το τουρνουά.

Ο τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος χαρακτήρισε την ομάδα του καλύτερη, το ίδιο έπραξαν και οι παίκτες. Τα πεπραγμένα στο παρκέ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, είτε στο πλαίσιο των φιλικών, είτε μετά από τρεις αγώνες στον τρίτοόμιλο. Ο αγώνας με τη Γαλλία αποτέλεσε το καλύτερο μέχρι στιγμής επίσημο δείγμα αυτής της ομάδας, αυτός με τη Σλοβενία το χειρότερο, από το οποίο, όμως, όλοι οι… εμπλεκόμενοι απομύζησαν τα απαραίτητα δεδομένα που αποσκοπούν στη βελτίωση.

Προϊστορία

Ελαφρύ προβάδισμα διατηρεί η Ελλάδα στις αναμετρήσεις των δύο χωρών στο μπασκετικό γήπεδο. Οι "γαλανόλευκες" νίκες είναι 23, ενώ οι ήττες 21.

Σε Ευρωμπάσκετ, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν 9 φορές, με την Ελλάδα να έχει 4 νίκες και 5 ήττες. Οι τρεις τελευταίοι αγώνες στη διοργάνωση είναι υπέρ της Ελλάδας, ενώ η προηγούμενη ήττα σε οποιοδήποτε πλαίσιο εντοπίζεται το 1997 σε φιλικό στη Χάιφα (67-64).

Οι συναντήσεις σε Ευρωμπάσκετ

Τιφλδα (65): Ελλάδα-Ισραήλ 67-69
Τάμπερε (67): Ελλάδα-Ισραήλ 81-91
Καζέρτα (69): Ελλάδα-Ισραήλ 95-62
Βελιγράδι (75): Ελλάδα-Ισραήλ 76-87
Μπρατισλάβα (81): Ελλάδα-Ισραήλ 71-82
Καρλσρούη (93): Ελλάδα-Ισραήλ 74-79
Αθήνα (95): Ελλάδα-Ισραήλ59-49
Χιρόνα (97): Ελλάδα-Ισραήλ 85-82
Στοκχόλμη (03): Ελλάδα-Ισραήλ 63-56







Μεγαλύτερη νίκη
Καζέρτα (Ευρωμπάσκετ, 85): 95-62

Μεγαλύτερη ήττα

Τελ Αβίβ (Φιλικό, 85): 80-122

Το πρόβλημα στο σκοράρισμα είναι εμφανές και η αντιστάθμισή του με την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης είναι μία εύθραυστη εξίσωση. Ο "Δράκος" κατά πρώτο λόγο και οι δώδεκα παίκτες που ευθύνονται για την υλοποίηση των σχεδίων του έχουν δείξει να κατανοούν τη σημασία της παράλληλα καλής λειτουργίας των δύο στοιχείων και οι δηλώσεις τους αυτό αφήνουν να απορρέει.

Εφόσον στο παρκέ απέναντι στο Ισραήλ αποδειχθεί ότι η ημέρα ξεκούρασης "έπιασε" τόπο, τότε η νίκη θα φέρει την Ελλάδα στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Ο αντίπαλος σε αυτόν τον γύρο θα είναι η Ρωσία (22/9, 18:30), η οποία προκρίθηκε απευθείας από τον πρώτο όμιλο.

Χαμηλοί τόνοι

Το αντίπαλο δέος της αποψινής αναμέτρησης, το Ισραήλ, ηγείται από την πλέον γνωστή στην Ελλάδα μορφή του μπάσκετ από αυτήν τη χώρα, τον Σβι Σερφ. Ο "Τσβίκα" είδε την ομάδα του να επικρατεί της Ισπανίας στο τελευταίο παιχνίδι και να προκρίνεται ως τρίτη του ομίλου. Ομάδα που δίνει ότι έχει μέσα στο γήπεδο, το οποίο συνεπάγεται σε 78,7 πόντους υπέρ και 78,3 πόντους κατά.

Όπως γίνεται φανερό, ο Μπερνστάιν, ο Χάτζατζ, ο Γκριν, ο Χαλπερίν, ο Σέλεφ και οι υπόλοιποι παίκτες, είτε θα αλλάξουν τους αντίστοιχους (χαμηλούς) μέσους όρους στην Ελλάδα, είτε τους δικούς τους. Σύμφωνα με την πολιτική του Σερφ στις δηλώσεις του, το πλέον πιθανό είναι το δεύτερο, αφού υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι καλύτερη ομάδα. Μάλιστα, είναι αυτή που είχε ψηφίσει για την κατάκτηση του χρυσού πριν την έναρξη του τουρνουά.

Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλο άγχος, αφού η έλευση στο Βελιγράδι και οι δύο νίκες στους ομίλους με Ισπανία και Λετονία (ήττα μόνο από τη Σερβία/Μαυροβούνιο), έχει αφήσει ικανοποιημένους τους πάντες, που θα κυνηγήσουν ότι καλύτερο δυνατό στη συνέχεια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK