Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Πέντε χώρες θα εκπροσωπήσουν την Αφρική στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος του πλανήτη θα 'χει από φέτος κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (Αfroleague) που προέκυψε από τη συνεργασία του ΝΒΑ με τη FIBA, ώστε να μην χαθεί άλλο ταλέντο.

O Xακίμ Ολάζουον ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Αφρική, ΝΒΑer και εκ των πρώτον που βοήθησαν ώστε να εξερευνηθεί, μπασκετικά, η ήπειρος που πια έχει λίγκα υπό την αιγίδα του ΝΒΑ και της FIBA
O Xακίμ Ολάζουον ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Αφρική, ΝΒΑer και εκ των πρώτον που βοήθησαν ώστε να εξερευνηθεί, μπασκετικά, η ήπειρος που πια έχει λίγκα υπό την αιγίδα του ΝΒΑ και της FIBA AP PHOTO/PAT SULLIVAN

Η Ασία είναι η ήπειρος στην οποία ζουν τα -κοντά στα- 5 δισεκατομμύρια ανθρώπων, από το σύνολο των 7.700.000.000 που κατοικούν στον πλανήτη που λέγεται 'γη'. Εύλογα θέλουν το μερτικό τους από τη χαρά και από το μπάσκετ. Που δεν είναι προτεραιότητα, αλλά κάθε άλλο παρά αδιάφορο είναι.

Η Αφρική είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος, σε έκταση και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη (ναι, η Ασία έχει και τις δυο πρωτιές). Σε 30.3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν τα σπίτια τους (σε 54 πλήρως αναγνωρισμένα κυρίαρχα κράτη -και δυο ανεξάρτητα με περιορισμένη αναγνώριση) 1.308.064.000 άνθρωποι, ήτοι το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το 50% να είναι από ηλικίας 19 χρόνων και κάτω. Βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, τη Διώρυγα του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα, είναι η Αλγερία. Η πιο πυκνοκατοικημένη είναι η Νιγηρία, μια εκ των πέντε εκπροσώπων της Αφρικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας (Τυνησία, Αγκόλα, Σενεγάλη και Ακτή Ελεφαντοστού, οι άλλες), οι οποίες προέκυψαν από τα προκριματικά της ηπείρου.

O Χακίμ Ολάζουον ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Αφρική, NBAer. Επελέγη στο 1984 NBA draft από τους Ρόκετς, στο Νο1. Είχε φοιτήσει/παίξει στο University of Houston, όπου πήγε γιατί ένας φίλος του κόουτς Γκάι Λιούις του είχε μιλήσει για αυτόν. Είχε ξεκινήσει το μπάσκετ σε ηλικία 17 χρόνων, στο Λάγος. Έως τότε έπαιζε ως τερματοφύλακας, σε ποδοσφαιρική ομάδα. (AP Photo/Marty Lederhandler)
O Χακίμ Ολάζουον ήταν ο πρώτος, γεννημένος στην Αφρική, NBAer. Επελέγη στο 1984 NBA draft από τους Ρόκετς, στο Νο1. Είχε φοιτήσει/παίξει στο University of Houston, όπου πήγε γιατί ένας φίλος του κόουτς Γκάι Λιούις του είχε μιλήσει για αυτόν. Είχε ξεκινήσει το μπάσκετ σε ηλικία 17 χρόνων, στο Λάγος. Έως τότε έπαιζε ως τερματοφύλακας, σε ποδοσφαιρική ομάδα. (AP Photo/Marty Lederhandler) AP

Κατ' αρχάς, η ήπειρος συστήθηκε με το μπάσκετ τη δεκαετία του '60, με τις τελευταίες δεκαετίες να είναι αυτές που έφεραν την ανάπτυξη και ο λόγος ήταν ξεκάθαρα αυτοί που έκαναν καριέρα στο ΝΒΑ (Φεστούς Εζελί, Μαμαντού Εν Ντιαγιέ, Μανούτε Μπολ, Μπισμάκ Μπιγιόμπο, Λουκ Μπα α Μούτε, Μάικλ Ολοβοκάντι, Ντιντιέ Ιλούνγκα-ΕμΜπενγκά, ΝτεΣαγκάνα Ντιόπ, Λούολ Ντενγκ, Χακίμ Ολάζουον, Ντικέμπε Μουτόμπο -χρονικά πάει από το τέλος προς την αρχή).

Το AfroBasket είναι το παναφρικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ, που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια και δίνει προκρίσεις σε Παγκόσμια Κύπελλα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Αγκόλα είναι η πολυνίκης του θεσμού, με 11 πρώτες θέσεις, 4 δεύτερες και 2 τρίτες και 17 συμμετοχές. Ακολουθεί η Αίγυπτος και η Σενεγάλη, με πέντε χρυσά. Η Τυνησία ήταν η πρώτη του τελευταίου event, η Σενεγάλη δεύτερη και η Νιγηρία τρίτη. Η Νιγηρία είναι η νέα δύναμη της Αφρικής και αυτή που είναι στην καλύτερη θέση όλων, στην παγκόσμια κατάταξη της FIBA (33η). Είναι και αυτή που στην Κίνα θα εμφανίσει ρόστερ που αφορά παίκτες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο γεννήθηκαν στην Αμερική και είναι παίκτες ή του NCAA ή του ΝΒΑ.

H AfroLeague είναι το πρωτάθλημα που αρχίζει από φέτος στην ήπειρο, με το ΝΒΑ και τη FIBA να συνεργάζονται, ώστε να εκμεταλλευτούν αυτήν την 'παρθένα' μπασκετική γη, σε επίπεδο λίγκας, διότι έχει προηγηθεί το Basketball Without Borders. Ειρήσθω εν παρόδω, προέκυψε ως πρόγραμμα του ΝΒΑ και της FIBA για να φέρει πιο κοντά τα παιδιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά το 2001 και τους πολέμους και αυτά της Ελλάδας με εκείνα της Τουρκίας -στην ένταση των σχέσεων των δυο χωρών, το 2002. Από το 2004 μπήκε και στην Αφρική, με τη Basketball Africa League να προκύπτει, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα βοηθήσουν στον εντοπισμό και άλλων Εμπίντ και Σιακάμ, όχι από τύχη (και βετεράνους Αφρικανούς ΝΒΑers που ήθελαν να βοηθήσουν), αλλά από πρόγραμμα. Παρεμπιπτόντως, εν ενεργεία ΝΒΑers δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν οργανωτικά και οικονομικά τις ομάδες αυτού του νέου πρότζεκτ, που θα 'χει εκπροσώπους των Αγκόλας, Αιγύπτου, Κένυας, Μαρόκου, Νιγηρίας, Ρουάντα, Σενεγάλης, Νοτίου Αφρικής και Τυνησίας. Ας δούμε ποιοι θα παίξουν για τη 'μαύρη ήπειρο' στην Κίνα.

1ος όμιλος: ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ, Πολωνία, Βενεζουέλα, Κίνα

Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Δημοκρατία της Ακτής Ελεφαντοστού

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Η έκτασης 322.460 τετραγωνικών χιλιομέτρων χώρα, βρίσκεται στη δυτική Αφρική -κάτω από τη Σαχάρα. Στα νότια έχει τον κόλπο της Γουινέας, στα ανατολικά τη Γκάνα, στα βόρεια την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι και στα δυτικά τη Γουινέα και τη Λιβερία. Μολονότι οι περισσότερες μάχες έληξαν στο τέλος του 2004 (τότε το 40% ζούσε κάτω από το όριο της φτώχιας), η χώρα παραμένει χωρισμένη στα δυο. Διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν επισημάνει προβλήματα με το πώς διαχειρίζονται τους αιχμαλώτους και την παιδική σκλαβιά (αφορά 2.1 εκατομμύρια παιδιά, γενικά στη δυτική Αφρική), στην παραγωγή κακάου που ανήκει στις βασικές εξαγωγές, με την τιμή να 'χει κάνει 'βουτιά' από το 2017 -όταν εξεγέρθηκε ο στρατός, αυξήθηκε κατακόρυφα η χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια και κήρυξαν απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το προσδόκιμο ζωής είναι τα 54.6 χρόνια.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: γαλλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ημιπροεδρικό σύστημα. Υπάρχει πρόεδρος και πρωθυπουργός (μοιράζονται την εκτελεστική εξουσία), με την Εθνοσυνέλευση των 225 που εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια, να 'χει τη νομοθετική εξουσία.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Γιαμουσσούκρο.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 25.823.071 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 1.662 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: XOF (CFA φράγκο, 0.0015 ευρώ).

Η σχέση της Ακτής Ελεφαντοστού με το μπάσκετ

✘ Ως μπασκετικό έθνος η Cote d' Ivoire είναι στο Νο64. Στις 13 Αυγούστου οι παίκτες ενημέρωσαν πως κατεβαίνουν σε απεργία, καθώς δεν είχαν λάβει συμφωνημένα χρήματα για μπόνους (η Fédération Ivoirienne de Basket-Ball είχε πει πως θα δώσει τα μισά στην εκκίνηση της προετοιμασίας), ενώ οι τρεις τραυματίες πλήρωσαν από την τσέπη τους τα ιατρικά έξοδα. Το Υπουργείο Αθλητισμού της χώρας, έστειλε έναν λογιστή να δώσει τα 3.048 ευρώ και η ζωή συνεχίστηκε, με την αποστολή να προσγειώνεται την Πέμπτη 22/8 στο Πεκίνο, με 13 παίκτες.

✘ Η πρώτη παρουσία της χώρας σε Παγκόσμιο ήταν το 1982, όταν κατεγάγη 13η. Το 1986 ήταν 23η και το 2010 βρέθηκε στην 21η θέση. Kέρδισε τη φετινή συμμετοχή μέσω των προκριματικών της Αφρικής (πέρασαν οι δυο πρώτοι κάθε γκρουπ και ο καλύτερος τρίτος -δηλαδή Αγκόλα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Τυνησία), μετά τη νίκη των “Elephants” επί του Μάλι. O 23χρονος γκαρντ, Nisre Zouzoua φοίτησε και έπαιξε σε κολέγιο του NCAA (Nevada Wolf Pack) και έχει γεννηθεί στο Μπρόκτον της Μασαχουσέτης. Ο 30χρονος σέντερ, Fréjus Zerbo παίζει από το 2010 στη Γαλλία, όπου αγωνίζονται από το 2016 ο Charles Abouo (29χρονος σμολ φόργουορντ), από το 2014 ο Bali Coulibaly (24, σέντερ, ύψους 1.99), από το 2012 o Vafessa Fofana (27, φόργουορντ), από το 2006 ο Guy Edi (30, σμολ φόργουορντ). Αρχηγός είναι ο 31χρονος πόιντ γκαρντ, Soyleyman Diabate, ο οποίος επίσης, βγάζει μεροκάματο στη Γαλλία, όπως και ο 38χρονος Mohamed Kone (φόργουορντ). 

✘ Στο και ένας πολύ γνωστός σου: ο -γεννημένος στην Καλιφόρνια- Deon Thompson, του Ικάρου, της Ολίμπια, της Άλμπα, της Χάποελ, της Γαλατασαράι, του Ερυθρού Αστέρα, της Ζάλγκιρις και της Μάλαγα.

2ος όμιλος: Ρωσία, Αργεντινή, Κορέα, ΝΙΓΗΡΙΑ

Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Θα τη βρεις στη δυτική Αφρική, στον κόλπο της Γουινέας. Έχει 36 πολιτείες σε έκταση διπλάσια της Καλιφόρνια. Συνορεύει δυτικά με το Μπενίν, ανατολικά με το Τσαντ και το Καμερούν. Νότια βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και τη διασχίζει ο Νίγηρας -τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Αφρικής, μετά το Νείλο και το Κονγκό. Ήταν η πρώτη βρετανική αποικία που έγινε ανεξάρτητο κράτος. Είναι 'ο γίγαντας της Αφρικής', με το μεγαλύτερο πληθυσμό και τη μεγαλύτερη οικονομία. Το έδαφος είναι εύφορο, η βλάστηση πυκνή και το πετρέλαιο ποσότητας που κάνει τη Νιγηρία τον 8ο μεγαλύτερο εξαγωγέα του πλανήτη. Το κράτος αυτός είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης των ΗΠΑ, από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εκεί ζει ο τρίτος μεγαλύτερος πληθυσμός νέων ανθρώπων, μετά την Ινδία και την Κίνα (περισσότεροι από 90 εκατ. είναι κάτω των 18 χρόνων). Υπάρχουν 250 διαφορετικά εθνικά γκρουπ και περισσότερες από 500 ντοπιολαλιές.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: αγγλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ομοσπονδιακή Προεδρική Δημοκρατία. Αρχηγός κράτους και κυβέρνησης είναι ο Πρόεδρος που μοιράζεται τις αρμοδιότητες με τον αντιπρόεδρο. Στο β' γύρο των εκλογών περνούν πάντα ένας Χριστιανός και ένας Μουσουλμάνος. Όποιος νικήσει, σχηματίζει κυβέρνηση με ισάριθμο αριθμό Χριστιανών και Μουσουλμάνων υπουργών.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Αμπούζα (το Λάγος είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι -παλαιότερα ήταν και η πρωτεύουσα).

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 200.963.599 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 2.050 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: Νάιρα (0.0024 ευρώ).

Η σχέση της Νιγηρίας με το μπάσκετ

✘ Κάποια πράγματα είναι προτιμότερο να τα δείχνουμε, από το να τα αφηγούμαστε. Μέχρι να 'πέσει' το video, κράτα ότι η Νιγηρία θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπασκετικά έθνη της αφρικανικής ζώνης, μαζί με την Αγκόλα και τη Σενεγάλη. Στην παγκόσμια κατάταξη βρίσκεται στο Νο33 και είναι η μόνη αφρικανική χώρα που προκρίθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από Παγκόσμιο πρωτάθλημα -το 2012 όταν νίκησε εμάς και τη Λιθουανία. Το 2015 στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Αφρικής.

✘ Ο λαός συστήθηκε με το μπάσκετ στα τέλη της δεκαετίας του '50, μέσω του sir Walid Zabadne, στο μόνο γήπεδο που υπήρχε στο Λάγος. Πέραν του ότι δίδασκε το σπορ σε παιδιά, έκλεινε και ματς εκτός συνόρων -και έτσι μάθαιναν κι άλλοι το σπορ. Για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ο 'πατέρας του νιγηριανού μπάσκετ'. Διετέλεσε και πρόεδρος της ομοσπονδίας, με τη δημιουργία της (1963). Ένα χρόνο μετά η NBBF έγινε μέλος της FIBA. Την εθνική ανδρών μπορείς να τη λες και D' Tigers. Η ομοσπονδία έχει εξασφαλίσει ουκ ολίγες χορηγίες -μόνο μια φτάνει στα 1.5 εκατομμύρια δολάρια.

✘ Aυτή είναι η τρίτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο. Πήραν την πρόκριση ως αήττητοι στα προκριματικά.  Το 1998 ήταν 13η και το 2006 ήταν 14η. Στο ρόστερ υπάρχουν ο Ίκε Ντιόγκου (ο πρώην NBAer και επί χρόνια παίκτης στην Κίνα είναι αρχηγός), ο πρωταθλητής με τους Ράπτορς, ΟG Ανουνόμπι, ο φόργουορντ των Μπλέιζερς, Αλ Φαρούκ Αμινού, ο Σέμι Ογελέγιε (Σέλτικς), ο Ντέβιντ Νουάμπα (Cavs), ο Τζος Οκότζι (Γουλβς), ο Φεστούς Εζέλι (πρώην των Ουόριορς), ο Τσιμέζι Μετού (Σπερς), ο Έκπε Γιουντό (ο γνωστός που φέτος θα παίξει Κίνα), ο Μπεν Ουζό (Νετς, Λοκομοτίβ, Καβς, G-League και Μεξικό), ο Τζόρνταν Νουόρα (ο 20χρονος γεννημένος στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, είναι παίκτης του Λούιβιλ), ο Κρις Ομπέκπα (σέντερ που έχει παίξει σε Τουρκία και φέτος πήγε στην Αυστραλία) και τα τρία φετινά pick στο 2019 ΝΒΑ draft (Μίγιε Ονι -Χιτ-, Τσούμα Οκεκε -Μάτζικ- και Κέζι Οκπαλα -Σανς).

✘ Από τα 44 ονόματα της προεπιλογής, πολλοί έχουν γεννηθεί στην Αμερική, άλλοι άνηκαν στην ομάδα που πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο ενώ υπήρχαν και πέντε παίκτες που παίζουν στη Νιγηρία. Στόχος είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Στο πρώτο φιλικό νίκησαν τον Καναδά που 'χει τον πρωταθλητή του ΝΒΑ, Νικ Νερς στον πάγκο (90-81).

✘ Update 23/8 Στις 20 του μήνα 'έκλεισαν' 11 ημέρες απεργίας, την οποία κήρυξαν οι παίκτες γιατί (δεν θέλω να σοκαριστείς) το Υπουργείο των Σπορ της χώρας δεν είχε εκταμιεύσει χρήματα, για την προετοιμασία. Εκείνη την ημέρα, ο προπονητής Άλεξ Νόρα δήλωσε ότι “μολονότι δεσμεύτηκαν να τακτοποιήσουν τις οφειλές, δεν έκαναν τίποτα. Υποτίθεται στις 22 του μη΄να έχουμε φιλικό. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω με ασφάλεια, πως θα πετάξουμε για την Κίνα. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση που είναι αποκλειστικός χορηγός της εθνικής, έκανε αυτό που έπρεπε και η αποστολή έφυγε για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

3ος όμιλος: Ισπανία, Ιράν, Πουέρτο Ρίκο, ΤΥΝΗΣΙΑ

Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Δημοκρατία της Τυνησίας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στη μεσογειακή ακτή της βορείου Αφρικής βρίσκεται το μικρότερο και το πιο ανατολικό κράτος εξ όσων εκτείνονται κατά μήκους της οροσειράς του Άτλαντα. Στα σύνορα, δυτικά είναι η Αλγερία και νοτιοανατολικά η Λιβύη. Το βόρειο άκρο της (Cape Angela) είναι το πιο βόρειο σημείο της Αφρικής. Το 40% της χώρας είναι η έρημος Σαχάρα. Το άλλο 60% αφορά γόνιμες εκτάσεις και ακτές - η ακτογραμμή είναι 1300 χιλιόμετρα. Το προσδόκιμο ζωής φτάνει στα 76 χρόνια.  Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα, παράγεται σε αυτή. Υπάρχει παραγωγή πετρελαίου και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -ενώ είναι στα σκαριά υποθαλάσσια διασύνδεση ισχύος με την Ιταλία. Το 98% των κατοίκων είναι Άραβες.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: αραβικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ημιπροεδρική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει πενταετή θητεία. Αυτός έχει σημαντικές αρμοδιότητες στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Αρχηγός της Κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει μεγάλες εξουσίες στα θέματα εσωτερικής πολιτικής και διακυβέρνησης. Η μονοθάλαμη Βουλή των αντιπροσώπων ασχολείται με τη νομοθετική εξουσία. Το 2014 υιοθετήθηκε νέο Σύνταγμα που εγγυάται τα δικαιώματα των γυναικών. Ορίζει και το θρήσκευμα του Προέδρου ('να είναι το Ισλάμ').

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Τύνιδα.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 11.551.448 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 3.587 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: δηνάριο Τυνησίας (0.315 ευρώ)

Η σχέση της Τυνησίας με το μπάσκετ

✘ Το πιο δημοφιλές σπορ είναι το ποδόσφαιρο (φευ). Το δεύτερο πιο δημοφιλές είναι το χάντμπολ, με το μπάσκετ να 'χει κάνει τα τελευταία χρόνια ένα ξέσπασμα και κυρίως μετά το 2011 όταν η Τυνησία πήρε το Παναφρικανικό πρωτάθλημα (για τους φίλους AfroBasket). Είχε νικήσει την Αγκόλα στον τελικό. Προκρίθηκε στο Παγκόσμιο για πρώτη φορά από το 2010, όπου έκανε σεφτέ. Το ρεκόρ της ήταν 0-5. Δεν πανηγύρισε νίκη και στη συμμετοχή στους Αγώνες του 2012. Στον πάγκο είναι ο Μάριο Πάλμα, ο οποίος θα κάνει τρεις τις συμμετοχές σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 2002 πήγε με την Αγκόλα και το 2010 με την Ιορδανία.

✘ Ο Μουράντ Ελ Μαμπρούκ είναι ο ηγέτης της ομάδας που βρίσκεται στο Νο51 της παγκόσμιας κατάταξης (έχει 165 μέλη). Ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας, στο τελευταίο Afrobasket. Σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της FIBA εξήγησε πως καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος έχει χαρακτηρίσει την ομάδα του αουτσάιντερ του ομίλου, παρ΄όλα αυτά "θέλουμε να κάνουμε υπερήφανους τους συμπατριώτες μας. Να τους κάνουμε να αισθανθούν ότι τα δώσαμε όλα. Πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι περισσότερο, για να προχωρήσουμε στη β' φάση". Στην πρεμιέρα θα αντιμετωπίσουν την Ισπανία.

✘ Οι Σαλάχ Μεζρί, Μάικλ Ρολ και Ομάρ Αμπάντα (βοήθησαν στα προκριματικά) συμφωνήθηκε να ενσωματωθούν στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας. Ο Μάικλ Ρολ, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε στην Αρμάνι, είναι επίσης, στο ρόστερ. Ο Πάλμα κάλεσε έντεκα από αυτούς που έδωσαν στην Τυνησία τη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι περισσότεροι παίζουν μαζί δέκα χρόνια. O Mεζρί εξήγησε πως 'εύχομαι να μην μπαίναμε στο τουρνουά εναντίον της Ισπανίας, αλλά αυτό θα γίνει. Έχουν εκπληκτική ομάδα και είναι για τόσα χρόνια μαζί που παίζουν με τα μάτια κλειστά'. Παρ' όλα αυτά, η Τυνησία έχει τους δικούς της στόχους και ο πρώτος είναι να περάσουν στη β' φάση -άρα να τερματίσουν στις δυο πρώτες θέσεις του ομίλου.

4ος όμιλος: ΑΓΚΟΛΑ, Φιλιππίνες, Ιταλία, Σερβία

Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Δημοκρατία της Αγκόλας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Θα τη βρεις στα νoτιοκεντρικά της Αφρικής. Κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή.  Είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα της ηπείρου και υπήρξε αποικία της Πορτογαλίας (είναι ανεξάρτητη από το Νοέμβριο του 1975). Βόρεια έχει το Κονγκό, νοτιανατολικά τη Ζάμπια, νότια τη Ναμίμπια και δυτικά τον Ατλαντικό Ωκεανό, με την ακτογραμμή να φτάνει τα 1.650 χιλιόμετρα. Το προσδόκιμο ζωής είναι 62.6 χρόνια, με τη διαφθορά να είναι στα ύψη, μολονότι η χώρα έχει σταθερή κυβέρνηση και βρίσκεται για χρόνια σε περίοδο ειρήνης. Υπάρχει τεράστια ανισότητα στην οικονομική ανάπτυξη, με το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου να ανήκει σε ένα πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτές πηγές πλούτου και σε γεωργία. Η οικονομία στηρίζεται στην εκμετάλλευση διαμαντιών, αλατιού, χρυσού και πετρελαίου -συν τα ζαχαροκάλαμα, τα καπνά, τα φοινικόδεντρα, το βαμβάκι, τον καφέ κλπ. Με τη γη και τα ζώα ασχολείται το 85% των εργαζομένων του έθνους που διαιρείται σε 18 διοικητικές περιφέρειες και το 53% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ζουν 24.2 κάτοικοι, με τους αριθμούς να δείχνουν πως η χώρα είναι αραιοκατοικημένη για τα δεδομένα της Αφρικής.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: πορτογαλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Προεδρική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίον ανήκει η εκτελεστική εξουσία. Η νομοθετική ασκείται από την Εθνοσυνέλευση (220 μέλη, εκλέγονται με αναλογικό σύστημα και έχουν τετραετή θητεία). Στις 21/1 του 2010 εγκρίθηκε νέο Σύνταγμα, με το οποίο καταργήθηκε το αξίωμα του Πρωθυπουργού -αντικαταστάθηκε από αυτό του Αντιπροέδρου. Ένα θέμα το 'χαν με τα ανθρώπινα δικαιώματα (δεν υπήρχε ελευθερία στις συγκεντρώσεις, λόγου και στον Τύπο, ενώ υπήρχαν πολλά περιστατικά χρήσης εκτεταμένης βίας). Το 2019 καταργήθηκε ο νόμος που αντιμετώπιζε ως εγκληματίες τους ομοφυλόφιλους και προέκυψε άλλος που απαγορεύει τη διάκριση λόγω φίλου.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Λουάντα.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 30.175.553 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 4.101 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: Κουάνζα (0.003 ευρώ).

Η σχέση της Αγκόλας με το μπάσκετ

✘ Ως μπασκετικό έθνος, είναι μέλος της FIBA από το 1979 βρίσκεται στο Νο39 του κόσμου. Πριν λίγα χρόνια ήταν στο Νο23. Η εθνική είχε δώσει το πρώτο επίσημο ματς, την 1η Φεβρουαρίου του 1976. Ήταν με τη Νιγηρία και έχασε. Η ελίτ των λιγκών της λέγεται Campeonato Nacional de Basquetebol em Séniores Masculinos (εν συντομία, Unitel Basket, από τον τελευταίο χορηγό ονόματος που είναι εταιρία τηλεπικοινωνιών).

✘ Φέτος θα πάρει μέρος για 8η φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη ήταν το 1986. Την καλύτερη θέση την πήρε το 2006 (9η), όταν βρέθηκε σε όμιλο με τους Γερμανία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Παναμά και Ισπανία. Πανηγύρισε τρεις νίκες (Παναμά, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία), προκρίθηκε και στα νοκ άουτ έχασε από τη Γαλλία. Επέστρεψε το 2010 στην Τουρκία (15η), ως πρωταθλήτρια Αφρικής για 11η φορά σε 13 σερί συμμετοχές. Πήγε και το 2014 στην Ισπανία (17η). Προπονητής, από το 2017, είναι ο Ουίλ Βόιτ (Will Voigt), ο οποίος είχε δουλέψει στα τιμ των Κλίπερς και Σπερς, στην Κίνα και τη D-League.

✘ To μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές σπορ στην Αγκόλα, μαζί με το χάντμπολ. Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη το Μάιο του 1930. Ο άνθρωπος που... έκανε την γνωριμία, λεγόταν Pina Cabral και ήταν στρατιωτικός της Πορτογαλίας και καθηγητής φυσικής εκπαίδευσης. Το πρώτο παιχνίδι έληξε 8-5. Η κορυφαία στιγμή ήταν το ματς στους Αγώνες του 1992, όταν οι διεθνείς βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ με την Dream Team.

✘ Στην Κίνα θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο ρόστερ, μετά το 2016 ο ύψους 2.08 σέντερ Valdelicio Joaquim, ο οποίος ενσωματώθηκε στην προετοιμασία στο τελευταίο μέρος 'όχι γιατί αρνήθηκα ποτέ να παίξω για την πατρίδα, αλλά επειδή είχα συμβόλαιο σε ισχύ με ομάδα της Αργεντινής και μετά πήγα στη Γαλλία'. Ο 40χρονος Eduardo Mingas θα είναι από τους ελάχιστους με πέντε παρουσίες σε παγκόσμια και στόχος είναι να κάνουν το καλύτερο πλασάρισμα, από όλες τις αφρικανικές χώρες.

8ος όμιλος: Καναδάς, ΣΕΝΕΓΑΛΗ, Λιθουανία, Αυστραλία

Η Αφρική οργανώνεται -και απειλεί

Δημοκρατία της Σενεγάλης

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στη δυτική Αφρική είναι το κράτος που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό (δυτικά), έχει το Μάλι ανατολικά, τη Γουινέα νότια και τη Μαυριτανία στα βόρεια. Μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με το Πράσινο Ακρωτήρι και ανατολικά και βόρεια έχει τον ποταμό Σενεγάλη. Το 95% των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι. Υπάρχουν 14 περιφέρειες και 94 δήμοι. Υπήρξε αποικία των Γάλλων -καθώς είχε κριθεί ως στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο. Κήρυξε την ανεξαρτησία της τον Απρίλη του 1960. Το Ντακάρ είναι το πιο δυτικό σημείο της ηπειρωτικής Αφρικής, με τη Σενεγάλη να 'χει 12 ναυτικά μίλια αλιευτικής ζώνης. Oι κύριες βιομηχανίες είναι η επεξεργασία τροφίμων, τα ορυχεία, το τσιμέντο, τα τεχνητά λιπάσματα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα χημικά και ο τουρισμός. Οι εξαγωγές έχουν να κάνουν με ψάρια, χημικά, βαμβάκι, υφάσματα και φιστίκια.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: γαλλικά (υπάρχουν πάνω από 30 διάλεκτοι και γλώσσες, με την πιο διαδεδομένη να είναι η ουολόφ, την οποία μιλούν 4.6 εκατομμύρια άνθρωποι).

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ημιπροεδρική (φιλελεύθερη) δημοκρατία. Αρχηγός του Κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από το λαό κάθε πέντε χρόνια. Από το 2009 θεσπίστηκε και το αξίωμα του Αντιπροέδρου. Νομοθετική εξουσία ασκεί η Βουλή, που έχει 120 μέλη, για τα οποία αποφασίζει ο λαός κάθε πέντε χρόνια.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Ντακάρ.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 16.209.125 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 1.485 δολάρια.

✍ NOMIΣΜΑ: XOF (West African CFA franc, 0.0015 ευρώ).

Η σχέση της Σενεγάλης με το μπάσκετ

✘H 37η καλύτερη ομάδα μπάσκετ του πλανήτη έχει στο ρόστερ παίκτες (Μorais, Mingas, Moreira, Cipriano, Paulo και Moore) που 'χουν εμπειρίες από Παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Μουχαμάντ Φαγιέ, Μορίς ΕνΝτουρ, Παπε Ντιόπ κλπ). Από πίσω έρχονται παιδιά με συμμετοχές στο NCAA και πέρασμα στο ΝΒΑ, όπως ο Τάκο Φολ, ο οποίος φέτος αποφάσισε να αφοσιωθεί στην ευκαιρία που του έδωσαν οι Σέλτικς, να γίνει NBAer. Το αυτό έκαναν και όσοι 'έβγαλαν' σεζόν σε πανεπιστήμια. Αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο (1978 Φιλιππίνες, 1998 Ελλάδα, 2006 Ιαπωνία, 2014 Ισπανία). Η καλύτερη θέση ήταν αυτή της πρώτης, του 1978 (14η).

✘ Με μέσο όρο ύψους στα 2.03 η Σενεγάλη είναι από τις πιο ψηλές ομάδες του φετινού Παγκοσμίου -και σκέψου ότι δεν θα παραστούν οι πιο ψηλοί παίκτες της που είναι οι Φολ (2.17 και 2.20).

✘ Σε Afrobasket τα 'λιοντάρια της Αφρικής' έχουν πάρει πέντε χρυσά, έξι ασημένια και τέσσερα χάλκινα και έγιναν η πρώτη εκπρόσωπος της περιοχής κάτω από τη Σαχάρα που προκρίθηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1968). H κορυφαία λίγκα υπάρχει από το 1971,  λέγεται Division Ι και έχει 14 ομάδες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK