Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Από τα 7.7 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη Γη, τα 4.589.648.900 έχουν 'έδρα' την Ασία, που έχει τους λόγους της να επενδύσει στο μπάσκετ. Έξι χώρες θα εκπροσωπήσουν την ήπειρο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (31/8-15/9). Τρεις λένε πως δεν θα αρκεστούν στη χαρά της συμμετοχής.

Ο βετεράνος του NBA και πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κίνας, Γιάο Μινγκ, ως στέλεχος του CPPCC, συμβουλευτικού φορέα του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, σε ετήσια πολιτική εκδήλωση στο Πεκίνο, Κυριακή 3 Μαρτίου 2019
Ο βετεράνος του NBA και πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ της Κίνας, Γιάο Μινγκ, ως στέλεχος του CPPCC, συμβουλευτικού φορέα του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, σε ετήσια πολιτική εκδήλωση στο Πεκίνο, Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 AP PHOTO/ANDY WONG

Εκ των οκτώ ομίλων που υπάρχουν για αρχή στο 2019 FIBA World Cup (31/8 με 15/9), στους έξι υπάρχει εκπρόσωπο της Ασίας. Οι εξαιρέσεις του κανόνα είναι το γκρουπ της Ελλάδας (βλ. έκτο, όπου μαζί μας είναι και οι Νέα Ζηλανδία, Βραζιλία, Μαυροβούνιο) και το τελευταίο (βλ. όγδοο, αυτό των Καναδά, Σενεγάλης, Λιθουανίας και Αυστραλίας. Για να είμαστε ακριβείς (ή την τρέλα -εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) να πούμε πως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κέρδισαν τις θέσεις τους στην Κίνα, μέσω των προκριματικών της Ασίας. Οι δυο τους μετείχαν στο Πανασιατικό Πρωτάθλημα του 2017, για πρώτη φορά στην ιστορία του event και των χωρών. Οι Aussies μάλιστα, πήραν και τον τίτλο, στον τελικό με το Ιράν. Η Κορέα κατετάγη τρίτη και η Νέα Ζηλανδία τέταρτη.

Η Κορέα είχε -και διατηρεί- έναν Αμερικανό στη σύνθεση της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ο οποίος ήταν μεταξύ του ΤΟΡ5 της συντριπτικής πλειοψηφίας των στατιστικών κατηγοριών της διοργάνωσης. Νατουραλιζέ απέκτησαν και όσοι άλλοι Ασιάτες επιμένουν πως φέτος δεν θα αποχωρήσουν από την πρώτη φάση, πλην της οικοδέσποινας Κίνας που 'χει πολλούς περισσότερους από έναν λόγους, για να εμπιστεύεται μόνο τους δικούς της ανθρώπους. Μένει να περάσουν από τα λόγια στην πράξη. Έχε βέβαια, πάντα υπ' όψιν σου ότι από τα 7.7 δισεκατομμύρια κατοίκων αυτού του πλανήτη, τα 4.589.648.900 ζουν στην Ασία. Οπότε πού θα πάει; Κάποια στιγμή -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα το βρουν. Το γεγονός ότι προσλαβάνουν ανθρώπους που ξέρουν το σπορ για να τους βοηθήσουν, είναι μια καλή αρχή. Που κάνει ενδιαφέρουσα τη συνέχεια.

1ος όμιλος: Πολωνία, Ακτή Ελεφαντοστού, Βενεζουέλα, ΚΙΝΑ

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, εκτείνεται σε 9.596.961 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που την κάνει την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη -μετά τις Ρωσία, Καναδά και ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μετά εκείνη των ΗΠΑ- συνορεύει με κόσμο και κοσμάκη (14 άλλα κράτη). Έχει 22 επαρχίες, 5 αυτόνομες περιφέρειες (Κουανγκσί, εσωτερική Μογγολία, Νινγκσιά, Σιντζιάνγκ και Θιβέτ), τέσσερις δημοτικές περιοχές (Πεκίνο, Τσόνγκτσινγκ, Σανγκάη και Τιεντζίν) και δυο περιοχές με ειδικό διοικητικό καθεστώς, που είναι το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ.

ΓΛΩΣΣΑ: κινεζικά/mandarin

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Κινεζικός σοσιαλισμός (μονοκομματικό κράτος). Το υπέρτατο κρατικό όργανο είναι το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. Τα μέλη του εκλέγουν τον πρόεδρο και το κρατικό συμβούλιο -κυβέρνηση και ανώτατο λαϊκό δικαστήριο, μαζί με κεντρική στρατιωτική επιτροπή και ανώτατη εισαγγελία. Ο Πρωθυπουργός της Κίνας είναι επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και Πρόεδρος της κινέζικης κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας είναι αρχηγός του Κράτους με μικρές και περιορισμένες εξουσίες.

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Πεκίνο

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 1.395.380.000 κάτοικοι.

ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 7.544 δολάρια.

NOMIΣΜΑ: Κινεζικό γουάν (0.13 ευρώ)

Η σχέση της Κίνας με το μπάσκετ

✘ To θέμα της Κίνας δεν είναι ο αριθμός του ταλέντου, αλλά το πώς να το εντοπίσει μέσα στο αχανές του έθνους. Για αυτό και υπάρχουν ουκ ολίγα προγράμματα της FIBA που 'τρέχουν' εκεί, όπως και άλλα τόσα του ΝΒΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν ματς του ΝΒΑ (υπάρχουν καθημερινές μεταδόσεις), με το σπορ να είναι το ίδιο δημοφιλές με το ποδόσφαιρο (που είναι ο θρίαμβος του καπιταλισμού) -τρίτο είναι το πινγκ πονγκ.

✘ Άνθρωποι της Young Men's Christian Association (με έδρα στην Ελβετία και περισσότερους από 64 εκατομμύρια επωφελούμενους σε 120 εθνικές ενώσεις) σύστησαν τους Κινέζους με την καλαθοσφαίριση, τη δεκαετία 1890. Ήταν μεταξύ αυτών που 'χαν ζήσει την εμπειρία που πρόσφερε ο Τζέιμς Νέισμιθ, στους μαθητές του στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, όπως προσπαθούσε να τους ψυχαγωγήσει σε κλειστό χώρο -λόγω του κρύου. Από το 1935 μπήκε στο πρόγραμμα της καθημερινότητας, το 1936 συντέθηκε Ολυμπιακή Ομάδα, μετά πέρασε και στον στρατό (ενθάρρυναν τους στρατιώτες να γυμνάζονται, παίζοντας μπάσκετ) και ακόμα και σήμερα οι παίκτες ζητούν συγγνώμη, όταν κάνουν φάουλ.

✘ Ακόμα και σήμερα, ο παίκτης ανήκει πάντα στον σύλλογο που τον μεγαλώνει. Δηλαδή, σε αυτό που πηγαίνει ως παιδί, που του δίνει ρούχα, εγκαταστάσεις να κάνει τη δουλειά του, φαγητό. Τα συμβόλαια είναι ισόβια και ο παίκτης φεύγει μόνο όταν θέλει η ομάδα -αν θέλει. Αυτά σε ό,τι αφορά τους γηγενείς. Για τους ξένους λεφτά υπάρχουν. Βέβαια, από φέτος θα ισχύσει νέος κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίον ένας ξένος μπορεί να αποτελέσει παρελθόν έπειτα από δυο μήνες. Αυτό έγινε γιατί οι θέσεις των μη Κινέζων σε κάθε ομάδα είναι δύο και επειδή πολλοί πήγαιναν στη λίγκα, έπαιρναν εκατομμύρια, αλλά δεν τα τιμούσαν -η διαφορά επιπέδου εξελισσόταν σε αστείο για εκείνους-, υπήρχε πρόβλημα. Το μεγαλύτερο ήταν πως δεν σέβονταν καν τον παράγοντα πειθαρχίας -που τον λες και σημαντικό για αυτήν τη χώρα. Παρ' όλα αυτά, συνεχίζει να προσφέρει εκατομμύρια σε αυτούς που κρίνει πως μπορούν να βοηθήσουν, σεβόμενοι τον εαυτό τους και το προϊόν. Ο κατώτατος μισθός ξένου είναι τα 300.000 ευρώ -καθαρά. Επικεφαλής της λίγκας (CBA) είναι ο Γιάο Μινγκ.

✘ O Γι Γιανλιάν είναι ο αρχηγός της εθνικής ομάδας. Στα 31 του προέρχεται από 'σκούπισμα' στους τελικούς, όπως οι Guangdong Southern Tigers έκαναν εννέα τα πρωταθλήματα τους. Προφανώς και ως οικοδέσποινα η Κίνα το 'χει το άγχος (το πρέπει, το 'καλά θα κάνετε να πετύχετε'). Είναι η 9η συμμετοχή του έθνους σε Παγκόσμιο Κύπελλο “και η ευκαιρία μιας ζωής” όπως είπε ο αρχηγός της πρώτης μπασκετικής δύναμης της Ασίας και 30ης του κόσμου. Στο ρόστερ υπάρχουν οι καλύτεροι μιας λίγκας που δεν έχει τερματίσει την ποιότητα, αλλά γίνονται πράγματα. Προπονητής είναι ο Λι Ναν, πρώην παίκτης με συμμετοχές σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Abudushalamu Abudurexiti (23 χρόνων, ύψους 2.03, σμολ φόργουορντ). Η καλύτερη θέση που 'χει πάρει ποτέ η Κίνα είναι η 9η.

2oς όμιλος: Ρωσία, Αργεντινή, ΚΟΡΕΑ, Νιγηρία

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Δημοκρατία της Κορέας

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στο νότιο μέρος της Κορεατικής Χερσονήσου (1.100 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ασία έως τον Ειρηνικό Ωκεανό), στην Ανατολική Ασία. Συνορεύει με τη Βόρειο Κορέα (φευ), δυτικά μετά την Κίτρινη Θάλασσα έχει την Κίνα και νοτιοανατολικά την Ιαπωνία. Η έκταση της είναι ίση με το 75% της Ελλάδας. Παρ' όλα αυτά ζουν εκεί 51.811.167 άνθρωποι, γεγονός που την κατατάσσει στο Νο23 των πιο πυκνοκατοικημένων χωρών του κόσμου (516.6 κάτοικοι ανά χιλιόμετρο). Περί το μισό πληθυσμό ζει στη Σεούλ.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: κορεατική

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Προεδρική Δημοκρατία. Αρχηγός του κράτους, επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και διοικητής των ενόπλων δυνάμεων είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκλέγεται κάθε πενταετία, από το λαό. Ο Πρωθυπουργός ασκεί την εκτελεστική εξουσία, μαζί με την κυβέρνηση. Η νομοθετική αφορά την Εθνική Συνέλευση των 299 μελών. Εξ αυτών τα 237 εκλέγονται κάθε τετραετία. Τα υπόλοιπα επιλέγονται από τις λίστες των κομμάτων -βάσει της δύναμης του καθενός. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίδει τους νόμους και ελέγχει τη νομιμότητα των κυβερνητικών αποφάσεων.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Σεούλ.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 51.811.167 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 27.538 δολάρια.

✍ ΝΟΜΙΣΜΑ: Γουόν Νότιας Κορέας (0.00074 ευρώ).

Η σχέση της Κορέας με το μπάσκετ

✘ Δυο χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κορέας η ομοσπονδία της χώρας έγινε μέλος της FIBA. Ένα χρόνο μετά έζησε την πρώτη εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τερμάτισε στην 8η θέση. Δεν είχε υπάρξει καλύτερη ασιατικού κράτους. Σε Πανασιατικά, η Κορέα είναι μεταξύ της πρώτης τριάδας σε 21 διαδοχικές διοργανώσεις και είναι η δεύτερη δύναμη της Ασίας, πίσω από την Κίνα. Φέτος διεγράφη από τη λίγκα (KBL) ο κανονισμός που διευκρίνιζε ότι οι (δυο για κάθε ομάδα) ξένοι δεν μπορούσαν να είναι πάνω από 2 μέτρα και τα υπόλοιπα μέλη δεν έπρεπε να ξεπερνούν το 1.86.

✘ Η συνήθεια να επιλέγονται πάουερ φόργουορντ και σέντερ για ξένοι, συνεχίστηκε. Διεγράφη και το όριο καριέρας (αφορούσε τους ΝΒΑers που είχαν δώσει περισσότερα από 10 ματς, σε τρεις σεζόν του ΝΒΑ). Οι ομάδες με ένα ξένο μπορούν να δώσουν έως 500.000 δολάρια, με δυο έως 700.000 δολάρια και στην ανανέωση, ο παίκτης έχει δικαίωμα αύξησης 10%. Στο φετινό ρόστερ, ο μέσος όρος ύψους των Κορεατών είναι 1.95 και της ηλικίας τα 28 χρόνια.

✘ Στην 8η συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζουν πως θα ζήσουν για πρώτη φορά την πρόκριση στη δεύτερη φάση. Έως τώρα, το καλύτερο που 'χουν καταφέρει είναι η 11η θέση. Για πρώτη φορά σε World Cup θα 'χουν έναν Αμερικανό: τον Ρικάρντο Ράντκλιφ , ύψους 2.03 και ηλικίας 30 χρόνων, ο οποίος γεννήθηκε στο Χάμπτον της Βιρτζίνια, έπαιξε μπάσκετ στο University of Missouri και επαγγελματίας έγινε το 2012 στην Κορέα και δεν έφυγε ποτέ από εκεί. Τον Γενάρη του 2018 πήρε την κορεατική υπηκοότητα. Το όνομα του πια είναι Ra GunA. Ήταν ο δεύτερος σκόρερ του τελευταίου Πανασιατικού πρωταθλήματος (26.7 πόντοι), όπου είχε τα περισσότερα double double (8), τα περισσότερα ριμπάουντ (12.5), 1.7 τάπες ανά ματς, το τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής (33.5'' ανά αγώνα) και εν πάση περιπτώσει, δικαιολογεί το διαβατήριο.

3ος όμιλος: Ισπανία, ΙΡΑΝ, Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν/Περσία

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Στη δυτική Ασία βρίσκεται η 18η πιο πολυπληθυσμιακή χώρα του πλανήτη, που λέγεται Ιράν. Το 40% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 χρόνων και τα 8.5 από τα 82 εκατομμύρια κατοίκων ζουν στην Τεχεράνη. Η χώρα κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως σε αποθέματα πετρελαίου και την 2η σε αποθέματα φυσικού αερίου (μετά τη Ρωσία). Δεν ανήκει και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες. Γιατί; Διάβασε τι είχε δηλώσει στην “Αυγή” ο Πρέσβης του Ιράν, στην Αθήνα, το 2013, Μαχντί Χοναρσνούστ. "Το πρόβλημά μας με τη Δύση δεν αφορά συμφέροντα. Πολλοί φίλοι μάς ρωτούν: Γιατί δεν συμβιβάζεστε επιτέλους να τελειώνουν τα βάσανά σας; Εδώ και 30 χρόνια, μετά την επανάσταση, έχουμε πληρώσει ακριβά την απόφασή μας να παραμείνουμε αδέσμευτοι απέναντι στη Δύση αλλά και την Ανατολή. Το κάναμε για να πούμε στον κόσμο ότι οι ανθρώπινες αξίες είναι πολύ πιο σημαντικές από τα οικονομικά συμφέροντα. Οι διαφορές μας με τη Δύση αφορούν αξίες, όχι συμφέροντα". Ακολούθησαν εξελίξεις που δεν ευνόησαν το πλάνο.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: Περσικά

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: \u0009Ισλαμική Προεδρική Δημοκρατία. Από το 1979, την εργατική επανάσταση και την ανατροπή του Σάχη, με τον αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί να καταλαμβάνει το κράτος -με τον στρατό- και να επιβάλει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, που έγινε Ισλαμική Προεδρική Δημοκρατία το 2009, έπειτα από άλλο πολιτικό ξεσηκωμό -χωρίς επί της ουσίας, να αλλάξει κάτι. Υπάρχει κρατική θρησκεία, με το σιιτικό Ισλάμ που αναγνωρίζει 12 ιμάμηδες. Την ίδια ώρα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι σουνίτες, το 10% σχεδόν του πληθυσμού 'είναι ελεύθεροι να εκπληρώνουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τους θρησκευτικούς τους κανόνες'.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Τεχεράνη.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 82.913.906 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 4.682 δολάρια.

✍ ΝΟΜΙΣΜΑ: Ριάλ (0.00074 ευρώ).

Η σχέση του Ιράν με το μπάσκετ

✘ To Iράν θα το βρεις στην 27η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και αυτή είναι η καλύτερη που 'χει ασιατικό μπασκετικό έθνος -στον πλανήτη. Aυτή είναι η τρίτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο (μετά τη 19η και την 20η θέση, μάλλον μόνο πιο πάνω μπορούν να κοιτάξουν) Ο μέσος όρος ύψους του φετινού ρόστερ είναι τα 2 μέτρα και ηλικίας τα 27 χρόνια. Και εδώ έχει γίνει blending εμπειρίας και νέου αίματος. Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική συμμετοχή του έθνους σε Παγκόσμιο Κύπελλο (το ρεκόρ ήταν 2-8). Ο θρύλος της ομάδας είναι ο 36χρονος Samad Nikkhah Bahrami, ο οποίος θα 'κλείσει' στην Κίνα τη διεθνή του καριέρα. Δίπλα του σταθερά θα είναι ο Χαμέντ Χαντάτι. Όπως και οι Κορεάτες, ιδανικά θα ήθελαν να περάσουν την πρώτη φάση. Το Γενάρη λύθηκε η συνεργασία με τον Σέρβο Νέναντ Τρούνιτς -τρεις μήνες πριν το τέλος του συμβολαίου του. Προσελήφθη ο Mεχράμπ Σαχιντάμπ, ο οποίος είχε καθίσει στον πάγκο και το 2002, ως υπηρεσιακός. Ένα μήνα μετά, η ομάδα νίκησε την Αυστραλία στο Πανασιατικό (χωρίς τους ηγέτες της) και πήρε την πρόκριση.

✘ H ελίτ των λιγκών λέγεται IBSL (Iranian Basketball Super League) και δημιουργήθηκε το 1998, υπό την αιγίδα της ομοσπονδίας της χώρας (Islamic Republic of Iran Basketball Federation), που είναι μέλος της FIBA από το 1947. Μετέχουν 10 clubs. Ο Νέστορας Κόμματος έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε αυτό το πρωτάθλημα, όπου έχει αγωνιστεί και ο Σάνι Μπετσίροβιτς, ο Νικολίζ Τσικισβίλι, ο Πριστ Λότερντεϊλ, ο Τζέικομπ Πούλεν, ο Ρόλερ Γουντς και διάφοροι άλλοι που ξέρεις.

4ος όμιλος: Αγκόλα, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, Ιταλία, Σερβία

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Δημοκρατία των Φιλιππίνων

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Πρόκειται για νησιωτική χώρα στη νοτιοανατολική Ασία. Το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων έχει 7.107 νησιά -στο δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Μαζί με τη Μάλτα είναι οι μόνες χώρες στην υδρόγειο όπου οι πολιτικοί γάμοι έχουν ισόβια ισχύ. Το διαζύγιο απαγορεύεται -κάτι που ισχύει εκεί και στο Βατικανό. Επιτρέπεται η ακύρωση του γάμου -υπό προϋποθέσεις. Η καταγωγή των Φιλιππινέζων είναι πολυεθνική -η χώρα υπήρξε αποικία της Ισπανίας και των ΗΠΑ. Το 'Φιλιππίνες' προέκυψε από το όνομα του Βασιλιά της Ισπανίας, κατά τον 16ο αιώνα, Φίλιππο Β', με τον εξερευνητή Ρουί Λόπεθ ντε Βιλαλόμπος να βαφτίζει το μέρος ως 'τα νησιά Φιλιππίνες', προς τιμήν του διαδόχου του θρόνου. Είναι μια από τις δυο κυρίως Ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας -μαζί με το Ανατολικό Τιμόρ, που ήταν πρώην πορτογαλική αποικία. Υπάρχουν μειονότητες κινεζικής, ισπανικής, βρετανικής, αμερικανικής, ινδικής, κορεατικής, αραβικής και ινδονησιακής καταγωγής. Η πλειοψηφία είναι αυστρανήσιοι αυτόχθονες.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: φιλιππινέζικα, αγγλικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Ενιαία προεδρική συνταγματική δημοκρατία. Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους και ο επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως και ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Εκλέγεται από άμεση και καθολική ψηφοφορία κάθε έξι χρόνια. Αυτός διορίζει και τους υπουργούς. Το Κοινοβούλιο έχει τη Γερουσία (24 μέλη που εκλέγονται κάθε έξι χρόνια -ανά τριετία αλλάζουν τα μισά μέλη, πάλι μέσω εκλογών) και τη Βουλή των Αντιπροσώπων (250 μέλη με τριετή θητεία). Το Ανώτατο δικαστήριο έχει έναν Αρχιδικαστή και 14 αναπληρωτές, που διορίζονται από τον Πρόεδρο.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Μανίλα.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 107.190.081 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 3.246 δολάρια.

Η σχέση των Φιλιππίνων με το μπάσκετ

✘ Στις Φιλιππίνες το μπάσκετ μπορείς να το πεις και εθνικό σπορ -βασικά, παντού στην Ασία γεμίζουν τα γήπεδα και υπάρχουν έσοδα και κέρδη. H χώρα που είναι στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, είχε ανέβει στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου, το 1954. Αυτή είναι η έκτη παρουσία σε Παγκόσμιο με δεύτερη καλύτερη θέση (μετά το χάλκινο), την 8η του 1978. Ακολούθησε ένα κενό έως το 2014 και τώρα το back to back.

Η Philippine Basketball Association προτιμά να δίνει θέσεις σε γηγενείς και για αυτό οι ξένοι που θέλουν να κάνουν καριέρα εκεί, πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια μετανάστευσης, από την κυβερνητική αρχή. Επίσης λέγονται Filipino-foreigners. Δεν υπάρχει πρωταθλητής σεζόν, καθώς υπάρχουν περιφέρειες και τουρνουά, με τις ομάδες να διεκδικούν σχετικά τρόπαια. Οι νικητές δεν μετέχουν σε event για την ανάδειξη του (υπερ) πρωταθλητή. Οι πρώτοι κάθε περιφέρειας είναι όλοι τους πρωταθλητές! Mια καλή αμοιβή είναι τα 7.353 ευρώ μήνα.

✘ Οι Φιλιππίνες πλακώθηκαν (κυριολεκτικά) με την Αυστραλία, τον Ιούλιο του 2018, σε ματς για τα προκριματικά του Παγκοσμίου. Όλα τα μέλη των αποστολών μπλέχτηκαν στον καβγά που ξέσπασε στα 4' πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Εννέα Gilas είχαν αποβληθεί και δυο βγήκαν με φάουλ, όταν παίχτηκε η τελευταία περίοδος. Επτά τιμωρήθηκαν από την ομοσπονδία, που μπήκε υπό την επιτήρηση της FIBA. Το Νοέμβριο είχαν ένα φιλικό με την Ιορδανία, που επίσης δεν τελείωσε. Αλλά θα πούμε αργότερα για αυτό.

✘ Το σπορ υπάρχει στο έθνος από τη δεκαετία του '20. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1936 και έγινε μέλος της FIBA το 1937. Στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου έγινε ο σεφτές, με τη λίγκα να γίνεται γεγονός το 1975. Έγινε επαγγελματική το 1989.

✘ Είχε προηγηθεί η τιμωρία της FIBA, μετά την αδυναμία διοργάνωσης του Παγκοσμίου του 1963, γιατί ο τότε πρόεδρος απαγόρευσε τη συμμετοχή παικτών από τη Γιουγκοσλαβία και άλλων κομμουνιστικών κρατών. Ξανατιμωρήθηκε ως μπασκετικό έθνος το 2001, όταν έγινε το μάλε βράσε μεταξύ των διοικητικών, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να απαιτεί κανονικές εκλογές και κανονικούς διοικούντες. Η τρίτη τιμωρία ήλθε το 2005 και διήρκεσε έως το 2007, διότι διαπιστώθηκαν απάτες μεταξύ της BAP (Basketball Association of Philippines) και της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας. Η συνέπεια ήταν η δημιουργία της Samahang Basketbol ng Pilipinas (SBP) ως νέας ομοσπονδίας.

✘ Eίναι η δεύτερη διαδοχική συμμετοχή σε Παγκόσμιο, με τον Αντρέι Μπλάτσε να φορά και πάλι το εθνόσημο, ως ο νατουραλιζέ της καρδιάς των Gilas. Στο ρόστερ είναι και ο Τζόρνταν Κλάρκσον, γεννημένος στη Τάμπα της Φλόριντα και παίκτης των Cavs, που περιμένει ακόμα να μάθει αν θα 'περάσει' ως γηγενής, κάτι που δεν έχει δεχθεί η FIBA.

5ος όμιλος: Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Ιαπωνία (Νιχόν)

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: H Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (προηγούνται ΗΠΑ και Κίνα) και η τέταρτη μεγαλύτερη, σε αγοραστική δύναμη. Εκτείνεται σε μεγάλο μέρος του Ιαπωνικού Αρχιπελάγους (των 6.852 νησιών), στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό -κατά μήκους των ακτών της Ρωσίας και της Κορέας. Τους χωρίζει η Θάλασσα της Ιαπωνίας. To κράτος αποτελείται από τέσσερα μεγάλα νησιά (Χοκάιντο, Σισόκου, Κιούσου και Χονσού) και η μεγαλύτερη πόλη είναι η πρωτεύουσα -που είναι η μεγαλύτερη Μητροπολιτική Περιοχή του πλανήτη (βλ. οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο μιας χώρας). Εκεί ζουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Ιαπωνία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών, μετά τη Σιγκαπούρη.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: ιαπωνικά.

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Από την μεταρρύθμιση του 1947, η χώρα έχει έναν Αυτοκράτορα και εκλεγμένο κοινοβούλιο που ονομάζεται Εθνική Δίαιτα. Aρχηγός Κράτους είναι ο Αυτοκράτορας Ναρουχίτο, ο οποίος ενθρονίστηκε την 1η Μαΐου 2019 στη θέση του πατέρα του αυτοκράτορα Ακιχίτο. Από τις 26 Δεκεμβρίου του 2012 πρωθυπουργός είναι ο Σίνζο Άμπε. Το διθάλαμο Κοινοβούλιο αποτελείται από την Άνω Βουλή (Οίκος των Συμβούλων) με 242 μέλη με θητεία εξαετή (εκλογές ανά τριετία) και την Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων) με 480 μέλη.

✍ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Τόκιο.

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 126.220.000 κάτοικοι.

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 38.917 δολάρια.

✍ ΝΟΜΙΣΜΑ: Γεν (118.31 ευρώ).

Η σχέση της Ιαπωνίας με το μπάσκετ

✘ Πρωταθλήτρια της χώρας που θα εμφανιστεί σε Παγκόσμιο για 6η φορά (καλύτερη θέση της ιστορίας ήταν η 11η του 1967) είναι η ομάδα του Λούκα Παβίσεβιτς, Tokyo Alvark. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 οι Ιάπωνες αποφάσισαν να κάνουν επενδύσεις στο σπορ. Mόλις τον περασμένο μήνα, έγινε pick στον πρώτο γύρο NBA draft ο πρώτος Ιάπωνας παίκτης (ο Ρούι Χατσιμούρα, στο Νο9 από τους Ουίζαρντς). Για την ιστορία, ο πρώτος Ιάπωνας NBAer ήταν ο Γιούτα Ταμπούζε, ο οποίος φόρεσε το 2004 τη φανέλα των Σανς. Ακολούθησε ο Γιούτα Ουατανάμπε, ο οποίος έγινε ο πρώτος γεννημένος στην Ιαπωνία, παίκτης που εξασφάλισε πλήρη αθλητική υποτροφία από αμερικανικό κολέγιο. Ήταν ο τέταρτος που εμφανίστηκε στο NCAA.

✘ Ένα από τα στοιχεία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην άνθηση του μπάσκετ στην Ιαπωνία (είναι στην 48η θέση του κόσμου, με σαφέστατη διάθεση για άνοδο) ήταν το Slam Dunk, ένα manga που κυκλοφορούσε από το 1990 έως το 1996 και είχε πουλήσει περισσότερα από 121 εκατομμύρια αντίτυπα. Σύμφωνα με poll του 2012 ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές manga για τους αναγνώστες, με αγαπημένο moto το “αν τα παρατήσεις, το παιχνίδι τελειώνει”. Το όνομα του κοκκινομάλλη πρωταγωνιστή ήταν Hanamichi Sakuragi. Τότε που εκατομμύρια διάβαζαν τις περιπέτειες του, το μπάσκετ στη χώρα ήταν σχεδόν ανύπαρκτο. Έγινε όμως, το backround των ιστοριών που ζούσε ένας έφηβος -με τους φίλους, τους εχθρούς, τον έρωτα και το σχολείο.

✘ Στην πορεία προστέθηκαν οι live τηλεοπτικές μεταδόσεις και το ειδικό τμήμα media, που εκπαιδεύει τους συλλόγους ως προς τον τρόπο που πρέπει να διαχειρίζονται -επαγγελματικά- τον Τύπο. Μέσα στο πρόγραμμα υπάρχουν και πολλές εμφανίσεις, προς όφελος των φαν. Η λίγκα καθιέρωσε την πολιτική “smartphone-first” για να βάλει στο 'παιχνίδι' τους νέους. Σιγά σιγά εμφανίστηκε κόσμος στις εξέδρες, προέκυψαν σπόνσορες και εύλογα προέκυψαν και κέρδη. Παλαιά οι παίκτες της λίγκας δεν έπαιζαν στην εθνική. Τώρα υπάρχει πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο κάθε ομάδα οφείλει να δίνει παίκτες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η αρχική μάζωξη αφορά 70 παιδιά. Παλαιότερα οι προπονήσεις γίνονταν τρεις φορές την εβδομάδα. Τώρα γίνονται κάθε μέρα. Παλαιότερα εμπιστεύονταν μόνο ντόπιους κόουτς. Τώρα προσλαμβάνουν από ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία.

✘ Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα θέμα με τους σέντερ και για αυτό, κατά κύριο λόγο, δίνουν τις δυο θέσεις των ξένων σε ψηλούς. Όσο για τους μισθούς, ο Τζακ Κούλεϊ, ο οποίος αγωνιζόταν πέρυσι στη Σάσαρι, πήγε στην Ιαπωνία για 700.000 δολάρια! Οι ξένοι λέγονται gaijin.

✘ Το 2019 η εθνική προκρίθηκε, για πρώτη φορά έπειτα από το 1998, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και του χρόνου θα παίξει, για πρώτη φορά μετά το 1976, σε Ολυμπιακούς Αγώνες. H Iαπωνία έχει ως εθνικό σπορ το σούμο. Ακολουθεί το μπέιζμπολ και το μπάσκετ 'κλείνει' το ΤΟΡ5. Mεταξύ άλλων, η λίγκα έχει κανονισμό που απαγορεύει στους προπονητές να βρίζουν τους παίκτες. Όποιος δηλαδή, ουρλιάζει και προσβάλει -για τον όποιο λόγο και υπό τις όποιες συνθήκες- πληρώνει πρόστιμο και στη repetition φεύγει. Κάθε ομάδα της κορυφαίας κατηγορίας (B. League) μπορεί να υπογράψει τρεις ξένους, συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει γεννηθεί εκτός χώρας, αλλά έχει πάρει την υπηκοότητα. Κορυφαίος παίκτης της εθνικής είναι ο Νικ Φαζέκας, που γεννήθηκε μεν, στο Κολοράντο, αλλά από το 2012 αγωνίζεται στην Ιαπωνία. Στο τελευταίο Πανασιατικό ήταν ο πρώτος σκόρερ, με 27.2 πόντους, ανά ματς.

7ος όμιλος: Δομινικανή Δημοκρατία, Γαλλία, Γερμανία, ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Η Ασία εποφθαλμιά μια νέα αυτοκρατορία

Ιορδανία (Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας)

✍ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ: Η αραβική χώρα της βορείου Ασίας, στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη Ποταμού συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία (νοτιοανατολικά), με το Ιράκ (βορειοανατολικά), τη Συρία (βόρεια) και το Ισραήλ και την Παλαιστίνη (δυτικά). Η Νεκρά Θάλασσα είναι στα δυτικά σύνορα, ενώ υπάρχει ακτογραμμή 26 χιλιομέτρων της Κόκκινης Θάλασσας στα νοτιοδυτικά. Γενικά, είναι ένα κομμάτι γης που έχεις να δεις πράγματα -καθώς ενώνει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.

✍ ΓΛΩΣΣΑ: Αραβική

✍ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Συνταγματική Μοναρχία. Ανώτερος υπάλληλος και αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Μοιράζεται γενικά, τις εξουσίες με τον Αντιβασιλιά και την εκτελεστική εξουσία με τον Πρωθυπουργό, που είναι και Πρόεδρος της Κυβέρνησης -επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου. Ο Βασιλιάς είναι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Είναι αυτός που αποφασίζει για την κήρυξη πολέμου και τη διακοπή/αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου.

✍ ΠΡΩΤΕΟΥΣΑ: Αμάν

✍ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 10.407.793 κάτοικοι

✍ ΑΕΠ (κατά κεφαλή): 5.553 δολάρια

✍ ΝΟΜΙΣΜΑ: Ιορδανικό δηνάριο (1.3 ευρώ)

H σχέση της Ιορδανίας με το μπάσκετ

✘ To σπορ είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές στη χώρα, μετά το ποδόσφαιρο και βρίσκεται στο Νο49 της παγκόσμιας κατάταξης. Το μπάσκετ συστήθηκε στο έθνος το 1937, από έναν άνθρωπο που είχε σπουδάσει στη Βηρυτό, είχε ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τις μετέφερε σπίτι του, όταν επέστρεψε (ονόματι Hassan Sirau). Η λίγκα προέκυψε το 1952, έγινε επαγγελματική το 2003 και το 2010 περί τους 6.000.000 ανθρώπους πανηγύρισαν την πρόκριση του έθνους στο Παγκόσμιο Κύπελλο -ως τρίτου στο Πανασιατικό του 2009. Ήταν η πρώτη πρόκριση εθνικής ομάδας σε παγκόσμια σκηνή.

✘ Η Premier League είναι η ελίτ των πρωταθλημάτων. Μετέχουν έξι ομάδες. Υπάρχει και δεύτερη κατηγορία (λέγεται First Division) με 9 ομάδες. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρώτη ήταν το 2010. Από εκείνο το ρόστερ θα εμφανιστούν τρεις παίκτες και φέτος (Zaid Abbas, Mousa Alawadi, Mohammad Shaher Hussein). Στο μεσοδιάστημα διαλύθηκε (κυριολεκτικά) η ομοσπονδία, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας έφτιαξε άλλη και το συνέχισαν από εκεί.

✘ Προπονητής είναι ο Αμερικανός Joseph Stiebing, ο οποίος πήρε την ομάδα και έφυγε από φιλικό με τις Φιλιππίνες, στις 21/11 του 2018, αφού πρώτα πλακώθηκε με τον ομόλογο του στον απέναντι πάγκο, Yeng Guiao. Ο τελευταίος βέβαια, είπε πως 'σε όλο το ματς μου έλεγε ότι θα μου κόψει τον κώλο. Αυτό που έκανα ήταν να τον προκαλώ να το κάνει'.

✘ Στο ρόστερ υπάρχει και ένας που δεν έχει γεννηθεί στην Ιορδανία (ο Dar Tucker είναι από το Μίτσιγκαν και για κάποια χρόνια ήταν στη G-League του ΝΒΑ, ενώ στο τελευταίο Πανασιατικό ήταν ο τρίτος σκόρερ). Υπάρχει δυο (Sami Bzai και Jordan Dasuqi) που φοίτησαν/έπαιξαν στο NCAA (Southern Oklahoma State και Lake Superior St.-και τα δυο ανήκουν στο ΝCAA DII) και ο Αχμέτ Ντουβερίογλου, της Φενέρμπαχτσε (ο πατέρας του είναι Ιορδανός και η μητέρα του από την Τουρκία).

News 24/7

24MEDIA NETWORK