Γιατί ήταν τόσο σκυθρωπός ο πρωταθλητής Εργκίν Αταμάν

Ο Εργκίν Αταμάν έδειχνε βλοσυρός και σιωπηλός ακόμη και στους πανηγυρισμούς της Εφές μετά το 4-3 επί της Φενέρ. Για ποιο λόγο καθόταν σε ολόκληρη τη διάρκεια του αγώνα στον πάγκο του. Το Contra.gr έχει τις απαντήσεις.

Γιατί ήταν τόσο σκυθρωπός ο πρωταθλητής Εργκίν Αταμάν

 Ο 'κανονικός' Εργκίν Αταμάν θα έπρεπε να ζήσει αυτό τον αγώνα όσο κανέναν άλλον. Κι όμως, σε ολόκληρη (ή σχεδόν ολόκληρη) τη διάρκειά του, καθόταν δύσθυμος στην καρέκλα του, αφήνοντας τον βοηθό του Γιακούμπ Σεκιτζκόκ να φωνάζει στους παίκτες, να διαμαρτύρεται στους διαιτητές, ακόμη και να ζητάει τα τάιμ-άουτ όταν έπρεπε να δοθούν οδηγίες στους παίκτες της Εφές, ή να κοπεί ο ρυθμός της Φενέρ.

Έμοιαζε σα να απέχει. Ναι μεν ήταν αυτός που έδινε τις εντολές στα τάιμ-άουτ (και ουσιαστικά διεύθυνε την ομάδα του καθιστός, με ενδιάμεσο τον συνεργάτη του), ναι μεν σηκώθηκε λίγο πριν από το τέλος σπεύδοντας προς το μέρος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, με τον οποίο αγκαλιάστηκε και αντάλλαξαν δυο κουβέντες, αλλά μέχρι εκεί. Σχεδόν αγέλαστος, αυτός ο πολύ εκδηλωτικός προπονητής, φόρεσε το μετάλλιο του πρωταθλητή στο λαιμό του γιου του και έσκασε το πρώτο χαμόγελο όταν ο Σέιν Λάρκιν, πάνω στο πόντιουμ, τον πλησίασε και κάτι του είπε στο αυτί. Λίγο νωρίτερα είχε σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή, αρκετά βλοσυρός κι ας ήταν ένας τίτλος που ήθελε όσο τίποτε άλλο στην καριέρα του. Κι ας είχε θριαμβεύσει η ομάδα του με 89-74, φτάνοντας με χαρακτηριστική άνεση στο 4-3 και την κατάκτηση του τίτλου στους τελικούς των πλέι-οφ της τουρκικής BSL.

Ακόμη και η πρώτη του δήλωση σκόρπισε ερωτηματικά: "Δεν μπορώ να το ευχαριστηθώ. Δεν είμαι σε τέτοια διάθεση", είπε και πήγε στα αποδυτήρια μαζί με τους παίκτες του. Δεν είπε τιποτε άλλο. Απουσίαζε από τη συνέντευξη Τύπου και φωτογραφήθηκε μαζί με την υπόλοιπη ομάδα μόνο όταν ο ιδιοκτήτης της Εφές, Τουντσάι Οζιλχάν, μπήκε στα αποδυτήρια για να συγχαρεί τους παίκτες. Πολλοί αναρωτήθηκαν τι έπαθε ο Αταμάν στην κορυφαία στιγμή της χρονιάς και μια από τις μεγαλύτερες της σταδιοδρομίας του. Άλλες φορές θα πρωταγωνιστούσε στους πανηγυρισμούς, θα σήκωνε τις γροθιές του, θα χαμογελούσε, θα έλεγε αστεία με τους παίκτες του. Τώρα, έμοιαζε πιο σοβαρός από ποτέ.

Με τον γιο του που φόρεσε το μετάλλιο του, στα αποδυτήρια της Εφές
Με τον γιο του που φόρεσε το μετάλλιο του, στα αποδυτήρια της Εφές

Όχι, δεν είχε κάτι με την Εφές. Αντίθετα, από μέσα του καμάρωνε και ένιωθε υπερήφανος για τον θρίαμβο της ομάδας του, που μετά από δέκα χρόνια ξαναπήρε τον τίτλο της πρωταθλήτριας ξορκίζοντας τα φαντάσματα. Η αποκαθήλωση της Φενέρ, η προσωπική επικράτηση κόντρα στον άσπονδο φίλο του, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ήταν ένα κατόρθωμα που θα ζήλευαν οι περισσότεροι προπονητές σε όλη την Ευρώπη. Ο Αταμάν, όμως, δεν το χάρηκε. "Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους προπονητές να φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο", σχολίασε ο τζένεραλ μάνατζερ της Εφές, Αλπέρ Γιλμάζ, για πολλούς ο μυστικός κρυφός άσος της τουρκικής ομάδας φέτος. Αυτός εμπνεύστηκε το χτίσιμο της ομάδας, κάποιες φορές μάλιστα παρέκαμπτε τον Αταμάν, με τον οποίο όμως είχε άψογη συνεργασία: "Ο προπονητής μας χάρισε μεγάλες νίκες. Μαζί με τους παίκτες είναι οι δημιουργοί αυτής της υπέροχης χρονιάς...", πρόσθεσε ο Γιλμάζ, αμέσως μετά την απονομή του πρωταθλήματος.

Η σιωπηλή διαμαρτυρία

Τι έπαθε, λοιπόν, ο Αταμάν; Η Fanatik είχε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Σαββάτου 22/6, με τίτλο 'ο σιωπηλός ήρωας'. Κι εκεί εξηγούσε ότι ο 53χρονος προπονητής με την συγκεκριμένη συμπεριφορά ήθελε να εκφράσει τη σιωπηλή διαμαρτυρία του, σε σχέση με την μεταχείριση που έτυχε από τους οπαδούς της Φενέρ. Θυμίζουμε ότι ο κόουτς της Εφές είχε μιλήσει για τις ύβρεις εναντίον του από το Final-4 της Βιτόρια, όταν ολόκληρη η εξέδρα της Φενέρ τον έβριζε εν χορώ. Ζήτησε μάλιστα από τον πρόεδρο της Φενέρ, Αλί Κοτς, να επέμβει προσωπικά γιατί διαισθανόταν ότι θα άκουγε χειρότερα στη διάρκεια των τελικών του τουρκικού πρωταθλήματος. Πράγματι οι οπαδοί της Φενέρ άρχισαν τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του από τον πρώτο αγώνα στο Σινάν Ερντέμ και τις κλιμάκωσαν στον δεύτερο αγώνα, όταν η Φενέρ έφτασε στη νίκη σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας. "Σκέφτομαι αν θα πάω στην Ούλκερ Αρένα", δήλωνε μετά το ματς.

Φυσικά και πήγε στην έδρα των αντιπάλων του και για να μην ακούει τα υβριστικά συνθήματα, τουλάχιστον πριν ξεκινήσει ο αγώνας, έβγαλε από την τσέπη του ένα ζευγάρι ακουστικά και το έβαλε στα αυτιά του! Η εξέδρα φρίαξε περισσότερο. Μετά τον πέμπτο αγώνα, δήλωσε ότι "στο γήπεδο απόψε δεν θα μπορούσα να φέρω την οικογένειά μου", με τον Ομπράντοβιτς να απαντάει: "Δε νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το γήπεδο που βρίσκομαι έξι χρόνια. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει και να παρακολουθήσει κάθε αγώνα...".

Ο Αταμάν με τα ακουστικά στα αυτιά του για να μην ακούει τους οπαδούς της Φενέρ
Ο Αταμάν με τα ακουστικά στα αυτιά του για να μην ακούει τους οπαδούς της Φενέρ

Ο Αταμάν όμως ένιωσε προσβεβλημένος. Ίσως και από την στάση της Εφές που δεν έδειξε να του συμπαραστέκεται τόσο θερμά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που τον υποστήριζαν περισσότερο ήταν οι οπαδοί της Γαλατασαράι. Όταν το πρωί του 7ου αγώνα, το διαιτητικό δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή απαγόρευσης εισόδους των οπαδών της Φενέρ στο Σινάν Ερντέμ (είχε επιβληθεί τιμωρία λόγω των υβριστικών συνθημάτων) ο Αταμάν έγινε έξαλλος. Και αποφάσισε να συμπεριφερθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Αν αληθεύουν, μάλιστα, οι πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα ο προπονητής της Εφές είχε προσλάβει ειδική ομάδα για να προστατεύει αυτόν και την οικογένειά του, καταλαβαίνει κανείς εύκολα τον ψυχισμό του.

Η παραμονή του Λάρκιν το μόνο ερωτηματικό

Ο Αταμάν βέβαια δεν πρόκειται να φύγει από την Εφές την οποία φέτος οδήγησε μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας (από ... την τελευταία θέση που κατέλαβε στην βαθμολογία της περασμένης σεζόν) και στην κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος. Έχοντας κρατήσει σχεδόν ολόκληρο το φετινό ρόστερ, είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και θέλει να επαναλάβει τα κατορθώματα και του χρόνου. Ήδη έχουν ανανεώσει τα συμβόλαιά τους Ντάνστον, Σίμον και έγινε επέκταση σε αυτό του Μίτσιτς. Από το φετινό ρόστερ περισσεύει, κατά τα φαινόμενα, ο Μπροκ Μότουμ για τον οποίο ενδιαφέρετα η Βαλένθια. Το μεγάλο ερωτηματικό βέβαια είναι ο Σέιν Λάρκιν. Μετά τα όργια που έκανε στο Final-4, ο βραχύσωμος Αμερικανός ξεσάλωσε και στους τελικούς της τουρκικής λίγκας.

Ο Αταμάν με τα ακουστικά στα αυτιά του για να μην ακούει τους οπαδούς της Φενέρ (AP Photo/Alvaro Barrientos)
Ηγέτης της Εφές και στην Τουρκία ο ασυναγώνιστος Σέιν Λάρκιν (AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Οι 38 πόντοι που πέτυχε στον 7ο αγώνα ήταν το κερασάκι στην χορταστική τούρτα που κέρασε φέτος ο Λάρκιν την Εφές. Ένας καταπληκτικός γκαρντ με τρομερή έκρηξη, πραγματικός ηγέτης και ασυναγώνιστος στο πρώτο βήμα. Ο 27χρονος άσος μοιάζει έτοιμος να σηκώσει όλο το χαρτί στην Ευρώπη, εν όψει της νέας χρονιάς. Με δεδομένο ότι για γκαρντ ψάχνουν Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μην αμφιβάλλετε ότι θα είναι περιζήτητος, αν και μεταξύ μας την δυνατότητα να τον ικανοποιήσει οικονομικά έχει και η Εφές.

News 24/7

24MEDIA NETWORK