H χειρότερη πεντάδα του ΝΒΑ ανήκει στους Ουόριορς, που κερδίζουν κι έτσι

Αναλυτής του NBC Sports μέτρησε την αποτελεσματικότητα των starting lineups και κατέληξε πως αυτή που χρησιμοποιεί για αρχή το Γκόλντεν Στέιτ είναι η χειρότερη όλων. Παρ' όλα αυτά, οι πρωταθλητές βρίσκουν τους τρόπους να συνεχίζουν την κυριαρχία τους. Ιδού το πώς.

H χειρότερη πεντάδα του ΝΒΑ ανήκει στους Ουόριορς, που κερδίζουν κι έτσι

Δεν είμαστε εδώ για να λέμε τα προφανή, αλλά για να αναζητούμε πράγματα που αφενός έχουν ενδιαφέρον, αφετέρου 'δείχνουν' κάτι.

Στην πρώτη ανάγνωση, λοιπόν το 115-108 των Ουόριορς επί των Τζαζ ήταν άλλη μια νίκη για τους -κορυφαίους στη Δύση- πρωταθλητές. Ήταν η πέμπτη διαδοχική και η 16η στα τελευταία 17 παιχνίδια, ενώ απομακρύνθηκαν στις τρεις νίκες από τους δεύτερους, Νάγκετς. Σιγά τα ωά, δηλαδή. Λάθος.

Σε δεύτερη ανάγνωση, ήταν επί ομάδας που είναι γνωστή για τη συνήθεια της να χτυπά τους “Πολεμιστές” στο παιχνίδι τους και να εκμεταλλεύεται τα λάθη τους. Για αυτό και εκείνοι δεν έκαναν λάθη.

Άφησαν στην άκρη τη συνήθεια που 'χουν να ξεκινούν ξέγνοιαστοι, χαλαροί στα παιχνίδια, με τη βεβαιότητα ότι όπου και αν πάει η διαφορά θα τη γυρίσουν. Μπήκαν δυνατά, έπαιξαν έξυπνα και αποτελεσματικά. Το αυτό επανέλαβαν και στην τέταρτη περίοδο.

Κράτα το αυτό και δες τη φωτογραφία που ακολουθεί.

H χειρότερη πεντάδα του ΝΒΑ ανήκει στους Ουόριορς, που κερδίζουν κι έτσι

Ο Κλέι Τόμπσον συγκρούστηκε στο πρώτο δωδεκάλεπτο με τον Ντόνοβαν Μίτσελ και το δάχτυλο -του δαχτυλιδιού, στο αριστερό χέρι- έπαθε αυτό που βλέπεις. Συνήθως, παίκτης που 'βγάζει' δάχτυλο τίθεται εκτός αγώνα. Μόνο που οι παίκτες του Γκόλντεν Στέιτ έχουν αποδείξει ποικιλοτρόπως πως δεν ανήκουν στις συνηθισμένες περιπτώσεις.

Ο Τόμπσον εγκατέλειψε άμεσα το παρκέ, πήγε στα αποδυτήρια όπου οι γιατροί τακτοποίησαν το θέμα του (έδεσαν το προβληματικό δάχτυλο με το διπλανό), επέστρεψε στη δεύτερη περίοδο και έδωσε 22 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ, σε 32' συμμετοχής. Όλα αυτά ήταν βάλσαμο για την παρέα του και θα σου εξηγήσω αμέσως το γιατί.

H χειρότερη πεντάδα του ΝΒΑ ανήκει στους Ουόριορς, που κερδίζουν κι έτσι

Oι Ουόριορς είναι στο Νο3 της λίστας με τα καλύτερα ποσοστά στα τρίποντα, στη φετινή σεζόν. Το 38.5% που 'χουν για ποσοστό είναι πίσω από το 40.9% των Σπερς και το 38.7% των Κλίπερς, των δυο ομάδων δηλαδή που επιχειρούν τα λιγότερα σουτ από τη συγκεκριμένη γραμμή (24.9 ανά αγώνα). Και δεν θέλω να σου θυμίσω πόσο σημαντικά είναι αυτά τα σουτ στο φρενήρη ρυθμό της χρονιάς.

Εναντίον των Τζαζ, το Γκόλντεν Στέιτ δοκίμασε 41 φορές την τύχη του από τα 6.75 (ο μέσος όρος είναι τα 33.4 σουτ ανά ματς) και είδε την μπάλα να μπαίνει στο πλεχτό τις 13. Ποσοστό που το λες 'φτωχό'. Και έχεις δίκιο.

Κάλυψαν όμως, αυτό το 'έλλειμμα' με ό,τι έκαναν στα δίποντα. Eίχαν 31/48 και αν το θες σε ποσοστό ήταν 64.5%. O Κέβιν Ντουράντ είχε 11/19 σουτ (28π.), με τη Γιούτα να μη βρίσκει -για μια ακόμη φορά- παίκτη ικανό να τον περιορίσει. Όχι ότι αυτή είναι η πιο απλή αποστολή του πλανήτη, αλλά σίγουρα ο Τζο Ίνγλκς δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά.

Utah Jazz center Rudy Gobert, left, and Golden State Warriors forward Draymond Green (23) battle for position under the basket in the second half during an NBA basketball game Friday, Oct. 19, 2018, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer)
Utah Jazz center Rudy Gobert, left, and Golden State Warriors forward Draymond Green (23) battle for position under the basket in the second half during an NBA basketball game Friday, Oct. 19, 2018, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer) AP

Ο κύριος της φωτογραφίας, ονόματι Ντρέιμοντ Γκριν ήταν το ερωτηματικό της βραδιάς, καθώς είχε ενοχλήσεις στο γόνατο. Έπαιξε και από την ενέργεια που 'έβγαλε' αν δεν είχες διαβάσει πως πονά κάπου, δεν θα καταλάβαινες πως υπάρχει θέμα. Ήταν αυτός που όταν η Γιούτα έφτασε στο 84-91, στην τέταρτη περίοδο τους 'έκλεισε' το διακόπτη, με την άμυνα του.

Μοίρασε 2 τάπες, εκβίασε 2 λάθη (τελείωσε με 6π., 7 ριμπ. και 6 ασίστ) και ήταν το επίκεντρο του 13-2 που ανανέωσε το σκορ σε 97-93. Προφανώς και έπαιξε έναν κάποιο ρόλο το γεγονός ότι είχε απέναντι του τον “Καλύτερο αμυντικό” της περασμένης σεζόν, Ρούντι Γκομπέρ.

Golden State Warriors' DeMarcus Cousins (0) is fouled by Utah Jazz guard Ricky Rubio, right, during the second half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 12, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Golden State Warriors' DeMarcus Cousins (0) is fouled by Utah Jazz guard Ricky Rubio, right, during the second half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 12, 2019, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) AP

O NτεΜάρκους Κάζινς πρωτοπάτησε παρκέ, με τη φανέλα των Ουόριορς στις 18/1, εναντίον των Κλίπερς. Στα οκτώ πρώτα παιχνίδια είχε για παρέα τους Κάρι, Τόμπσον, Ντουράντ και Γκριν. Όλοι μαζί είχαν στο +/- (δείχνει την επιρροή του κάθε παίκτη στo παιχνίδι της ομάδας του, όταν είναι στο παρκέ) +33, σε 66 λεπτά κοινής παρουσίας.

Στα δυο τελευταία ματς, στο Φοίνιξ και εντός με το Μαϊάμι, τα ίδια παιδιά είχαν -15, σε 19', με τον Κάζινς να δείχνει γενικά πως καλούνταν να κάνει πράγματα για τα οποία δεν ήταν έτοιμος, όπως έγραψε το NBC Sports. Ο Τομ Χάμπερστρο, ο οποίος εργάζεται ως αναλυτής στο συγκεκριμένο μέσο έψαξε και βρήκε κάτι ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη πεντάδα των Ουόριορς επιτρέπει στους αντιπάλους να ανακτούν την μπάλα, στο 33% των άστοχων σουτ. Μεταξύ των 93 lineups που έχουν τουλάχιστον 100 λεπτά συνύπαρξης φέτος, αυτή είναι η χειρότερη επίδοση

Επηρεάστηκε ξεκάθαρα από τα δυο προηγούμενα παιχνίδια, αλλά οι αριθμοί είναι αριθμοί.

Δεν σου είπα όμως, κουβέντα για τον Κάρι, που μαζί με τον Ντουράντ έδωσαν 62 πόντους στο σύνολο. Να σου πω. Με δυο δικά του τρίποντα έγινε ό,τι έγινε στο τέλος. Στο δεύτερο η κάμερα έπιασε τα παιδιά του να πανηγυρίζουν.

Χαίρομαι που έκανα κάτι καλό για αυτά, στην τέταρτη περίοδο. Όταν τα παιδιά σου απολαμβάνουν το παιχνίδι και το σόου, είναι ωραίο”. Όχι τόσο για τους αντιπάλους, αλλά εν πάση περιπτώσει (να σου πω και ότι έξι “Μορμόνοι” τελείωσαν διψήφιοι και για την ακρίβεια οι Μίτσελ -25π.-, Ρούμπιο -16π.-, Γκομπέρ -13π.-, Φέιβορς -13π.-, Ο' Νίλι -13π.- και Νέτο -10π.).

Στο 'κλείσιμο' των δηλώσεων του θύμισε ότι “ κάνουμε αυτό το πράγμα για αρκετό καιρό και προφανώς το διάλειμμα μιας εβδομάδας είναι εξαιρετικό, γιατί θέλουμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Θα ανανεωθούμε και θα επιστρέψουμε ανυπομονώντας για τα πλέι οφ”. Φευ.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK