Η άφιξη της επίσημης αγαπημένης
Οι θριαμβευτές της Ιαπωνίας επέστρεψαν σπίτι τους. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε την δεύτερη θέση του κόσμου στο Μουντομπάσκετ, γεύεται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας την αποθέωση και την αναγνώριση των Ελλήνων. Το contra.gr ήταν στην υποδοχή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο "Ελ.Βενιζέλος".
Εθνική ομάδα μπάσκετ που κατέκτησε την
δεύτερη θέση του κόσμου στο Μουντομπάσκετ,
γεύεται από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας
την αποθέωση και την αναγνώριση των Ελλήνων. Το
contra.gr ήταν στην υποδοχή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.
Λεπτό προς Λεπτό η υποδοχή της Εθνικής Ελλάδας
Ρεπορτάζ: Νίκος Γιαννόπουλος, Γιάννης Ζωιτός
* Γύρω στις 22:30 και στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» περίμεναν περίπου 1.000 Ελληνες φίλαθλοι. Οσο περνούσε η ώρα ο αριθμός μεγάλωνε.
* Όπως αναμενόταν, στο αεροδρόμιο βρέθηκαν και οι περισσότεροι γονείς των παικτών.
* Επίδαυρος λέγεται το αεροπλάνο που μεταφέρει την αποστολή των θριαμβευτών της Ιαπωνίας.
* Στις 00:00 έφτασε το αεροπλάνο, το οποίο πέρασε κάτω από την «αψίδα» που σχημάτισαν πίδακες νερού.
* 12 χρόνια είχε να πετάξει η Ολυμπιακή σε πτήση Αθήνα-Τόκιο ή Τόκιο-Αθήνα.
* Πρώτος από το αεροπλάνο κατέβηκε ο Μιχάλης Κακιούζης και τον ακολούθησε ο Θοδωρής Παπαλουκάς. Όπως ήταν αναμενόμενο τα φλας άστραψαν.
Δηλώσεις στο contra.gr
Βασίλης Σπανούλης: “Είμαστε υπερήφανοι γι’αυτό που πετύχαμε. Ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Να πάνε όλα καλά και να πάρουμε του χρόνου το Ευρωπαϊκό στην Ισπανία”.
Παναγιώτης Βασιλόπουλος: “Τα λόγια είναι περιττά. Τι να πούμε; Δεν βρίσκω λόγια. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι. Του χρόνου πάμε να το σηκώσουμε στην Ισπανία”.
* «Χαιρόμαστε που γυρίσαμε πίσω. Ηταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε ο Θοδωρής Παπαλουκάς μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο. «Είμαι υπερήφανος που είμαι Ελληνας», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ζήσης. «Είναι μια μεγάλη μέρα για όλους μας», υπογράμμισε ο Αντώνης Φώτσης. «Χαιρόμαστε που χαρήκατε κι εσείς την επιτυχία», είπε ο Δήμος Ντικούδης. «Είμαι υπερήφανος. Ηταν μια μεγάλη επιτυχία», τόνισε ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. «Είμαστε υπερήφανοι. Υποσχόμαστε για μια καλύτερη συνέχεια. Τι να πούμε; Είναι σπουδαίο να δουλεύεις με αυτά τα παιδιά. Χαίρομαι που είμαι ανάμεσά τους. Πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες. Περιμένουμε τον κόσμο στα γήπεδα», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Γιαννάκης.
* Την αποστολή υποδέχθηκε ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος. * Η αποστολή της Εθνικής μπήκε στην αίθουσα του αεροδρομίου υπό τον ήχο του “Final Countdown”.
* Δεκάδες παιδιά περίμεναν υπομονετικά τους παίκτες της Ελλάδας για αυτόγραφα και φωτογραφίες.
* Ιδιαίτερο εναγκαλισμό είχαν οι Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Κακιούζης και Δήμος Ντικούδης οι οποίοι ήταν συμπαίκτες στην ΑΕΚ.
“Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι από τον τελικό. Όταν για οκτώ παιχνίδια αυτά τα παιδιά κράτησαν την ομάδα αήττητη, δεν μπορείς να πεις κακό λόγο. Αν κάτι έπρεπε να αλλάξουμε ίσως να ήταν η καθαρότητα του μυαλού”.
*
“Είμαι καλά. Θα κάνω μια εγχείρηση την Τετάρτη, αλλά είμαι καλά. Είμαστε όλοι χαρούμενοι. Μένει να έχουμε συνέχεια σαν ομάδα. Ενιωσα όλη την αγάπη των Ελλήνων για το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπισα και τους ευχαριστώ όλους”, τόνισε μέσα στην αίθουσα αυτή τη φορά, ο
Νίκος Ζήσης.
* “Δεν είναι αποτυχία ότι χάσαμε στον τελικό. Σίγουρα θέλαμε το χρυσό, αλλά πήραμε τη δεύτερη θέση του κόσμου και είμαστε όλοι χαρούμενοι. Μετά τον αγώνα με την Ισπανία όλοι καταλάβαμε ότι δεν παίξαμε καλά, αλλά αυτό το ματς ανήκει πλέον στο παρελθόν”, δήλωσε ο Αντώνης Φώτσης. “Είμαστε χαρούμενοι που γυρίσαμε πίσω στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε τον κόσμο που συγκεντρώθηκε εδώ”, υπογράμμισε ο Δημήτρης Διαμαντίδης. “Περάσαμε πολύ όμορφα. Μαζέψαμε εμπειρίες για μια ζωή”, είπε ο Βασίλης Σπανούλης.
* Kάθε παίκτης της Εθνικής ομάδας, αλλά και κάθε μέλος του τεχνικού τιμ πήραν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, δώρα και αναμνηστικά. Οπως αναμενόταν, το μεγαλύτερο χειροκρότημα των παρευρισκομένων στην αίθουσαδέχθηκε ο άτυχος του τουρνουά Νίκος Ζήσης.
“Δεν έχει σημασία το ΝΒΑ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε δεύτεροι στον κόσμο. Εχω δηλώσει παίκτης του Ολυμπιακού για τα επόμενα 4-5 χρόνια και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν πρόκειται να φύγω. Εζησα απίστευτες εμπειρίες και γυρίζω ωριμότερος. Δεν υπάρχει σταρ στην Εθνική. Σταρ είναι η ομάδα”.
* Ξεχωριστο δώρο και από την “Ολυμπιακή”. Δωρεάν μετακινήσεις σε υπερατλαντικές πτήσεις στην πρώτη θέση για τον επόμενο χρόνο προσφέρουν ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους παίκτες στους οποίους προσφέρουν επίσης και τη Χρυσή Κάρτα προνομίων Icarus.
* Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και εκπρόσωπος της Eurobank, επίσημος χορηγός της Εθνικής.
* Κατά την αποχώρηση της Εθνικής στις 1.15 ο κόσμος σταμάτησε το πούλμαν, ξεσπώντας σε χειροκροτήματα. Οι διεθνείς απόλαυσαν το πανηγύρι και την αποθέωση των χιλιάδων φιλάθλων.
Οι δηλώσεις κατά τη διάρκεια του τελετουργικού της υποδοχής
Προκόπης Παυλόπουλος: “Παναγιώτη, παιδιά. Τα λόγια είναι φτωχά για να μπορέσουν να εκφράσουν αυτό που προσφέρατε, προσφέρετε και θα προσφέρετε. Εκ μέρους του πρωθυπουργού και όλου του κόσμου θέλω να πω ότι στη συνείδησή μας είστε πρωταθλητές κόσμου. Διδάσκετε στις γενιές πως πρέπει να πορευτούν στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και παντού. Μας κάνατε υπερήφανους όλους”.
Γιώργος Ορφανός: “Ένα μήνα πριν, εδώ σε αυτόν τον χώρο είχαμε συναντηθεί για να σας ευχηθώ καλή επιτυχία, αλλά και για να μου πείτε τις πρώτες σας σκέψεις. Εφυγα από εδώ με μεγάλες ελπίδες ότι θα πάμε καλά. Είδα στο βλέμα σας την αποφασιστικότητα να συνεχίσετε αυτό που κάναμε πέρυσι στο Βελιγράδι. Ξεπεράσατε κι αυτά που περιμέναμε. Φτάσατε στην κορυφή του κόσμου. Δείξατε ότι είστε ομάδα και έχετε αυτοπεποίθηση. Δώσατε σε όλους ένα μήνυμα. Ότι η Ελλάδα και οι Ελληνες έχουν δυνατότητες. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι έχετε τη δίψα να προχωρήσετε στον δρόμο των επιτυχιών. Σας ευχαριστούμε και εκ μέρους του ελληνικού λαού αλλά και όλων εκείνων που σας αγαπούν πραγματικά. Εύχομαι και ελπίζω ότι του χρόνου πάλι εδώ θα είμαστε για να πανηγυρίσουμε”.
Παναγιώτης Γιαννάκης: “Σας ευχαριστούμε για αυτή την υποδοχή. Ηταν υποδοχή των παιδιών σας γιατί πιστεύω ότι τους παίκτες τους έχετε σαν παιδιά σας. Εχουν ξεχωριστό χαρακτήρα και εκτιμούν την Εθνική ομάδα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν στο Τόκιο. Ευχαριστούμε και όσους μας βοηθούσαν από την Ελλάδα. Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους παίκτες. Εζησα κάτι συγκλονιστικό. Τις νίκες τις έχουμε ήδη φέρει και θα φέρουμε κι άλλες. Οι παίκτες διδάσκουν χαρακτήρα και μπάσκετ. Είναι κάτι πρωτόγνωρο ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις. Αυτές οι νίκες τους θα γίνουν οι αφετηρία να γνωρίσουν εκπληκτικές επιτυχίες στο μέλλον. Θα σας κάνουμε υπερήφανους και στο μέλλον”.
Μιχάλης Κακιούζης: “Σας ευχαριστούμε για την θερμή υποδοχή. Νιώθουμε άβολα, γιατί δεν έχουμε καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας. Είμαστε όλοι χαρούμενοι για τον τελικό, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να φέρουμε το κύπελλο που ήταν ο πόθος μας. Θέλουμε να υποσχεθούμε πως θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά στις επόμενες διοργανώσεις. Εχουμε πίστη και διάθεση. Ευχαριστούμε όλους τους Ελληνες που ήταν νοερά μαζί μας, αλλά και όσους ήρθαν στην Ιαπωνία. Ηταν πρωτόγνωρο για εμάς να βλέπουμε τον κόσμο να πανηγυρίζει παρά την ήττα στον τελικό. Ευχαριστούμε την Eurobank και την Ολυμπιακή Αεροπορία που έκανε ένα πολύωρο ταξίδι για να μας φέρει πίσω στην Ελλάδα”.
Ανδρέας Μιαούλης (πρόεδρος ΕΟΚ): “Θα έχουμε συνέχεια στις επιτυχίες. Αυτά τα παιδιά είναι μια παρέα. Δουλεύουν όλοι για έναν και ένας για όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες, το τεχνικό τιμ και όσους εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία. Ευχαριστώ τον κ.Ορφανό που ήταν δίπλα μας. Ευχαριστούμε κι εσάς που ήρθατε τέτοια ώρα να μας υποδεχθείτε”.