Η Euroleague δεν γνωρίζει τι θα ξημερώσει την 1η Οκτωβρίου

Μετά το 'δεν παίζουμε' των παικτών στην τηλεδιάσκεψη του Τζόρντι Μπερτομέου με αρχηγούς και βετεράνους των ομάδων και δεδομένων πολλών άλλων προβλημάτων, η Euroleague πρότεινε -η ίδια- να τελειώσει εδώ η σεζόν. Η νέα χρονιά θα 'χει τις ίδιες ομάδες. Μένει να βρεθούν και τα χρήματα.

Εν τέλει, επικράτησε η λογική και η Euroleague αποφάσισε να λήξει εδώ τη σεζόν 2019-20.
Εν τέλει, επικράτησε η λογική και η Euroleague αποφάσισε να λήξει εδώ τη σεζόν 2019-20. EUROKINISSI

Ο CEO της Euroleague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου, κινούταν κατά τρόπο ώστε να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος 2019-20 της Euroleague και του Eurocup -προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική 'ζημιά' που προκάλεσε ο Covid-19 στις διοργανώσεις και στις ομάδες. Ο γιατρός της Euroleague Basketball είχε δημιουργήσει και το απαραίτητο πρωτόκολλο, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (όχι μόνο της Βαρκελώνης, αλλά της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, καθώς στη λίγκα μετέχουν σύλλογοι από όλη την Ευρώπη).

Κάπου την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ενημέρωσε πως δεν θα ήταν εκείνος που θα έπαιρνε την απόφαση της συνέχισης ή του τέλους, αλλά οι 11 ομάδες/μέτοχοι/ιδρυτές της. Kάτι που ήταν παγκόσμια πρωτοτυπία. Διευκρίνισε ότι θα γινόταν αυτό που θα επέλεγε η πλειοψηφία, στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας (25/5). Δηλαδή, χρειαζόταν 6 ψήφους. Στη Euroleague παίζουν 18 ομάδες, εκ των οποίων οι 3 (ΤΣΣΚΑ, Χίμκι και Ζενίτ) είχαν ενημερώσει επισήμως ότι δεν θα μπορούν ν' αγωνιστούν, σε ενδεχόμενο restart -κατόπιν σχετικής εντολής της κυβέρνησης, αφότου προέκυψε έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού, με τα επιβεβαιωμένα να φτάνουν τα 353.000 και τους θανάτους τους 3.633, μέχρι αυτήν την στιγμή. Το καθυστερημένο lockdown κι η γενικότερη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ήταν δυο από τους λόγους. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

Κράτα ωστόσο, πως μεταξύ των προβλημάτων που 'χε να αντιμετωπίσει η διοργάνωση, ώστε να μπορεί να κάνει την επανεκκίνηση, ήταν να διαχειριστεί την αδυναμία 3 ομάδων να 'βγουν' από τη χώρα τους, για να πάνε όπου θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία (πιθανότερος προορισμός είχε γίνει το Κάουνας). Ένα άλλο θέμα ήταν τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν στο τέλος του Ιουνίου, όταν θα ήταν σε εξέλιξη η διοργάνωση. Κάποιοι εξ αυτών έχουν βρει ήδη νέες δουλειές. Ήταν, ωστόσο, αδύνατο να μπουν στο restart σε μια ομάδα και να 'βγουν' από αυτό σε άλλη. Επίσης, πολλές ομάδες δεν έχουν τους ξένους -που γύρισαν στις χώρες τους-, ενώ κάθε χώρα είναι σε διαφορετική φάση επιστροφής στη νέα κανονικότητα και έχει διαφορετική πρόσβαση στα τεστ για τον κορονοϊό.

Η έκπληξη των παικτών

Στο θέμα μας, το Σάββατο 23/5, ο Μπερτομέου και ο γιατρός της Euroleague συζήτησαν -διαδικτυακά- με δυο παίκτες κάθε ομάδας. Ζητούμενο ήταν να ενημερώσουν για το πρωτόκολλο και ότι θα λαμβάνονταν όλα τα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των αθλητών και των προπονητών, σε περίπτωση συνέχισης της σεζόν. Εν αντιθέσει με αυτό που περίμενε -πως οι αθλητές θα συζητούσαν, έστω, το ενδεχόμενο- άκουσε από όλους να του λένε πως "δεν παίζουμε", εξηγώντας πως 3 εβδομάδες προετοιμασίας δεν επαρκούσαν ώστε να ετοιμάσουν το σώμα τους -και άρα πέραν του ρίσκου να μολυνθούν από κορονοϊό, αντιμετώπιζαν και αυτό του τραυματισμού. Ο Κώστας Χατζηχρήστος, sports scientist της ΤΣΣΚΑ, είχε μιλήσει σχετικά στο Contra.gr.

Αντιλαμβάνεσαι πως χωρίς τους παίκτες, μάλλον δεν γινόταν να συνεχιστεί η σεζόν, με τον Μπερτομέου να μην περιμένει αυτήν την εξέλιξη και να 'κλείνει' τη συζήτηση με το "δεν αποφασίζετε εσείς, αλλά οι ομάδες". Σημείωσε κάπου ότι ο Μπερτομέου είχε εγγυηθεί, στα τέλη Απρίλη, στους παίκτες το 80% των μισθών τους για φέτος (ενώ δούλεψαν το 60%) και το 85% από τα συμβόλαια της σεζόν 2020-21, εξ ου και θεωρούσε δεδομένη τη σύμπνοια. Δεν ήταν.

Κάπως έτσι μπήκαμε στην Κυριακή 24/5, παραμονή της τηλεδιάσκεψης των ομάδων/μετόχων/ιδρυτών, όταν οι καθ' ύλην αρμόδιοι έβαλαν κάτω τα δεδομένα και κατάλαβαν πως δεν βγαίνουν τα 'κουκιά'. Δηλαδή, ακόμα κι αν υπήρχαν οι 6 ψήφοι (οι τελευταίες, τελευταίες πληροφορίες ήθελαν να υπάρχουν, με τη Μακάμπι να γίνεται η 6η ομάδα που θα έλεγε "ναι" -στη θέση του Ολυμπιακού που προτίμησε το "όχι"-, συν τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Εφές και τη Ζάλγκιρις, με την προϋπόθεση ότι θα έπαιρνε το τουρνουά), δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν όλοι.

"Δεν είναι το τέλος, αλλά μια νέα αρχή"

Κάπως έτσι, ξημέρωσε η Δευτέρα 25/5 και στις 12:00 ώρα Ελλάδος ο Μπερτομέου υποδέχθηκε τους μετόχους στην τηλεδιάσκεψη. Μετά το "καλησπέρα" ήλθε το "η πρόταση μου είναι να ολοκληρώσουμε εδώ τη σεζόν", με τις ομάδες να συμφωνούν. Ακολούθως, ενημέρωσε πως η έναρξη της σεζόν 2020-2021 θα γίνει την 1η του Οκτώβρη -εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες-, με τις ομάδες που είχε και φέτος η διοργάνωση.

Ο Μπερτομέου ομολόγησε ότι "αναμφίβολα αυτή η απόφαση ήταν η πιο δύσκολη που 'χουμε πάρει στα 20 χρόνια της ιστορίας μας", καθώς αφορούσαν λόγους που δεν μπορούσε να ελέγξει η διοργάνωση "κι έτσι αναγκαστήκαμε να 'κόψουμε' την πιο επιτυχημένη σεζόν της ιστορίας". Εξήγησε πως εξαντλήθηκαν όλα τα όρια και όσα που μπορούσαν να κάνουν η διοργάνωση και τα clubs, πριν πει πως οι φαν φέτος έκαναν ρεκόρ -στην ιστορία της Euroleague. Τόνισε πως ενώ υπήρχαν πολλοί λόγοι να συνεχιστεί η σεζόν "βάλαμε την υγεία των ανθρώπων μας πάνω από κάθε άλλο συμφέρον".Κατέληξε στο ότι "τους προσεχείς μήνες έχουμε μόνο μια αποστολή: να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσουμε τις κοινότητές μας να επιστρέψουν πιο δυνατές, να φτιάξουμε καλύτερες εκδόσεις των εαυτών μας -εκτός κι εντός γηπέδων- και να ξαναβρεθούμε με τους φαν μας. Αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι μια νέα αρχή".

Στα ενδιαφέροντα που εκκρεμούν είναι το θέμα του βασικού χορηγού, με τις πληροφορίες να θέλουν την IMG να αποχωρεί και την Gazprom να μην είναι όσο σίγουρη ήταν προ Covid-19, για αντικαταστάτρια -καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στη Ρωσία θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα των εκεί 'κολοσσών' τις επενδύσεις στη χώρα τους. Η τελευταία πληροφορία από αυτό το μέτωπο αναφέρει πως ο κολοσσός στον οποίον ανήκει η IMG ζήτησε δάνειο 200.000.000 ευρώ -ώστε μεταξύ άλλων να καλύψει τις δικές της 'ζημιές' λόγω κορονοϊού και να δώσει στη Euroleague τις 'δόσεις' που χρωστά.

Αν κατέστη κάτι σαφές μέσα από την πρωτόγνωρη και δύσκολη διαδικασία από το "ερευνούμε, εκτιμούμε, συνεργαζόμαστε με τις αρχές και θα δούμε τι θα γίνει"έως το "τελείωσε η χρονιά", ήταν πως τα αντανακλαστικά των ανθρώπων που διοικούν την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση δεν είναι όπως παλιά. Εννοώ υπολείπονταν κατά πολύ, του τι είχαμε συνηθίσει από την ημέρα που προέκυψε στον μπασκετικό χάρτη η Εuroleague. Και η απώλεια των χρημάτων από τους χορηγούς κάνει την κατάσταση ακόμα πιο σύνθετη. To Contra.gr έχει ασχοληθεί και με αυτό το κομμάτι -δηλαδή τις μειώσεις στα μπάτζετ και τις οφειλές που υπάρχουν πια από όλους προς σε όλους.

Πώς τα διαχειρίζεται όλα αυτά η FIBA

Το βασικό αξίωμα πάνω στο οποίο δομήθηκε η Euroleague (το 2000) ήταν η ικανότητα του Μπερτομέου να βρίσκει λύσεις, σε όλα τα προβλήματα (βλ. χρήματα, προφανώς που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που δίνει η UEFA στα δικά της μέλη) και οι ομάδες, που δικαιολογημένα τότε ήταν απηυδισμένες με τη FIBA (που, μεταξύ άλλων, αρνείτο να μοιραστεί τα έσοδα μαζί τους, κατά τρόπο που να είναι όλοι ικανοποιημένοι) έβρισκαν διέξοδο στο πρόβλημα.

Το 'ευχάριστο' της παρέας που είχε δημιουργηθεί τότε (στη λογική "είμαστε οι καλύτεροι και πια είμαστε και μέτοχοι της διοργάνωσης που μας αφορά, με ό,τι συνεπάγεται αυτού") φαίνεται να αποτελεί παρελθόν. Η εύλογη ερώτηση είναι τι κάνει η FIBA για όλα αυτά, δεδομένης της προσέγγισης που 'χε κάνει το 2015 να πάρει πίσω τον έλεγχο (που ως παγκόσμια ομοσπονδία όφειλε να 'χει), η οποία κατεστράφη τελευταία στιγμή, όταν η Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται να έβαλε 'πλάτη', προκειμένου να βρει η Euroleague τη χορηγία που θα έδινε τα χρήματα για να μείνουν όλα ως είχαν. Έκτοτε, έχουν γίνει πολλά και διάφορα -και σε δικαστικό επίπεδο. Αλλά αυτά είναι θέματα για άλλη συζήτηση. Πάμε να δούμε πώς επέλεξε να κινηθεί η FIBA, έπειτα απ' την τελευταία κρίση της Euroleague Basketball -που θέτει σε ρίσκο την επιβίωσή της, κάτι που ήλθε ως συνέπεια της 'ζημιάς' του τέλους των αγώνων, λόγω κορονοϊού, σε συνδυασμό με την έλλειψη του Financial Fair Play και το 'άνοιγμα' των περισσοτέρων clubs.

Για αρχή, στα τέλη του Μάρτη μετέθεσε τη διεξαγωγή της τελευταίας φάσης της φετινής σεζόν του Basketball Champions League στο Σεπτέμβρη. Δεν είχε ανακοινωθεί η έδρα του Final Four πριν από την πρόκριση των ομάδων και ως εκ τούτου είχε τον χρόνο να ασχοληθεί μεθοδικά με το μέλλον -αντί να 'πνιγεί' στο πώς θα διεξαχθούν τα φετινά παιχνίδια.

Εν τω μεταξύ, από τις 21/1 'τρέχει' η συνεργασία με την αμερικανική εταιρία GCBH LP (που υποστηρίζουν Αμερικανοί επενδυτές) κι η δημιουργία της FIBA Club Co., για την αύξηση των εσόδων. Αυτό θα γίνει μέσω της συνεργασίας με τις 11 ευρωπαϊκές εθνικές λίγκες και την ULEB (Union of European Leagues of Basketball), ώστε να παρέχει τα μέσα (βλ. χρήματα, mediaκες συμφωνίες κλπ) "για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της διοργάνωσης -προς όφελος των φιλάθλων, των παικτών και των clubs".

Σε συνεργασία με την ιατρική επιτροπή της FIBA και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, ώστε να προχωρά σε σχετικές αλλαγές στο πρωτόκολλο, σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα. Έχει ενημερώσει πως δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία κανενός και ως εκ τούτου, η ανακοίνωση της πολιτικής που θα ακολουθηθεί θα είναι μέρος συνολικής προσέγγισης. Οι ιθύνοντες κινούνται κατ' αυτόν τον τρόπο σε ό,τι αφορά όλες τις διοργανώσεις της FIBA -και είναι σε διαρκή επικοινωνία με την επιστημονική κοινότητα, όπως αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και τα πιο άρτια πρωτόκολλα. Όπως προκύπτει τακτικά, μέσω των τοποθετήσεων της, η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι ένα ινστιτούτο και ως τέτοιο δεν μπορεί να τοποθετείται δημοσίως, βάσει σεναρίων και υποθέσεων. Μόνο βάσει δεδομένων.

Το βέβαιο είναι πως η FIBA έχει τη δυνατότητα να 'χτυπήσει' τη Euroleague στην αδύνατη στιγμή της. Αλλά, όπως διευκρινίζουν οι έχοντες γνώση, δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Οι ηγέτες της ομοσπονδίας συνέχισαν με στόχο αυτούς που πιστεύουν πως τα λίγα και σίγουρα είναι προτιμότερα των πολλών που 'χουν ρίσκο -να μη τα πάρεις ποτέ.

Όπως και θα ήταν έως και προκλητικό, σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς (λόγω Covid-19), να βγει μια παγκόσμια ομοσπονδία και να μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια. Η FIBA δείχνει να προτιμά τις κινήσεις που επιβεβαιώνουν πως το μοντέλο της προτιμά τα δομημένα συστήματα που εγγυώνται τη διαβίωση και την επιβίωση. Το mojo της παραμένει "η προτίμηση στο αγωνιστικό κριτήριο, την αξιοκρατία και τον σεβασμό στο αθλητικό αποτέλεσμα, όπως τιμάται η ανάπτυξη και η εξέλιξη του σπορ σε όλες τις ηπείρους και όλες τις μορφές". Και κατ' αυτόν τον τρόπο, εν καιρώ κορονοϊού πρόσθεσε 3 ομάδες στο BCL (Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο και Ρίτας Βίλνιους -μέλη του Eurocup). Απευθύνθηκε και σε άλλες, της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που σε πρώτη φάση δείχνουν να προτιμούν τη Euroleague.

News 24/7

24MEDIA NETWORK