Η Ευρωλίγκα σκέφτεται αγώνες και σε ουδέτερα γήπεδα

Η Ευρωλίγκα δεν σκέφτεται καν τη διακοπή από τον Οκτώβριο και μετά κι αν ο κορονοϊός επιμένει, θα ορίσει αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα. Πού θα διεξαχθεί το Final Four 2021;

Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Μπράιαντ Ντάνστον μπορεί να χρειαστεί να παίξουν και σε ουδέτερα γήπεδα
Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Μπράιαντ Ντάνστον μπορεί να χρειαστεί να παίξουν και σε ουδέτερα γήπεδα EUROKINISSI SPORTS

Την ώρα που η UEFA ανακοίνωσε τα μέτρα-κανονισμούς για τη διεξαγωγή των προκριματικών του Champions League, η Ευρωλίγκα παρακολουθεί τις εξελίξεις με την εξάπλωση του Covid-19, μελετώντας διάφορα σενάρια που θα ακολουθήσει από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης της νέας χρονιάς. Το σίγουρο είναι ότι ένα από τα μέτρα της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα ισχύσουν σίγουρα και στην Euroleague.

Σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας σε μια πόλη, θα υπάρχει η εναλλακτική λύση της διεξαγωγής του αγώνα σε άλλη πόλη/χώρα. Σε ουδέτερο, δηλαδή, έδαφος. Η εξέλιξη του κορονοϊού δεν επιτρέπει, προς το παρόν, σκέψεις για να ανοίξουν οι πόρτες των κλειστών γηπέδων, άρα μιλάμε για ένα μεγάλο, όσο και απροσδιόριστο, διάστημα με άδειες εξέδρες στο πρωτάθλημα.

Αν αυτήν τη στιγμή άρχιζε η Ευρωλίγκα, θα ήταν δύσκολο να δούμε ματς σε Ρωσία, Τουρκία, Σερβία, Ισραήλ, ενδεχομένως και στη Βαρκελώνη, όπου τις τελευταίες μέρες παρουσιάστηκε αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα ξεκινήσει η διοργάνωση και πώς θα έχουν διαμορφωθεί η κατάσταση εκείνο το διάστημα.

Μια πρώτη προσπάθεια... επανόδου στη δράση είναι τα τουρνουά προετοιμασίας που θα γίνουν υπό την αιγίδα της Ευρωλίγκας και όπου συμμετέχουν αμφότερες οι ελληνικές ομάδες, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα κάνει το ξεκίνημα στις 12 και 13/9 στο Κάουνας, όπου θα παίξουν ακόμη η οικοδέσποινα Ζαλγκίρις, η Εφές και η Αρμάνι Μιλάνο. Ο Ολυμπιακός θα ακολουθήσει στο διάστημα 15-16/9, όταν θα βρεθεί στη Βαλένθια, όπου εκτός των γηπεδούχων, έχουν δηλώσει συμμετοχή η Μπάγερν κι η Βιλερμπάν.

Είναι δυο τουρνουά, όπου θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα υγείας αλλά και η πρώτη φορά που θα ξαναδούμε μπάσκετ Ευρωλίγκας, έπειτα από τη διακοπή της διοργάνωσης τον προηγούμενο Μάρτιο. Γι αυτό και το "μότο" της διοργάνωσης σε αυτά τα τουρνουά είναι το "we're back". Επιστρέψαμε...

Καμιά διακοπή ξανά

Η Ευρωλίγκα (στα λόγια τουλάχιστον) θέλει να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν πιο καλά για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, με στόχο να μην διακοπεί ξανά. Οι απώλειες ήταν μεγάλες, ειδικά έπειτα απ' τη ματαίωση των playoffs και του Final Four, δηλαδή του "φιλέτου" της διοργάνωσης. Ο Τζόρντι Μπερτομέου, οι συνεργάτες του και όλες οι ομάδες συμφωνούν ότι ανεξαρτήτως των προβλημάτων που υπάρχουν ή θα προκύψουν, η διοργάνωση πρέπει να ξεκινήσει και να τελειώσει κανονικά, εκτός βέβαια αξεπέραστων απροόπτων, τα οποία δεν θα έχουν προβλεφθεί από τα σενάρια της διοργανώτριας.

Παρότι και του χρόνου τα έσοδα από τα εισιτήρια θα είναι μειωμένα (και θα πλήξουν τις ομάδες οι οποίες στηρίζουν τον προϋπολογισμό τους σε αυτό το κομμάτι), η Ευρωλίγκα έχει αποφασίσει ήδη την αύξηση του market pool, για να ισοσταθμίσει, όσο μπορεί περισσότερο, τις απώλειες. Όπως είχε αποφασιστεί πριν από έναν μήνα (9/7) το ποσό που θα μοιραστεί στη νέα σεζόν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα είναι 79% του συνολικού ποσού που εισπράττει ετησίως η Ευρωλίγκα και ισοδυναμεί με σχεδόν 30.000.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος, οι ομάδες έπαιρναν κάτι περισσότερο από τα μισά χρήματα (54%), ενώ το υπόλοιπο παρέμενε στα ταμεία της διοργάνωσης. Η αναδιανομή σημαίνει ότι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και Ολυμπιακός θα εισπράξουν του χρόνου σχεδόν 4.000.000 ευρώ, έκαστος. Δεν θα ισοσκελίσει το χάντικαπ, πάντως, σε περίπτωση που όλη η σεζόν διεξαχθεί χωρίς φιλάθλους. Έχουν επίσης προβλεφθεί μεγαλύτερα μπόνους για την τελική κατάταξη, τις νίκες στα playoffs (70.000 η κάθε μία) και τη διάκριση στο Final Four.

Για να δοθούν όμως τα χρήματα από την τηλεόραση, θα πρέπει να αρχίσει, να συνεχιστεί και να τελειώσει κανονικά η διοργάνωση, χωρίς διακοπές και ακυρώσεις, όπως έγινε φέτος. Η Ευρωλίγκα θέλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των 34 αγωνιστικών και της διαδικασίας για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης. Γι' αυτό κι οι αγώνες σε ουδέτερο έδαφος, σε περιπτώσεις έξαρσης του κορονοϊού, θα πρέπει να θεωρούνται μια δεδομένη εναλλακτική λύση.

Το Final Four στην Κολωνία;

Η Κολωνία, εν τω μεταξύ, είναι η πόλη που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενήσει το Final Four του 2021. Η γερμανική πόλη είχε αναλάβει τη διοργάνωση για τον περασμένο Μάιο, χωρίς να μπορέσει στο τέλος να φιλοξενήσει τη μάχη των 4 καλύτερων ομάδων της χρονιάς. Η απόφαση, βέβαια, θα ληφθεί μέσα στη χρονιά. Μια χρονιά που δεν έχει... προηγούμενο και θα χρειαστεί να τη βιώσουμε αγωνιστική με αγωνιστική, για να φτάσει μέχρι το τέλος. Όλα θα 'ναι διαφορετικά, αλλιώτικα, πρωτόγνωρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK