Η Ανατολή απειλεί ξεκάθαρα πια τις ευκολίες του Αντετοκούνμπο

Οι ανταγωνιστές των Μιλγουόκι Μπακς για την πρωτιά στην Ανατολική Περιφέρεια του ΝΒΑ αυξήθηκαν και η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μονάχα την ένταξη του Ράσελ Ουέστμπρουκ στους Ουίζαρντς.

Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο προβλέπεται πως θα έχουν πολλούς περισσότερους ανταγωνιστές στη νέα χρονιά
Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο προβλέπεται πως θα έχουν πολλούς περισσότερους ανταγωνιστές στη νέα χρονιά AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Αν σιγόκαιγε, ζωντανή ακόμη, η αμφιβολία για το ενδεχόμενο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να μην υπογράψει (ως τις 21/12) τη super max συμφωνία με τους Μιλγουόκι Μπακς, μάλλον διαλύθηκε προσφάτως. Η απάντηση του του 'Greek Freak' στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στην Cosmote TV αναίρεσαν κάθε άλλη εκδοχή, καθώς "αν ερχόταν ο ΛεΜπρόν, ο Ντουράντ, ο Ντέιβις στο Μιλγουόκι, θα ήμουν καλά". Έγινε ξεκάθαρο, δηλαδή, ότι προτιμά να συνεργαστεί με οποιονδήποτε άλλον αστέρα της εποχής στα 'ελάφια' παρά να βγει στη γύρα και να ψάξει αλλού τον τίτλο του πρωταθλητή. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της ζωής του και σίγουρα όχι πριν από το φινάλε της επόμενης σεζόν του ΝΒΑ, χαρίζοντας στο front office του οργανισμού το χρόνο να θωρακίσει την επένδυσή του και να τον πείσει ότι αξίζει να προσπαθεί για το δαχτυλίδι ως ένας franchise player.

Πρόκειται, άλλωστε, για τον δις κάτοχο του βραβείου του MVP όσο κι αν αμφισβητείται.

Το ζητούμενο πλέον αφορά το τι οι Μπακς είναι ικανοί να καταφέρουν σε μια Ανατολή που φαντάζει εξόχως ανταγωνιστική και καθόλου προβλέψιμη ή πληκτική. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έγινε, ξημερώματα Πέμπτης, ο νέος ηγέτης των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς. Στο χρόνο επάνω ο 'Brodie' κατάλαβε ότι η σχέση του με τους Χιούστον Ρόκετς ήταν αδιέξοδη και ζήτησε ανταλλαγή, ασχέτως της κατάληξης που θα 'χε το αντίστοιχο αίτημα του Τζέιμς Χάρντεν, με αποτέλεσμα ύστερα από διάφορα σενάρια (για Νικς ή Καβαλίερς) να καταλήξει στην ομάδα της πρωτεύουσας και στην αγκαλιά του Σκοτ Μπρουκς. Αντί αυτού οι Τεξανοί έλαβαν ως αντάλλαγμα Τζον Ουόλ (με ανάλογα βαρύ συμβόλαιο) κι ένα μελλοντικό draft pick του πρώτου γύρου, με συγκεκριμένες πάντως δικλείδες. Blockbuster το περιέγραψαν το trade.

Λογικό είναι στα (ανανεωμένα) power rankings για τη σεζόν που θ' αρχίσει το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη οι 'μάγοι' της πρωτεύουσας ν' ανέβουν επίπεδο και να πλασαριστούν μεταξύ των ομάδων που θα διεκδικήσουν την καλύτερη δυνατή θέση στην πρώτη 8άδα της Ανατολής. Ως βασικοί ανταγωνιστές των Μπακς που τις προηγούμενες δύο χρονιές κατείχαν το κορυφαίο ρεκόρ της λίγκας με 60 και 56 νίκες. Μάλιστα οι Ουίζαρντς δεν είναι η μόνη ομάδα της Περιφέρειας που ενισχύθηκε το διάστημα που μεσολάβησαν από τη βραδιά του draft και το άνοιγμα της free agency. Πάμε να δούμε πώς έχει η κατάσταση:

Οι Μπρούκλιν Νετς δεν επαναπαύτηκαν στην περίφημη συνύπαρξη των Ντουράντ-Ίρβινγκ που θα γίνει πραγματικότητα με καθυστέρηση μιας σεζόν, αλλά εγγυάται ένα μεγάλο ποσοστό της επιτυχίας τους. Φρόντισαν να βάλουν επιπλέον μέγεθος στο ρόστερ, καθώς ο Τζεφ Γκριν είναι μια πολύτιμη προσθήκη για κάθε περίσταση. Στην περίπτωση δε που ο Τζέιμς Χάρντεν καταφέρει ν' απεγκλωβιστεί από τους Ρόκετς και να ψάξει για σπίτι στη Νέα Υόρκη είναι δεδομένο πως ο πρωτάρης Στιβ Νας θα 'ναι ο πιο ευτυχισμένος προπονητής στο ΝΒΑ. Όχι πως τώρα δεν είναι κι ας μην ήρθε ο Τζριου Χολιντέι.

Οι Μαϊάμι Χιτ είναι οι φιναλίστ του πρωταθλήματος και δεν αγνοούνται σε καμία περίπτωση από την ώρα που δεν έχασαν κάποιον από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας τους (Ντράγκιτς, Αντεμπάγιο). Ιδίως δε όταν η άμυνά τους έχει αποδειχθεί ο κρυπτονίτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Τζίμι Μπάτλερ είναι στο φυσικό περιβάλλον του, νιώθοντας ο ηγέτης που πάντα ήθελε να είναι, και οι υπόλοιποι των συμπληρώνουν αρμονικά σε άμυνα και επίθεση. Αν μάλιστα τύχει κάποια νέα ευκαιρία, ο Πατ Ράιλι είναι βέβαιο πως δεν θα την αφήσει ανεκμετάλλευτη για να δώσει έξτρα όπλα στα χέρια του Έρικ Σπόελστρα. Όπως συνέβη δηλαδή με τον Έιβρι Μπράντλεϊ ή τον Μόρις Χάρκλες.

Οι Μπόστον Σέλτικς έχασαν μεν τον Γκόρντον Χέιγουορντ, αλλά την ίδια ώρα με το sign and trade που μεσολάβησε εξασφάλισαν τη δυνατότητα να έχουν διαθέσιμο ένα ποσό της τάξεως των 28.5 εκατ. ετησίως προκειμένου να κινηθούν ανάλογα στην αγορά και να ψάξουν το ιδανικότερο συμπλήρωμα για τον Τζέισον Τέιτουμ (που πήρε το max συμβόλαιο). Ο πανούργος Ντάνι Έιντζ και ο Μπραντ Στίβενς διασφαλίζουν πως οι 'Κέλτες' θα παραμείνουν ένα σύνολο με συνοχή, φρεσκάδα και πνεύμα νικητή, στοιχεία απαραίτητα για όσες ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό. Με στόχο τους τελικούς.

Οι Φιλαντέλφια Σίξερς προχωρούν σε ολικό λίφτινγκ του προφίλ τους και από μια σκληρή ομάδα θέλουν να γίνουν μια φύσει επιθετική. Δεδομένου ότι την προεδρία (και μαζί τον στρατηγικό σχεδιασμό) ανέλαβε ο καινοτόμος Ντάριλ Μόρεϊ, η μετάβαση στη εποχή του πρωτοποριακού έως επαναστατικού Moreyball δεν ήταν διαπραγματεύσιμη. Συνδυαστικά με την πρόσληψη του Ντοκ Ρίβερς ως επικεφαλής του τεχνικού επιτελείου, αντί του Μπρετ Μπαάουν, το Process επαναπροσδιορίζεται και το δίδυμο των Σίμονς-Εμπίντ περιτριγυρίζεται από σπουδαίους σουτέρ (Σεθ Κάρι, Ντάνι Γκριν, Ράιαν Μπρόκχαφ) που θ' ανοίγουν το γήπεδο. Παράλληλα η παρουσία του Ντουάιτ Χάουαρντ στη ρακέτα (αντί του Αλ Χόρφορντ που τον ξεφορτώθηκαν) θα ελευθερώσει τον Καμερουνέζο από τα αμυντικά καθήκοντά του και θα επιτρέψει ελευθερία κινήσεων στην άλλη πλευρά του παρκέ προκειμένου ν' ανεβάσει τα νούμερα της παραγωγικότητάς του.

Οι Ατλάντα Χοκς είναι το νέο trend της λίγκας. Ομάδα που πέρυσι κατέκτησε μόλις 20 νίκες σε 67 αγώνες προ 'Φούσκας', αλλά πλέον φαντάζει ισάξια διεκδικήτρια της εισόδου στα playoffs χάρη στα καίρια 'χτυπήματα' του Τράβις Σλενκ. Αυτού που είχε χαρίσει στους Μάβερικς τον Λούκα Ντόντσιτς θέλοντας να προβλέψει το μέλλον, αλλά εφέτος είχε λεφτά για ξόδεμα. Διότι ο Τράι Γιανγκ δεν θα 'ναι τόσο μόνος, ούτε θα χρειάζεται να ψάχνει τις βοήθειες στον... Βινς Κάρτερ που σταμάτησε. Το ρόστερ αναβαθμίστηκε, μια και οι Ρέιτζον Ρόντο, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και Ντανίλο Γκαλινάρι επιτρέπουν τη δημιουργία μιας φύσει επιθετικής ομάδας που, παρέα με τον Τζον Κόλινς, θα κυνηγά να σκοράρει περισσότερους από τους 111.8 πόντους (17η επίδοση σε 30 ομάδες). Η προσθήκη δε του Ονιέκα Οκόνγκουου από το Σάουθερν Καλιφόρνια (πιθανόν ο καλύτερος ψηλός του draft) και του Κρις Νταν προσφέρει την αμυντική ασφάλεια που είχαν ανάγκη.

Οι Ουάσινγκτον Ουίζαρντς δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν τον Τζον Ουόλ. Καλώς τον ευχαρίστησαν για όσα έχει δώσει στον οργανισμό, αλλά αφού είχαν τη δυνατότητα να πάρουν τον υγιή Ράσελ Ουέστμπρουκ αντί ενός παίκτη που δεν έχει αγωνιστεί την τελευταία διετία, θα 'ταν αφελές να μην δοκιμάσουν την τύχη τους. Χωρίς μάλιστα να φορτώσουν το salary cap με συμβόλαιο μεγαλύτερο του υπάρχοντος. Ως γνωστόν θέλουν να χτίσουν το franchise γύρω από τον Μπράντλι Μπιλ, αλλά παίκτη που τελειώνει τις σεζόν του με triple double δεν τον προσπερνάς. Πρόλαβαν επίσης ν' αρπάξουν τον Αβντίγια για να πλαισιώσει σε ζωηράδα και νιάτα τον Χατσιμούρα, ανανέωσαν το... τρίποντο του Μπέρτανς και καπάρωσαν τον Ρόμπιν Λόπεζ για την άμυνα. Παρέα με Ραούλ Νέτο και Άντονι Γκιλ. Τι άλλο να κάνουν;

Οι Σάρλοτ Χόρνετς δεν βρήκαν έναν, αλλά δύο παίκτες με το άστρο του ηγέτη. Προφανώς ο Λαμέλο Μπολ θα κουβαλά μαζί του τον πατέρα του, ενώ ο Γκόρντον Χέιγουορντ συνήθισε τα χρόνια της Βοστόνης να ζει στη σκιά άλλων παικτών, ωστόσο ουδέν κακό αμιγές καλού για την ομάδα του Τζέιμς Μπόρεγκο, ο οποίος τώρα είναι που θα πείσει αν αξίζει να πληρώνεται από τον Μάικλ Τζόρνταν για τη θέση του χεντ κόουτς.

Οι Τορόντο Ράπτορς δεν είναι οι πρωταθλητές του 2019, αλλά ποιος τους ξεγράφει, όταν από πίσω υπάρχει ο δαιμόνιος Ουτζίρι και μπροστά ο Νικ Νερς; Ομολογουμένως ο Μπέινς δεν είναι αξίας ανάλογης του Μαρκ Γκασόλ ή του Σερζ Ιμπάκα, που άφησαν τη βαρυχειμωνιά του Καναδά για το κοσμοπολίτικο Λος Άντζελες. Ωστόσο η κομβική ανανέωση του Φρεντ ΒανΒλιτ και η δουλειά στην εξέλιξη των Σιακάμ και Ανουνόμπι θα τους βοηθήσουν σίγουρα να κυνηγήσουν 40-45 νίκες στη σεζόν και να διατηρηθούν στο level τους.

Οι Ιντιάνα Πέισερς πέτυχαν πέρυσι 45 νίκες και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι οφ χωρίς να υπολογίζουν στον Βίκτορ Ολαντίπο. Μαζί του ο πήχης ανεβαίνει αυτομάτως. Αρκεί να 'ναι τυχερός και πάνω απ' όλα γερός. Ή να μην διαψεύσει τον ίδιο εαυτό του ζητώντας όντως ανταλλαγή. Για την τώρα παραμένουν μια σταθερή αξία.

Συνυπολογίζοντας πως οι Νικς δεν θα 'ναι η ομάδα που ήξερες, oi Πίστονς και Μπουλς στηρίζονται σε καλά προπονητικά σταφ και οι Καβαλίερς θα κάνουν βήματα προόδου, λέτε να 'ναι αυτή η δυναμική που απέκτησε εσχάτως η Ανατολική Περιφέρεια η αφορμή για να δούμε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς; Ερώτημα θέτουμε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK