Η ΕΟΚ ντριπλάρει για τις εκλογές και αφήνει την Εθνική γυναικών χωρίς γιατρό!

Η προσωρινή διοίκηση (;) της ΕΟΚ κάνει ντρίπλες για τις εκλογές, τις όρισε για τις 12 Σεπτεμβρίου και την ώρα που ανακοινώνει έξι βοηθούς για τον Ρικ Πιτίνο στην εθνική ανδρών, αφήνει χωρίς γιατρό την Εθνική Γυναικών στο ταξίδι της για το Ευρωμπάσκετ! Τραγική ειρωνεία; Στο φιλικό με το Βέλγιο, τραυματίστηκε σοβαρά η Ελεάνα Χριστινάκη...

Η Ελεάνα Χριστινάκη (στη φωτογραφία δεξιά, αριστερά η Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου) τραυματίστηκε σοβαρά, χωρίς να την δει Έλληνας γιατρός.
Η Ελεάνα Χριστινάκη (στη φωτογραφία δεξιά, αριστερά η Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου) τραυματίστηκε σοβαρά, χωρίς να την δει Έλληνας γιατρός. EUROKINISSI SPORTS

Οι ντρίπλες από την ηγετική ομάδα της ΕΟΚ που έχει σφιχταγκαλιάσει τις καρέκλες στα γραφεία της ομοσπονδίας, συνεχίζονται. Οι εκλογές ορίστηκαν για τις 12 Σεπτεμβρίου, με τόπο διεξαγωγής το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, εκτός λέει αν διαμορφωθούν άλλες συνθήκες, λόγω covid 19, οπότε θα ακολουθηθεί άλλη νόμιμη διαδικασία, όπως διαβάσαμε στην σχετική ανακοίνωση. Όλα αυτά κι ενώ οι αντίπαλες στην απερχόμενη διοίκηση παρατάξεις (του Παναγιώτη Φασούλα και του Βαγγέλη Λιολιου) αμφισβητούν την εγκυρότητα των όποιων αποφάσεων, θεωρώντας ότι η ισχύς της προσωρινής διοίκησης εξέπνευσε με την αδυναμία διεξαγωγής εκλογών στο τέλος Μαΐου, όπως την είχε υποχρεώσει το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη προσέφυγε στο Πρωτοδικείο εκ νέου η πλευρά Φασούλα, ζητώντας τον ορισμό νέας προσωρινής διοίκησης, ενώ κάτι ανάλογο σκέφτεται να πράξει και η παράταξη Λιόλιου. Τα πραγματικά προβλήματα, εν τω μεταξύ, του μπάσκετ γιγαντώνονται, αφού η τωρινή διοίκηση (;) της ομοσπονδίας, αδυνατεί να βρει λύσεις και προχωράει σε πρωτοφανείς ενέργειες, όπως η μη συμμετοχή γιατρού στην αποστολή της Εθνικής Γυναικών για το Ευρωμπάσκετ!

Ας τα πάρουμε με σειρά:

Σε δυο μέρες οι γυναίκες μπαίνουν στη μάχη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αντιμετωπίζοντας (στη Βαλένθια) το Μαυροβούνιο. Οι τραυματισμοί, πρώτα της Άννας Σπυριδοπούλου (στον τελευταίο αγώνα του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος) και μετά της Ελεάνας Χριστινάκη, στο πρώτο φιλικό, που έδωσε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Βέλγιο, συνιστούν δυο πολύ σημαντικές απώλειες, με την ομάδα πάντως να μη χάνει θάρρος και αισιοδοξία.

Ο τραυματισμός της Χριστινάκη, ωστόσο, αποκάλυψε και μια θλιβερή πραγματικότητα, καθώς η αποστολή της Εθνικής έχει ταξιδέψει για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, χωρίς γιατρό! Η πληροφορία δεν διαψεύστηκε, ενώ την επιβεβαίωσε και ο Παναγιώτης Φασούλας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (OverFM), εκφράζοντας και την οργή του για το γεγονός ότι εν όψει μιας μεγάλης διοργάνωσης, ένα εθνικό συγκρότημα αφήνεται χωρίς ιατρική κάλυψη...

Την ώρα που στην Εθνική ανδρών ανακοινώθηκαν (κάλλιο αργά παρά ποτέ) όχι δυο και τρεις, αλλά έξι (!) συνεργάτες για τον Ρικ Πιτίνο, στην αποστολή των γυναικών, δεν συμπεριλαμβάνεται γιατρός. Το ακούς και δεν το πιστεύεις. Λες και ταξιδεύει μια συνοικιακή ομάδα και όχι μια εθνική, όπου η υγεία των αθλητών και αθλητριών, μπαίνει πάντα σε πρώτο πλάνο.

Οι εικόνες με την κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο Euro και η άμεση επέμβαση των ανθρώπων του ιατρικού επιτελείου είναι νωπές. Εντάξει, δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις αθλητές να σωριάζονται στο έδαφος και να χάνουν τις αισθήσεις τους. Είναι, ωστόσο, πολύ συχνοί (ειδικά στα αθλήματα επαφής, όπως το μπάσκετ), όχι μόνο στους αγώνες, αλλά και στην καθημερινότητα των προπονήσεων.

Η Ελελάνα Χριστινάκη δεν έπαθε κάτι σπάνιο. Στο γόνατο τραυματίστηκε και η πρώτη διάγνωση που έγινε στο Βέλγιο, έκανε λόγο για μερική ρήξη χιαστών συνδέσμων. Η Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Κορτράικ, όπου έγινε το φιλικό με το Βέλγιο. Χρειάστηκε μάλιστα να περιμένει μαζί με άλλους ασθενείς, αφού το συμβάν δεν θεωρήθηκε επείγον.

Ελλείψει γιατρού, η Χριστινάκη επέστρεψε στην Αθήνα συνοδευόμενη από τον γυμναστή της ομάδας. Οι άνθρωποι που εμμονικά επιμένουν διαχειρίζονται την ΕΟΚ, έδειξαν για μια ακόμη φορά την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα πάντα. Το να αφήσουν μια Εθνική Ομάδα, όμως, χωρίς γιατρό ξεπερνάει τη λογική. Εντάξει, κάποτε είχαμε ακούσει τον παραλογισμό "τι να τον κάνουμε τον προπονητή, έχουμε καλούς παίκτες", οπότε θα έπρεπε να είμαστε για όλα προετοιμασμένοι. Όχι όμως και για κάτι τέτοιο.

Δεν χρειάζεται να είσαι πανεπιστήμονας, που θα λεγε και ο Ντούσαν Ίβκβοβιτς, για να εξηγήσεις την σημασία της ιατρικής κάλυψης μιας ομάδας, που πάει μάλιστα να παίξει σε τουρνουά και όχι απλά ένα ματς, σήμερα ταξιδεύουμε, αύριο γυρνάμε. Ο γιατρός είναι άμεσος συνεργάτης του προπονητή, ο λόγος του, μάλιστα, είναι κυριαρχικός όταν τίθεται θέμα συμμετοχής ενός αθλητή που αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού. Ο γιατρός συμβουλεύει, μπορεί να προλάβει τα χειρότερα, και να' ναι βέβναια παρών σε έκτακτα συμβάντα. Ταυτόχρονα έχει την ιατρική ευθύνη ολόκληρης της ομάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι πρωτοφανές να αναχωρεί ένα αντιπροσωπευτικό συγκρότημα χωρίς συνοδό-γιατρό. Να αφήνεται η τύχη, επαγγελματιών αθλητριών, στην τύχη. Θα περίμενε, μάλιστα, κανείς και μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο θέμα από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Δεν μεταβαίνει στο εξωτερικό ένας σύλλογος, που αναλαμβάνει την όποια ευθύνη, αλλά μια Εθνική Ομάδα.

Κάπως έτσι ενεργεί πλέον η εμμονική με την εξουσία της, ηγετική ομάδα της ΕΟΚ. Οι συνεχείς παλινωδίες και υπεκφυγές της (πατώντας και στα όποια φάουλ της αθλητικής ηγεσίας, όπως έχουμε σημειώσει) για να μη γίνουν οι εκλογές όπως σε όλες τις άλλες ομοσπονδίες, κρατάνε το άθλημα σε πραγματική ομηρεία. Λένε ότι οι οικονομικές δυνατότητες της ομοσπονδίας αγγίζουν, πλέον, το απόλυτο μηδέν και όλα βρίσκονται στον αέρα, αφού τα πρωταθλήματα και οι μεταγραφές, ακροβατούν, χωρίς τίποτε να είναι δεδομένο.

Αυτή τη στιγμή η εγκύκλιος των μεταγραφών βρίσκεται σε ισχύ μόνο με υπογραφές και χωρίς την ... σφραγίδα της ΕΟΚ. Κανείς δεν ξέρει με ποιον τρόπο θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα της επόμενης σεζόν, γενικώς επικρατεί ένα αλαλούμ και ένα νεφελώδες τοπίο, γενικώς και αορίστως.

Η προσπάθεια των κοριτσιών

Με γιατρό ή χωρίς, τα κορίτσια της Εθνικής, πάντως, βρίσκονται ήδη στη φούσκα της Βαλένθια, όπου μετέχουν στον δεύτερο όμιλο του Ευρωμπάσκετ. Η ελληνική ομάδα που πριν από τέσσερα χρόνια βρέθηκε στην 4η θέση της διοργάνωσης, θα προσπαθήσει, παρά τις σημαντικές απουσίες της για το καλύτερο δυνατό. Δεν είναι εύκολο, ωστόσο, τα χαμόγελα δεν έλειψαν από την άφιξη της Εθνικής στη Βαλένθια

Η Εθνική θα αντιμετωπίσει Μαυροβούνιο, Σερβία και Ιταλία, σε ένα πολύ δυνατό γκρουπ. Στην ισπανική πόλη θα γίνουν και οι αγώνες του α ομίλου, όπου συμμετέχουν Ισπανία, Σουηδία, Λευκορωσία και Σλοβακία. Οι άλλοι δυο όμιλοι φιλοξενούνται στο Στρασβούργο. Στον Γ θα παίξουν Βέλγιο, Σλοβενία, Τουρκία και Βοσνία, ενώ στον Δ συμμετέχουν Γαλλία, Ρωσία, Τσεχία και Κροατία.

Από κάθε όμιλο περνάνε απευθείας στους "8" οι τέσσερις πρώτες ομάδες. Αυτές που θα τερματίσουν στη δεύτερη και τρίτη θέση παίζουν χιαστί (ο δικός μας όμιλος διασταυρώνεται με τον πρώτο, που εδρεύει στη Βαλένθια) σε τέσσερις αγώνες πρόκρισης. Οι νικήτριες περνάνε επίσης στα προημιτελικά, αντιμετωπίζοντας τις τέσσερις πρώτες. Ο προπονητής Βασίλης Μασλαρινός, έχει στη διάθεσή του τις Κατερίνα Σωτηρίου, Άρτεμη Σπανού, Αγγελική Νικολοπούλου, Πηνελόπη Παυλοπούλου, Άννα-Νίκη Σταμολάμπρου, Μαριέλλα Φασούλα, Έλενα Μποσγανά, Ιωάννα Δίελα, Βασιλική Λούκα, Έλενα Τσινέκε και Χριστίνα Αναστασοπούλου

"Θα παίξουμε τρία πολύ δυνατά παιχνίδια. Για μας είναι μεγάλη υπόθεση που είμαστε εδώ. Έχουμε καλή και ταλαντούχα ομάδα και θα δούμε πως θα κερδίσουμε οτιδήποτε από τα παιχνίδια. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να ευχηθώ στην Άννα (Σπυριδοπούλου) και στην Ελεάννα (Χριστινάκη) καλή ανάρρωση και να επιστρέψουν σύντομα πίσω. Τα κορίτσια, όμως, που είναι εδώ τα πιστεύουμε πολύ και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν το καλύτερο.Η 4η θέση του 2017 ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Η Εθνική Γυναικών όλα τα χρόνια παίζει σε τοπ επίπεδο. Το 2017 υπερέβαλε εαυτόν και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και φέτος. Έχουμε κάποιες παίκτριες όπως η Κατερίνα (Σωτηρίου) και η Άρτεμις (Σπανού) που είναι κομμάτι της συνέχειας αυτής της ομάδας και μεταφέρουν το ίδιο πνεύμα στις νέες αθλήτριες. Είμαι 100% σίγουρος ότι η διάθεση θα είναι η ίδια" σχολίασε ο κόουτς Μασλαρινός στην συνέντευξη Τύπου της Ελλάδας στη Βαλένθια.

Στις συμπαίκτριες της που τραυματίστηκαν αναφέρθηκε και η αρχηγός Κατερίνα Σωτηρίου, τονίζοντας: "Αρχικά χάσαμε την Σπυριδοπούλου, όμως ένα ακόμα άσχημο γεγονός για την ομάδα μας ήταν ο τραυματισμός της Χριστινάκη. Δύο πολύ σημαντικές παίκτριες. Ήταν πολύ μεγάλο σοκ για όλους εμάς. Τους ευχόμαστε υγεία και να επιστρέφουν δυνατότερες. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους. Η Χριστινάκη μας έστειλε φωτογραφία μετά την επέμβαση. Νομίζω όμως ότι αυτή η ομάδα θα παίξει και για αυτές. Αξίζουμε να είμαστε εδώ και όλοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι για να είμαστε εδώ. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες. Το αξίζουμε και πρέπει να το χαρούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Είναι μεγάλο κατόρθωμα η Εθνική Γυναικών να παίρνει και πάλι μέρος στο Ευρωμπάσκετ"

News 24/7

24MEDIA NETWORK