Γιατί είναι ψύχραιμος ο Μπαρτζώκας

Ο Γιάννης Φιλέρης σημειώνει τις μόνιμες μεγάλες αδυναμίες του φετινού Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας μπορεί να μην ξεκίνησε όπως ήθελε, παραμένει όμως ψύχραιμος και κυρίως αισιόδοξος για το μέλλον της ομάδας του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει πολλή δουλειά στον Ολυμπιακό
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει πολλή δουλειά στον Ολυμπιακό EUROKINISSI

Μπορεί να περίμενε διαφορετική τη νέα πρεμιέρα του στον 'ερυθρόλευκο' πάγκο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, όπως παραδέχθηκε ωστόσο μετά το ματς και τη νίκη της Άλμπα, τα πράγματα δεν ήταν αναπάντεχα. Ούτε αυτά που είδε του προξένησαν κατάπληξη. Ο Ολυμπιακός, κακά τα ψέματα, είναι μια ταλαιπωρημένη ομάδα από το ξεκίνημα της χρονιάς. Με δέκα ξένους παίκτες να πηγαίνουν και να 'ρχονται, τρεις προπονητές και κυρίως 12 ήττες σε 19 αγώνες της Ευρωλίγκας.

Η ψευδαίσθηση ότι μπορεί στο τέλος να διεκδικήσει την είσοδό του στα πλέι-οφ, ξεθωριάζει αγώνα με τον αγώνα. Ο Ολυμπιακός, ό,τι κι αν προσπάθησε μέχρι τώρα, δεν έχει ζευγαρώσει παρά μόνο μια φορά τις νίκες του στη φετινή σεζόν (όταν δηλαδή επικράτησε διαδοχικά επί της Άλμπα στο Βερολίνο και εν συνεχεία κόντρα στο Μιλάνο εντός έδρας), είναι ευάλωτος, παίζει αεράμυνα και δεν εμπνέει σεβασμό σε κανέναν. Ούτε σε αντιπάλους, ούτε και σε διαιτητές.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν είναι καινούργιος στο ΣΕΦ. Ο αγώνας της Τρίτης ήταν συνολικά ο 61ος (το ρεκόρ του είναι 42-19) της καριέρας του στην Ευρωλίγκα, ως πρώτος προπονητής της κόκκινης ομάδας. Τον είδαμε ψύχραιμο μετά το ματς. Σίγουρα πολύ κατασταλαγμένο σε αυτό που τον 'γύρισε πίσω' μετά από 4,5 χρόνια. Την προοπτική, δηλαδή, της αναδημιουργίας του Ολυμπιακού, όπως προφανώς αναλύθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τους Αγγελόπουλους.

"Εγώ είμαι αισιόδοξος", δήλωσε για το μέλλον ο 54χρονος προπονητής, σε ένα σχήμα οξύμωρο για την τωρινή ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ. Προφανώς δεν προσγειώθηκε από άλλο πλανήτη ο Μπαρτζώκας. Επαναλαμβάνουμε γνωρίζει πολύ καλά τον Ολυμπιακό, τι σημαίνει να χάνει ματς. Όπως εξήγησε, όμως, επειδή όλον αυτό τον καιρό είναι αποστασιοποιημένος από την ελληνική πραγματικότητα, μπορεί να δει τα πράγματα με πιο ψύχραιμο μάτι.

Διαμαρτυρίες του Βασίλη Σπανούλη στον διαιτητή κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Άλμπα Βερολίνου, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020
Διαμαρτυρίες του Βασίλη Σπανούλη στον διαιτητή κατά τη διάρκεια του Ολυμπιακός-Άλμπα Βερολίνου, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020 EUROKINISSI SPORTS

Η άποψη ότι όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκας κάποια στιγμή βίωσαν αγωνιστική κρίση, αλλά στη συνέχεια ανέκαμψαν, με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Εφές (από την τελευταία θέση του 2018, βρέθηκε την επόμενη χρονιά στο Final-Four και φέτος προελαύνει από νίκη σε νίκη) είναι σωστή. Όπως και η συνταγή που ο Μπαρτζώκας ανέλυσε: "Ίδιος προπονητής, σταθερός κορμός, συγκεκριμένος σχεδιασμός". Είπε και κάτι άλλο, ο Έλληνας κόουτς: "Ναι, πιστεύω ότι το 50%, ίσως και περισσότερο, από τη δουλειά μιας ομάδας γίνεται το καλοκαίρι. Στον σχεδιασμό της".

Περιττό να πούμε ότι ο σχεδιασμός του προηγούμενου καλοκαιριού για τον Ολυμπιακό, ήταν μια τρύπα στο νερό. Διαφορετικά δεν θα είχαν γίνει τόσες αλλαγές, ούτε θα είχαν αλλάξει οι προπονητές. Από την άλλη ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, καταλαβαίνουν ότι οι διορθωτικές κινήσεις που μπορούν αυτή τη στιγμή να κάνουν χρήζουν... πολύ μεγάλης προσπάθειας. Ο Ολυμπιακός, όπως απεδείχθη για μια ακόμη φορά φέτος στον αγώνα με την Άλμπα, είναι πολύ ευάλωτος στην άμυνα. Δεν του λείπει η διάθεση, αλλά η σκληράδα. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε επαναλαμβανόμενα παιχνίδια οι αντίπαλοι γκαρντ κάνουν πάρτι. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Μάρκους Έρικσον, που τρέλανε στα τρίποντα την 'ερυθρόλευκη' άμυνα.

Θα είδαν επίσης ότι ακόμη και το... αναμενόμενο ροτέισον που κάνει ένας (λογικός) προπονητής δεν εγγυάται τίποτε στον Ολυμπιακό, απλά γιατί τίποτε δεν είναι δεδομένο. Μπορεί στη Βαλένθια, σε ομαδικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός να έκανε πολύ καλή δουλειά, την Τρίτη το βράδυ, όμως, έπαιζε ξανά ΠΡΟ-ΠΟ. Τριπλή παραλλαγή, 1-2-Χ.

Θάλασσα στην άμυνα, ως συνήθως

Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά οι αριθμοί του δεν έφταναν για τη νίκη επί της ΑΛΜΠΑ
Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 6 ασίστ, αλλά οι αριθμοί του δεν έφταναν για τη νίκη επί της ΑΛΜΠΑ EUROKINISSI SPORTS

Η λεγόμενη second unit τα έκανε θάλασσα, κυρίως τα αμερικανάκια, που έτσι κι αλλιώς έχουν πρόβλημα ευθύς εξ' αρχής. Το να γυρίζει, βέβαια, ο Μπόλντγουιν στον διαιτητή και να ζητάει φάουλ, αφήνοντας τη φάση (και τον αντίπαλό του να βάλει καλάθι) ξεπερνάει... τη φαντασία, δείχνει όμως ξεκάθαρα πόσο μακριά από την πραγματικότητα της Ευρωλίγκας βρίσκεται ο Αμερικανός. Ο Μπαρτζώκας τον έριξε αντί του Αντώνη Κόνιαρη, στη θέση του πόιντ-γκαρντ. Δεν...

Κι όταν βρέθηκε δίπλα του ο Τέιλορ Ρότσεστι, η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού, έμοιαζε με βούτυρο που λιώνει. Ο Μπαρτζώκας συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αναθεωρήσει το αρχικό του σχέδιο και άφησε τον Σπανούλη σχεδόν 33 λεπτά στο παρκέ, τα περισσότερα από κάθε άλλο φετινό παιχνίδι των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα.

Μετά το ματς ο προπονητής έλεγε ότι "θα προσπαθήσουμε να παίζουμε με μεγαλύτερο ροτέισον", καταλαβαίνει κανείς , όμως, ότι είναι δύσκολο ξαφνικά να γίνουν σούπερ αμυντικοί ο Πολ, ο Μπόλντγουιν και ο Ρότσεστι. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα κι όλοι μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι θέμα προπονητή, αν κοιμήθηκε ο Κεμζούρα κλπ, κλπ, αλλά αποτέλεσμα ενός κάκιστου σχεδιασμού. Παρ' όλα αυτά ο Μπαρτζώκας δεν μπορεί παρά να δουλέψει στις αδυναμίες της ομάδας, όσο μπορεί περισσότερο στην προπόνηση, να βρει τις λύσεις και βέβαια με τις όποιες προσθήκες γίνουν, να βελτιώσει την εικόνα της ομάδας.

Αυτός είναι ο μίνιμουμ στόχος μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά. Από κει και πέρα θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο της αναδημιουργίας της ομάδας. Ο Ολυμπιακός έχει άπλετο χρόνο να σκεφτεί, να διαλέξει, να σχεδιάσει, ώστε να παρουσιάσει ένα τελείως διαφορετικό σύνολο του χρόνου. Προφανώς θα... τρώγεται με τα ρούχα του, αν η χρονιά ολοκληρωθεί στα μέσα Απρίλη, γιατί απλά δεν θα αγωνίζεται πουθενά, μπορεί, ωστόσο, να κάνει με την ησυχία του όλα τα σχέδια για να αλλάξει πρόσωπο και να μπει αυτή η χρονιά στο χρονοντούλαπο, καταχωνιασμένη και ξεχασμένη.

ΥΓ: Η Άλμπα δεν είναι η πιο πλούσια ομάδα της Ευρωλίγκας. Έχει Ισλανδό πλέι-μέικερ, Σουηδό γκαρντ-φόργουορντ κι ένα σωρό παίκτες του 6 που παίζουν για 7. Το οφείλουν, βεβαίως, σε ένα από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Αΐτο Γκαρσία Ρενέσες, που κάποτε τον είχαμε βγάλει... λούζερ και αποτυχημένο. Τότε που στην Ελλάδα είχαμε μάθει ταχύρρυθμα το μπάσκετ, αγνοώντας προσωπικότητες όπως ο έξοχος προπονητής, που συνεχίζει να διδάσκει το σπορ και να δημιουργεί ομάδες.

Ο άνθρωπος που εμπιστεύτηκε πρώτος απ' όλους τον Πάου Γκασόλ, που καθιέρωσε τον Ρίκι Ρούμπιο και τον Ρούντι Φερνάντεθ στην Μπανταλόνα, δίνει ρεσιτάλ με την Άλμπα Βερολίνου αποδεικνύοντας ότι ο δάσκαλος... δεν ξεχνάει ποτέ τη δουλειά του. Όσο για τους τότε χαρακτηρισμούς, επειδή δεν κέρδισε ποτέ την Ευρωλίγκα, να θυμίσουμε ότι έχει 9 πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα Ισπανίας, 1 Σαπόρτα, 2 Κόρατς, 1 ULEB Cup και ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Βρείτε μας και άλλους τέτοιους... αποτυχημένους προπονητές, σας παρακαλώ!



News 24/7

24MEDIA NETWORK