Η επόμενη ημέρα της Εθνικής Ισπανίας
Ο Νίκος Γιαννόπουλος γράφει για την "λαβωμένη" Ισπανία, το τέλος του Χουάν Αντόνιο Ορένγκα, αλλά και τους νέους στόχους της ομάδας.
Mία ημέρα μετά την ήττα-κάζο από τη Γαλλία στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Ισπανοί αναζητούν σιγά-σιγά τον τρόπο με τον οποίο θα οδηγηθούν στην επόμενη ημέρα.
Το τέλος του Ορένγκα
Πέρα από κάθε αμφιβολία σ’ αυτήν αποκλείεται να συμπεριλαμβάνεται ο Χουάν Αντόνιο Ορένγκα ο οποίος αποτελείpersona non grataγια τους περισσότερους από τους παίκτες. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο για παράδειγμα φρόντισε να τον αδειάσει μεγαλοπρεπώς μόλις λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα με τους Γάλλους λέγοντας ότι “δεν προετοιμάσαμε καλά το παιχνίδι”.
Παράπονα επίσης από τον Ισπανό κόουτς έχουν ο Ιμπάκα που ήταν η τρίτη λύση στους ψηλούς μετά τους αδελφούς Γκασόλ καθώς και ο Ρέγες ο οποίος κόντρα στη Γαλλία δεν έπαιξε δευτερόλεπτο και ας έχανε η Ισπανία το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο. Ακόμα πάντως και αυτοί που συμπαθούσαν τον Ορένγκα έλεγαν ότι “είναι άνθρωπος συγκαταβατικός, λογικός που δεν μπορεί όμως να βοηθήσει από τον πάγκο σε μεγάλα ματς”.
Η διαδοχή
Στην κούρσα της διαδοχής πρώτο έχει μπει το όνομα του Σέρτζιο Σκαριόλο. Ο Ιταλός κόουτς αποχώρησε από την Εθνική μόλις δύο χρόνια πριν αλλά διατηρεί άψογες σχέσεις με την ομοσπονδία της Ισπανίας και με τον πρόεδρό της Χοσέ Λουίς Σάεθ με τον οποίο παρακολούθησε μαζί το παιχνίδι με τη Γαλλία.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Χοάν Πλάθα και του Πάμπλο Λάσο οι οποίοι πάντως δεσμεύονται με συμβόλαιο με τη Μάλαγα και τη Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Ως γνωστόν, στην Ισπανία υπάρχει ασυμβίβαστο για τη θέση του προπονητή της Εθνικής (δεν μπορεί να εργάζεται παράλληλα σε σύλλογο) και ως εκ τούτου αν ένας από τους δύο ενδιαφέρεται γα τη θέση, θα πρέπει να αποχωρήσει από την ομάδα του.
Στόχος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Σε κάθε περίπτωση, η Ισπανία ανασυντάσσεται με πρώτο στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είτε απευθείας από το Ευρωμπάσκετ του 2015 είτε μέσω του προολυμπιακού τουρνουά στο οποίο θα πάρουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-6 του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Το αρχικό, υπερφίαλο, σχέδιο προέβλεπε κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, απευθείας πρόκριση στο Ρίο, και νεανική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ χωρίς τον Πάου Γκασόλ και τον Ναβάρο. Ο αποκλεισμός από τη Γαλλία όμως έφερε τα πράγματα σε μία πιο λογική βάση και δεν αποκλείεται του χρόνου η Εθνική Ισπανίας να κατέβει και πάλι κομπλέ για να μη χαθεί η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.