NBA Playoffs: Η Ανατολή είναι αυτή που 'καίγεται' φέτος

Ο νικητής της Ευρωλίγκας παίρνει όλη τη χρονιά όσα ο πρωταθλητής του ΝΒΑ, με το που φορέσει δαχτυλίδι. Προφανώς και τα χρήματα δεν είναι το κίνητρο για να μπουν στα playoffs οι ομάδες του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη. Ποιοι όμως, θα συναντηθούν εκεί;

NBA Playoffs: Η Ανατολή είναι αυτή που 'καίγεται' φέτος
ΝΒΑ.COM

Η Ευρωλίγκα πληρώνει για τις νίκες, την πρόκριση στα playoffs, αυτήν στο Final Four και μετά διαφορετικά ποσά στους φιναλίστ, ανάλογα με το πού έχουν τερματίσει. Για να κάνουμε μια μεγάλη ιστορία, μικρή η πρωταθλήτρια 'βγάζει' από όλη αυτήν τη διαδικασία ποσό που μπορεί να φτάσει στα 3.5 εκατομμύρια δολάρια. Τόσα (περίπου) παίρνει και η πρωταθλήτρια του ΝΒΑ, μόλις φορέσει το δαχτυλίδι!

Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τα φετινά νούμερα. Βάσει του τι έγινε πέρυσι και δεδομένου ότι ουδέποτε έχει γίνει μείωση, ας υποθέσουμε ότι το σύνολο θα είναι πάλι στα 20.000.000 δολάρια.

Το ΝΒΑ θα δώσει στους κορυφαίους 3.320.527 δολάρια, για να τα μοιράσει στους παίκτες της. Για να μην κάνεις τζάμπα υπολογισμούς, έκαστος θα πάρει από 221.268 δολ., με κάθε παιχνίδι της postseason (από την αρχή έως αυτό που δίνει δαχτυλίδι είναι 20) να 'αξίζει' από 11.000 δολ.

Κάθε ένας οργανισμός εξ όσων πατήσουν το πόδι τους στην επόμενη φάση της σεζόν θα λάβει από τη λίγκα τουλάχιστον από 298.485 δολαρίων, για να το μοιράσει σε παίκτες και staff. Υπάρχει κλίμακα.

Σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα χρήματα για τον οργανισμό που τελειώνει την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ (576.843 δολ.), το Νο1 κάθε περιφέρειας (504.737 δολ. έκαστος) κλπ, κλπ.

Προφανώς και οι οργανισμοί του ΝΒΑ δεν περιμένουν αυτά τα χρήματα για να σωθούν. Οπότε ας δούμε γενικά, σε τι φάση είναι η ιστορία με τις θέσεις για τα playoffs.

NBA Playoffs: Η Ανατολή είναι αυτή που 'καίγεται' φέτος

Η Ανατολή μπορεί να μην κατάφερε να κερδίσει -και φέτος- τον τίτλο της πιο 'δυνατής' περιφέρειας, παρ' όλα αυτά έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σασπένς γύρω από το ποιες ομάδες θα 'καπαρώσουν' τις τρεις εναπομείνασες θέσεις για τα playoffs. Τις διεκδικούν πέντε. Έχουν προκριθεί οι εξής:

> Μπακς 56-19 (πιθανότερος αντίπαλος: Μάτζικ)

> Ράπτορς 52-23 (πιθανότερος αντίπαλος: Πίστονς)

> Σίξερς 47-27 (πιθανότερος αντίπαλος: Νετς)

> Πέισερς 45-30 (πιθανότερος αντίπαλος: Σέλτικς) και

> Σέλτικς 44-31.

Στον αγώνα για να μην 'βγουν' σε διακοπές σε 16 ημέρες μετέχουν οι 6. Νετς (38-37), 7. Πίστονς (37-37), 8. Μάτζικ (37-38), 9. Χιτ (36-38) και 10. Χόρνετς (35-39).

To Oρλάντο ζει το μεγαλύτερο σερί νικών της τελευταίας οκταετίας (έχει 6-0) και διεκδικεί την πρώτη παρουσία στην postseason, έπειτα από το 2012. Το Μπρούκλιν δεν έχει ασχοληθεί με τα playoffs από το 2015, η Σάρλοτ και το Ντιτρόιτ από το 2016, ενώ το Μαϊάμι δεν έχει μεν, απουσία, αλλά θέλει να κάνει ό,τι μπορεί για να 'κλείσει' με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την καριέρα του ο Ντουέιν Ουέιντ.

Για τις πιθανότητες πρόκρισης στους τελικούς και κατάκτησης του τίτλου, με τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να εμφανίζουν (εύλογα) το μεγαλύτερο ποσοστό. Εμπιστευτήκαμε το μοντέλο προβλέψεων του FiveThirtyEight.

NBA Playoffs: Η Ανατολή είναι αυτή που 'καίγεται' φέτος

Στην άλλη μεριά της χώρας και στην κατά κανόνα πιο 'δυνατή' περιφέρεια (λέγε με δυτική), έχουν βρεθεί στα playoffs οι

> Ουόριορς 51-23 (πιθανότερος αντίπαλος: Σπερς)

> Νάγκετς 50-23 (πιθανότερος αντίπαλος: Θάντερ)

> Μπλέιζερς 47-27 (πιθανότερος αντίπαλος: Κλίπερς)

> Ρόκετς 47-28 (πιθανότερος αντίπαλος: Τζαζ) και

> Κλίπερς 45-30.

Οι Τζαζ (45-30) είναι μεν, μεταξύ του Χιούστον και τους ΛΑ Κλίπερς, στην πέμπτη θέση, αλλά δεν έχουν 'κλειδώσει' τη συμμετοχή (είναι στο 99%). Των Κλίπερς ακολουθούν οι 7. Θάντερ (44-31), 8. Σπερς (43-32) και 9. Κινγκς (37-37).

Η Οκλαχόμα Σίτι χρειαζόταν τη νίκη επί των Ράπτορς την περασμένη Κυριακή και αν ο Πολ Τζορτζ συνεχίσει να σκοράρει με την ίδια άνεση (και να μην πονά στον ώμο), η παρέα του θα γίνει πολύ επικίνδυνη. Το Σαν Αντόνιο ανάρρωσε από το καταστροφικό Rodeo Road Trip και στα 12 τελευταία ματς είχαν την τρίτη πιο αποτελεσματική άμυνα. Οι Μπερντάνς και Ποετλ αποδείχθηκαν χρήσιμα 'εργαλεία' σε αυτό το διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους Κινγκς, για 13η χρονιά δεν θα προχωρήσουν. Τα πήγαιναν μια χαρά μέχρι που συνάντησαν back to back τους Κλίπερς και τους Σπερς, ενώ έπαθαν και μπλακ άουτ στην τέταρτη περίοδο του αγώνα με τους Νετς. Το 9-11 στα 20 τελευταία παιχνίδια δεν βοήθησε και τώρα έχουν ως στόχο να τελειώσουν με ρεκόρ 50%.

Πάμε να δούμε και τις πιθανότητες διάκρισης, με τους Ουόριορς να 'χουν τις περισσότερες να μείνουν εκεί όπου είναι: στην κορυφή.

NBA Playoffs: Η Ανατολή είναι αυτή που 'καίγεται' φέτος

Photo: NBA.com

News 24/7

24MEDIA NETWORK