Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη φωτιά δεν τη φοβάται

Το 'ξύλο' των Δομινικανών ήταν μια αφορμή να ενεργοποιηθούν οι αντοχές των Ελλήνων διεθνών στο δεύτερο φιλικό επί κινεζικού εδάφους. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'έφαγε' το περισσότερο, αντιδρώντας με την επίδοση-ρεκόρ των 26 πόντων.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τη φωτιά δεν τη φοβάται
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κέρδισε 11 φάουλ από τους Δομινικανούς. Και λίγα ήταν... EUROKINISSI

Σκληραγωγημένα τα παιδιά της Δομινικανής Δημοκρατίας. Μιας χώρας στην οποία -σύμφωνα με τις παγκόσμιες μετρήσεις- το 40% ζει στα όρια της φτώχειας και σχεδόν το 10% κάτω από τα όρια αυτής, παρά τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας (για λίγους). Άλλοι γεννημένοι στο Σάντο Ντομίνγκο (Σουέρο, Μοντέρο), στην πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας. Άλλος στο Σαντιάγο δε λος Καμπαγέρος (Λις) - δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, άλλος στη Μόκα (Βάργκας) - τέταρτη, κι άλλος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης (Ραμόν).

Υποχρεωτικά τα περισσότερα εξ αυτών έμαθαν να επιβιώνουν στα δύσκολα, σε γειτονιές που έκρυβαν κινδύνους. Δεν είναι παίκτες που φοβούνται μεγαλύτερα κορμιά κι ας υστερούν σε μέγεθος. Θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για ν' ανταπεξέλθουν, θα σπρώξουν, θα επιστρατεύσουν 'υποχθόνιες' τακτικές, θα τραβήξουν χέρια και φανέλες άμα λάχει, θα κοιτάξουν να εξαντλήσουν τα περιθώρια αμυντικής προσαρμογής. Μέχρι παρεξηγήσεως. Πόσο μάλλον όταν απέναντί τους είναι ένα σύνολο που διαθέτει από τη μία τον MVP του ΝΒΑ και από την άλλη πολύ περισσότερο ταλέντο, μιας και οι Τάουνς και Χόρφορντ σνόμπαραν το Παγκόσμιο, ο πολυσύνθετος Γκαρσία είναι πια τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας και ο Φελντέιν λείπει επίσης.

Παρά διαφορά δυναμικής, για 33 λεπτά είχαν το παιχνίδι εκεί ακριβώς που επεδίωκαν, πριν από το νικφόρο 87-75 της Εθνικής χάρη σε 26 πόντους (επίδοση-ρεκόρ) από 7/8 δίποντα και κυρίως 12/14 βολές του Γιάννη Αντετοκούνμπο που μόνο με φάουλ σταματούσαν. Είχαν φτάσει πολλές φορές ως τον πόντο (48-47, 62-61, 70-69), προκαλώντας την Ελλάδα ν' αυξήσει το ρυθμό της για να μην απειληθεί στο φινάλε.

Συνέβη για καλό. "Θα το βρούμε μπροστά μας, αλλά τώρα ξέρουμε πώς πρέπει να αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις", σχολίασε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, επιχειρώντας να προβλέψει, χωρίς να κοιτά σε μαγική σφαίρα, το κοντινό μέλλον. Εκεί θα ποντάρει το Μαυροβούνιο στην πρεμιέρα του ομίλου κι όσο αντέξει.  Αν αντέξει.

Πρώτος στόχος για το εθνικό συγκρότημα; Να πέσει ο αριθμός των λαθών, κάποια εκ των οποίων αβίαστα. Από τα 14 με την Ιορδανία στα 19 με τους Δομινικανούς. Για ισάριθμες τελικές πάσες. Όχι η προσδοκούμενη αναλογία το 1/1 για ένα τέτοιο παιχνίδι. Εξ ου και το "περιμένουμε λίγο καλύτερη συνεργασία από τα γκαρντ, να διαβάσουμε το παιχνίδι λίγο πιο σωστά και να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε", από τον ομοσπονδιακό προπονητή που άφησε μόνο 10 λεπτά τον Λαρεντζάκη στο παρκέ.

Χάθηκαν επίσης 10 αμυντικά ριμπάουντ από έναν αντίπαλο, στον οποίο μονάχα ένας παίκτης υπερβαίνει τα 2μ03, ο Βάργκας των 2μ11. Τουλάχιστον τα 7/12 τρίποντα σε σύγκριση με τα 24/37 δίποντα συνέθεσαν ένα σκηνικό αποτελεσματικότητας στην επίθεση, απόρροια του στοχευμένου πλάνου να κατέβει η μπάλα χαμηλά και μετά, αν δεν βρεθεί επιλογή, να καταλήξει έξω για ένα ανοικτό σουτ. Τα περισσότερα μπήκαν, με τον Μάντζαρη να έχει 2/2 ελλείψει Κόνιαρη.

Στο φινάλε, δε, χτύπησε και ο Θανάσης. "Διάταση στη δεξιά ποδοκνημική", είπαν από τον Ομοσπονδία, και πως "η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία". Την Τρίτη με τη Βενεζουέλα δεν θ' αγωνιστεί λογικά για να προφυλαχθεί ενόψει της Κυριακής. Όσο λείπει ο Σλούκας η ανάγκη για ημίψηλα σχήματα και παίκτες που κυνηγούν ακατάπαυστα μέσα-έξω θα παραμένει μεγάλη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK