Γιαννάκης: "Στο Παγκόσμιο όλοι θα θέλουν να μας κερδίσουν"

Γιαννάκης: "Στο Παγκόσμιο όλοι θα θέλουν να μας κερδίσουν"
Στο θρόνο της Ευρώπης βρίσκεται εδώ και μια εβδομάδα ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο "δράκος", μετά το 1987, που ως παίκτης κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, επανέλαβε το κατόρθωμά του, αυτή τη φορά οδηγώντας την ελληνική δωδεκάδα στην κορυφή ως τεχνικός. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας παραχώρησε συνέντευξη στο αθλητικό ένθετο "Εθνοσπορ" της εφημερίδας "Εθνος", στην οποία αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν και φυσικά το μέλλον…

Το παρόν

Το παρελθόν

* Σέβομαι το παρελθόν, αλλά λατρεύω το μέλλον. Ετσι είναι αδύνατο να μπω στη διαδικασία της σύγκρισης της δικής μου εποχής και της τωρινής. Η ομάδα του ’87, για να φτάσει στην κορυφή, είχε φάει πολλές σφαλιάρες και, όταν κατακτήσαμε το χρυσό, εγώ ήμουν 28 ετών και ο Γκάλης 30. Τώρα, αυτή η ομάδα με μέσο όρο ηλικίας 24 ετών και με το ταλέντο που διαθέτει έχει όλο το μέλλον μπροστά της.

* Η συνύπαρξή μου με τον Γκάλη με ανάγκασε να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στην άμυνα. Ημουν κι εγώ σκόρερ, αλλά όχι όπως ο Νικ, που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με όποιον τρόπο ήθελε. Ετσι, από τότε αγαπημένο μου σύνθημα είναι ότι "μια πάσα κάνει ευτυχισμένους δύο".

* Με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Ευρωμπάσκετ έγινε απλώς ένα βηματάκι μπροστά, και αυτό πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο προσεκτικούς και συνειδητοποιημένους για τη συνέχεια.

* Ο,τι μαθαίνεις μικρός είναι δύσκολο να το αλλάξεις όταν μεγαλώσεις. Αυτά τα παιδιά έχουν πολύ ταλέντο και ωριμότητα που με εκπλήσσει. Δεν κρύβω ότι τα θαυμάζω και αισθάνομαι σαν πατέρας τους.

* Για μένα προσωπικά μετρούν περισσότερο δύο στοιχεία: Πρώτον, η ομάδα απέκτησε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ξέρει πλέον να παλεύει και να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες στιγμές. Δεύτερον, κατάλαβε ότι πάντα υπάρχουν τρόποι για να βρίσκει τον σωστό δρόμο, είτε με σταρ στην ομάδα είτε βασιζόμενη αυτή σε όλους τους παίκτες.

* Οσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, το πιστεύαμε (σ.σ με τη Γαλλία στον ημιτελικό). Κάναμε αυτό που έπρεπε στο ελάχιστο διάστημα που υπολειπόταν για να τελειώσει ο αγώνας. Να πιέσουμε τους Γάλλους, έτσι ώστε να τους οδηγήσουμε στο λάθος, να τους στέλνουμε αμέσως στις βολές μήπως και τις χάσουν και να έχουμε εμείς την τελευταία επίθεση.

* Ένα πράγμα που ζητάω από τους παίκτες και τους το λέω συνέχεια είναι να μην κοιτούν ποτέ το ταμπλό. Να είναι συγκεντρωμένοι κα να νομίζουν ότι κάθε επίθεση είναι αυτή που θα κρίνει το παιχνίδι.

Το μέλλον

Οι ατάκες

* Αν δεν έχεις ως βάση την άμυνα, δεν πας πουθενά. Είναι το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό.

* Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όλοι θα θέλουν να μας νικήσουν.

* Οι πόρτες της Εθνικής ομάδας είναι ανοικτές για όλους. Κανένας παίκτης, ούτε προπονητής πρέπει να αισθάνεται μόνιμος.

* Το θέμα είναι να κάνεις όσο το δυνατόν καλύτερα αυτό που μπορείς, γιατί πολλά παιχνίδια κρίνονται σε μία λεπτομέρεια. Από ένα σουτ, από ένα λάθος, από μία βολή.



* Θα προσπαθούμε κάθε φορά να παίζουμε καλύτερα και να ευχαριστιέται ο κόσμος από την εικόνα που βλέπει. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλες δυνατότητες και θα μας χαρίσουν στο μέλλον πολλές επιτυχίες, αρκεί να υπάρχει υπομονή.

* Αν δεν διαχειριστείς με τον σωστό τρόπο μία επιτυχία, μπορεί να σε τρελάνει. Και η συμβουλή μου προς τα παιδιά αυτά είναι να μείνουν προσγειωμένα και να μην παρασυρθούν από το μέγεθος της επιτυχίας τους.

* Είναι η ευκαιρία τώρα να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τα πράγματα. Να οριοθετούνται στόχοι και οι σχεδιασμοί να γίνονται από ανθρώπους του χώρου. Να υπάρχουν ξεκαθαρισμένοι ρόλοι. Ετσι μόνο θα φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για σωστή οργάνωση. Όταν ο προγραμματισμός θα γίνεται από ειδικούς και θα υπάρχει και η ανάλογη υπομονή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK