Η 'άλλη' Εφές τρομοκρατεί την Ευρωλίγκα

Η Εφές, που έχανε με 35 πόντους στη Μόσχα, νικούσε στην Κωνσταντινούπολη (τους Ρώσους) με 30. Από το 8-9 του 1ου γύρου, βρέθηκε στο 11-1 του 2ου μισού της σεζόν. Κι ο Εργκίν Αταμάν απειλεί τους αντιπάλους του, λέγοντας "δεν είμαστε απλά όπως πέρσι, αλλά ακόμα καλύτεροι"!

Η Εφές σκεπάζει τους αντιπάλους της και δεν σταματάει να σκοράρει. Όπως στη φωτογραφία, με τον Σίνγκλετον και τον Ντάνστον να μαρκάρουν τον Πρίντεζη, με τον Λάρκιν έτοιμο να ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό
Η Εφές σκεπάζει τους αντιπάλους της και δεν σταματάει να σκοράρει. Όπως στη φωτογραφία, με τον Σίνγκλετον και τον Ντάνστον να μαρκάρουν τον Πρίντεζη, με τον Λάρκιν έτοιμο να ξεχυθεί στον αιφνιδιασμό EUROKINISSI SPORTS

Στις 15 Δεκεμβρίου, πριν από 4 μήνες δηλαδή, η ΤΣΣΚΑ υποδεχόταν την Αναντολού Εφές και το ματς εξελισσόταν σε παράσταση για ένα ρόλο. Το ματς τελείωσε με διαφορά 35 πόντων υπέρ της ΤΣΣΚΑ (100-65), με την τουρκική ομάδα να θυμίζει καρυδότσουφλο στον ωκεανό. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Εργκίν Αταμάν μετά βίας άρθρωνε δυο κουβέντες, δίνοντας συγχαρητήρια στους αντιπάλους και φεύγοντας βαρύθυμος από την αίθουσα.

Η ομάδα του, η καλύτερη (με το εντυπωσιακό ρεκόρ 24-4) στην περσινή σεζόν της Ευρωλίγκας, που διακόπηκε και δεν τελείωσε ποτέ, έμοιαζε να δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο, με τον προπονητή της να δείχνει εξίσου ζαλισμένος. Η κορυφαία ομάδα της προηγούμενης σεζόν, στο τελείωμα του 1ου γύρου είχε αρνητικό ρεκόρ (8 νίκες-9 ήττες) και αγκομαχούσε, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 76.5π και δεχόμενη άλλους τόσους συν έναν (77.5).

Δικαιολογίες υπήρχαν, φυσικά. Ο Σέιν Λάρκιν δεν είχε ξεκινήσει με τους υπόλοιπους τη χρονιά, έχοντας έναν τραυματισμό (και επιμηκύνοντας την άδεια του όσο ήθελε, διαολίζοντας τον Αταμάν), καθώς επέστρεψε στην 6η αγωνιστική (30/10) εναντίον του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Υπήρξαν τραυματισμοί, κρούσματα Covid-19, η απογοήτευση από την περσινή χαμένη σεζόν όπου όλα έδειχναν ότι θα έπαιρναν περίπατο την Ευρωλίγκα. Η ευκαιρία έμοιαζε να είχε χαθεί. Η εικόνα στη Μόσχα ήταν αρκούντως απογοητευτική...

Με το ξεκίνημα του 2ου γύρου όμως, η Εφές έμοιαζε με μια... άλλη ομάδα. Ή μάλλον θύμιζε το περσινό τρένο, που δεν σταματούσε πουθενά. Από το 8-9, έκανε ένα εντυπωσιακό 11-1, καθώς έχασε μόνο από τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη. Η μεταστροφή ήταν συγκλονιστική, αφού:

✐ Μετατράπηκε σε μια ομάδα που πετούσε στο παρκέ, σημειώνοντας κατά μέσο όρο 91.4π (σχεδόν 15π επιπλέον σε σχέση με το 1ο μισό της σεζόν) και δεχόμενη μόλις 72.2 (-5.3). Καμιά σχέση με ό,τι βλέπαμε στις 17 πρώτες αγωνιστικές. Η επίδοσή της στην επίθεση τη φέρνει στη 2η θέση, πίσω από την ΤΣΣΚΑ

✎ Μετράει ένα σερί 8 νικών, παίζοντας καταπληκτικό μπάσκετ, αφού τα τελευταία 6 ματς τα κερδίζει με μέσο όρο +25.3π! Κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί, αφού έχουν επιστρέψει όλοι υγιείς και παίζουν με τους περσινούς αυτοματισμούς. Ακόμη κι η απουσία του Τίμπορ Πλάις καλύφθηκε, αφού ο Σερτάκ Σανλί κάνει τα παιχνίδια της ζωής του. Καθώς ο Γερμανός επανήλθε, όλα πάνε πρίμα για τον Αταμάν και τους παίκτες του

✍ Αφού νωρίτερα είχε ρίξει 32 πόντους στο κεφάλι της Φενέρμπαχτσε στο τουρκικό ντέρμπι, στις 4 Μαρτίου υποδέχθηκε την ΤΣΣΚΑ στην Κωνσταντινούπολη. Εκμεταλλευόμενη και τις απώλειες των Ρώσων, ήρθε μια εντυπωσιακή ρεβάνς για το -35 της Μόσχας. Η Εφές κυνήγησε μανιασμένα να πάρει το αίμα της πίσω. Στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου έφτασε τη διαφορά στο +33 (78-45), ενώ λίγο πριν το τέλος έφτασε πάλι εκεί (97-64), αλλά στο τέλος έμεινε με το +30 (100-70). Ο Αταμάν παραδεχόταν ότι "κυνηγήσαμε τη νίκη με 35 πόντους, γιατί στο ματς του 1ου γύρου είχαμε διαλυθεί στη Μόσχα. Είχαμε πολλά προβλήματα στην αρχή της χρονιάς, που τώρα ανήκουν στο παρελθόν. Εκτός των άλλων, θέλουμε να δείξουμε ότι όσο κι αν είναι το σκορ, δεν τα παρατάμε ποτέ". Εκτός των άλλων, ο Αταμάν είναι τύπος που δεν ξεχνάει ποτέ και ζει για τέτοιες "εκδικήσεις".

Η τωρινή Εφές παίζει, πλέον, με πατημένα τα γκάζια. Όχι μόνο θυμίζει την περσινή ομάδα, αλλά όπως λέει ο προπονητής της είναι ακόμη καλύτερη. Έχει δίκιο ο Αταμάν. Οι παίκτες του είναι σε δαιμονιώδη κατάσταση και διαλύουν όποιον βρίσκουν μπροστά τους. Κι είναι όλοι καλύτεροι. Τη Δευτέρα, παίζοντας σε εξ αναβολής αγώνα, έκαναν φύλλο και φτερό τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κάνοντας παρέλαση μέσα στο Τελ Αβίβ, αφού επικράτησαν με 90-66 (η πιο βαριά εντός έδρας ήττα της ισραηλινής ομάδας στην Ευρωλίγκα). Σούταραν με 53.8% τρίποντα, καθώς είχαν ούτε λίγο ούτε πολύ 14/26!

Στην πρες κόνφερανς, ο Αταμάν θυμήθηκε το ξεκίνημα της χρονιάς. "Να σας πω την αλήθεια, ήμουν απογοητευμένος. Δεν έβρισκα κίνητρο και μου έλειπε ο ενθουσιασμός. Είχαμε πολύ θυμό, ειδικά εγώ, από την περσινή χρονιά. Η Ευρωλίγκα δεν έκανε το παραμικρό για να σεβαστεί τον κόπο και τους αγώνες 8 μηνών. Όλες οι μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Champions League και το ΝΒΑ, ολοκληρώθηκαν και μόνο εμείς μείναμε παραπονεμένοι", σχολίασε, δείχνοντας τη δυσφορία του για τα περσινά συμβάντα.

"Αυτά μας δίνει ο Αταμάν"

O 55χρονος Τούρκος προπονητής, που το 2002 είχε κατακτήσει με τη Σιένα το Κύπελλο Σαπόρτα, δείχνει να διανύει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Πάντα εκρηκτικός, πάντα παρορμητικός, δηλώνει ενθουσιασμένος από τις εμφανίσεις των τελευταίων δυο μηνών και προειδοποιεί ότι η Εφές θα φτάσει φέτος στο στόχο της, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του τίτλου στο Final Four της Κολωνίας.

Τι προσφέρει στην ομάδα του ο Αταμάν; Την απάντηση έδωσε πρόσφατα ο κορυφαίος παίκτης της Εφές, ο Λάρκιν, που μπορεί να μην είναι ο περσινός... πυραυλοκίνητος γκαρντ (είχε 22.2π με 50.9%τρ.), όμως κάνει και φέτος τη δουλειά με υποδειγματική συνέπεια (14.9π με 40.8%τρ): "Είναι ο προπονητής με τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που συνάντησα στην καριέρα μου. Στην πρώτη σεζόν ήταν δύσκολα. Κάναμε διπλές προπονήσεις, ήταν πολύ απαιτητικός γιατί ήθελε να εμπεδώσουμε τις μεθόδους του. Μετά, έγινε λίγο πιο χαλαρός, μας έδωσε ελευθερία κινήσεων, δείχνει ότι εμπιστεύεται και εμάς και ολοκληρο το σταφ της ομάδα. Είναι διαφορετικός απ' όλους τους Ευρωπαίους κόουτς, οι οποίοι θέλουν να τα έχουν όλα υπό έλεγχο".

Ύστερα από το ματς με τη Μακάμπι, ο Αταμάν έδειχνε ενθουσιασμένος: "Αυτό ήταν το τέλειο μπάσκετ. Δεν ξέρω αν μπορούμε να παίξουμε καλύτερα. Γνωρίζω όμως ότι στόχος μας είναι οι νίκες σε όλα τα ματς που απομένουν, να τερματίσουμε πρώτοι και να πάμε για τον τίτλο".

Η Εφές δείχνει ανίκητη. Ο Λάρκιν με τον Βασίλιε Μίσιτς συνεχίζουν να βομβαρδίζουν από την περιφέρεια, με τον Ροντρίκ Μπομπουά να τους συμπληρώνει ιδανικά (ίσως ο καλύτερος 6ος παίκτης της διοργάνωσης), ο Κρούνο Σιμόν, ο Μπράιαντ Ντάνστον, ο Αντριάν Μόερμαν, ο Πλάις, ο Τζέιμς Άντερσον και οι υπόλοιποι είναι πιο ώριμοι από ποτέ. Στον 3ο χρόνο που βρίσκονται μαζί, η άλλοτε ουραγός ομάδα της Ευρωλίγκας (τη σεζόν 2017-2018, με ρεκόρ 7-23) μοιάζει έτοιμη να κατακτήσει την κορυφή.

Προς το παρόν, η Αναντολού θέλει να νικήσει και την Μπάγερν, αφού αν φτάσει στις 20 νίκες, ενδέχεται (με συνδυασμό αποτελεσμάτων) να εξασφαλίσει από τώρα την είσοδό της στα πλέι-οφ. Από τα 5 ματς που της απομένουν, τα 4 θα τα δώσει εκτός έδρας και στο "Σινάν Ερντέμ" θα υποδεχθεί μόνο τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Με τέτοια φόρα που έχει πάρει, είναι λίγο δύσκολο να την πτοήσει ακόμη και αυτό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK