Μπουρούσης στο "Έθνος": "Να αποχαιρετιστούμε όμορφα"

Ο Γιάννης Μπουρούσης, ο εμπειρότερος εξ όσων κλήθηκαν στην Εθνική Ελλάδας των προκριματικών, μιλάει για την παρουσία του στη "γαλανόλευκη" και τάσσεται υπέρ των Εθνικών ομάδων. "Μεγάλο ταξίδι, αλλά χαλάλι. Για την Εθνική δεν υπάρχει θυσία, μου τηλεφώνησε ο κόουτς και μου είπε ότι με χρειαζόταν", τόνισε στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ".

Μπουρούσης στο "Έθνος": "Να αποχαιρετιστούμε όμορφα"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Μπουρούσης ποτέ δεν ήταν διπλωμάτης. Τουναντίον, είναι παρορμητικός έως... χειμαρρώδης. Η τοποθέτησή του γι' αυτήν την περιπέτεια του ευρωπαϊκού μπάσκετ αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Ξέρω ότι οι παράγοντες έφεραν αδιέξοδο. Υπάρχει και κάτι χειρότερο: Εβαλαν τους παίκτες στη μέση. Για μένα, βέβαια, ίσως ήταν πιο εύκολο, επειδή η Κίνα διακόπτει το πρωτάθλημα. Αλλά γιατί να μπουν οι παίκτες σε τέτοια διλήμματα;», λέει πριν αρχίσει τις... τάπες.

«Σέβομαι τους ανθρώπους που μας πληρώνουν και μας δίνουν συμβόλαια, αλλά σέβομαι απεριόριστα και τις Εθνικές ομάδες. Ποιος θα αμφισβητήσει όσα μας έχουν προσφέρει οι Εθνικές; Και δε λέω μόνο για αποτελέσματα, επιτυχίες, αυτά είναι σχετικά. Μιλάω για την τιμή, την αναγνώριση, την υπερηφάνεια. Δεν γίνεται να μπει κάτι πιο ψηλά από την Εθνική ομάδα. Για μένα τουλάχιστον, όχι».

Στο ερώτημα «μέχρι πότε, Γιάννη, θα παίζεις με τη γαλανόλευκη;», που ακούει ολοένα και πιο έντονα, έχει έτοιμη την απάντηση.

«Ολα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα τέλος. Εμένα, εξάλλου, από την Εθνική με έχετε... αποσύρει ήδη οι δημοσιογράφοι», λέει γελώντας πριν συνεχίσει: «Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν σκέψεις. Ξέρεις, όταν τελειώνει μία διοργάνωση, υπάρχει η κούραση, πιθανώς και κάποια συναισθήματα από την εξέλιξη, ζυγίζεις τα πράγματα. Οπως σου είπα, όμως, είναι μεγάλη η αγάπη για την Εθνική. Οποιος βλέπει, ξέρει, καταλαβαίνει. Λέω, λοιπόν, ότι αφού ακόμα αντέχω και Εθνική και σωματείο, θα είμαι εδώ, εφόσον με θέλουν φυσικά. Ομως έχω φανταστεί ωραίο φινάλε. Να υπάρξει μία συνεννόηση, να... αποχαιρετιστούμε κάπως, ρε παιδί μου, όμορφα, όπως όμορφη είναι αυτή η σχέση τόσα χρόνια. Δεν σου κρύβω ότι σε αυτήν την ιδιαίτερη διαδικασία με τα “παράθυρα” και τις απουσίες, δεν ήξερα αν θα είμαι στα πλάνα. Οταν με πήρε ο κόουτς Σκουρτόπουλος και μου είπε ότι θα με ήθελε και για να λέω δυο λόγια στην ομάδα, να προσθέσω εμπειρία πέρα από τη συμμετοχή μου, δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά».

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΙΣΤΕΙ

Ο αρχηγός δεν χρειάστηκε να δει σε δράση τη νέα σύνθεση της ομάδας, τα νέα πρόσωπα για να κάνει την κρίση του, που είναι απόλυτη. «Μην ακούω από κανέναν ότι όσοι παίκτες βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Εθνική ήταν... τυχεροί, με την έννοια ότι σε άλλες συνθήκες δεν θα καλούνταν. Κατ' αρχάς, οι νεότεροι έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους και στις μικρές Εθνικές έχουν αποδείξει ότι έρχονται καλές φουρνιές παικτών.

Αυτοί δεδομένα θα έπαιρναν τη σκυτάλη.Αλλά και κάποιοι άλλοι παίκτες, που δεν είχαν πάρει μέχρι τώρα την ευκαιρία, είναι όπως το είπε ο κόουτς: Την... άγγιζαν την Εθνική, αλλά κάπου στις λεπτομέρειες δεν έπαιρναν θέση. Σε κανέναν δεν χαρίστηκε τίποτα, λοιπόν. Δεδομένα όλοι νιώθουν τη μεγάλη τιμή και είναι πολύ ευχαριστημένοι που φοράνε αυτήν τη φανέλα. Υπάρχει η σπίθα, υπάρχει η ποιότητα, όλα θα πάνε καλά. Θα πάει η ομάδα στην Κίνα, στο Παγκόσμιο. Ε, εμένα μη με ρωτάς. Σου είπα, βλέποντας και κάνοντας».

"ΠΕΡΝΑΩ ΩΡΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ"

Η Κίνα είναι μια εμπειρία ζωής για τον Μπουρούση. Αλλη κουλτούρα, άλλη φιλοσοφία, ο ίδιος, όμως, το απολαμβάνει. «Περνάω μια χαρά, είναι ωραία να γνωρίζεις μέρη, ανθρώπους, συνήθειες. Είναι μοντέρνα πόλη, πλούσια, αλλά γενικά δεν είναι τόσο εξωτικά όσο φαντάζεται κάποιος. Ετσι κι αλλιώς, για δουλειά πήγα, για να παίξω μπάσκετ και περνάω καλά. Είναι διαφορετικό πρωτάθλημα, λιγότερη τακτική σε σχέση με την Ευρώπη. Εχει και ιδιαίτερους κανόνες με τους ξένους, αυστηρούς περιορισμούς, με στόχο να έχουν χώρο οι Κινέζοι παίκτες. Ο κόσμος το αγαπάει το μπάσκετ και νιώθω ότι η επιλογή μου ήταν καλή».

Το να επιχειρήσεις να προβλέψεις το μέλλον, εκ των πραγμάτων είναι μάταιο, όσον αφορά την καριέρα του Μπουρούση. «Το βασικό είναι ότι έχω όρεξη για μπάσκετ, δεν είναι και του χαρακτήρα μου να κάνω πράγματα που δε νιώθω, με το ζόρι δεν μπορώ. Επίσης, με την τωρινή μου ομάδα υπάρχει και οψιόν για ανανέωση της συνεργασίας. Οταν τελειώσουμε με το καλό, θα έχουμε πράγματα να συζητήσουμε. Μου λένε ότι υπάρχει κόσμος που προβλέπει πράγματα για μένα, επειδή τελειώνει νωρίς το κινεζικό πρωτάθλημα και άλλα διάφορα. Ηρεμα, παιδιά, καλά να είμαστε και θα δούμε. Εγώ αποφασίζω και εγώ τώρα είμαι αφοσιωμένος στο να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της».

Οσο για το ΝΒΑ; «Δεν θα δεχτώ τη λέξη απωθημένο, δεν έχω τέτοια στη ζωή μου. Νομίζω ότι έχω ζήσει πολλά ενδιαφέροντα, δόξα τω Θεώ, δεν έχω παράπονο, αλλά σίγουρα θα ήταν μια εμπειρία που θα με ενδιέφερε, άσε που πιστεύω πραγματικά ότι μπορούσα να τα καταφέρω εκεί, μου ταιριάζει».

News 24/7

24MEDIA NETWORK