Η άμυνα του Ερυθρού Αστέρα στρίμωξε τον Ομπράντοβιτς

Η Παρτιζάν πνίγηκε στη λυσσαμένη άμυνα του Ερυθρού Αστέρα, ο Λούκα Μίτροβιτς σήκωσε το Πιονίρ στο πόδι και ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε την ευθύνη. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο Βελιγράδι που είχε μόνο κόκκινο και άσπρο.

O Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχαιρέτησε τη Φενέρ
O Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχαιρέτησε τη Φενέρ EUROKINISSI SPORTS

Το πρώτο αιώνιο ντέρμπι του Βελιγραδίου βρήκε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στριμωγμένο. Ο Ερυθρός Αστέρας του Ντέγιαν Ράντονιτς νίκησε εύκολα την Παρτιζάν που μετά το Eurocup γνώρισε και την πρώτη της ήττα στην ABA League. Οι δυο ομάδες ισοβαθμούν με 7-1 στην κορυφή της βαθμολογίας, καθώς ο Αστέρας είχε χάσει στην τρίτη αγωνιστική από την Ιγκοκέα. Στο Βελιγράδι που παραληρεί ακόμα για την απευθείας πρόκριση της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ του Κατάρ, το πρώτο μπασκετικό ντέρμπι της χρονιάς είχε ερυθρόλευκο χρώμα.

Το ματς είχε και ένταση, καθώς οι οπαδοί του γηπεδούχου Ερυθρού Αστέρα υποδέχθηκαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποκαλώντας τον ρυθμικά Τούρκο (χρειάστηκε η παρέμβαση του κόουτς Ράντονιτς για να σταματήσει η εξέδρα) ενώ οι διαιτητές το διέκοψαν για λίγο, στο πρώτο λεπτό, όταν μετά το τρίποντο του Μίτροβιτς και το 5-0 των "ερυθρολεύκων" το παρκέ γέμισε από... χαρτάκια.

Ήταν όμως και μια μοναδική παράσταση του Αστέρα, που κυριάρχησε από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο σέρβικος Τύπος έγραψε για την τρομερή άμυνα της Crvena Zvezda στην οποία η Παρτιζάν δεν είχε καμιά απάντηση. Ο Ομπράντοβιτς παραδέχθηκε την ανωτερότητα των αντιπάλων, μετά το ματς λέγοντας ότι "ήταν καλύτεροι και στα σαράντα λεπτά του ματς", αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα.

"Είμαι πανευτυχής που έχω γυρίσει στο σέρβικο μπάσκετ. Είχα πολύ μεγάλο κίνητρο γι αυτό το ματς, ήθελα να βοηθήσω όσο μπορούσα περισσότερο την ομάδα μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Ξεκινήσαμε καλά, είχαμε αρκετές έξτρα πάσες, ήμασταν όμως και πολύ άστοχοι. Είχαμε πολύ κακή εκτέλεση" σχολίασε ο Ζοτς, βλέποντας και την στατιστική να γράφει 4/21 τρίποντα για την ομάδα του.

Στον αντίποδα, ο Αστέρας που είχε για πρώτη φορά και τον Στέφαν Μάρκοβιτς διαθέσιμο (ενσωματώθηκε πριν από λίγες μέρες στο ρόστερ του Ράντονιτς) ήταν κι αυτός άστοχος (6/26 τρίποντα), είχε όμως τεράστια ενέργεια στην άμυνα και τον Λούκα Μίτροβιτς σε καταπληκτικό βράδυ. ) Ο 28χρονος φόργουορντ που κάνει φέτος μια σπουδαία σεζόν, ήταν ο κορυφαίος του Αστέρα, σημειώνοντας 16π με 7/10 δίποντα, έχοντας ακόμη 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ, η μία εκ των οποίων ήταν αυτή που σήκωσε το "Παϊονίρ" στο πόδι, όταν ο Γουόλτερς έκανε το σκορ 40-23

Ο Νίκολα Κάλινιτς ήταν επίσης καθοριστικός με 14π, 3ρ και 5 ασίστ, όπως κάνει φέτος σε όλα τα ματς του Αστέρα. Παίζει με την εμπειρία που απέκτησε παίζοντας στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία πριν από το τζάμπολ. Ο Όγκνιεν Ντόμπριτς είχε 15π (με 3/9τρ) και 6ρ, ο Νέιτ Γουόλτερς έπαιξε ένα ακόμη γεμάτο ματς (9π, 5ρ, 5ασ) και ο Όστιν Χόλινς δεν έκρυβε μετά το ματς τον θαυμασμό του για τον κόσμο της ομάδας του.

"Είχα ακούσει πολλά για την ατμόσφαιρα των ντέρμπι στη Σερβία. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο φανταστική. Οι οπαδοί του Αστέρα είναι τρομεροί" είπε ο Αμερικανός, με την ομάδα στο τέλος να αποθεώνεται από την εξέδρα που πανηγύρισε δεόντως τη μεγάλη νίκη. Η παράδοση που θέλει την Zvezda να κερδίζει τα τελευταία χρόνια τους Παρτιζάνους συνεχίστηκε. Με εντυπωσιακό τρόπο, αφού οι παίκτες του Ράντονιτς δεν άφησαν τους αντιπάλους τους να πάρουν ανάσα.

Είναι χαρκακτηριστικό ότι το πρώτο καλάθι της Παρτιζάν σημειώθηκε 5:52 πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου από τον Πάντερ, ενώ στο πρώτο δεκάλεπτο οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν μόλις 8π (ο Αστέρας 12) αντιμετωπίζοντας τεράστια προβλήματα στη δυναμική άμυνα του Ερ.Αστέρα. Οι "ερυθρόλευκοι" του Βελιγραδίου, άλλωστε, παίζουν την πιο σκληρή άμυνα σε όλη την Euroleague, δεχόμενοι κατά μέσο όρο 67.2 πόντους σε κάθε παιχνίδι τους.

Η Παρτιζάν με εξαίρεση τον Σμάγκαλιτς (15π) και τον Μουρ (14π) ξέμεινε από λύσεις με το ντέρμπι να εξελίσσεται σε μονόλογο, κόκκινο και άσπρο.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αρκέστηκε σε ένα πολύ σύντομο σχόλιο μετά τον αγώνα: "Ήμασταν πολύ καλύτεροι και αξίζαμε αυτή τη μεγάλη νίκη" είπε ο προπονητής του Αστέρα, που πήρε το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς, αλλά ήδη σκεφτόταν την διαβολοβδομάδα που έρχεται για την ομάδα του και θα η οποία θα την βρει στην Ισπανία. Πρώτα στη Βιτόρια για να παίξει με την Μπασκόνια και ύστερα στη Μαδρίτη για να αντιμετωπίσει τη Ρεάλ: "Θα χρειαστεί να παίξουμε ακόμη καλύτερα" είπε ο Μίτροβιτς.

Ο Ομπράντοβιτς υπερ της ομάδας του

Οι δυο ήττες, μία στην Ευρώπη (από την Ανδόρρα) και μία στην Αδριατική Λίγκα, προσγείωσαν λίγο ανώμαλα την Παρτιζάν, με τον Ομπράντοβιτς να αποφεύγει την γκρίνια και την καταστραφολογία: "Δεν βλέπω λόγο να μην είμαι ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα απόδοση της ομάδας. Είμαστε στο 3-1 στο Eurocup και στο 7-1 στην ABA League. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Οι νέοι κάνουν λάθη, το ξέρουμε. Θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να τα διορθώσουμε".

Μπορεί να περίμενε διαφορετική εξέλιξη στο πρώτο του ντέρμπι μετά από 30 χρόνια (από το 1992 και μετά, ο Ομπράντοβιτς έφυγε από το Βελιγράδι για να εργαστεί στο εξωτερικό) ο Ομπράντοβιτς, όμως, γνωρίζει πολύ καλά πόσο δρόμο έχει ακόμα να διανύσει η ομάδα του, για να φτάσει στα επίπεδα που έχουν οριοθετηθεί μόνο και μόνο με την άφιξή του στην ιστορική ομάδα.

Η Παρτιζάν μπορεί να ξόδεψε αρκετά χρήματα, να έχει τον κορυφαίο προπονητή, δίδυμο ξένων από την Ευρωλίγκα, θα φάει πολλά ψωμιά ωστόσο για να γίνει φαβορί. Και ο πρώτος που το ξέρει είναι ο ίδιος ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς!

News 24/7

24MEDIA NETWORK