Γιατί θα πάρουν και γιατί θα χάσουν το πρωτάθλημα οι Μπακς

Τα ερωτήματα που αφορούν τη δυνατότητα του Μιλγουόκι να φτάσει στο τέλος της διαδρομής είναι τα ίδια με πέρυσι, με την έξοδο του Μπρόγκντον να μειώνει τις πιθανότητες.

Το αν θα επιλέξει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τα χρήματα ή τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει τίτλο θα κριθεί από την πορεία που θα διαγράψουν φέτος οι Μπακς.
AP PHOTO/CHARLES REX ARBOGAST

Το The Score μελέτησε όσα έγιναν φέτος, όπως δημιουργούνταν τα ρόστερ στο ΝΒΑ και έκρινε ότι αυτή η σεζόν θα είναι η πιο 'δύσκολη' για να πετύχεις τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το Larry O' Brian Trophy -πολλώ δε αυτήν που θα το πάρει-, μετά την 'απόφαση' του ΛεΜπρον Τζέιμς να πάει στο Μαϊάμι.

Οι συνεργάτες της ιστοσελίδας έφτιαξαν μια λίστα με διεκδικητές και άρχισαν τα 'υπέρ' και τα 'κατά' του καθενός, από τους Μιλγουόκι Μπακς. Οι λόγοι που στήριζαν όσους πιστεύουν πως τα 'Ελάφια' θα φτάσουν φέτος στο τέλος της διαδρομής άρχιζαν από αυτό που περιμένεις: τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γιατί θα πάρουν τον τίτλο οι Μπακς

Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ίσως να είναι τόσο απλό. Στα 24 είναι ο MVP της λίγκας και από ό,τι φαίνεται γίνεται όλο και καλύτερος. Eίναι από μόνος του ένα αμυντικό σύστημα -ένα οπλοστάσιο που μπορεί να 'πνίξει' τους χειριστές της μπάλας ή να τους κάνει να περιφέρονται ασκόπως, όπως περιορίζει τις πάσες, προστατεύει τη ρακέτα και όλα αυτά χωρίς να χάνει την ικανότητα του να σταματήσει ό,τι γίνεται με ένα ριμπάουντ. Στην άλλη άκρη, οι Μπακς έχουν 'χτίσει' μια επίθεση πέντε παικτών, γύρω από την βαρύτητα του Γιάννη όταν έχει την μπάλα στα χέρια, τον τρόπο που βλέπει γήπεδο και τα drive που δεν μπορεί να σταματήσει κανείς. Ο Αντετοκούνμπο κατέχει τη μοναδική ικανότητα να φτάσει στο καλάθι, να διαλύσει την άμυνα και να περάσει την μπάλα στον ελεύθερο συμπαίκτη του. 

Αν αυξήσει την αξιοπιστία του τζαμπ σουτ και το in between παιχνίδι του -πράγματα που μπορεί να κάνει ακόμα καλύτερα, δεδομένου και του πόσο δουλεύει- μπορεί να εξελιχθεί στον καλύτερο παίκτη της λίγκας και στις δυο άκρες του γηπέδου. Το σύστημα και το ρόστερ των Μπακς έχει 'χτιστεί' γύρω του, ώστε να μεγιστοποιείται η δική του προσφορά, αλλά και των συμπαικτών του.

Ξεκάθαροι ρόλοι

Πέρυσι, ο κόουτς Μάικ Μπουντενχόλζερ και οι διοικούντες ενθάρρυναν ένα περιβάλλον, στο οποίο οι παίκτες 'αγκάλιασαν' την εξειδίκευση και τον ξεκάθαρο καταμερισμό της εργασίας. Πέραν της απώλειας του Μάλκομ Μπρόγκντον που δεν είναι ασήμαντη και κάποιες μικρές αλλαγές στα γύρω γύρω (αντίο Θον Μέικερ, Τόνι Σελ και καλωσήλθατε Ρόμπιν Λόπεζ, Κάιλ Κόρβερ και Ουές Μάθιους), είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κέρδισαν πέρυσι 60 παιχνίδια και έκαναν breaks στα playoffs. Περισσότερο από κάθε άλλο διεκδικητή, οι Μπακς ξέρουν ποιοι είναι, πώς θέλουν να λειτουργήσουν και πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το σύνολο, βάσει του τι προσφέρει ο καθένας, όταν παίζουν σε συνεννόηση και βάσει των βασικών, οργανωτικών, αρχών τους.

Τι θα κάνουν

Περιμένουμε πως θα δοκιμάσουν άπειρα τρίποντα και σουτ από τη ρακέτα, θα διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στο να ανοίξουν το γήπεδο, ώστε να κάνει τα δικά του ο rim-running gazelle (ναι, ο Γιάννης) και θα είναι απόλυτα τρομακτικοί στο τρανζίσιον, με τον Γιάννη να θέτει την ταχύτητα και τους σουτέρ να είναι στις γωνίες. Στην άμυνα, θα χρησιμοποιήσουν το μέγεθος τους στο κέντρο και το μάκρος τους στις γωνίες, ώστε να κρατήσουν μακριά από τo καλάθι τους αντιπάλους. Θα αφήσουν τους σέντερ στη θέση τους, όπως θα στέλνουν βοήθειες στα 'φτερά' και ενώ ο αμυντικός στην μπάλα θα είναι ψηλά. Σύμφωνα με το Cleaning the Glass https://cleaningtheglass.com/stats/team/17#tab-offensive_overview , οι Μπακς ήταν η πιο 'τσιγκούνα' ομάδα της περασμένης σεζόν, στο πώς υπερασπιζόταν τη στεφάνη -σε ποσότητα και αποτελεσματικότητα. Ήταν και -άνετα- οι πρώτοι σε catch and shoot προσπάθειες τριών πόντων. Τελείωσαν δεύτεροι στη λίστα των πόντων που έβαλαν από τη restricted area.

Γιατί θα πάρουν και γιατί θα χάσουν το πρωτάθλημα οι Μπακς

Μην ξεχνάς

Μετά την κατάρρευση στα playoffs ενδεχομένως να ξεχάσατε πως ο Έρικ Μπλέντσο ήταν ένας από τους πόιντ γκαρντ που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή πέρυσι, μια απειλή στην πίεση στην μπάλα που μπήκε στην All Defensive first team και είχε 58.2% στο δίποντο. Ο Μπρουκ Λόπεζ πρόσφερε όσα οφείλει να δίνει ο σύγχρονος ψηλός -προστασία της στεφάνης και τρίποντο-, ενώ διαθέτει αξιοπρεπή χειρισμό της μπάλας και κινήσεις στο post, με τις οποίες βοηθά στις αλλαγές ή στα μις ματς. Οι Μπακς μπορεί να χρυσοπλήρωσαν τον Κρις Μίντλετον για να τον κρατήσουν, αλλά δεν θα αφήσουν αυτό το μισθό να τους πάρει την προσοχή από το γεγονός ότι δίνει λίγο απ' όλα και ταιριάζει απόλυτα με τον Γιάννη. Η απώλεια του Μπρόγκντον θα 'πληγώσει', με την ομάδα να μην κατάφερε να βρει τρόπο να καλύψει όσα έδινε, αλλά τουλάχιστον βρήκε κάποιους που έχουν το spot up σουτ του (Μάθιους και Κόρβερ, με τον τελευταίο να δίνει και ένα νέο στοιχείο στην κίνηση μακριά από την μπάλα και την βαρύτητα στο ηλιακό σύστημα που περιστρέφεται γύρω από τον Γιάννη).

Συμπέρασμα

Mπορεί να μη βελτιώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν ήταν κάτι που χρειάζονταν απαραίτητα για να πάρουν τον τίτλο. Έφτασαν κοντά πέρυσι και φέτος η Ανατολή δείχνει να 'χει γίνει χειρότερη, με τους Σίξερς να είναι οι μόνοι σοβαροί ανταγωνιστές που 'χει το Μιλγουόκι. Oι περισσότερες από τις ομάδες που 'χουν χαρακτηριστεί διεκδικήτριες του τίτλου, φέτος βασίζονται προς το παρόν στη θεωρία, βάσει των προσθηκών που έκαναν το καλοκαίρι. Οι Μπακς ωστόσο, έχουν ήδη αποδείξει πως το σύστημα που 'χουν λειτουργεί. Είναι λοιπόν, ό,τι πιο κοντινό υπάρχει στο 'σιγουράκι'.

Γιατί ΔΕΝ θα πάρουν το πρωτάθλημα οι Μπακς

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν φέτος από το Μιλγουόκι είναι αυτές που ίσχυαν και πέρυσι. Δηλαδή, α) υπάρχει αρκετό δευτερεύον ταλέντο για να διανύσει όλη τη διαδρομή; β) μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα όταν υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ του καλύτερου παίκτη σου και του δεύτερου καλύτερου;

Στάνταρ θα είναι οι καλύτεροι της κανονικής περιόδου. Και μετά;

Είναι το πιο σίγουρο στοίχημα που μπορείς να βάλεις, ότι θα τερματίσουν πρώτοι στην κανονική περίοδο, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες που θα 'χουν στα playoffs. Οι Ράπτορς εξέθεσαν την έλλειψη της ποικιλομορφίας που υπήρχε στην επίθεση του Μιλγουόκι, στους περυσινούς τελικούς της Ανατολής. Από αυτήν την ομάδα θα λείπει ένας πολύ καλός χειριστής, ο οποίος είναι και εξαιρετικός off-the-catch επιθετικός (βλ. Μπρόγκντον). Και αυτό θα εντείνει το πρόβλημα. Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο έδειξε πως ο Γιάννης δεν έχει ακόμα τον τρόπο να διαχειριστεί άμυνες που γεμίζουν τη ρακέτα, όταν δεν μπαίνουν τα τρίποντα των συμπαικτών του.

Η περιφέρεια επίσης, δείχνει 'αδύναμη'. Τι θα συμβεί αν ο Μπλέντσο αντιδράσει όπως το ελάφι που τυφλώνεται από τα φώτα αυτοκινήτου, κάτι που συνέβη πέρυσι; Γιατί πρέπει να περιμένουμε πως ο Τζορτζ Χιλ θα είναι ο παίκτης που ήταν τον περασμένο Μάιο και όχι εκείνος που ήταν στις δυο τελευταίες κανονικές περιόδους; Η παραγωγή του Μάθιους έχει θέματα από τότε που διέλυσε τον αχίλλειο τένοντα, προ τετραετίας. Πόση ενέργεια έχει μείνει στα πόδια του; Ο Κόρβερ θα γίνει 39 και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο χρόνο συμμετοχής.

Μια κάποια ανησυχία πρέπει να υπάρχει και σε ό,τι αφορά την ικανότητα του Μπρουκ Λόπεζ να ματσάρει την παραγωγικότητα που είχε την περασμένη σεζόν, ιδιαίτερα μετά τα όσα έκανε με την Team USA -και σε πιο 'κοντή' γραμμή τριποντου.

Το πιο ανησυχητικό είναι άλλο

Οι Σίξερς έχουν αποκτήσει τον κόσμο που θα τους επιτρέψει να 'πνίξει' την άμυνα των Μπακς, με τον τρόπο που το έκαναν πέρυσι οι Ράπτορς. Έχουν παίκτες με ύψος και ταχύτητα να 'τσεκάρουν' τον Γιάννη, αρκετό μέγεθος σε κάθε θέση για να 'χτίσουν' τοίχο ή να στήσουν παγίδες απέναντι στον Greek Freak και να προλάβουν να τρέξουν στους σουτέρ. Έχουν δεύτερο 'κύμα' ελίτ παικτών να τον περιμένει κάθε φορά που θα βρει διάδρομο. Οι Μπακς θα χρειαστούν περισσότερη μεταβλητότητα την άνοιξη, από αυτήν που είχα πέρυσι τον ίδιο καιρό. Θα χρειαστούν περισσότερη αυτοπεποίθηση στο πικ εντ ρολ, που θα είναι πρόκληση δεδομένου ότι ο Μίντλετον είναι ο μόνος παίκτης που μπορεί να τα 'τρέξει' με συνέπεια και ενώ μπορεί να απειλήσει με pull up τζαμπ σουτ.

Πάνω από όλα, οι Μπακς είναι με το πιστόλι στον κρόταφο, κατά τρόπο που λίγες ομάδες είναι φέτος. Πέρυσι έκαναν μια πολύ καλή χρονιά και παρ' ότι έδειξαν να μην έχουν ό,τι χρειάζεται για να πάνε στους τελικούς, δεν ήταν κατάσταση ζωής ή θανάτου. Αυτή η χρονιά ωστόσο, θα είναι διαφορετική. Έχουν ήδη αποδείξει πως μπορούν να κυριαρχήσουν στην κανονική περίοδο. Και έχουν ήδη γευτεί την πίκρα των playoffs. Στο τέλος της σεζόν ο Γιάννης θα είναι ένα χρόνο μακριά από το να γίνει free agent και θα μπορεί να υπογράψει super max επέκταση.

(όπως είχε γράψει και το Contra.gr θα διαλέξει μεταξύ χρημάτων ή τίτλου)

Το τι θα επιλέξει να κάνει, θα κριθεί εν πολλοίς από την πορεία των Μπακς στα φετινά playoffs”.

Τώρα ήλθε η ώρα να καταθέσεις τη δική σου άποψη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK