Heat Map: Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν παντού

Με 35 πόντους, 12 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 5 κλεψίματα και κρύο αίμα στις κρίσιμες βολές ο Jimmy F είναι ο λόγος που οι Χιτ παραμένουν ζωντανοί στη διεκδίκηση του τίτλου στο ΝΒΑ.

Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν συγκλονιστικός για άλλο ένα παιχνίδι στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ
Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν συγκλονιστικός για άλλο ένα παιχνίδι στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Το τρόπαιο είχε βγει από την προστατευτική θήκη του και όλος ο οργανισμός των Λέικερς είχε προετοιμαστεί για τη λαμπρή τελετή στέψη. Βάσει προγραμματισμού οι 'λιμνάνθρωποι' θα φορούσαν τις μωβ φανέλες, αλλά για την ξεχωριστή αυτή περίσταση διάλεξαν τις επετειακές μαύρες. Ήθελαν τη βραδιά που θα κατακτούσαν τον 17ο τίτλο της ιστορίας τους, πιάνοντας τους Σέλτικς σε κατακτήσεις, να συμβεί με αυτές που είχε εμπνευστεί και σχεδιάσει ο Κόμπε Μπράιαντ. Δεν είχαν ηττηθεί τις προηγούμενες τέσσερις φορές που τις χρησιμοποίησαν.

Το φανταχτερό ζευγάρι sneakers του Άντονι Ντέιβις ήταν άλλο ένα κομμάτι του τελετουργικού. Όπως ακόμη μεγαλύτερο οι 40 πόντοι του Λεμπρόν Τζέιμς στο Game 5 των NBA Finals και στο δικό του 259ο σε playoff mode, ισοφαρίζοντας την επίδοση του πρώτου Ντέρεκ Φίσερ. Υπό αυτές τις συνθήκες το βραβείο του MVP ήταν ήδη καπαρωμένο.

Όλα ήταν καλώς καμωμένα και προσχεδιασμένα στην εντέλεια, καθετί είχε τοποθετηθεί με ευλάβεια στο κουτί του. Έξω απ' αυτό έδρασε ξανά ο Τζίμι Μπάτλερ. Μέχρι τις βολές του Ρόμπινσον που διαμόρφωσαν το νικηφόρο 111-108 για τους Χιτ, στέλνοντας τη σειρά των Τελικών σε έκτη μονομαχία (Κυριακή βράδυ), είχε σκοράρει 8 σερί πόντους. Από τους συνολικά 35 που σημείωσε όσο έμεινε στο παρκέ. Πάνω σε αυτό άφησε τα σωθικά του. Πάνω σε αυτό έσταξε η τελευταία σταγόνα του ιδρώτα του, υγραίνοντας την σχεδόν αψεγάδιαστη στατιστική του.

Ήταν εκεί για 47 λεπτά και 22 δεύτερα! Έλειψε όλο κι όλο για 38'' και έπαιρνε ανάσες αποκλειστικά και μόνο στις διακοπές. Μια τέτοια ήταν ευεργετική. Ο κόουτς Σπόεστρα χαράμισε το τελευταίο τάιμ άουτ μόνο και μόνο για ν' αδειάσει το μυαλό του ηγέτη του. Του το χρωστούσε μ' όσα είχε κάνει ως τότε (δεύτερο triple double στους τελικούς). Οι Χιτ ήταν πίσω με έναν (108-107) και ο Μπάτλερ έπρεπε να βάλει τις βολές για το προσπέρασμα, πριν από την τελευταία άμυνα. Τις έβαλε. Όπως το αμέσως προηγούμενο ζευγάρι. Όπως και τις άλλες οκτώ στο ματς που οι Χιτ έπαιζαν για τη ζωή τους. Συνολικά είχε 12/12 από τη γραμμή. Ο Φρανκ Βόγκελ αμφισβήτησε ανοικτά τις αποφάσεις των διαιτητών, αλλά τον Μπάτλερ ουδόλως τον ένοιαξε.

Κάνοντας το 109-108 χάρισε το αβαντάζ του 'no foul' στην άμυνα. Καθαρή προσπάθεια αναχαίτισης και 'ό,τι είναι να 'ρθει θε να 'ρθει'. Το σχέδιο ήταν τρομερά απλοϊκό, αλλά ταυτόχρονα σύνθετο, διότι μεταβίβαζε την ευθύνη. Οι Χιτ δεν ήθελαν να χάσουν από τον Τζέιμς και δεν το άφησαν να συμβεί. Στη διείσδυση που πήρε πάνω του έπεσαν τρεις. Τη στιγμή εκείνη κάποιος ήταν σίγουρα αφύλακτος. Ο Λεμπρόν τον είδε με την άκρη του αριστερού ματιού. Ήταν ο 'deadshot' Ντάνι Γκριν σε μια τέλεια θέση για να εκτελέσει. Είχε 2/4 τρίποντα και με πάνω-κάτω 40% καριέρας πίσω από τη γραμμή οι πιθανότητες ήταν μαζί του. Ο Λεμπρόν θα πόνταρε τη βίλα του στην όγδοη ασίστ του.

Το πέμπτο του Γκριν βρήκε σίδερο. Ήταν πολύ χαμηλό, ίσα που άγγιξε τη στεφάνη. Τα χέρια του είχαν βαρύνει, η μπάλα ζύγιζε τόνους και δεν βρήκε την απαιτούμενη δύναμη για να εκτελέσει σωστά. Οι Λέικερς είχαν ηττηθεί για δεύτερη φορά στη σειρά. "Ζεις με αυτό. Ήταν το καλύτερο σουτ που θα μπορούσαμε να βγάλουμε. Απλώς δεν πήγε μέσα. Ξέρω ότι ο Ντάνι θα ευχόταν να το είχε ξανά", έλεγε κυνικά ο 'Βασιλιάς', που ενδεχομένως εκείνη τη στιγμή θα 'θελε να πάρει το κεφάλι του 'υποτακτικού' του. Ο Γκριν είχε μια δουλειά να κάνει. Δεν την έκανε σωστά.

Ούτε φυσικά ο Μαρκίφ Μόρις (που πάσαρε στο κενό αντί να δοκιμάσει για δύο) ή οι υπόλοιποι του cast, πέραν των δύο πρωταγωνιστών του θιάσου. Ο Τζέιμς έδωσε 40 πόντους (χάνοντας μόνο 6 από τις 21 προσπάθειες), 13 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Ο δις λαβωμένος Ντέιβις τέλειωσε το ματς με 28 πόντους, 12 ριμπάουντ και 3 μπλοκ. Είχαν μαζί 24/36 εντός πεδιάς (67%). Όλοι οι υπόλοιποι Λέικερς ίσα που άγγιξαν το 30%, σουτάροντας με 14/46 συνολικά. Ο Κάλντγουελ-Πόουπ αστόχησε σε 9 προσπάθειες, μαζί οι Κούζμα και Ρόντο (που ήρθαν από τον πάγκο) είχαν 4/17 σουτ. Είναι ο βασικός λόγος που οι Χιτ ποντάρουν στην ανατροπή του σκηνικού. Ανταποκρίνονται καλύτερα ως σύνολο, παράγουν περισσότερο και δημιουργούν μέσα από την ομαδική δουλειά τις προϋποθέσεις για να πάρουν αυτό που θέλουν. Θεωρητικά έχουν ανώτερο ροτέισον κι έναν Ντάνκαν Ρόμπινσον που έχει την ευχέρεια να βρει 7/13 τρίποντα.

Βέβαια ο Σπόελστρα χρησιμοποίησε μόνο 7 παίκτες το βράδυ της Παρασκευής. Η Κυριακή είναι πολύ κοντά για να επιμείνει στην ίδια εξουθενωτική τακτική. Ιδίως από τη στιγμή που ο Ντράγκιτς θα 'ναι πάλι απών. Εκτός κι αν ο Τζίμι Μπάτλερ έχει κάτι παραπάνω να προσφέρει. Σε καμία περίπτωση απίθανο, παρόλο που δεν μπορούσε καλά-καλά να περπατήσει. Διότι "αυτός είναι ο Τζίμι Μπάτλερ και μ' αυτόν θα πάμε τούτες τις στιγμές", όπως ομολόγησε ο Μπαμ Αντεμπάγιο. Και όπου βγει. Διότι η πίεση πια είναι στους ώμους των Λέικερς. Αυτοί έχουν να χάσουν περισσότερα. "Εμάς μας αρέσει η κατάσταση που βρισκόμαστε και έχουμε δυο νίκες να πάρουμε ακόμα", ήταν το μήνυμα του Jimmy F(inals).


News 24/7

24MEDIA NETWORK