Η λίστα με τους πλούσιους που θα γίνουν πλουσιότεροι

To NBA ερευνά τους Μπακς για tampering, γιατί πάνω στην 'κάψα' τους να αποδείξουν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο πως θέλουν να γίνουν πρωταθλητές με αυτόν για ηγέτη, έκαναν ένα λάθος. Η επέκταση του Greek Freak είναι έτοιμη. Δεν είναι η μόνη. Ας δούμε ποιοι άλλοι θα γίνουν (πολυ)εκατομμυριούχοι.

Το ΝΒΑ ερευνά τους Μπακς για tampering, που είναι δεδομένο στη συμφωνία των Κινγκς με τους Μπακς για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Την ίδια ώρα, ρεπόρτερ του ESPN ενημέρωσε πως η καταγγελία ενδεχομένως να έγινε, για να μη γίνει η μετακίνηση.
Το ΝΒΑ ερευνά τους Μπακς για tampering, που είναι δεδομένο στη συμφωνία των Κινγκς με τους Μπακς για τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Την ίδια ώρα, ρεπόρτερ του ESPN ενημέρωσε πως η καταγγελία ενδεχομένως να έγινε, για να μη γίνει η μετακίνηση. AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Διαβάζεις εδώ και κανέναν χρόνο, για τη supermax επέκταση συμβολαίου που μπορεί να πάρει (έως τις 21/12 ή μετά τη λήξη της σεζόν) ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από τους Μπακς. Όταν προέκυψε το salary cap για φέτος και την προσεχή τριετία, έγιναν πιο ξεκάθαροι οι αριθμοί, με τη σούμα να φτάνει πια στα 247.300.000 δολάρια, για πέντε χρόνια που μοιράζονται ως εξής.

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, αυτό που μπορεί να υπογράψει ο Greek Freak λέγεται 'designated veteran player extension' (DVPE). Επιτρέπει στις ομάδες να κρατήσουν τους παίκτες που πληρούν τις προϋποθέσεις*, για πέντε χρόνια και ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του salary cap με δυνατότητα αύξησης 8% για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Τα χρόνια του supermax εξαρτώνται από τα χρόνια που είναι ο παίκτης στο ΝΒΑ και αυτά που 'χει στο υπάρχον συμβόλαιο.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις*

1) Ο παίκτης που έχει συμπληρώσει 7 ή οκτώ χρόνια υπηρεσίας -στον ίδιο οργανισμό, εκτός και αν έχει υπάρξει ανταλλαγή ή εμπλοκή amnesty waiver, της μιας ευκαιρίας των οργανισμών να 'διαγράψουν' παίκτη από το ρόστερ, χωρίς να 'διαγράψουν' και τα λεφτά του- και να 'χει 2 χρόνια υπόλοιπο στο συμβόλαιο, ώστε να του προταθεί τετραετής supermax επέκταση και τελικά, να μείνει εκεί όπου είναι για έξι σεζόν.

2) Ο παίκτης που έχει συμπληρώσει 7 ή οκτώ χρόνια υπηρεσίας και έχει ένα χρόνο υπόλοιπο στο συμβόλαιο, δικαιούται πενταετούς supermax -ώστε να μείνει εκεί όπου είναι για έξι σεζόν.

3) Ο παίκτης που έχει συμπληρώσει 8 ή εννέα χρόνια υπηρεσίας, μπορεί να πάρει πενταετές supermax.

Για τον πρώτο χρόνο του supermax, οι ομάδες δεν μπορούν να ανταλλάξουν τους παίκτες. Προφανώς και κάποιοι -λίγοι- έχουν στα συμβόλαια τους ρήτρες που κάνουν απαγορευτικές, γενικά τις ανταλλαγές -εφόσον δεν τις θέλουν οι ίδιοι.

Fact: To NBA σκαρφίστηκε το DVPE για να αποτρέψει τη δημιουργία 'super ομάδων' που θα άδειαζε την αγορά από τους καλύτερους παίκτες. Όπως αποδείχθηκε στην πορεία, αν superstars θέλουν να βρεθούν μαζί σε ένα ρόστερ, κάνουν σκόντο στις απολαβές. Το τελευταίο παράδειγμα ήταν αυτό του Κέβιν Ντουράντ, όταν αποφάσισε να πάει στο Μπρούκλιν.

Μόνο πέντε παίκτες που είναι ακόμα 'ενεργοί' έχουν υπογράψει supermax. Είναι οι Τζον Ουόλ, Τζέιμς Χάρντεν, Στέφεν Κάρι, Ντάμιαν Λίλαρντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Πάμε παρακάτω

Eκεί που το είχαν 'στρώσει' οι Μπακς, με συμφωνίες πειστικές ως προς το ότι θέλουν να πάρουν πρωτάθλημα, με ηγέτη τον Αντετοκούνμπο, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ενημέρωσε πως θέλει να δει τι 'πιάνει' στην αγορά και ως εκ τούτου 'ακυρώθηκε' αυτό που φερόταν να έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Μιλγουόκι και του Σακραμέντο, μέσω της διαδικασίας sign-and-trade ανταλλαγής.

Για τα μάτια του κόσμου;

Από την κάψα τους να δείξουν πως κάνουν ό,τι μπορούν τα 'Ελάφια' έγιναν αντικείμενο έρευνας που διέταξε το ΝΒΑ, καθώς η συμφωνία -που τελικά δεν τελεσφόρησε- δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 16/11, όταν ο Μπογκντάνοβιτς δεν είχε το δικαίωμα -βάσει κανονισμών- να διαπραγματευτεί την όποια μετακίνηση του. Αυτό το απέκτησε την Παρασκευή 20/11. Ως εκ τούτου, το Μιλγουόκι κατηγορείται για tampering. Αυτή η αποκάλυψη ανήκει στον Μαρκ Στάιν, των New York Times.

Αφότου συνέβησαν όλα όσα διάβασες, ο Μπράιαν Ουίντχορστ του ESPN διαβεβαίωσε πως ο Σέρβος δεν απέφυγε το sign-and-trade γιατί δεν ήθελε να παίξει με τον Αντετοκούνμπο. “Τουναντίον, από όσο ξέρω έχει μιλήσει μαζί του και του είπε πως θέλει να γίνουν συμπαίκτες. Θα δούμε τι θα γίνει”. Στα του tampering των Μπακς είπε ότι “ασχολούμαι με το ΝΒΑ 18 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ανάλογη κατάσταση. Είναι η πιο ξεκάθαρη περίπτωση, της ιστορίας γιατί προέκυψε 3 μέρες πριν τη free agency. Ποιος έκανε όμως, την καταγγελία; Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως αυτό έγινε επίτηδες, για να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία, την οποία όμως μπορούμε να δούμε ως τελειωμένη, την Κυριακή”.

Μέχρι τότε να δούμε ποιοι άλλοι έχουν δικαίωμα στην επέκταση συμβολαίων αυτής της offseason, με τη λίστα να περιλαμβάνει τύπους όπως ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Στέφεν Κάρι. Οι Τζέιμς Χάρντεν και Ράσελ Ουέστμπρουκ, οι οποίοι επίσης είχαν δικαίωμα σε 2 χρόνια και 102.4 εκατομμύρια και 2 χρόνια και 101.9 εκατομμύρια, αντίστοιχα, έχουν ειδοποιήσει τους Ρόκετς πως δεν υπάρχει ελπίδα καμιά.

Αυτός που μπορεί να πάρει τα χρήματα του Αντετοκούνμπο (όχι από τους Μπακς, αλλά από τη δική του ομάδα -δηλαδή supermax) είναι ο Ρουντί Γκομπέρ. Μόνο που οι Τζαζ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να του τα δώσουν. Ο δυο φορές 'καλύτερος αμυντικός της χρονιάς' έπεσε πάνω στην περίπτωση που δικαιούται επέκτασης και ο Ντόνοβαν Μίτσελ. Άρα υπάρχει θέμα.

Στην περίπτωση του King, δεν θέλω να ξεχνάς πως ο Άντονι Ντέιβις έκανε opt out για να πάρει περισσότερα χρήματα. Επίσης χρήσιμη είναι η πληροφορία πως αν οι Λέικερς υπογράψουν έναν σταρ στην επόμενη offseason, θα χρειαστεί να δεχθεί ο King γενναία περικοπή, ώστε να δημιουργηθεί ο 'χώρος' στο salary cap. Σε κάθε περίπτωση, στα 25 δικαιούται δυο χρόνια επέκτασης, για 85.7 εκατομμύρια.

Στα του Κάρι, εκτιμάται πως δεν θα εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα αν 'βγει' στην 'αγορά' το 2022. Άρα δεν χάνει κάτι να υπογράψει τριετή επέκταση και να πάρει 155.7 εκατομμύρια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK