Γιάννης Αντετοκούνμπο: Τα 5 ξεχωριστά ματς στο δρόμο για τον τίτλο του MVP

Σε πέντε εμφανίσεις του Γιάννη Αντετοκούνμπο συνοψίζονται οι πιθανότητες κατάκτησης του βραβείου για τον πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ και ταυτόχρονα οι 60 νίκες των Μιλγουόκι Μπακς, για πρώτη φορά μετά το '81.

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) drives to the basket over San Antonio Spurs center LaMarcus Aldridge (12) during the second half of an NBA basketball game, in San Antonio, Sunday, March 10, 2019. San Antonio won 121-114. (AP Photo/Eric Gay)
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) drives to the basket over San Antonio Spurs center LaMarcus Aldridge (12) during the second half of an NBA basketball game, in San Antonio, Sunday, March 10, 2019. San Antonio won 121-114. (AP Photo/Eric Gay) AP PHOTO/ERIC GAY

Ο τίτλος του 'πιο βελτιωμένου παίκτη' που κοσμεί τη βιτρίνα του από το 2016-17 και οι τρεις συμμετοχές σε All Star Games δεν του αρκούν και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει σαλπάρει με ανοικτά πανιά για την ύψιστη ατομική διάκριση στο ΝΒΑ: το βραβείο του πολυτιμότερου στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ, η οποία φτάνει στο τέλος της.

Γκραν φαβορί θεωρείται για μια σειρά από αγωνιστικούς λόγους. Έχουμε ορισμένους εξ αυτών:

- είναι ο ηγέτης της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ στο ΝΒΑ.

- με αυτόν παρόντα οι Μπακς έχουν μετρήσει 56 από από τις 60 νίκες τους.

- είναι ο πρώτος σκόρερ, ο πρώτος ριμπάουντερ, ο καλύτερος πασέρ και ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός της ομάδας του. Συνολικά δε ο πιο επιδραστικός.

- σε 54 παιχνίδια είχε διψήφιο αριθμό πόντων - ριμπάουντ ή ασίστ και άλλα πέντε triple doubles.

Μην απορείς, οπότε γιατί προηγείται σε προτιμήσεις από τον Πολ Τζορτζ της Οκλαχόμα Σίτι και κοντράρεται στα ίσα με τον κάτοχο Τζέιμς Χάρντεν του Χιούστον.

Ένα - ένα να πάρεις τα παιχνίδια του θα βρεις να γράψεις για το καθένα. Εμείς επιλέξαμε πέντε με χρονική σειρά.

Η βραδιά με τα 29 σουτ

40 ημέρες μετά το πρώτο τζάμπολ της νέας σεζόν στο ΝΒΑ, το Ringer κατέβασε από το θρόνο του τον Λεμπρόν Τζέιμς κι έχριζε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ως το 'Νέο Βασιλιά στη Ρακέτα'. Όχι άδικα, είχε προοδεύσει ήδη. Ως την 27η Νοεμβρίου που γράφηκε το κείμενο είχαν μεσολαβήσει 17 παιχνίδια και ο 'Greak Freak' είχε το καλύτερο ποσοστό από τη restricted area (77.5%). Ένα από τα ματς, το τρίτο της νέας σεζόν, ήταν το νικηφόρο (124-113) με τους Νιου Γιορκ Νικς στο Μιλγουόκι. Τη βραδιά της 22ας Νοεμβρίου οι Μπακς μέτρησαν 96 σουτ εντός πεδιάς, τα 29 εκ των οποίων εκδηλώθηκαν από το χέρι του Αντετοκούνμπο. Ευστόχησε στα 13 (1/3 τρίποντα) και ολοκλήρωσε τη 32λεπτη συμμετοχή του με 31 πόντους, παρασύροντας όποιον στάθηκε εμπόδιο. Είχε ακόμη 15 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κοψίματα. Η διαδικασία εξέλιξης των Μπακς υπό τον Μάικ Μπουντενχόλτζερ είχε ήδη αρχίσει.

Το 'οικονομικό' triple double

Στα 72 παιχνίδια του στη σεζόν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν σε όλα starter. Προφανώς, θα σκεφτείς και θα 'χεις δίκιο, όταν αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ένας ολόκληρος μηχανισμός. Ο μέσος όρος συμμετοχής του είναι 32.8 λεπτά και στη διάρκεια αυτών έχει καταφέρει 54 double-doubles και κυρίως 5 triple-doubles. Το πρώτο πολύ νωρίς στη χρονιά (25/10). Εμάς μας ενδιαφέρει το δεύτερο, στις 4 Νοεμβρίου. Οι Μπακς υποδέχονταν τους Κινγκς στο Μιλγουόκι και μετά την πρώτη ήττα τους (στη Βοστόνη) επιβλήθηκαν με το τρομακτικό 144-109! Ο 'Greek Freak' έπαιξε μόλις 30 λεπτά, αφού στα μισά της διαδρομής η διαφορά ήταν ήδη χαώδης (72-50). Πρόλαβε παρόλα αυτά να πετύχει 26 πόντους με μόλις 11 σουτ (8 εύστοχα), να μαζέψει 15 ριμπάουντ και να μοιράσε 11 ασίστ. Περάστε, σκουπίστε και καρφώστε με μανία κάνοντας τον Κώστα Κουφό να βλέπει εφιάλτες.

Εκτελώντας με 74%

Έχει ολοκληρώσει παιχνίδι με 14/15 δίποντα. Οι Μπακς όμως ηττήθηκαν απροσδόκητα από τους... ουραγούς Σανς, με αποτέλεσμα η εντυπωσιακή επίδοσή του να είναι ανώφελη. Αντιθέτως στο 114-102 επί των Καβαλίερς στο Κλίβελαντ, στις 14 του Δεκέμβρη, οι 14/19 προσπάθειές του είχαν πρακτικό αντίκτυπο. Συνολικά σκόραρε 44 πόντους, μετρώντας επίσης 16/21 βολές. Όσα δηλαδή τα δίποντα που έχασε, μια και δεν δοκίμασε για τρεις, άλλες τόσες και οι πεταμένες βολές, που εκ του αποτελέσματος δεν είναι το φόρτε του (67%). Είναι ως τώρα στη σεζόν η δεύτερη πιο παραγωγική βραδιά του (μετά τους 52 πόντοι στην ήττα από τους Σίξερς). Μαζί με σκορ έδωσε επίσης 14 ριμπάουντ και 8 ασίστ.

Τράβηξε... 21 (ριμπάουντ)

Στις 10 του Γενάρη οι Μπακς πήγαν στο Χιούστον και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήρθε αντιμέτωπος με το βασικό ανταγωνιστή του για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Ο Τζέιμς Χάρντεν σκόραρε 42 πόντους εκείνη τη βραδιά, προσπαθώντας ν' αποσωβήσει το 116-109 χωρίς όμως επιτυχία, γιατί υπήρχε από την άλλη ο δικός μας ήρωας. Οι 27 πόντοι του ήρθαν μέσα από 8/16 προσπάθειες και 11/14 βολές. Ταυτόχρονα όμως συνέλεξε 21 ριμπάουντ - τα περισσότερα στη χρονιά ακόμη και τώρα, εκμεταλλευόμενος πως οι γηπεδούχοι έχασαν 53 σουτ και 5 βολές. Τα επιθετικά ριμπάουντ ήταν 4.

30 πόντοι για την 60η νίκη

Οι Μπακς είναι η κορυφαία ομάδα της κανονικής περιόδου. Ήταν η πρώτη που εξασφάλισε πρόκριση στην post season και αυτή που κλείδωσε το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο, κατ' επέκταση το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Μετρώντας πλέον 9 νίκες στα τελευταία 10 παιχνίδια τους, έπιασαν τις 60 στο σύνολο. Πάνε 38 χρόνια από την προηγούμενη φορά, με τότε προπονητή τον Ντον Νέλσον και παίκτες τους Σίντνεϊ Μονκρίφ και Μπομπ Λάνιερ. Από τη σεζόν 1980-81 δεν υπερέβησαν ποτέ τις 59 και μόλις δύο έφτασαν τις 55, με ιστορικό χαμηλό το 15-67 στην πρώτη χρονιά του Αντετοκούνμπο. Τότε ήταν ένα παιδί που μετρούσε τ' άστρα. Πλέον ένας άνδρας που αιωρείται στο διάστημα. Και με 30 πόντους από 40% στο τρίποντο (2/5), 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κλέψιμο δημιουργεί τις συνθήκες για τη διεκδίκηση του τίτλου στο ΝΒΑ. Γιατί όχι...

News 24/7

24MEDIA NETWORK