Η χρήση απαγορευμένης ουσίας από τον Έιτον ήταν ένα φιάσκο

Για ένα σκεύασμα λίγων δολαρίων, ο Αντρέ Έιτον θα χάσει 25 αγώνες των Σανς (αν δεν μειωθεί η ποινή) και περισσότερα από 2 εκατομμύρια, τη στιγμή που δεν αφαίρεσε ούτε γραμμάριο από το σώμα του.

Ο Ντιαντρέ Έιτον τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 25 αγώνων για παράβαση των κανονισμών αντι-ντόπινγκ
Ο Ντιαντρέ Έιτον τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 25 αγώνων για παράβαση των κανονισμών αντι-ντόπινγκ AP PHOTO/RICK SCUTERI

Η rookie σεζόν του Ντιαντρέ Έιτον επισκιάστηκε αφενός από την απόδοση άλλων παικτών της κλάσης του (Ντόντσιτς, Γιανγκ) αφετέρου από την (άλλη μία) κάκιστη πορεία των Φίνιξ Σανς στην κανονική περίοδο, καθώς δεν έφτασαν καν τις 20 νίκες (19-63). Ενδεχομένως η επίδοσή του δεν αντιστοιχούσε σ' έναν σέντερ που επιλέχθηκε στο Νο1 του draft, ωστόσο οι 16.3 πόντοι και τα 10.3 ριμπάουντ αποτέλεσαν μια πρώτη ύλη για τη μετέπειτα εξέλιξή του.

Μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα χάσει έδαφος από τη στιγμή που ο βασικός ψηλός των 'ήλιων' τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 25 αγώνων για παραβίαση των κανόνων περί ντόπινγκ. Στο δείγμα του δεν εντοπίστηκε κάποια αυξητική ορμόνη ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που θα τον μετέτρεπε σε παίκτη με super-powers. Ωστόσο η χρήση διουρητικού, στο οποίο ελέγχθηκε θετικός, απαγορεύεται ρητά, διότι λειτουργεί ως 'ασπίδα' άλλων απαγορευμένων φαρμάκων.

Το ΝΒΑ έχει συμπεριλάβει 24 τέτοιες ουσίες στη λίστα της και ο σέντερ από τις Μπαχάμες (με Νιγηριανό πατέρα και Τζαμαϊκανή μητέρα) ομολόγησε πως είχε καταναλώσει μία εξ αυτών. Υποστηρίζοντας πάντως πως ότι "ήταν ένα ακούσιο λάθος". Ούτως ή άλλως από την επιπλέον ανάλυση δειγμάτων του Έιτον δεν προέκυψε κάτι άλλο μεμπτό στον οργανισμό του. Πάνω ακριβώς εκεί θα στηριχθεί η υπερασπιστική γραμμή του για να είναι διαθέσιμος πολύ πριν εκπληρωθεί η πρωτόδικη απόφαση. Η Ένωση των παικτών έχει το δικαίωμα να αιτηθεί στη λίγκα την επιτάχυνση δύο υποθέσεων το χρόνο και σύμφωνα με αμερικανικές πηγές αυτή του Έιτον θα είναι η πρώτη για εφέτος, στηρίζοντάς τον αναφανδόν. Διαφορετικά θα αγωνιστεί ξανά στις 18 Δεκεμβρίου, στον αγώνα με τους Κλίπερς στο Λος Άντζελες, μια και η εκτέλεση της ποινής έχει άμεση εφαρμογή (αγώνας με τους Νάγκετς). Ο Έιτον έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στην αποστολή των Σανς και στο ζέσταμα, αλλά δύο ώρες πριν από το τζάμπολ θα πρέπει να... εξαφανιστεί από το γήπεδο.

Από το 1986 που πρωτοτιμωρήθηκε αθλητής του ΝΒΑ, ο Τζον Ντριου των Χοκς, έχουν μεσολαβήσει άλλοι 29 αθλητές. Όχι πολλοί, θα συμφωνήσεις, δεδομένου του υπέρογκου αριθμού που έχει πάρει λεπτά. Ο τελευταίος ήταν ο Γουίλσον Τσάντλερ των Μπρούκλιν Νετς, που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός δράσης. Πιο πίσω θα συναντήσουμε φυσικά τον Ρόι Τάρπλεϊ (που έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή) και τον Μίτσελ Γουίνγκις (πατέρα του Άντριου), τον Κρις Γουέμπερ, τον Χέντο Τούρκογλου, τον Τζέι Αρ Σμιθ, τον Νικ Καλάθη (τον Απρίλιο του 2014) και τον Ταϊρίκ Έβανς των Πέισερς, στον οποίο τα 2 χρόνια ήταν αδιαπραγμάτευτα.

Οι Σανς, με τη φωνή του τζένεραλ μάνατζερ Τζέιμς Τζόουνς, δεν δικαιολόγησαν τον νεαρό, διότι η πράξη του "δεν τηρεί τα πρότυπα και τις αρχές που έχουμε θέσει ως ομάδα", ελπίζοντας ότι σ' αυτό το διάστημα θα καταλάβει "τον βαθύ αντίκτυπο που θα έχει στην ομάδα, τον οργανισμό και στην κοινότητα". Όλα αυτά μια ημέρα ύστερα από την υπέροχη εμφάνιση της πρεμιέρας και τη νίκη με 29 πόντους επί των Κινγκς.

Προφανώς ο Έιτον έλαβε τη διουρητική ουσία σε μορφή χαπιού. Η εναλλακτική ονομασία είναι μάλιστα 'χάπια νερού'. Είναι σκευάσματα που πωλούνται κατά κόρον στα φαρμακεία για λιγότερα από 10 δολάρια. Στο φινάλε της ημέρας ωστόσο η πράξη του θα του κοστίσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια, από τα 9.5 συνολικά που πρόκειται να λάβει για όλη τη σεζόν, όντας παράλληλα 'στιγματισμένος' και υπότροπος για κάθε άλλη περίπτωση.

Αν στόχος του μικρού ήταν η αφαίρεση υγρών από το σώμα του και κατ' επέκταση η απώλεια κιλών, στο οποίο καταφεύγουν οι υπέρβαροι και υπερτασικοί, προκειμένου να είναι πιο ευκίνητος στην άμυνα, δεν τον πέτυχε. Τα ίδια κιλά με πέρυσι ζυγίστηκε ξανά (113). Εκτός κι αν το καλοκαίρι είχε ξεστρατίσει του προγράμματος που όφειλε να εφαρμίσει και επέλεξε έναν εύκολο, αλλά οδυνηρό εκ των υστέρων, τρόπο για να επανέλθει στα επίπεδά του. Ούτε φυσικά τρομερά βελτιωμένος ήταν, στο ενδεχόμενο να έχει κρύψει και 'προστατεύσει' τη χρήση άλλων ουσιών.

Όποια εκδοχή απ' όλες κι αν ισχύει, όλα έγιναν λάθος από τον 21χρονο.

Μην χάσετε: Η συνέντευξη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Contra.gr. Τα δανεικά, τα παπούτσια που μοιράζονταν με τον Θανάση, η προπόνηση με το γυναικείο του Φιλαθλητικού, ο στόχος του να γίνει ο MVP όλων των εποχών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK