Γιατί ο Άντονι Ντέιβις αξίζει το DPOY -αντί του Αντετοκούνμπο

Εναντίον των Τζαζ, οι Λέικερς εξασφάλισαν το Νο1 της Δύσης, για πρώτη φορά μετά το 2010. Ο Άντονι Ντέιβις ήταν ο ηγέτης αυτού του παιχνιδιού. Πλέον κάνει παρέα στον αείμνηστο Κόμπι Μπράιαντ, σε ιστορική λίστα του ΝΒΑ και τα πάντα στο παρκέ, για να φορέσουν οι 'Λιμνάνθρωποι' δαχτυλίδι.

O Άντονι Ντέιβις είναι ο παίκτης που αρκεί να υπάρχει στην 'περιοχή' των Λέικερς, για να προβληματίζει τους αντιπάλους με τα σουτ και τις πάσες.
O Άντονι Ντέιβις είναι ο παίκτης που αρκεί να υπάρχει στην 'περιοχή' των Λέικερς, για να προβληματίζει τους αντιπάλους με τα σουτ και τις πάσες. KIM KLEMENT/POOL PHOTO VIA AP

Όταν έχεις να παίξεις μπάσκετ -κανονικό, οργανωμένο, με άλλους, με στόχο- για 141 ημέρες, προφανώς και δεν μπορείς να έχεις συνέπεια. Να παίζεις δηλαδή, με τον ίδιο τρόπο σε κάθε ματς. Ό,τι είχε πει ο Κώστας Χατζηχρήστος, όταν τέθηκε θέμα επιστροφής των ομάδων της Euroleague στα παρκέ, τα βλέπεις στη 'φούσκα' του ΝΒΑ στο Ορλάντο. Αν θες να επικεντρώσεις και κάπου συγκεκριμένα, δες τι κάνουν οι Λέικερς. Οι οποίοι Λέικερς έκαναν δική τους την πρώτη θέση της Δύσης, για πρώτη φορά από το 2010. Το θες ακόμα πιο συγκεκριμένα; Σε έχω: τσέκαρε τι έκανε ο Άντονι Ντέιβις, εναντίον των Ράπτορς την Κυριακή  και στο ματς με τους Τζαζ (116-108), τα ξημερώματα.

Απέναντι στο -15 των 'Λιμνανθρώπων' από τους πρωταθλητές, είχε 2/7 σουτ και 6 ριμπάουντ. Νούμερα που συνήθως μετρά στα πρώτα λεπτά του όποιου αγώνα. Όχι σε όλον τον αγώνα. Ό,τι δηλαδή, συνέβη με τη Γιούτα: στο πρώτο μισό είχε φτάσει τους 23 πόντους -ήταν η 20η φορά φέτος που 'χε τουλάχιστον 20 πόντους σε ημίχρονο και έγινε ο πρώτος Λέικερ, μετά τον Κόμπι Μπράιαντ, της σεζόν 2012-13 που έφτασε σε αυτήν τη σούμα. Άκου λίγο τι είχε να πει ο Ντέιβις, για το 'αντάμωμα' του με τον Black Mamba ('ξέρουμε πως μας κοιτά από εκεί όπου είναι και πανηγυρίζει για εμάς, οπότε θέλουμε να τα καταφέρουμε για εκείνον').

Το τετράποντο της νίκης

Συνολικά, το 'φρύδι' έδωσε 42 πόντους, με 9/20 δίποντα, 4/8 τρίποντα και 12/15 βολές, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 τάπα, ενώ έκανε μόλις ένα λάθος σε 39 λεπτά συμμετοχές. Θα έλεγες πως ήταν σε αποστολή. Η αποστολή ήταν η πρώτη θέση της Δύσης, που λέγαμε πιο πάνω. Aπό τα χέρια του τελείωσαν όλα, καθώς στα 42'' για το τέλος σκόραρε από την περιφέρεια, 'πήρε' φάουλ από τον Γκομπέρ, έβαλε τη βολή, διαμόρφωσε το 114-104 και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Ο άνθρωπος μας σκόραρε 10 από τους 18 πόντους της παρέας του, μετά το 58-64 των 'Μορμόνων' που έγινε +10 για το Λος Άντζελες, στη λήξη της τρίτης περιόδου -για να το συνεχίσει η παρέα του ΛεΜπρον Τζέιμς από εκεί. Μιας που είπα 'ΛεΜπρον Τζέιμς', είχε 22 πόντους, 9 ασίστ και 8 ριμπάουντ, με τους Τζαζ να 'χουν μόλις τρεις που σκόραραν διψήφιο αριθμό πόντων (Μίτσελ 33, Κόνλεϊ 24, Γκομπέρ 16).

Mε αυτά και με αυτά, η εποχή που οι Λέικερς έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη διακριθούν φαίνεται να 'χει κλείσει τον κύκλο της. Και η επανάσταση του Ντέιβις (το 'δεν μένω εδώ' στους Πέλικανς, ενάμιση χρόνο πριν τελειώσει το συμβόλαιο του, για να σημάνει την επανάσταση των NBAers εναντίον του 'συστήματος' -βλ. ΝΒΑ) δικαιώνεται. Υπάρχουν και στοιχεία που δείχνουν πως μπορεί να γίνει ο καλύτερος συμπαίκτης που 'χε ποτέ ο ΛεΜπρον Τζέιμς.

Πέραν του τι έκανε μπροστά, είχε να δώσει -ενέργεια- και στα μετόπισθεν, για να μείνει στον 'αγώνα' της ανάδειξη του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς. Ο ανταγωνισμός είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο κάτοχος του στέμματος, Ρούντι Γκομπέρ. O Nτέιβις μπαίνει στην κατηγορία των big men, με παιχνίδι μακριά από το καλάθι, ο Αντετοκούνμπο σε αυτή των swingman και ο Γκομπέρ σε εκείνη των σέντερ που δεν λειτουργούν μακριά από τη ρακέτα -ως εκ τούτου, έχει ένα 'προβάδισμα' σε ριμπάουντ και τάπες. Υγεία να υπάρχει. Ας επικεντρώσουμε στους Αντετοκούνμπο και Ντέιβις.Το FanSide έκανε σύγκριση των αριθμών του Greek Freak και του 'γίγαντα' των Λέικερς, ως προς το τι προσφέρουν ανά 36 λεπτά συμμετοχής, καθώς ο Ντέιβις έχει παίξει περισσότερο από τον Γιάννη (34.4 λεπτά ανά ματς vs. 31). Tα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί είναι από το NBA Stats.

Από τα 16.1 ριμπάουντ που παίρνει ο Αντετοκούνμπο, τα 13.3 είναι αμυντικά. Από τα 9.9 που 'κατεβάζει' ο Ντέιβις, τα 7.5 είναι αμυντικά. Η άμυνα των Μπακς δέχεται 96 πόντους ανά 100 κατοχές. Αυτή των Λέικερς 101 πόντους, ανά 100 κατοχές. Το ποσοστό αμυντικών ριμπάουντ του Greek Freak είναι 34.5% (δηλαδή, από τα 100 παίρνει τα 34.5) κι εκείνο του Ντέιβις το 22.1%. Ο Αμερικανός έχει να αντιπαρατάξει -στη 'μάχη'- τα καλύτερα νούμερα σε τάπες και κλεψίματα.

Όπως έχει πει ο προπονητής του, Φρανκ Βόγκελ "στις περισσότερες περιπτώσεις, κυριαρχεί στα matchup του. Έχει την ικανότητα να 'βγαίνει' πάνω σε οποιονδήποτε, στις αλλαγές και είναι από τους καλύτερους rim protectors του παιχνιδιού". Ο Κέβιν Ο Κόνορ του Ringer θέλησε να σταθεί σε ένα άλλο σημείο, για να διευκολύνει την κατάσταση. “Ο Γιάννης είναι περισσότερο αμυντικός-έκπληξη. Δηλαδή, όταν δεν ξέρεις πού είναι, ξαφνικά εμφανίζεται και σε πιάνει εξαπίνης. Στην περίπτωση του ΑD, πάντα ξέρεις πού είναι και ο αριθμός των ντράιβ και των πασών που αναχαιτίζει μόνο και μόνο με την παρουσία του, είναι κάτι το ανεκτίμητο. Ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τι προτιμούν αυτοί που ψηφίζουν”. Όπως συμβαίνει συνήθως σε κάθε ψηφοφορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK