Η Ευρωλίγκα του καλοκαιριού και το 'ψαλίδι' στα συμβόλαια

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την Ευρωλίγκα που ενδέχεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Τα μεγάλα ερωτήματα και πόσο θα μειωθούν τα συμβόλαια των παικτών.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε τηλεδιάσκεψη με τους ιθύνοντες των 18 ομάδων της Ευρωλίγκας
Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε τηλεδιάσκεψη με τους ιθύνοντες των 18 ομάδων της Ευρωλίγκας ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Τζόρντι Μπερτομέου με τους ανθρώπους των ομάδων της Ευρωλίγκας (που ήταν και μια άτυπη συνέλευση των μετόχων) είχε κεντρικό θέμα συζήτησης το πώς θα ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, η φετινή σεζόν. Με δισεκατομμύρια κόσμο στο σπίτι, τον κορονοϊό να συνεχίζει την προέλασή του σε όλη την υφήλιο, το να πει κανείς ότι θα τελειώσει κανονικά η Euroleague μπορεί να μην έχει και κανένα νόημα. Όπως και όλες οι αθλητικές διοργανώσεις...

Με το τοπίο ακόμη ομιχλώδες, τη μάχη με τον κορονοϊό να κορυφώνεται, ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης με τις εκατόμβες των νεκρών, πότε θα βρεθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, πότε θα έχουμε έτοιμα τα εμβόλια και πότε, εν πάση περιπτώσει, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας και να κάνουμε μια βόλτα επειδή... σκάσαμε μέσα, χωρίς να χρειάζεται "βεβαίωση κατ' εξαίρεση μετακίνησης πολιτών".

Λογικά, ωστόσο, η Ευρωλίγκα αυτό που έκανε τις προάλλες ήταν να να 'αγοράσει' χρόνο. Να μην πάρει καμιά απόφαση για ακύρωση της χρονιάς (όπως πρότειναν μερικές ομάδες) και να περιμένει τις εξελίξεις στο 'μέτωπο' της πανδημίας, καθώς και παρακολουθώντας πώς θα κινηθούν οι άλλες διεθνείς διοργανώσεις.

Ήδη η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων δίνει ένα σημαντικό περιθώριο, για συνέχιση της χρονιάς ακόμη και μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες. Κάτι ανάλογο ισχύει, άλλωστε, και στο ποδόσφαιρο. Με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα να πηγαίνει το 2021, η UEFA, επί της ουσίας, πέραν του ότι πήρε μια αυτονόητη απόφαση, έδωσε τον απαραίτητο χρόνο στις ομοσπονδίες και τις λίγκες να τελειώσουν (όπου είναι εφικτό) τα πρωταθλήματά τους και η ίδια να φτάσει ως το τέλος του φετινού Champions League (αλλά και του Europa League).

Τις συγκεκριμένες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή στην Ευρωλίγκα. Ταυτόχρονα, γίνονται διάφορες διεργασίες στις ευρωπαϊκές λίγκες, για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και στις εσωτερικές διοργανώσεις. Μέχρι στιγμής, έχουν κατεβάσει ρολά η ελληνική λίγκα, το πρωτάθλημα στη Λιθουανία και από την Πέμπτη η VTB League! Οι Ρώσοι αιφνιδίασαν, καθώς μέχρι πρότινος έκαναν... προπονήσεις, ωστόσο η έξαρση του κορονοϊού τους ανάγκασε να πατήσουν φρένο και εν τέλει να ακυρώσουν τη χρονιά.

Λουκέτα σε VTB και μάλλον σε Ιταλία

Για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος της VTB υπολείπονταν 5 αγωνιστικές. Για την ιστορία, στη βαθμολογία προηγούταν η Χίμκι, με την ΤΣΣΚΑ να ακολουθεί στη 2η θέση. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα απονεμηθεί τίτλος (όπως συνέβη στη Λιθουανία, όπου ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια η Ζαλγκίρις Κάουνας), δεν διευκρίνισαν όμως ποιες ομάδες θα παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καζάν, ,Γιεβγένι Μπογκάτσεφ, θα ληφθεί υπόψη η περσινή κατάταξη (και όχι η φετινή), ώστε να μάθουμε ποια ή ποιες θα πλαισιώσουν στην Ευρωλίγκα τη μόνιμη ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στην Ιταλία, όπου κάθε μέρα ο κορονοϊός 'θερίζει' ένα μικρό χωριό, μέσα στην εβδομάδα έγινε τηλεδιάσκεψη της λίγκας και εκφράστηκε η πρόθεση να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, μετά τη λήξη της εφιαλτικής τραγωδίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Corriere dello Sport όμως και καθώς επίκεινται νέα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για περιορισμό της πανδημίας, η ιταλική λίγκα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οριστική ακύρωση της σεζόν (χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή). Στόχος, μάλιστα, είναι να διασφαλιστούν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή της ερχόμενης σεζόν χωρίς πρόβλημα, γιατί η κατάσταση στη χώρα ξεφεύγει μέρα με τη μέρα.

Να συνεχιστεί το πρωτάθλημα είναι η μέχρι τώρα σκέψη και στην Ισπανία. Η Liga ACB βρισκόταν στη 23η αγωνιστική (11 πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου) όταν διακόπηκε, ωστόσο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στα μέσα Απριλίου. Ανάλογες αποφάσεις καλούνται να πάρουν σε Γερμανία, Γαλλία και οπωσδήποτε στην Τουρκία, το πρωτάθλημα της οποίας διακόπηκε τελευταίο! Το ότι 6 μέλη της Φενέρμπαχτσε (ανάμεσά τους και ο Κώστας Σλούκας) προσβλήθηκαν από τον ιό δεν είναι τυχαίο.

Δεν είναι εύκολο να σχεδιάσεις πράγματα, καθώς μέρα με τη μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Άρα, η συζήτηση είναι περισσότερο φιλολογική, παρά επί της ουσίας...

Μπάσκετ τον Ιούνιο

Στην Ευρωλίγκα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Να θυμίσουμε ότι για να ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος υπολείπονται ακόμη 6 αγωνιστικές, πριν πάμε στη διαδικασία των πλέι-οφ και του Final Four. Μέχρι στιγμής, η διοργάνωση μπορεί να περιμένει. Όχι, βέβαια, επ' αόριστον. Το καλό σενάριο είναι να ξαναρχίσουν τα ματς κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο κι αν χρειαστεί να δούμε πλέι-οφ και Final Four μέσα στον Ιούνιο. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλύθηκαν 6 εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να ολοκληρωθεί η σεζόν. Προφανώς, τίποτε δεν είναι σίγουρο και επίσης, εφόσον ξαναρχίσει η σεζόν, τίποτε δεν θα είναι ίδιο με πριν. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς να δει... κανονική δράση, όπως δηλαδή θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. Και δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοια απαίτηση από κάποιον.

Πόσο είναι εφικτό το νέο τζάμπολ;

Πόσο εφικτό είναι, ωστόσο, να ξαναδούμε μπάσκετ μέσα στη σεζόν; Μπορεί η Ευρωλίγκα να θέλει να ολοκληρώσει τη σεζόν, δεν είναι όμως και στο χέρι της. Υπάρχουν βασικά ερωτήματα, που δεν μπορούν να απαντηθούν, από τώρα.

  1. Πώς θα είναι στα μέσα Μαΐου η κατάσταση στην Ευρώπη; Είναι διαφορετική η εξάπλωση του ιού από χώρα σε χώρα, άρα και διαφορετικά τα μέτρα που παίρνει κάθε κυβέρνηση. Μπορεί, για παράδειγμα, στην Ελλάδα να επιτρέπονται (από κάποιο σημείο και μετά) οι πτήσεις από και για το 'Ελευθέριος Βενιζέλος', δεν γνωρίζουμε όμως αν αυτό θα ισχύει στις άλλες χώρες την ίδια χρονική στιγμή
  2. Με δεδομένη την αγωνιστική απραξία 2 μηνών, πόσες ομάδες θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν ξανά τα ρόστερ τους; Οι ξένοι παίκτες βρίσκονται ήδη στα σπίτια τους κι η επανεκκίνηση θα είναι αρκετά δύσκολη. Και πόσοι απ' αυτούς θα θελήσουν πραγματικά να επιστρέψουν;
  3. Περισσότερο απ' όλα, θα υπάρχει ο φόβος επίσκεψης στις χώρες που ο κορονοϊός έπληξε περισσότερο. Και ο φόβος όσων πέρασαν την περιπέτεια. Ο Τρέι Τόμπκινς, που προσβλήθηκε πρώτος κι έγινε ουσιαστικά η αιτία να διακοπεί η ροή της σεζόν, έγραψε στο twitter ότι ο κορονοϊός δεν είναι καθόλου εύκολη ασθένεια


Πρόταση για -25% στα συμβόλαια

Όλα αυτά, βέβαια, με την υποσημείωση ότι τα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα έχουν καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου. Και στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη έγινε συζήτηση για το πώς θα κινηθούν τα κλαμπ με τις συμφωνίες με τους παίκτες τους. Η πρόσφατη 'οδηγία' της FIBA, που συμβούλευσε συλλόγους και μπασκετμπολίστες να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς, οδηγεί απευθείας σε μείωση των συμβολαίων. Η κεντρική πρόταση στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη ήταν να γίνει ένα 'κούρεμα' 25% επί των αρχικών συμφωνιών. Η Μακάμπι ήταν λίγο πιο σκληρή, προτείνοντας ένα -36%, αλλά το τι θα ισχύσει δεν θα αργήσουμε να το μάθουμε. Η Μπαρτσελόνα, πάντως, ξεκίνησε πρώτη τις συζητήσεις.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς εξελιχθεί η μεγάλη μάχη της ανθρωπότητας με τον κορονοϊό...

News 24/7

24MEDIA NETWORK