Η αλήθεια για τη σχέση του Πέσιτς με τους παίκτες της Μπαρτσελόνα

H Marca αποκάλυψε πρόβλημα στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα και την απόφαση των παικτών να επαναστατήσουν κατά του Σβέτισλαβ Πέσιτς, με τον Νίκολα Μίροτιτς να κάνει κάποιες -καυστικές- διευκρινίσεις και το Contra.gr να μαθαίνει τι ακριβώς υπάρχει -και τι όχι.

O Nίκολα Μίροτιτς στοχοποιήθηκε δυο φορές από τη 'Μarca', πριν εξηγήσει πως"'πονάνε και τους καταλαβαίνω"
O Nίκολα Μίροτιτς στοχοποιήθηκε δυο φορές από τη 'Μarca', πριν εξηγήσει πως"'πονάνε και τους καταλαβαίνω" EUROLEAGUE.NET

Τα παλιά τα χρόνια, τα δημοσιεύματα που είχαν ως -ξεκάθαρο- στόχο να 'παίξουν' με το μυαλό μιας ομάδας ήταν η εξαίρεση στον κανόνα. Συνηθέστερα αφορούσαν media με ξεκάθαρο προσανατολισμό. Στην Ισπανία, για παράδειγμα ήταν ύποπτο όταν έγραφε κάτι η El Mundo Deportivo για 'προβλήματα' της Ρεάλ Μαδρίτης, πριν από μεταξύ τους παιχνίδι ή όταν έκανε κάτι ανάλογο η Marca για την Μπαρτσελόνα. Τις τελευταίες σεζόν οι 'μερένγκες' ήταν οι κυρίαρχοι της συγκεκριμένης κόντρας και ως εκ τούτου δεν υπήρχε κάποιος λόγος για να συνεχιστεί η παράδοση. Αυτό άλλαξε φέτος και μαζί του άλλαξε και η τακτική. Καλώς ήλθες λοιπόν (ξανά), στο 2000!

Την Πέμπτη 7/11 δημοσιεύτηκε στη Μarca κείμενο, αναπαραγωγή από το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων (EFE) που είχε για τίτλο "Μίροτιτς: Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν με δόλο να διαλύσουν την ομάδα". Στον υπέρτιτλο μπορούσες να διαβάσεις πως 'ο πάουερ φόργουορντ της 'Μπάρσα' απαντά σε εκείνους που επισημαίνουν πως υπάρχουν κακές σχέσεις μεταξύ των παικτών και του Πέσιτς'. Δεν μπορούσες να διαβάσεις ότι οι 'αυτοί' ήταν οι της Marca.

Δυο ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη 5/11 το μέσο της Μαδρίτης δημοσίευσε, στην ηλεκτρονική της έκδοση και με υπογραφή Marca Basket την αποκάλυψη ότι "οι παίκτες της Μπαρτσελόνα είναι αγανακτισμένοι με τον Πέσιτς". Αναγνωριζόταν πως οι 'μπλαουγκράνα' είχαν μπει καλά στη νέα αγωνιστική περίοδο και μολονότι έχασαν κάποια παιχνίδια στη Liga Endesa, παρέμεναν στην πρώτη θέση της Euroleague. Παρ' όλα αυτά, "το σενάριο δεν είναι τόσο κολακευτικό, εντός των αποδυτηρίων, όπου οι παίκτες έχουν απηυδήσει με τις πρακτικές και τις μεθόδους του προπονητή τους, Σβέτισλαβ Πέσιτς. Η εχθρότητα εναντίον του αυξάνεται διαρκώς και προέρχεται από όλους τους παίκτες -όχι μόνο από εκείνους που είχαν δουλέψει μαζί του και πέρυσι και οι οποίοι ήξεραν πώς συμπεριφέρεται.

Οι νέοι χρειάστηκαν λίγο χρόνο, για να αντιληφθούν πως η πραγματικότητα ξεπερνά (προς δυστυχία τους) τα αρνητικά σχόλια που είχαν ακούσει από όσους είχαν παίξει για τον Σέρβο και πριν την Μπαρτσελόνα. Υπάρχει το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Οριόλα, ο οποίος ήταν βασικός στον τελικό του τελευταίου Παγκοσμίου Κυπέλλου και στην 'Μπάρσα' έχει έναν από τους μικρότερους χρόνους συμμετοχής. Άλλοι, όπως ο Ρόναλντ Σμιτς δεν έχουν καν χρόνο. Τα ξεσπάσματα είναι σύνηθες φαινόμενο, με τους παίκτες να τα κρίνουν ως υπερβολικά και ανεξήγητα, τις περισσότερες φορές.

'Ο Πέσιτς τους κλείδωσε στα αποδυτήρια'

Το τελευταίο συμβάν ήταν στο ματς με τη Φουενλαμπράδα, για την 7η αγωνιστική. Παρά το θετικό αποτέλεσμα (87-74), η ομάδα πέρασε δύσκολα έως ότου πάρει τη νίκη (επί μέρους 21-14 στην τελευταία περίοδο) και στα αποδυτήρια υψώθηκαν φωνές, περισσότερο από άλλες φορές, αφότου ο Πέσιτς αποφάσισε να τους κρατήσει όλους κλειδωμένους εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 30 λεπτών, για να τους μιλήσει -χωρίς οι αθλητές να θέλουν να ακούσουν όλα όσα είχε να πει ο προπονητής. Η πιο τρανταχτή απόδειξη του ότι συνέβη κάτι, ήταν το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου αρνήθηκε την ύπαρξη του όποιου συμβάντος, χωρίς να 'χει προηγηθεί σχετική ερώτηση.

Το να παρακολουθείς αγώνα της Μπαρτσελόνα στην τηλεόραση, έχει εξελιχθεί σε απίστευτο σόου τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά χάριν των όσων συμβαίνουν στα 'νεκρά' διαστήματα -αν εστιάσεις στις εκφράσεις των παικτών. Ένας από αυτός που δεν προσπαθεί να κρυφτεί είναι ο Μίροτιτς. Οι ερωτήσεις που κάνει, ο τρόπος που κοιτά τον προπονητή του και τα σχόλια που κάνει στα αυτιά συμπαικτών του, όταν δίνει οδηγίες ο Πέσιτς, είναι σκανδαλώδη. Δεν είναι ο μόνος. Αν σκότωναν τα βλέμματα, ο Πέσιτς δεν θα ήταν πια κόουτς της Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος ξέρει πως υπάρχει θέμα και ελοχεύει κίνδυνος, αλλά εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον προπονητή -τουλάχιστον προς το παρόν. Η σπίθα ωστόσο, υπάρχει και αν ανάψει φωτιά, θα καταστραφεί το οικοδόμημα των εκατομμυρίων που 'χει 'χτίσει' φέτος η 'Μπάρσα'".

Σε άρθρο που δημοσίευσε το ίδιο μέσο, στις 8/11 ενημερώνονταν οι αναγνώστες πως βάσει της L' Equipe η Μπαρτσελόνα έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ στη φετινή Euroleague και φτάνει στα 41.000.000 ευρώ. Στο Νο2 είναι η ΤΣΣΚΑ με 40.7 εκατομμύρια, με τη Ρεάλ να 'κλείνει' το ΤΟΡ3 με 40.000.000 ευρώ.

Δεν σου είπα όμως, για τον Μίροτιτς.

Η πρώτη καταγγελία της Marca που τον αφορούσε τον ήθελε "να επιχειρεί περισσότερες βολές, από αυτές που επιχειρούν παίκτες μιας ομάδας, συνολικά", μετά τις πρώτες αγωνιστικές της Liga Endesa. Σε δεύτερη ανάγνωση, η πραγματική καταγγελία ήταν εναντίον των διαιτητών που "φαίνεται να ευνοούν την Μπαρτσελόνα". Η δεύτερη καταγγελία τον ήθελε πρωταγωνιστή επανάστασης εναντίον του Πέσιτς. Τρίτη δεν ξέρω αν θα υπάρξει, πολλώ δε μετά την αντίδραση του Μαυροβούνιου, την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε "υπάρχουν πολλοί γ... άνθρωποι που δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός ότι παίζω στην Μπαρτσελόνα και δεν θα το ξεπεράσουν ποτέ. Δεν σκοπεύω να πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Είναι η ζωή τους και μπορούν να τη ζήσουν, όπως θέλουν. Καταλαβαίνω ότι πονούν, οπότε έχουν τους λόγους τους".

Συνέχισε με το "όσα έχουν γραφτεί με κάνουν να γελάω, γιατί στην ομάδα μας παίκτες, προπονητές, διοικητικοί και φαν είμαστε πολύ κοντά και πιο ενθουσιασμένοι από ποτέ" και μετά εστίασε στην πληροφορία που ήθελε τα αποδυτήρια της 'Μπάρσα' να είναι διαλυμένα και εκείνον εκ των ηγετών της δυσφορίας προς τον Πέσιτς. "Αν κρίνω από το πώς παίζουμε στην εκκίνηση της σεζόν, θα έλεγα πως η πορεία μας είναι θετική. Είμαστε όλοι όπου θέλουμε να βρισκόμαστε και παρά τους τραυματισμούς που είχαμε, έχουμε 'πάρει' τα 10 από τα 13 επίσημα παιχνίδια. Είμαστε στην πρώτη θέση της Euroleague και πολύ καλά στη Liga Endesa".

"Κυκλοφορούν πολλά για την ομάδα μας, από καλοπροαίρετους ανθρώπους, αλλά και από κακοπροαίρετους. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί και τι θέλουν: να διαλύσουν το σύνολο και τη δυναμική του".

"Λένε πράγματα για εμένα, για τις εκφράσεις μου, για τα νούμερα μου, για τα πάντα. Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, γιατί είναι η δουλειά τους. Η δική μας δουλειά είναι να τους αγνοούμε και να ελέγχουμε όσα περνούν από τα χέρια μας. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ημέρες που η ομάδα είναι κουρασμένη ή έχει κάποια επιπρόσθετα θέματα, φυσικής κατάστασης. Στο μπάσκετ αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού. Γενικά όμως, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι με την ατμόσφαιρα και το πώς εξελισσόμαστε, ως σύνολο. Τώρα έχουμε την απώλεια του Κλαβέρ, αλλά σε πρώτη φάση έχουμε ανταποκριθεί. Ελπίζω να συνεχίσουμε να το κάνουμε". Ο Κλαβέρ τέθηκε εκτός για ενάμιση μήνα, λόγω τραύματος στο πέλμα του αριστερού ποδιού, στο ματς με τη Φουενλαμπράδα.

'Πήρες μετάλλιο, αλλά είσαι σκατά'

Ομολογουμένως ο Πέσιτς δεν είναι ο πιο εύκολος προπονητής, για να συνεργαστεί κάποιος μαζί του. Ανέκαθεν ήταν απόλυτος, καυστικός, επιθετικός και αυταρχικός. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βαρκελώνη, όσο περνούν τα χρόνια, ανεβαίνει επίπεδα, όπως διατηρεί εκείνα των σκληρών και πολύωρων προπονήσεων. Αυτοί που έπαιζαν για εκείνον από πέρυσι, τον ξέρουν πολύ καλά -άρα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα 'μπαμ'. Οι νέοι είχαν τα θέματα τους στην αρχή -αλλά μετά κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται και δεν άφησαν τους σκληρούς τρόπους του Σέρβου να χαλάσουν αυτό που μπορεί να επιτύχει το σύνολο. Δεδομένα δεν έχει καλούς τρόπους και ποτέ δεν ήταν -οι καλοί τρόποι- κάτι που τον ενδιέφερε. Για αυτό και κανείς δεν εξεπλάγη, όταν στην πρώτη προπόνηση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, είπε στον Κλαβέρ 'πήρες μετάλλιο, αλλά είσαι σκατά'. Ανάλογα γλυκές (νοτ) κουβέντες, έχουν ακούσει κι άλλοι, σε αδυναμίες τους να εκτελέσουν αυτά που έχει ζητήσει ο προπονητής.

Προφανώς και οι παίκτες δεν απολαμβάνουν να δέχονται τα ξεσπάσματα του κόουτς, πολλές φορές χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, αλλά δεν έχει προκύψει -ακόμα- η αφορμή για να επαναστατήσουν ή να πουν το γλυκό 'ή εμείς ή αυτός'. Όσο νικούν, ξεκάθαρα δεν θα προκύψει αυτή η αφορμή. Επίσης αλήθεια είναι ότι μπερδεύει τα ονόματα των παικτών, καθημερινά και αδιάλειπτα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη άλλου θέματος, αλλά και κάτι που παραείναι προσωπικό και ευαίσθητο, για να ασχοληθούμε μαζί του περισσότερο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK