H 'πρεμούρα' των Μπακς τους στοίχισε τον Μπογκντάνοβιτς

Το ΝΒΑ ανακοίνωσε το πόρισμα της έρευνας που είχε διατάξει για τους Μπακς, βρήκε στοιχεία πως όντως επικοινώνησαν με τον ατζέντη του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς πριν την προβλεπόμενη προθεσμία, αλλά από τη στιγμή που ο Σέρβος δεν κατέληξε στο Μιλγουόκι, δεν υπήρχε λόγος αυστηρής ποινής.

O Mπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς υπέγραψε για τέσσερα χρόνια και 72 εκατομμύρια δολάρια, με τους Χοκς -μετά την άρνηση των Κινγκς να 'ματσάρουν' την προσφορά για να τον κρατήσουν.
O Mπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς υπέγραψε για τέσσερα χρόνια και 72 εκατομμύρια δολάρια, με τους Χοκς -μετά την άρνηση των Κινγκς να 'ματσάρουν' την προσφορά για να τον κρατήσουν. AP PHOTO/BRANDON DILL

To Σάββατο 19/12 διάβασες στο Contra.gr για τη μοναδική -εκ των δεκάδων που διατάχθηκαν ποτέ- έρευνα του ΝΒΑ που βρήκε αποδεικτικά στοιχεία για παράβαση κανονισμών οργανισμού και στοίχισε σε παίκτη (Τζο Σμιθ) 61.220.796 δολάρια. Μεταξύ άλλων, η λίγκα αφαίρεσε από τους Τίμπεργουβς pick πρώτου γύρου σε τρία NBA Drafts (2001, 2002 και 2004) και ουσιαστικά την ευκαιρία να 'χτίσουν' αυτό που οραματίζονταν γύρω από τον Κέβιν Γκαρνέτ -όταν ήταν στις δόξες του.

Τη Δευτέρα 21/12 το ΝΒΑ γύρισε στα παλιά, αγαπημένα (τα ναι μεν αλλά -ελλείψει αποδείξεων), όταν δημοσίευσε το αποτέλεσμα της έρευνας που είχε διατάξει για τους Μπακς και τον τρόπο που κινήθηκαν, προκειμένου να αποκτήσουν τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Όταν οι ρεπόρτερ μετέδιδαν πως το Μιλγουόκι και το Σακραμέντο είχαν καταλήξει σε sign-and-trade συμφωνία, δεν καταλάβαιναν ότι την 'χαλούσαν', αφού δεν 'κολλούσαν' οι ημερομηνίες. Βλέπεις, η χαρά των 'Ελαφιών' να δείξουν σε όλον τον κόσμο πως κάνουν ικανοποιήσουν το κατ' αρχάς 'θέλω' του Γιάννη Αντετοκούνμπο (να φτιάξουν ρόστερ ικανό να διεκδικήσει τον τίτλο), ώστε να μείνει στην πόλη (δεν είχε υπογράψει ακόμα τη supermax επέκταση), έγινε η καταδίκη της μετακίνησης.

Η είδηση για το deal δημοσιεύτηκε στις 16/11. Η περίοδος διαπραγματεύσεων των free agents (προ αυτής τυπικά δεν έχουν το δικαίωμα να συζητούν -αυτοί ή οι εκπρόσωποι τους- με κανέναν, κάτι που γίνεται κατά κόρον αλλά χωρίς αποδείξεις δεν μπορεί να υπάρξει ποινή) άρχιζε στις 20/11. Ως εκ τούτου, τα 'Ελάφια' είχαν παρανομήσει.

Και τότε ήταν που ο Άνταμ Σίλβερ διέταξε έρευνα για να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς είχε συμβεί. Οι έχοντες γνώση έγραφαν πως 'κάπου εδώ τελειώνει το όποιο ενδεχόμενο μετακίνησης του Σέρβου στο Μιλγουόκι' πράγμα που αποδείχθηκε λίγες ώρες μετά, όταν ο Μπογκντάνοβιτς έγινε 'Γεράκι'. Η ανακοίνωση του ΝΒΑ 'γέμισε' και τα κενά που δεν είχαν συμπληρώσει οι ειδικοί -για αυτό το άδοξο τέλος.

Για αρχή, η λίγκα ενημέρωσε πως οι Μπακς δεν θα έχουν δικαίωμα επιλογής στο δεύτερο γύρο του 2022 NBA Draft, καθώς “η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες συζητήσεις πράγματι, έγιναν κάτι που αποτελεί επιζήμια συμπεριφορά για το ΝΒΑ”. Υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν πως το Μιλγουόκι όντως, είχε επικοινωνήσει με τον ατζέντη του Σέρβου πριν την προθεσμία που 'ελευθέρωνε' τις διαπραγματεύσεις.

Σε ό,τι αφορά την ποινή που δεν θα την έλεγες και βαριά, η λίγκα διευκρίνισε ότι “λήφθηκε υπ' όψιν η συνεργασία των Μπακς στην έρευνα, η απουσία αποδεικτικών στοιχείων τυχόν ανεπίτρεπτης πρώιμης συμφωνίας, επί των όρων του συμβολαίου μεταξύ των Μπακς και του Μπογκντάνοβιτς και το γεγονός ότι η ομάδα τελικά, δεν υπέγραψε τον Μπογκντάνοβιτς”. Oι Κινγκς ήταν 'καθαροί' από κάθε κατηγορία.

Δηλαδή, αν τον υπέγραφαν, θα υπέγραφαν και την καταδίκη τους, πράγμα που γνώριζαν από τη στιγμή που διατάχθηκε η έρευνα. Η βιασύνη τους είχε ως συνέπεια να 'χάσουν' το βασικό 'αντικείμενο του πόθου' τους (μετά τον Greek Freak), έναν παίκτη που χρειάζονταν από πέρυσι, για να γίνουν πληρέστεροι.

Τα 'Ελάφια' είχαν τα ξημερώματα συνέντευξη Τύπου και προφανώς όλες οι κάμερες έπεσαν πάνω στον Έλληνα διεθνή, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι 'δεν θα αλλάξει η προσέγγιση μας φέτος', σε επίπεδο κυριαρχίας στην Ανατολή κατά την κανονική περίοδο. Είναι σαφές πως για τη συνέχεια χρειάζεται κάτι καλύτερο, προκειμένου να μην εγκαταλείψει η ομάδα νωρίς τα playoffs. “Την τελευταία διετία αποδείχθηκε πως η προσέγγιση μας έχει αποτέλεσμα. Κερδίσαμε πολλά παιχνίδια και δημιουργήσαμε συνήθειες νικητών. Ξεκάθαρα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Ρίχνουμε την πρώτη γροθιά. Πρέπει να ρίξουμε και τη δεύτερη, γιατί αυτή θα μας κάνει καλύτερους στα playoffs. Οφείλουμε να 'κουβαλήσουμε' στην postseason ό,τι κάνουμε στη regular season και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι”, αν θέλουν να εμφανιστούν σε τελικούς του ΝΒΑ, για πρώτη φορά μετά το 1974 ή να πάρουν τον πρώτο τίτλο, μετά το 1971. Που θέλουν.

Κάτι άλλο που αναγνώρισε ο Αντετοκούνμπο ήταν πως πρέπει να αποκτήσει πιο δυνατή φωνή, ως ηγέτης. “Θέλουν να την ακούν, αλλά είναι κάτι που έκανα σε όλη μου την καριέρα. Σε όλη μου τη ζωή. Ανέκαθεν λειτουργούσα ως παράδειγμα προς μίμηση. Όταν είμαι στο παρκέ, θέτω το ρυθμό. Δουλεύω σκληρά, παίρνω τα πάντα σοβαρά, σέβομαι τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές μου. Παραμένω coachable, οπότε αν είμαι εγώ, όλοι είναι. Αν θέλω να γίνω εγώ καλύτερος, όλοι θα θέλουν να γίνουν καλύτεροι. Πολλοί κοιτούν όσα κάνω και αυτή η ιστορία αρχίζει από τα αποδυτήρια. Κάθε μέρα, όταν μπαίνω στα αποδυτήρια τους ενημερώνω ότι δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε. Πως έχουμε έναν στόχο και αυτός είναι να γινόμαστε καλύτεροι κάθε μέρα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε έναν τίτλο”.

Οι Μπακς κάνουν την πρεμιέρα τους στη σεζόν 2020-21 τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/12, στις 02.30 με τη Βοστώνη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK