H 'οβίδα' του Μαχρέζ εξουδετέρωσε το ρατσιστικό tweet Γάλλου πολιτικού

Τις καρδιές των Ελλήνων ταρακουνούσε πριν από 15 χρόνια ο Τραϊανός Δέλλας. Το βράδυ της Κυριακής οι Αλγερινοί ζούσαν το ίδιο ακριβώς συναίσθημα χάρη στο φάουλ του Ριάντ Μαχρέζ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Ο Ριάντ Μαχρέζ είναι ένας λαϊκός ήρωας για όλη την Αλγερία
Ο Ριάντ Μαχρέζ είναι ένας λαϊκός ήρωας για όλη την Αλγερία AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε ότι -στον ημιτελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής- μονάχα τα 2 από 8 σουτ των Αλγερινών κατέληξαν στην αντίπαλη εστία. Το δεύτερο εξ αυτών 31'' πριν ολοκληρωθεί το πέμπτο (και τελευταίο) λεπτό των καθυστερήσεων. Ήταν το φάουλ-γκολ του Ριάντ Μαχρέζ στο 94'29''. Σ' ένα χρονικό σημείο, δηλαδή, που δεν άφηνε περιθώριο αντίδρασης στον αντίπαλο.

Με το 1-1 να έχει διαμορφωθεί από το 72', όταν ο Ιγκάλο ισοφάρισε με χτύπημα πέναλτι το αυτογκόλ του Έκονγκ στο 40', ο εξτρέμ της Μάντσεστερ Σίτι έμελλε να γίνει ο ποδοσφαιρικός ήρωας ενός έθνους που δεν είχε πανηγυρίσει άλλη παρουσία στον Τελικό της διοργάνωσης από το 1990, όταν και κατέκτησε το τρόπαιο εντός έδρας, με 5/5 νίκες και 1-0 επί της Νιγηρίας στο ματς τίτλου. Τότε το πιο λαμπρό αστέρι των 'αλεπούδων της ερήμου' ήταν ο περίφημος Ραμπά Μαντζέρ της Πόρτο, σήμερα o 28χρονος άσος των πρωταθλητών Αγγλίας.Κάνοντας αυτά τα ολίγα όσο έπαιξε:

Οι Νιγηριανοί είχαν μια τελευταία δουλειά να κάνουν: ν' αμυνθούν για να διεκδικήσουν την πρόκριση στην παράταση και να κλείσουν ραντεβού με τη Σενεγάλη. Όλοι τους ήταν μέσα στη δική τους περιοχή. Οι τρεις διάσπαρτοι εντός του ορθογωνίου για να προσέχουν τις αντίπαλες κινήσεις. Οι άλλοι 8 βρέθηκαν στην υπηρεσία της προστασίας του τέρματος. Οι 6 τους συνέθεσαν το ανθρωπόμορφο τείχος που εμπόδιζε την ορατότητα των δύο δυνητικών εκτελεστών. Ένας άλλος ξάπλωσε φαρδύς πλατύς στο χορτάρι, ακριβώς πίσω από την 6άδα, για να αποτρέψει ένα έξυπνο συρτό σουτ, ενώ ο γκολκίπερ κάλυπτε το τέρμα, προς τα δεξιά του.

Για να είναι επιτυχημένη η εκτέλεση ο Μαχρέζ θα έπρεπε να περάσει την μπάλα από 'κει που σχεδόν δεν χωρούσε. Το χτύπημά του ήταν αριστερο-τεχνικό. Σουτάροντας με το καλό του πόδι σαν να έχει προηγουμένως σημαδέψει τη γωνιά με μοιρογνωμόνιο και διαβήτη, βρήκε το απόλυτο κενό και τράνταξε τα δίχτυα. Το φάουλ ήταν τόσο δυνατό όσο να μην προλάβουν τ' απλωμένα χέρια του Εμπολί να διακόψουν την πορεία της 'οβίδας' εδάφους-αέρους που είχε στιγμές προηγουμένως εξαπολύσει ο 'πυροβολητής' των Αλγερινών. Ο οποίος ισάριθμες στιγμές μετά χανόταν στις αγκαλιές των συμπαικτών του ως άλλος Τραϊανός Δέλλας στον ιστορικό ημιτελικό με τους Τσέχους, κατά το EURO 2004. Όλ' αυτά σε διάστημα μισού λεπτού. Μισό λεπτό που χώριζε τον παράδεισο από την κόλαση. Ούτως ή άλλως οι Νιγηριανοί μόνο τη σέντρα πρόλαβαν να κάνουν - τίποτ' άλλο.

Στωικά ο Ζερνό Ρορ, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Νιγηρίας, παραδεχόταν πως "δεν είμαστε χαρούμενοι, αλλά ένα απίθανο φάουλ έκανε τη διαφορά". Αφού πρώτα ο παλαίμαχος πια Πίτερ Οντεμβίγκι είχε χαρακτηρίσει τον Μαχρέζ 'world class' ποδοσφαιριστή. Που έβγαλε έναν λαό στους δρόμους.

Άλλους εντός των τειχών...

...και άλλους στη Λιόν, σε μια αντιπαραβολή πανηγυρισμών.

Ό,τι ακριβώς δεν ήθελε με τίποτα να φανταστεί πως θα συμβεί ο ακροδεξιός Ζιλιέν Οντούλ, εκ των προβεβλημένων στελεχών του 'Εθνικού Μετώπου' της Mαρίν Λε Πεν, ο οποίος παραμονές του μεγάλου αγώνα είχε ζητήσει "για ν' αποτρέψουμε περαιτέρω βία και λεηλασίες, για ν' αποφύγουμε την πλημμύρα από σημαίες της Αλγερίας, για να διατηρήσουμε την εθνική μας επέτειο, μην περιμένετε τον Καστανέρ (σ.σ υπ.εσωτερικών). Εμπιστευτείτε τους 11 Νιγηριανούς διεθνείς. Υποστηρίζουμε τη Νιγηρία".

Στον Γάλλο πολιτικό, οπορτουνιστή όπως τον έχουν χαρακτηρίσει αναλυτές λόγω της ξαφνικής μετατόπισής του από το κέντρο στην άκρα δεξιά πριν από 5 χρόνια προκειμένου να επωφεληθεί της κατάστασης στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο Μαχρέζ αφιέρωσε το θαυμάσιο γκολ του, συμπληρώνοντας έχοντας δίπλα-δίπλα τις σημαίες της Αλγερίας και της Γαλλίας πως "είμαστε μαζί".

Ο σκληροπυρηνικός Οντούλ συνεχάρη, με ειρωνικό τόνο, τον Αλγερινό για το επίτευγμά του, αλλά δίνοντας έκταση στο παραλήρημα του, απευθυνόμενος στον 28χρονο άσο ανέφερε πως "όσο αξιοσημείωτο ήταν το κομβικό φάουλ σου, άλλο τόσο αφόρητα επαναλαμβανόμενη είναι καταστροφή των οπαδών σας στη Γαλλία. Να είστε αντίστοιχα καλοί στο να τους καταγγέλλετε δυνατά και να ζητάτε ηρεμία".

Ο εθνικόφρων πολιτικός ήρθε επίσης σ' αντιπαράθεση με δημοσιογράφο του RMC, τον Μοαμέντ Μπουχαφσί, διότι του ανήρτησε ένα gif με τον Μαχρέζ, γράφοντάς του σε αντίστοιχα ρατσιστική ρητορική πως "λάβετε ως ανταπόδοση τις ευχαριστίες των δυνάμεων ασφαλείας που θα πρέπει όλη τη νύχτα να συγκρατούν την τρελή χαρά, κομουνιστική και βίαιη, των ψευτο-Αλγερινών φιλάθλων. Οι νίκες σας είναι εφιάλτες για την επιβίωση στη Γαλλία".

"Το Εθνικό Μέτωπο είναι διαφορετικό από τ' άλλα κόμματα στις συνήθειες και στην παράδοση", έλεγε σε συνέντευξή του. Όντως είναι.

News 24/7

24MEDIA NETWORK