Η άδοξη περιπέτεια του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη με τη φανέλα των Κλίπερς

Δέκα χρόνια πριν, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ζούσε τη δική του μαγική ιστορία, μπροστά από τις πόρτες του NBA. Ποια ήταν η κατάληξη.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Σλοβενία
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης με την φανέλα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Σλοβενία AP PHOTO/CZAREK SOKOLOWSKI

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που συμβαίνουν στο ελληνικό ίντερνετ αυτές τις μέρες, είναι οι 'πώς ήμουν το 2010, πώς είμαι σήμερα' ιστορίες, που συνήθως για τους περισσότερους από εμάς έχουν ελαφρώς cringe αποτελέσματα. Όχι όμως, αν είσαι ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.

Το καλοκαίρι του 2010, ο Ολυμπιακός έχει διανύσει μια οριακά θετική σεζόν. Έχει παίξει στον τελικό της Ευρωλίγκας, κόντρα στην πανίσχυρη Μπαρτσελόνα (68-86 το τελικό αποτέλεσμα) και έχει αγωνιστεί στον τελικό του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό, που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα με τρεις νίκες σε σειρά τεσσάρων αγώνων. Ο Ολυμπιακός έχει μείνει γι' ακόμα μια χρονιά χωρίς τίτλο, όμως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης εξελίσσεται στον απόλυτο πρωταγωνιστή του.

Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης παλεύει με την μπάλα, κόντρα στον Λόρενς Ρόμπερτ. Στιγμιότυπο από τον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παρτιζάν, που έγινε στις 7 Μαΐου 2010.
Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης παλεύει με την μπάλα, κόντρα στον Λόρενς Ρόμπερτ. Στιγμιότυπο από τον ημιτελικό της Ευρωλίγκα, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παρτιζάν, που έγινε στις 7 Μαΐου 2010. AP PHOTO/THIBAULT CAMUS

Ο 'Baby Shaq' έχει αγωνιστεί με την φανέλα του Ολυμπιακού απέναντί στον ορίτζιναλ Σακίλ O' Νιλ, στον οποίο έχει χαρίσει και ένα μεγαλοπρεπέστατο μπλοκ, που τον έχει στείλει στις εξέδρες των οπαδών. Μερικά χρόνια πριν, έχει ζορίσει άσχημα τον Ντουάιτ Χάουαρντ και όλη την φροντ λάιν των Η.Π.Α, στη θρυλική αναμέτρηση της Ελλάδας με την Αμερική για το Μουντομπάσκετ του 2006. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το NBA είχε ανοίξει τις πόρτες του γι' αυτόν.

O ίδιος καλούνταν να κάνει την επιλογή για το μέλλον του, το επόμενο κρίσιμο βήμα. Τα αμερικάνικα media παρακολουθούσαν στενά την περίπτωση του, με το Bleacher Report να του αφιερώνει κεντρικό θέμα με τίτλο 'Enter Sofoklis Schortsanitis' στο οποίο αναφερόταν πως ο Μάικ Ντανλίβι, προπονητής -τότε- των Λος Άντζελες Κλίπερς, παρακολουθούσε στενά την περίπτωση του και ο συντάκτης Mike Treperinas έγραφε για εκείνον: "Well Sofo, I think you're ready to get back in the NBA, and become the most famous player to come out of Greece" (μτφ. "Λοιπόν Σόφο,νομίζω πως είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στο NBA και να γίνεις ο πιο διάσημος παίκτης που βγήκε από την Ελλάδα").

Την ίδια εποχή, σε blog του NBC Sports γραφόταν πως ο Σοφοκλής ήταν με τα εισιτήρια στο χέρι για το Λος Άντζελες και -ενδεχομένως- πως η ομάδα των Κλίπερς είχε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την μετακόμιση του στην Αμερική. Το κυριότερο ζήτημα της αγωνιστικής εικόνας του Σόφο, το βάρος του, έμοιαζε να έχει λυθεί, καθώς ο παίκτης είχε πετύχει το στόχο του να πέσει κάτω από τα 150 κιλά, ζυγίζοντας πια 142. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για να υπογράψει στους Κλίπερς.

O Σόφο, γνωστός και ως 'Summer Sofo' σε μυημένους οπαδούς των Κλίπερς, βρέθηκε στο Λος Άντζελες το καλοκαίρι του 2010, έπαιξε περίπου 13 λεπτά σε τρία παιχνίδια, έχοντας αποσπάσει θετικά σχόλια από τον GM της ομάδας, Νιλ Όλσι, για τον ενθουσιασμό και το δυναμισμό με τον οποίο αγωνίστηκε. Αντί της ευκαιρίας του NBA, τελικά ο Σόφο κέρδισε μια πρόταση από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ντέιβιντ Μπλατ, σε μια από τις τελευταίες, όπως αποδείχθηκε, πτήσεις του σε υψηλό επίπεδο.


News 24/7

24MEDIA NETWORK