Η γκάφα του Sports Illustrated που είδαν εκατομμύρια φίλοι του NBA

Ακόμα και εκδοτικοί κολοσσοί όπως το Sports Illustrated κάνουν λάθη, τα οποία δεν προλαβαίνουν να διορθώσουν. Μία τέτοια γκάφα ενέπλεξε τον Μάικ Κόνλεϊ των Γκρίζλις.

Ο Μάικ Κόνλεϊ των Μέμφις Γκρίζλις στο 1ο ημίχρονο του αγώνα NBA 2018-2019 με αντιπάλους τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στο Μέμφις, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019
Ο Μάικ Κόνλεϊ των Μέμφις Γκρίζλις στο 1ο ημίχρονο του αγώνα NBA 2018-2019 με αντιπάλους τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στο Μέμφις, Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 AP PHOTO/BRANDON DILL

Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, ακόμα και σε αυτήν του Sports Illustrated που προ ημερών πωλήθηκε για 110.000.000 δολάρια σε αμερικανικό εκδοτικό οίκο. Τα ΜΜΕ συνηθίζουν να ετοιμάζουν θέματα, όταν περιμένουν μία είδηση και όταν έρθει η ώρα, τα εμφανίζουν στις πλατφόρμες τους, είτε αυτή είναι τηλεόραση είτε ραδιόφωνο είτε εφημερίδα είτε ιστοσελίδα.

Το SI διαθέτει τέτοια, εξαιρετικά ενημερωμένη, με τεράστια βάση δεδομένων και ένα πρόβλημα: πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους, εξαιτίας της παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα. Ένας δημοσιογράφος του μέσου, ο Μάικλ Σαπίρο, ετοίμασε ένα τέτοιο κείμενο που αφορούσε στην επικείμενη ανταλλαγή στο NBA του Μάικ Κόνλεϊ από τους Γκρίζλις. Τζαζ και Σανς έχουν δείξει ενδιαφέρον, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η κατάσταση.

Γι' αυτόν τον λόγο, ο Αμερικανός δημοσιογράφος είχε ετοιμάσει ένα γενικό κείμενο, αφήνοντας ανοιχτές μόνο τις λεπτομέρειες, που θα φτιάξει όταν ολοκληρωθεί το trade.  Το κείμενο είχε προσωρινό τίτλο "Οι Γκρίζλις θα ανταλλάξουν τον Μάικ Κόνλεϊ σε Τζαζ/Σανς με τους τάδε, τάδε, τάδε" και όταν θα ερχόταν η ώρα της συμφωνίας, ο δημοσιογράφος απλά θα επέλεγε τη σωστή ομάδα και θα κάνει τις απαραίτητες μετατροπές εντός κειμένου, ώστε η δουλειά του να δημοσιευτεί.

Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, όπως δημοσιεύτηκε προσωρινά στο Sports Illustrated
Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, όπως δημοσιεύτηκε προσωρινά στο Sports Illustrated

Το μοιραίο συνέβη, όμως. Κάποιος, ίσως όχι ο Σαπίρο αλλά κάποιος άλλος εργαζόμενος, εμφάνισε κατά λάθος το κείμενο, ακόμα και με αυτήν την πρωτόλεια μορφή. Το λάθος διορθώθηκε και το κείμενο κατέβηκε γρήγορα, όμως όχι αρκετά γρήγορα ώστε να μην το προλάβουν άλλες ιστοσελίδες και να μην δημοσιεύσουν το περιεχόμενο με χλευασμό γι' αυτήν την γκάφα.

Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, στο Google News
Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, στο Google News

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα για το SI όταν λειτούργησε ο αλγόριθμός του Google News, που εμφάνιζε το κείμενο στις ειδήσεις του, έστω και για μερικά δευτερόλεπτα.

Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, στο Yahoo! News
Η 'είδηση' της ανταλλαγής του Κόνλεϊ, στο Yahoo! News

Σαν να μην έφτανε αυτό, η αυτόματη μηχανή του Yahoo! News τράβηξε το κείμενο της είδησης και το δημοσίευσε με τη σειρά του, με συνέπεια να εμφανίζεται στην οθόνη εκατομμυρίων χρηστών.

Ο δαίμων του διαδικτύου...

Για την ιστορία, Γκρίζλις και Κόνλεϊ είναι αποφασισμένοι να διακόψουν τη συνεργασία τους αυτό το καλοκαίρι. Αν και το Φεβρουάριο τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα, η ομάδα του Μέμφις προτίμησε να έρθει το καλοκαίρι για να βρει καλύτερα ανταλλάγματα. Από τους Τζαζ; Από τους Σανς; Ούτε το SI ξέρει αυτήν τη στιγμή...

News 24/7

24MEDIA NETWORK