Η κολοσσιαία διαφορά στο fair play ενός Ελληνοαμερικανού κι ενός Ιταλού

Ένας Αμερικανός ελληνικής καταγωγής μπέρδεψε τις έννοιες του fair play εξαιτίας μιας βαριάς ήττας. Ένας Ιταλός δεν τις ξέχασε, παρά την ευρεία νίκη της ομάδας του.

Ο Τζορτζ Πάπας (αριστερά) του Μονμάουθ μαρκάρει τον Μάιλς Πάουελ (δεξιά) του Σίτον Χολ σε αναμέτρηση για το NCAA 2017-2018, Νιου Τζέρσεϊ, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017
Ο Τζορτζ Πάπας (αριστερά) του Μονμάουθ μαρκάρει τον Μάιλς Πάουελ (δεξιά) του Σίτον Χολ σε αναμέτρηση για το NCAA 2017-2018, Νιου Τζέρσεϊ, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 AP PHOTO/RICH SCHULTZ

Δύο διδακτικές ιστορίες εκτυλίχθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο και είχαν μια κοινή συνισταμένη, την αντίδραση σε ένα σκορ-μαμούθ. Στην πρώτη, σε αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ, η αντίδραση ήταν αρνητική, στη δεύτερη, σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Ιταλία, η αντίδραση ήταν θετική.

Παίρνοντας τα πράγματα χρονικά, το βράδυ της Παρασκευής οι Κάνσας Τζέιχοκς υποδέχθηκαν τους Μόνμαουθ Χοκς για το NCAA και τους διέλυσαν με 112-57. Όλοι διέβλεπαν αυτήν την εξέλιξη, ύστερα από το 26-4 στα πρώτα 9 λεπτά του αγώνα. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι συμβιβάστηκαν με αυτήν την ιδέα. Τρανό παράδειγμα, ο Τζορτζ Πάπας, ο οποίος κατοικεί μεν στο Νιου Τζέρσεϊ, όμως μοιάζει απίθανο να μην έχει ελληνικές ρίζες. Ο νεαρός γκαρντ δεν αποδέχθηκε τη συντριβή από τους γηπεδούχους. Στα τελευταία δευτερόλεπτα κι ενώ ένας αντίπαλός του απλά ντρίμπλαρε την μπάλα για να κυλήσει ο χρόνος και να ολοκληρωθεί ο αγώνας, ο Πάπας δεν σταμάτησε να 'βράζει' μέσα του. Αποφάσισε πως η σωστή ενέργεια σε αυτό το χρονικό σημείο ήταν να κάνει ένα κλέψιμο, να φύγει στον αιφνιδιασμό, να καρφώσει την μπάλα στο καλάθι και να αρχίσει να βρίζει τους αντιπάλους του.

"Είμαι σούπερ, σούπερ, σούπερ ανταγωνιστικός, αλλά χάσαμε την ψυχραιμία μας στο τέλος. Είμαστε πίσω με 100 πόντους και πάμε και καρφώνουμε και αρχίζουμε και φωνάζουμε κιόλας. Αυτό είναι αχαρακτήριστο. Όταν χάνεις από μία καλύτερη ομάδα, δίνεις το χέρι σου και βγαίνεις από το παρκέ", δήλωσε με σαφή διάθεση να νουθετήσει τους παίκτες του ο προπονητής του Μόνμαουθ, Κινγκ Ράις.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και μια διαφορετική οπτική γωνία, όπως την περιέγραψε ο Θανάσης Ασπρούλιας (υπεύθυνος για την υπέροχη μουσικογραφία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας), που αφορά περιπτώσεις όπως αυτή.

Την ίδια στιγμή, από την Ιταλία μας έρχεται μια τελείως διαφορετική είδηση. Σε αγώνα Κ18 χαμηλότερης κατηγορίας, η επικεφαλής του βαθμολογικού πίνακα, Ινβικτασάουρο, υποδέχθηκε τη ουραγό, Μαρίνα Κάλτσιο. Το τελικό 27-0 μαρτυρά την εικόνα του αγώνα, όπου ένας παίκτης σημείωσε 7 γκολ και άλλοι δύο από 6. Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Μαρίνα Κάλτσιο δεν είχε κανονικό τερματοφύλακα λόγω τραυματισμών και τα γάντια για όλο το 90λεπτο φόρεσε ένας παίκτης που κανονικά αγωνίζεται μέσα.

Ο αθλητικός διευθυντής των ηττημένων, Τιμπέριο Πρατέζι, διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα του και ένας παράγοντας των θριαμβευτών του τηλεφώνησε για να απολογηθεί. Ο δε πρόεδρος της Ινβικτασάουρο, Πάολο Μπροτζέλι, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωσε ότι προπονητής Μασιμιλιάνο Ριτσίνι απολύθηκε από την ομάδα.

"Εκπλαγήκαμε και μετανιώσαμε όταν ακούσαμε ότι οι Έφηβοί μας νίκησαν τη Μαρίνα Κάλτσιο με 27-0. Οι αξίες του ποδοσφαίρου στις ακαδημίες είναι αντίθετες με αυτό. Ο αντίπαλος πρέπει πάντοτε να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αυτό δεν συνέβη σήμερα. Ως πρόεδρος, ειλικρινά απολογούμαι στη Μαρίνα Κάλτσιο. Ανακοινώνω ότι οι διευθυντές αποφάσισαν, ομόφωνα, την απόλυση του προπονητή Ριτσίνι. Οι προπονητές μας έχουν καθήκον να προπονούν νεαρούς ποδοσφαιριστές, όμως πάνω απ' όλα να τους εκπαιδεύουν. Αυτό δεν συνέβη σήμερα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK