Η αμοιβή του Τζόρνταν στη 'Last Dance' σεζόν τρομάζει μέχρι σήμερα

Στις 19 Απριλίου, το Netflix θα προβάλλει το 'The Last Dance', μια σειρά-ντοκιμαντέρ 10 επεισοδίων για την τελευταία σεζόν και το τελευταίο πρωτάθλημα του Μάικλ Τζόρνταν με τους Σικάγο Μπουλς. Επιχειρούμε να καταγράψουμε κάποιες ενδιαφέρουσες θεματικές εκείνης της εποχής, που θα θέλαμε να δούμε σε αυτό το ντοκιμαντέρ.

Ο Μάικλ Τζόρνταν σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την έναρξη του τουρνουά McDonalds (Οκτώβριος 1997)
Ο Μάικλ Τζόρνταν σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν από την έναρξη του τουρνουά McDonalds (Οκτώβριος 1997) AP IMAGES

O Μάικλ Τζόρνταν σήμερα είναι αισίως 57 ετών και έχει αποχαιρετήσει οριστικά το μπάσκετ από το 2003, όταν και μας χάρισε κάποιες τελευταίες στιγμές showtime με τη φανέλα των Ουάσιγκτον Γουίζαρντς. Αν και τυπικά αυτή ήταν η τελευταία ομάδα του, ο πραγματικός αποχαιρετισμός του στο μπάσκετ, ο αποχαιρετισμός του στο μπάσκετ πρωταθλητισμού και ταυτόχρονα το κλείσιμο της δυναστείας μιας θρυλικής ομάδας, έγινε το καλοκαίρι του 1998, με την κατάκτηση του 6ου και τελευταίου πρωταθλήματος των Σικάγο Μπουλς μέχρι σήμερα.

Το Netflix, σε συνεργασία με το ESPN, θα προβάλει στις 19 Απριλίου ένα απολαυστικό 10ωρο πρόγραμμα για να 'θεραπεύσει' κάπως το μπασκετικό κενό των ημερών αυτών. Μια σειρά/ντοκιμαντέρ/χρονογράφημα ολόκληρης της 'Last Dance' σεζόν του Τζόρνταν! Ήδη, οι 18+1 ημέρες για την πρεμιέρα της σειράς μοιάζουν πολλές, γι' αυτό επιχειρήσαμε να 'μαντέψουμε' κάποιες από τις θεματικές που ενδεχομένως θα εξερευνήσει. Τις καταγράφουμε παρακάτω.

Πιθανότητα: Αρκετά μικρή

Ενδεχομένως να βγει κάποιο σύντομο ανέκδοτο ή κάποιο στιγμιότυπο υπέρμετρου θαυμασμού από τους Ευρωπαίους φαν του Τζόρνταν. Άραγε θα μάθουμε ποτέ τη γνώμη του MJ για τα σκληρά μαρκαρίσματα που του χάρισε ο Μίλαν Τόμιτς;

  • H κακή σχέση του general manager Τζέρι Κράουζε με τον προπονητή Φιλ Τζάκσον

Πιθανότητα: Κοντά στο 30%

Πριν από την έναρξη της σεζόν 1997-1998, ο Κράουζε είχε αποκαλύψει στον δημοσιογράφο Φιλ Τελάντερ, ότι "αυτή θα είναι η τελευταία σεζόν του Τζάκσον. Στη συνέχεια, θα αναλάβει την ομάδα ο Τιμ Φλόιντ του Iowa State". Αυτή η απόφαση του Κράουζε θρυλείται πως ήταν το 'ντόμινο' που έφερε την έξοδο του Τζόρνταν από την ομάδα, όπως και πολλών ακόμα σημαντικών παικτών αυτής. Ο Κράουζε όμως δεν ζει πια. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν το 'Last Dance' θα σεβαστεί αυτήν τη συνθήκη ή θα μπει με φόρα στη διαδικασία να ονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις που έκαναν ανέκδοτο τους Μπουλς.

  • Η αμοιβή του Τζόρνταν για τη σεζόν 1997-1998

Πιθανότητα: Τουλάχιστον 50%

Ας εξηγήσουμε τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη σεζόν. Το salary cap των Μπουλς και κάθε άλλης ομάδας του NBA εκείνη τη σεζόν, ήταν 26.900.000 δολάρια. Το συμβόλαιο του Τζόρνταν για τη σεζόν 1997-1998, προέβλεπε να εισπράξει 33.100.00 δολάρια. Πρακτικά, μπορούμε να πούμε πώς ο MJ κόστιζε όσο μια ολόκληρη ομάδα παικτών και λίγο παραπάνω. Αυτό συνέβαινε διότι είχε υπογράψει συμβόλαιο ως 'Qualified Veteran Free Agent'. Ο όρος αυτός, που αργότερα μετονομάστηκε σε 'Larry Bird Exception' από το όνομα του θρύλου των Μπόστον Σέλτικς, επέτρεπε σε μια ομάδα να προβεί σε ανανέωση συμβολαίου με τον star player της, με αμοιβές που ξεπερνούσαν το 'ταβάνι' του salary cap. Απαραίτητος όρος για να συμπεριληφθεί ένας παίκτης στο 'Bird Exception' ήταν το να έχει αγωνιστεί τουλάχιστον 3 σεζόν αδιάκοπα στην ομάδα με την οποία επρόκειτο να υπογράψει το νέο συμβόλαιο.

Τελικά, η σεζόν του lockout που ακολούθησε (1998-1999), έφερε περιορισμούς στις ανώτατες αμοιβές των παικτών, βάζοντας όριο ακόμα και στο 'Bird Exception', που έδινε τη δυνατότητα στους προέδρους των ομάδων να 'αγοράζουν' την αφοσίωση του star παίκτη τους.

Άραγε, αν ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ έπαιζαν με τους οικονομικούς κανόνες της εποχής Τζόρνταν, θα αφοσιώνονταν για 10+ χρόνια στους Κλίβελαντ Καβαλίερς και στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ αντίστοιχα; Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς του 90s NBA είναι μια θεματική που αξίζει να εξεταστεί από το 'Last Dance'.

  • Ο θάνατος του πατέρα του Τζόρνταν, η εξάρτηση από τον τζόγο, το 'διάλειμμα' του μπέιζμπολ

Πιθανότητα: 30%

Η σκοτεινή πλευρά ενός αθλητή που παραμένει μέχρι και σήμερα ινφλουένσερ παγκόσμιας εμβέλειας είναι κάτι που δύσκολα αγγίζεται. Προσδοκούμε μερικές ατάκες/πλάνα με ξεφτισμένα χρώματα από τη μέτρια αγωνιστική δράση του Τζόρνταν με το μπαστούνι του μπέιζμπολ στα χέρια. Προσδοκούμε σίγουρα ένα ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο στο καλύτερο σουτ της σύγχρονης ιστορίας του NBA.


News 24/7

24MEDIA NETWORK