Γιατί κερδίζει ο Ολυμπιακός μακριά, στα ξένα

Το 7-3 που μετράει ο Ολυμπιακός εκτός έδρας στη φετινή Ευρωλίγκα, ύστερα απ' τη νίκη επί της Βιλερμπάν στη Γαλλία, βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το 4-6 του ΣΕΦ, όμως έχει εξήγηση και είναι πολύ ενθαρρυντικό εν όψει της κομβικής μάχης στο Κάουνας.

Το καθοριστικό τρίποντο του Κώστα Σλούκα, που κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο στο Αστρομπάλ
Το καθοριστικό τρίποντο του Κώστα Σλούκα, που κράτησε τον Ολυμπιακό όρθιο στο Αστρομπάλ EUROKINISSI SPORTS

Το τρίποντο του Κώστα Σλούκα τιμώρησε την ολιγωρία των παικτών του Τι Τζέι Πάρκερ να κάνουν φάουλ (ο αδερφός του, Τόνι, χτυπιόταν στον πάγκο, ενώ αργότερα δήλωσε πως όσα λένε στα τάιμ-άουτ, πρέπει να γίνονται στο παρκέ, άρα μάλλον είχε δώσει εντολή να γίνει φάουλ), ο Ολυμπιακός έμεινε όρθιος, κέρδισε ακόμη ένα ματς που κρίθηκε στο καλάθι, ή στην παράταση και έγινε μακριά από το γήπεδό του.

Οι "ερυθρόλευκοι" μετράνε 7 νίκες στα 10 ματς που έχουν δώσει εκτός ΣΕΦ, επίδοση που χαρακτηρίζει τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης, όπως η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα και η Ολίμπια. Μόνο η Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ έχει περισσότερα διπλά (8), σε 11 ματς ωστόσο. Επτά νίκες ο Ολυμπιακός εκτός Ελλάδος έχει να πετύχει από τη σεζόν 2017-2018, όταν το κοντέρ έγραψε 7-8 (και συνολικά 19-11 νίκες, που τον είχαν φέρει στην 3η θέση της κανονικής περιόδου).

Οκτώ νίκες είχε μια σεζόν πίσω (2016-2017), όταν έκανε 8-7 (και πάλι 19-11, στο σύνολο) τερματίζοντας ακόμη πιο ψηλά (3ος) και φτάνοντας για τελευταία φορά σε Final Four (και τελικό). Σημειώστε ότι το φετινό ρεκόρ του Ολυμπιακού προσδιορίζεται στην 20ή αγωνιστική (μένουν ακόμη 14 αγωνιστικές για το τέλος), ενώ το προηγούμενο προσμετρήθηκε στο σύνολο της διοργάνωσης (των 30 αγωνιστικών). Για να καταλάβετε τη διαφορά, σκεφτείτε ότι πέρσι (στη σεζόν που η Ευρωλίγκα δεν ολοκληρώθηκε), ο Ολυμπιακός είχε εκτός έδρας μόλις 3 νίκες σε 14 αγώνες! Και την περίοδο 2018-2019 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 5 (συνολικά 5-10).

Με 70% εντός έδρας, ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να είναι λίγο ψηλότερα στη βαθμολογία. Έχει αυτό το 4-6 μέσα στο γήπεδό του όμως, που τον έχει... φρενάρει. Από τις 13 ομάδες που θεωρητικά παλεύουν για την πρώτη οκτάδα, 4 νίκες ως γηπεδούχοι έχουν μόνο η Εφές (ίδιο ρεκόρ 4-6) κι η Ζενίτ (αλλά σε 7 παιχνίδια). Αν, λοιπόν, είναι καλύτερα να παίζει εκτός έδρας, το ότι ακολουθούν δυο παιχνίδια μακριά από το Φάληρο (με Ζαλγκίρις στο Κάουνας την Παρασκευή και με Αρμάνι στο Μιλάνο την ερχόμενη Τρίτη) μάλλον είναι ενθαρρυντικό για τους "ερυθρόλευκους", που βρίσκονται ήδη στη Λιθουανία με νυχτερινή πτήση τσάρτερ από τη Λιόν.

Υπάρχει εξήγηση για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του Ολυμπιακού, μεταξύ εντός και εκτός έδρας; Υπάρχουν 3 δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη:

✐ Η δυναμική του Ολυμπιακού σε σχέση με τους αντιπάλους του φαίνεται και από το ότι με εξαίρεση τη Χίμκι, κανένα από τα παιχνίδια που έχει νικήσει (είτε εντός είτε εκτός έδρας) δεν έληξε με διαφορά μεγαλύτερη των 10 πόντων. Το ισοζύγιο άμυνας-επίθεσης λέει μηδέν κι όπως ήταν ο αγώνας στο "Αστρομπάλ" (αγχώδης, αγωνιώδης, "ένας τελικός", όπως είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας) είναι σχεδόν όλοι.

✎ Μακριά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το επίπεδο συγκέντρωσης της ομάδας είναι αυξημένο στον ύψιστο βαθμό. Μπορεί να ήταν η απόρροια του αγώνα της περασμένης Παρασκευής, αλλά σε αυτό το ματς, όπου οι Γάλλοι προσπάθησαν εκ νέου να πάνε το ματς στη δύναμη, όπου διακρίνονται ιδιαίτερα λόγω της αθλητικότητάς τους, ο Ολυμπιακός απάντησε με το ίδιο νόμισμα. Στα λεγόμενα hustle plays, οι "ερυθρόλευκοι" έπεφταν με δύναμη, θέλοντας να κερδίσουν όσο δυνατόν περισσότερα. Το ίδιο έκαναν και στο Τελ Αβίβ όταν νίκησαν τη Μακάμπι ή στην Αγία Πετρούπολη όταν επικράτησαν της Ζενίτ.

✐ Η απουσία κόσμου στις εξέδρες (πλην ρωσικών γηπέδων) έχει κάνει τα εκτός έδρας παιχνίδια πιο εύκολα για τους φιλοξενούμενους, καθώς δεν αισθάνονται την πίεση. Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που κερδίζει πιο συχνά μακριά από την έδρα του. Οι περισσότερες ομάδες το ίδιο κάνουν, εξ ου και ο καταιγισμός διπλών που έχουμε δει φέτος. Τα περισσότερα από ποτέ, σε αυτό το χρονικό σημείο της διοργάνωσης.

Το τρικ με τον Μακίσικ

Η νίκη επί της Βιλερμπάν ήρθε όπως σχεδόν όλες του φετινού Ολυμπιακού. Δύσκολα. Με έναν παίκτη κλειδί (Χασάν Μάρτιν) μέσα στη ρακέτα, με τον Σλούκα να παίρνει ξανά το όπλο του την κατάλληλη στιγμή, τα σπουδαία μπλοκ και κλεψίματα στην παράταση, αλλά και ένα τρικ με τον Σακίλ Μακίσικ.

Η μπάλα πήγε πολλές φορές στα χέρια του Αμερικανού, που ήθελε να εκμεταλλευτεί την ανοιχτή άμυνα των αντιπάλων του και με το γρήγορο πρώτο βήμα του να φτάσει στο λέι-απ, καθώς εκτός των άλλων από τη ρακέτα της γαλλικής ομάδας έλειπε το σκιάχτρο του Μουσταφά Φολ. Το ρεκόρ καριέρας του "ερυθρόλευκου" γκαρντ ήταν επόμενο, αφού είτε θα έβαζε το καλάθι είτε θα έπαιρνε το φάουλ, σουτάροντας εν τέλει 13 ελεύθερες βολές.

Αυτές οι "μπούκες" του Μακίσικ κράτησαν τον Ολυμπιακό στο ντεμαράζ της Βιλερμπάν στην 4η περίοδο κι ήταν ένα από τα κομμάτια του παιχνιδιού που η Βιλερμπάν δεν είχε απάντηση. Ο Πάρκερ θέλησε ξανά να "σκάσει" τον Σλούκα, τον οποίο οι γηπεδούχοι κυνήγησαν με πάθος, ωστόσο ο Έλληνας άσος ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την πίεση με σκορ (21π) και δημιουργία (6ασ). "Η ήττα της Παρασκευής μας τσάντισε. Πιο πολύ εμένα", παραδέχθηκε μετά το ματς.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε, αυτήν τη φορά, να εξουδετερώσει πλήρως τον Γκέρσον Γιαμπουζέλε, με τις άμυνες περισσότερο του Γιώργου Πρίντεζη (εξαιρετικός μέχρι να αρχίσει να κουράζεται) και λιγότερο του Σάσα Βεζένκοφ. Κάπως έτσι, έμεινε πιο πολύ έξω από το παρκέ ο Λιβιό Ζαν Σαρλ, ένα ψηλό κορμί που ενδεχομένως να έδινε λύσεις στο πρόβλημα των ριμπάουντ και της προστασίας της ρακέτας. Ο πρώην παίκτης της Βιλερμπάν είχε προλάβει στο 1ο ημίχρονο να κάνει το κόψιμο της αγωνιστικής με τα δυο χέρια μάλιστα κι ενώ ο Κεβάριους Χέιζ ετοιμαζόταν να καρφώσει.

Κόμβος η "Ζαλγκίριο Αρένα"

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 11-9 παίζοντας και το ματς που χρωστούσε. Έχει το ίδιο ρεκόρ με Εφές, Ζαλγκίρις, Βαλένθια. Μια νίκη περισσότερη έχουν Μπάγερν, Μιλάνο (με ένα ματς λιγότερο) και Ζενίτ (χρωστάει δυο παιχνίδια), ενώ μια λιγότερη η Φενέρμπαχτσε που βρίσκεται στο 10-10 έπειτα από τις 5 συνεχόμενες νίκες που μετράει. Η μάχη αρχίζει και κορυφώνεται, αφού στο χορό της πρόκρισης βρίσκονται τόσο η Μακάμπι όσο κι η Μπασκόνια (9-11 αμφότερες). Κάθε απώλεια από δω και πέρα στοιχίζει διπλά, όπως μετράει και κάθε νίκη!

Ειδικά το ματς με τη Ζαλγκίρις είναι κομβικής σημασίας, καθώς ο Ολυμπιακός έχει χάσει από τους Λιθουανούς στην πρεμιέρα, οπότε θα ήθελε να νικήσει με διαφορά 2 πόντων, ώστε να υπερτερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας. Όπως πάει το πράγμα, τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που μάχονται για την οκτάδα θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής κατάταξης.

Ένα διπλό ακόμη θα σταθεροποιήσει πολύ περισσότερο τους Πειραιώτες. Μόνο που θα πρέπει να το κάνουν σε ένα γήπεδο όπου τα τελευταία 3 χρόνια χάνουν συνέχεια, μετρώντας 5 συνεχόμενες ήττες. Η τελευταία νίκη του Ολυμπιακού στο Κάουνας χρονολογείται στις 15 Δεκεμβρίου 2016, όταν είχε νικήσει με 88-75. Η φόρα που έχει πάρει για τις μεγάλες φετινές εκτός έδρας νίκες θα του χρησιμεύσει ιδιαίτερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK