Η Άλμπα ξέρει πού είναι η μπάλα και πού να τη δώσει

Φωτίζουμε τα δύο στοιχεία που κάνουν την Άλμπα επικίνδυνη ενόψει του αποψινού αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.

Η Άλμπα ξέρει πού είναι η μπάλα και πού να τη δώσει

Το καλοκαίρι του 2017 ο Γκαρσία Ρενέσες πήρε την απόφαση να δουλέψει για πρώτη φορά εκτός συνόρων, αναλαμβάνοντας τη γερμανική Άλμπα. Στις τέσσερις σεζόν του στο Βερολίνο κέρδισε δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο, κυρίως όμως άφησε ένα ξεκάθαρο σημάδι του σε όλο τον οργανισμό.

Στη μετα-Αΐτο εποχή η Άλμπα αναζητά την ταυτότητα της. Αν και ο Ίσραελ Γκονθάλεθ υπήρξε βοηθός του Ρενέσες, η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα απαιτεί χρόνο. Ιδίως στην Euroleague η πρωταθλήτρια της BBL τώρα αρχίζει να στροφάρει και να ρετουσάρει την εικόνα της. Οι πρόσφατες νίκες επί της Μακάμπι και της Μιλάνο εντός βελτίωσαν αυτομάτως τη θέση της στην κατάταξη (14η με 5-8) και την χάρισαν ψυχολογία πριν από μια σειρά αγώνων ως το τέλος του χρόνου που δεν της αφήνουν πολλά περιθώρια.

Το πρώτο εξ αυτών είναι με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, απόψε το βράδυ (21:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24). Είναι, φαινομενικά, το δεύτερο πιο βατό, αφού θ' ακολουθήσουν το ταξίδι στη Μαδρίτη (14/12), τα εντός έδρας ματς με ΤΣΣΚΑ (17/12), Μονακό (22/12) και η εξόρμηση στο Μιλάνο (29/12). Παρά το περυσινό -23 (92-69), στο ΟΑΚΑ οι Γερμανοί έχουν καλή παράδοση (2-2). Εφέτος δε κόντραραν όσο πήγαινε τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Άρα έχουν πατήματα να ελπίζουν σ' ένα αποτέλεσμα που θα τους ανεβάσει κι άλλο βαθμολογικά. Είναι πιο άνετοι από τους πράσινους και θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την πίεση στο αντίπαλο στρατόπεδο.

Κατοχές που ανανεώνονται και άριστη κυκλοφορία

Η πάντα ωφέλιμη επίσκεψη στη βάση δεδομένων του Instat Scout φανέρωσε τα δύο στοιχεία που η ελληνική ομάδα οφείλει να προσέξει προκειμένου, παράλληλα με τη δική της απόδοση, να αυξήσει τις πιθανότητες για μια τέταρτη νίκη στη διοργάνωση, κλείνοντας την ψαλίδα από τις ομάδες της ίδιας ταχύτητας.

Η Άλμπα παίζει λίγο πάνω από το μέσο όρο των κατοχών (80.7), αλλά τόσο αποτελεσματική επιθετικά δεν είναι, βρίσκοντας 0.93 πόντους ανά επίθεση που εκδηλώνει. Λογικό, αν δει κανείς τα συνολικά ποσοστά στα σουτ (44.6%) με 27.4/61.4 προσπάθειες σε κάθε παιχνίδι, με καλύτερη πλευρά πάντως την αριστερή, ιδίως δε τη γωνία. Οι σχεδόν 26 εξ αυτών (25.8) είναι πίσω από τη γραμμή των 6μ75, ως τέταρτη επίδοση στη διοργάνωση, χωρίς πάντως το 34% να την κατατάσσει ψηλότερα από την 11η θέση.

Το βασικό όπλο της, αυτό που της επιτρέπει να κερδίζει ευκαιρίες, είναι η δύναμη στο επιθετικό ριμπάουντ. Σ' αυτόν τον τομέα υπερτερεί όλων των άλλων ομάδων με 11.2. Μόνος του μάλιστα ο παμπόνηρος Λουκ Σίκμα μαζεύει τα 2.5 εξ αυτών, φροντίζοντας να 'ναι μονίμως στην κατάλληλη θέση!

Την Άλμπα τη χαρακτηρίζει επίσης η πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας. Την ώρα που ο μέσος όρος ασίστ στην Euroleague είναι στις 16.6, η επίδοση της ομάδας του Γκονθάλεθ σε καθένα από τα παιχνίδια της αγγίζει τις 18, πάνω από τη Μιλάνο, την Εφές ή την ΤΣΣΚΑ που ξέρουμε τους γκαρντ που διαθέτουν. Σίγουρα το κλάσμα με τα λάθη επηρεάζει το συνολικό παιχνίδι της, αφού τα 13.3 είναι αρκετά, αλλά το 1.28 είναι πολύ καλύτερο του 1.08 που έχει ο Παναθηναϊκός.

Συμπερασματικά, αποτελεί καταλυτική προϋπόθεση για την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ, αφού πρώτα έχει πάσα την κυκλοφορία των φιλοξενούμενων. Ειδάλλως θα πιεστεί πολύ περισσότερο απ' όσο αντέχει, δεδομένου ότι χωρίς τον Νεμάνια Νέντοβιτς κι ενδεχομένως τον Ιωάννη Παπαπέτρου οι λύσεις στην επίθεση μειώνονται. Εκτός κι αν ο Ντάριλ Μέικον επιστρέψει στις διαστημικές εμφανίσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK