Για το... ένατο η Εθνική Εφήβων (vid)

Η συλλογή μεταλλίων, οκτώ συνολικά, αποτελεί συνήθεια για την Εθνική Εφήβων μπάσκετ της Ελλάδας και η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στα γήπεδα της Νέας Ζηλανδίας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιώργου Βλασόπουλου πέρασε στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία (11/07, 09:15).

Για το... ένατο η Εθνική Εφήβων (vid)
Η αρχή έγινε πριν από 39 χρόνια. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί στη χώρα μας. Η ομάδα του τότε Ομοσπονδιακού τεχνικού Φαίδωνα Ματθαίου με παίκτες τους Βαγγέλη Αλεξανδρή, Απόστολο Κόντο, Μιχάλη Γιαννουζάκο Αρη Ραφτόπουλο Παύλο Σταμέλο. Κώστα Μπογατσιώτη, Αβραάμ Αβραμίδη, Χρήστο Ιορδανίδη Δημήτρη Φωσσέ, Γιάννη Πολίτη, Αναστάσιο Καλαντίδη και Γιάννη Ζέρβα κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο χάνοντας μονάχα στον τελικό (6 νίκες - μία ήττα) από τη Σοβιετική Ενωση με το βαρύ, 80-48.

Χρειάστηκε να περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια μέχρι την επόμενη επιτυχία, αλλά άξιζε τον κόπο. Και το λέμε αυτό διότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε την κορυφή του κόσμου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη και πάλι στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Αθήνα).

Με τον Γιώργο Προεστό στο τιμόνι η παρέα των Ευθύμη Ρεντζιά, Δημήτρη Παπανικολάου, Μιχάλη Κακιούζη, Νίκου Χατζή, Γιώργου Καράγκουτη, Γιώργου Καλαϊτζή, Παναγιώτη Μπάρλα, Βασίλη Σούλη, Θανάση Καμαριώτη, Αλέξανδρου Παπαδάτου, Δημήτρη Δέσπου και Γιώργου Τσιριγωτάκη προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου με τις εμφανίσεις της και με 8 νίκες σε ισάριθμα ματς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο (νίκησε τους Αυστραλούς στον τελικό με 91-73.

Η επόμενη επιτυχία "γράφτηκε" στη Βάρνα της Βουλγαρίας το 1998. Η Ελλάδα χάνει στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Ισπανία (88-89) αλλά νικά στον μικρό τελικό τη Λετονία (97-91) και ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Προπονητής ήταν ο Νίκος Αποστολίδης και την ομάδα συνέθεταν οι: Περικλής Δορκοφίκης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Λάζαρος Αγαδάκος, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Πέττας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Παναγιώτης Ματζάνας, Χρήστος Παππάς, Μανώλης Παπαμακάριος, Αντώνης Κόγιας, Γιώργος Πετρόπουλος, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, Παναγιώτης Νάνης.

Δύο χρόνια αργότερα (2000) στο Ζαντάρ της Κροατίας για την ίδια διοργάνωση η Εθνική καταλαμβάνει και πάλι την τρίτη θέση. Προπονητής ήταν ο Νίκος Σταυρόπουλος και είχε στη διάθεσή του τους: Δημήτρη Μισιακό, Χρήστο Ταπούτο, Χάρη Μαρκόπουλο, Σωτήρη Γεωργιάδη, Νίκο Ζήση, Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Τσιάρα, Σταμάτη Κοντοστάνο, Διονύση Γιαννακόπουλο, Θεόδωρο Γεωργίτση, Νίκο Ανδρίτσο και Φάνη Κουμπούρα.

Η συλλογή της Εθνικής Εφήβων με μία ματιά:

ΧΡΥΣΑ: 1995 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ελλάδα), 2008 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα)

ΑΡΓΥΡΑ: 1970 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ελλάδα), 2007 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Ισπανία)

ΧΑΛΚΙΝΑ: 1998 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Βουλγαρία), 2000 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Κροατία), 2002 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Γερμανία), 2003 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Ελλάδα)

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το 2002 στη Γερμανία και η Εθνική Εφήβων εμπλουτίζει τη συλλογή της με άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά είναι οι: Μάκης Θέος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Αποστολίδης, Στράτος Περπέρογλου, Δήμος Αγγελόπουλος, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Βασιλειάδης, Βασίλης Γιαννουλάκος, Νίκος Αγγελόπουλος, Βασίλης Ζευκιλής και Θωμάς Λυμπάρης. Προπονητής ήταν και πάλι ο Νίκος Σταυρόπουλος ο οποίος την αμέσως επόμενη χρονιά οδήγησε την Εθνική Εφήβων στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Θεσσαλονίκης.

Εχοντας διατηρήσει τον ίδιο κορμό με την ομάδα που πήρε το χάλκινο στο ευρωπαϊκό της Γερμανίας ο Σταυρόπουλος είδε τους παίκτες του να χάνουν στα ημιτελικά από τη Λιθουανία (72-73) αλλά να επικρατούν της Κροατίας στον μικρό τελικό με 73-63. Η σύνθεση της ομάδας: Μάκης Θέος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιώργος Αποστολίδης, Στράτος Περπέρογλου, Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Κώστας Βασιλειάδης, Γιώργος Σουρλής, Ντούσαν Σάκοτα, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Ιαν Βουγιούκας και Θέμης Κουπίδης.

Τέσσερα χρόνια αργότερα (2007) στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας έλαμψε το άστρο του Κώστα Κουφού. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του Νίκου Κεραμέα η Εθνική Εφήβων παίρνει το αργυρό μετάλλιο χάνοντας στον τελικό από τη Σερβία με 89-92. Εκτός από τον Κουφό ο οποίος έκανε ένα εξαίσιο τουρνουά (26,5 πόντοι μ.ο.) οι υπόλοιποι διεθνείς ήταν οι: Συμεών Ιωακειμίδης, Γιώργος Μπόγρης, Νίκος Θεοδωράκος, Μάριος Ματαλόν, Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Κώστας Σλούκας, Νίκος Παππάς, Κώστας Παπανικολάου, Ζήσης Σαρικόπουλος, Θεοχάρης Πλιούκας και Δημήτρης Αράπης.

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 έλαβε χώρα στον Πύργο και η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Γιώργος Βλασόπουλος οδήγησε τους: Ζήση Σαρικόπουλο, Κώστα Σλούκα, Κώστα Παπανικολάου, Λεωνίδα Κασελάκη, Νώντα Παπαντωνίου, Γιάννη Καραθανάση, Γιάννη Αγγελόπουλο, Δημήτρη Κατσιβέλη, Γιώργο Γεωργάκη, Νίκο Παππά, Βαγγέλη Μάντζαρη, Αντώνη Μάντζαρη, Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς και Γιώργο Παππά στην κορυφή της «γηραιάς ηπείρου» επικρατώντας με 57-50 στον τελικό της Λιθουανίας.